Ctrl + Alt + Delete och Alt + F4 på Mac

Två av de vanligaste funktionerna i Windows är utan tvekan Ctrl + Alt + Delete och Alt + F4. Så använder du funktionerna på en Mac-dator!

Om du trycker ned Ctrl, Alt och Delete-tangenterna när du befinner dig på en dator med Windows installerat får du möjligheten att starta programmet Aktivitetshanteraren. Just Aktivitetshanteraren finns dock inte på en Mac-dator. Däremot finns ett väldigt snarlikt program vid namn Aktivitetskontroll som ger dig en översikt över de program som är igång på datorn för tillfället. Du får även möjlighet att stänga av dem – precis som i AktivitetshanterarenWindows.

Att trycka ned Alt och F4-tangenterna i Windows-miljö stänger som bekant istället direkt av det program du använder. Detta är framförallt bra att använda om ett program slutat svara och ”låst sig”. Även Ctrl + Alt + Delete kan användas för detta ändamål.

Att tvinga ett program eller en applikation att stänga av sig på en Mac görs på ungefär samma sätt som i Windows, dock är knappkombinationerna och till viss del funktionerna olika för de båda operativsystemen.

Tvångsavsluta program i Dock på Mac

1. Om ett program eller en applikation hängt sig och du bara ser ett snurrande hjul i programmets menyrad kan du på en Mac-dator högerklicka på programmets ikon i Dock-baren (som standard längst ned på skärmen). Välj därefter Avsluta i menyn som dyker upp, för att direkt stänga av programmet i fråga. Du kan även hålla Ctrl-tangenten intryckt medan du vänsterklickar på programmet för att få upp menyn.

Högerklicka - Avsluta program - Dock - Mac OS X

2. Skulle det vara så att programmet ändå inte avslutas kan du hålla nere Alt-tangenten på datorns tangentbord efter att du högerklickat på programmets ikon. Texten Avsluta ändras då till Tvångsavsluta. Genom att klicka på Tvångsavsluta ägnar datorn mer kraft åt att avsluta just det programmet.

Högerklicka - Tvångsavsluta program - Mac OS X

3. Du kan även Tvångsavsluta en applikation eller ett program direkt via Äppel-menyn högst upp till vänster. Se först till att det program du vill avsluta är aktivt (att du arbetar med programmet för tillfället). Klicka därefter på Äpplet och välj Tvångsavsluta följt av ditt programs namn.

Tvångsavsluta program - OS X - Meny Äpple - Mac

Tvångsavsluta med Alt + F4 för Mac

1. Att faktiskt trycka Alt + F4 på en Mac med OS X gör i princip ingenting. Däremot kan du använda kombinationen Cmd + Alt + Esc för att få upp ett litet fönster som listar alla dina öppna program. Här kan du sedan enkelt bläddra bland programmen med piltangenterna och avsluta önskat program med ett tryck på Enter-knappen. Du kan så klart också markera programmet du vill avsluta och trycka på Tvångsavsluta-knappen.

Tvångsavsluta med Alt + F4 - Cmd - Alt - Esc - På Mac OS X

2. Skulle det vara så att fönstret för att Tvångsavsluta ett program inte dyker upp kan du även testa att trycka ned Cmd + Alt+ Shift + Esc samtidigt. Detta avslutar det aktiva programmet direkt. Alltså ganska precis så som Alt + F4 fungerar i Windows. Det ska tilläggas att du kan behöva hålla knapparna intryckta i några sekunder för att programmet i fråga ska avslutas. Ibland krävs det även att man trycker knappkombinationen två gånger i rad för att få någon effekt.

Alt + F4 på Mac - Cmd + Alt + Shift + Esc - Avsluta program direkt
Cmd + Alt + Esc (gröna) öppnar Tvångsavsluta-menyn. Lägg istället till Shift-tangenten (röd) för att direkt avsluta det program du för tillfället har öppet.

Ctrl + Alt + Delete på Mac då?

Precis som Windows har som sagt även Mac-datorer en typ av Aktivitetshanterare där du kan se både hur mycket systemresurser ett program använder och också direkt avsluta programmet.

1. För att öppna Aktivitetshanteraren i Mac (som egentligen heter Aktivitetskontroll) klickar du på Sök-ikonen högst upp till höger på skärmen och skriver in just Aktivitetskontroll. Tryck sedan på Enter för att starta programmet.

