Använd Fotovisaren från Windows 7 och 8 i Windows 10

16
6251
Använd Fotovisaren från Windows 7 och Windows 8 i Windows 10
Våra artiklar innehåller annonslänkar [Varför?]

Vill du använda den klassiska fotovisaren från Windows 7 och 8 i Windows 10 men lyckas inte återställa den? Här går vi igenom exakt hur du går tillväga!

- Annons -

Windows 10 är (enligt oss) ett riktigt bra operativsystem på många sätt. Något vi dock inte riktigt gillar är det nya fotovisaren vid namn Foton. Visserligen gör den vad den ska – den visar en bild när du klickar på bilden. Foton-appen lämnar dock en del att önska i form av snabbhet och smidighet, något som det fanns gott om i den gamla klassiska fotovisaren från Windows 7 och 8(.1), kallad Windows Fotovisare.

Här kommer vi gå igenom hur du ställer in Windows 10 att använda den klassiska Windows Fotovisare istället för den nya Foton-appen. Något som faktiskt, dumt nog (!), inte är helt lätt om du inte vet exakt hur du går tillväga.

Tillvägagångssättet att återställa den klassiska fotovisaren skiljer sig beroende på om du uppgraderat till Windows 10 från en tidigare version av Windows. Eller om du installerat en helt ny (ren) kopia av Windows 10. Läs vidare under det alternativ som passar din situation. Om du inte riktigt känner dig säker huruvida du uppgraderat eller haft Windows 10 installerat från början rekommenderar vi att börja med det första alternativet. Fungerar inte det går du vidare till alternativ två.

1. Återställ Windows fotovisare för en uppgraderad Windows 10-dator

1. Börja med att klicka på Start-knappen (1). Välj sedan symbolen för Inställningar (2).

Windows 10 - Start-meny - Inställningar - Fotovisaren

2. I Inställnings-appen väljer du System.

Windows 10 - System - Fotovisaren - Standard

3. Klicka nu på Standardappar i menyn till vänster (1) följt av Foton under Fotovisare (2). I listan av tillgängliga program och appar väljer du Windows fotovisare för att använda den klassiska fotovisaren.

Windows 10 - Windows Fotovisare - Standard-program

4. Är det så att Windows Fotovisare inte syns i listan går du vidare till nästa steg.

2. Återställ Windows fotovisare för en dator med Windows 10 installerat från början

Programmet Windows Fotovisare finns inkluderat med alla versioner av Windows 10. Det kluriga är att om du installerat en ny kopia av Windows 10 eller om din dator levererades direkt med operativsystemet är programmet som standard gömt för användaren. För att komma åt programmet måste du göra några ändringar i datorns så kallade register.

Registret i Windows kan enkelt beskrivas som den del av operativsystemet som bestämmer vilka funktioner som ska finnas tillgängliga och på vilket sätt de ska fungera. Att ändra inställningarna för Windows Fotovisare i registret gör att Windows återigen ser programmet som en möjlig kandidat att öppna bilder i.

Tack och lov behöver vi i detta fall inte själva göra några manuella ändringar i registret – vilket man endast ska göra om man vet exakt vad man håller på med. Vi kommer istället använda oss av en färdig så kallad Registreringsposter-fil som automatiskt ändrar precis det vi vill.

Filen är skapad av användaren Shawn Brink på det engelska teknikforumet tenforums.com. Filen är helt gratis att ladda ner och använda. Den innehåller heller inga virus eller andra konstigheter.

- Annons -

1. Det första du behöver göra är att ladda ner filen som lägger till informationen om Windows Fotovisare i datorns register. Du kan hämta filen antingen från tenforums.com eller genom att klicka på denna länk. Spara filen (restore_windows_photo_viewer.reg) på valfritt ställe i din dator.

2. Dubbelklicka nu på filen restore_windows_photo_viewer.reg. En varning dyker upp som säger att utgivaren inte kunde verifieras. Detta är helt normalt då filen är hämtad från Internet och inte licensierad av Microsoft. Klicka på Kör för att starta filen.

Återställ Windows Fotovisare - Från Windows 7 och 8

3. Ytterligare en varning dyker nu upp. Denna gång från Registereditorn, som är det program som används för att lägga till information i registret. Klicka här helt enkelt på Ja för att lägga till informationen om Windows Fotovisare i registret.

Registereditorn - Lägg till Windows Fotovisare - Photo Viewer

4. Registereditorn berättar sedan att de nya så kallade nycklarna och deras värden lagts till i registret. Klicka på OK för att slutföra inställningarna. Du kan därefter radera den nedladdade filen restore_windows_photo_viewer.reg.

Registereditorn - Lagt till Windows - Photo Viewer - Fotovisaren - Windows 10

5. Leta nu upp valfri bildfil som du i fortsättningen vill ska öppnas med Windows Fotovisare. Högerklicka på filen du vill öppna (1) och välj Öppna med (2). Klicka därefter på Välj en annan app (3).

Windows 10 - Fotovisaren - Högerklicka - Öppna med annan app

6. I listan som dyker upp klickar du på Fler appar.

Öppna med Bilder - Windows 10 - Fler appar

7. Windows Fotovisare bör nu finnas tillgänglig bland de valbara alternativen. Markera programmet och kryssa för Använd alltid denna app för att öppna .png-filer. Har du valt t.ex. en jpeg-fil står det istället givetvis .jpeg-filer på slutet. Alla filer av samma typ kommer nu i fortsättningen öppnas med Windows Fotovisare istället för Foton-appen.

Windows Fotovisare - Välj alltid denna app för att öppna jpeg png

8. Du kommer dessvärre behöva repetera denna process för de olika filformat du vill ska öppnas i Windows Fotovisare framöver. Dock är det relativt snabbt gjort. Om en fil öppnas i Windows 10-appen Foton stänger du helt enkelt bara programmet, högerklickar på bilden och väljer Öppna med. Leta sedan upp Windows Fotovisare för den nya filtypen. Glöm som sagt inte att klicka i att alltid använda denna app för filtypen du vill öppna.

Stöter du på några problem? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

- Annons -


Relaterat innehåll

16 kommentarer

  1. Tackar för enkel och lättfattlig information om aktivering av Fotovisaren från Windows 7 o. 8 i Win 10.

   Finns det något liknande för urkoppling av Caps Lock-tangenten?

   I tidigare Windowsversioner gick det enkelt med registerändring, men det fungerar inte längre för mig.
   Bästa hälsningar
   Olle Gustavsson

   • Hej! Kul att du gillade artikeln. Jag testade att ladda ner och köra registerfilen härifrån (3. To Disable Only Caps Lock Key). Detta trick verkade fungera fint för mig på Windows