Mac OS X - Starta Aktivitetskontroll (Aktivitetshanteraren på Mac)

2. I samlingsvyn kan du sortera datorns öppna program och processer efter bland annat hur mycket processorkraft de upptar. Ett program som låst sig roffar ofta åt sig uppemot hundra procent av processorns uppmärksamhet och hamnar därför ofta högst upp i listan.

3. Du kan även dubbelklicka ett program för att se ännu mer detaljer om vad det egentligen har för sig, hur mycket av datorns minne de använder med mera. Om du vill avsluta ett visst program från Aktivitetskontroll börjar du med att markera det. Tryck därefter på Stäng-knappen, högt uppe till vänster i programfönstret, för att stänga programmet i fråga.

Aktivitetskontroll - Aktivitetshanteraren - På Mac OS X - Avsluta program

Om din Mac hängt- eller låst sig

Skulle det vara så att du verkligen inte får ett program att stänga av sig oavsett tipsen här ovanför är det bästa alternativet faktiskt att starta om datorn. Är det så illa att datorn helt slutat svara på tangentbordstryckningar eller klick kan du ändå starta om eller stänga av datorn med hjälp av strömknappen.

1. När du trycker en gång på strömknappen på din Mac-dator går den som standard ner i viloläge. Om du dock fortsätter hålla knappen intryckt några sekunder bör du istället få upp denna meny. Här kan du enkelt välja om du vill Stänga av eller Starta om datorn.

Mac OS X - Håll in ström/av/på-knappen - Är du säker

2. Om menyn inte dyker upp eller om mus och tangentbord båda är utslagna kan du som ett sista alternativ fortsätta hålla strömknappen intryckt några sekunder till för att helt bryta strömmen mellan datorn och dess batteri (eller nätaggregat om du har en stationär dator). Detta får datorn att automatiskt stängas av.

3. Förhoppningsvis fungerar datorn bättre när du sedan startar upp den. Tänk dock på att när du stänger av datorn på detta sätt kan det i värsta fall resultera i att data som inte sparats inte heller finns kvar när du startar upp datorn igen.

Får du det att fungera? Har du några andra funderingar eller frågor kring vanliga Windows-funktioner på Mac-datorer? Hojta till i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

6 kommentarer

 1. Hej,

  gäller detta även för iMac som köptes för mindre än ett år sedan. Min dotter har en och den ”frös” igår när hon satt och rita i Adobe Illustrator, och samtidig lyssnar på musik på Spotify. Hon har låtit iMacen vara på hela natten och jag tänkte åka dit när jag slutar jobbet idag, och kolla på den. (Jag är mer kunnig på PC stationära datorer.)

  • Hej Waneleha! Ja, stegen bör fungera även på nyare Mac-datorer. Det är ju tyvärr inte ovanligt att en dator låser sig, även om den är helt ny. Så i värsta fall ska förmodligen en tvingad avstängning (sista rubriken) åtminstone lösa så att datorn går att starta ordentligt sen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej, jag fick göra en tvingad avstängning då inget av det första fungerade, så att iMac stängdes av helt. Efter att jag väntat en stund så starta jag iMac igen, och då kom allt som min dotter haft igång, var igång igen, och efter en stund kom även hennes bild upp som hon ritade i Illustrator, och frågan om filen skulle återskapas, OK. Så det kändes bra att inget gick förlorat.

    • Hej, okej. Ja, ibland är det tyvärr inte så mycket annat att göra än att bara tvinga en avstängning genom att bryta strömmen. Men jättebra att det ändå löste sig och att datorn var smart nog att kunna återskapa det som inte sparats :-)

     // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej jag har försökt med alla dina knep med de funkar ändå inte. Håller jag strömknappen inne händer det inget heller. Jag har provat när skärmsläckaren går igång att trycka på strömknappen då reagerar den men inte när jag är inloggad. Har datorns alla program igång men de går inte att stänga dom och dom går heller inte att göra något i.

  • Hej! Det låter riktigt underligt att inget händer ens när du håller strömknappen intryckt. Om inte ska ju datorn (om knappen hålls in tillräckligt länge) tappa strömförsörjningen helt och då stängas av. Vilken dator handlar det om?

   Du skulle även kunna testa (den extremt långa) kombinationen Control + Option + CMD + Eject för att se om datorn då stängs av.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend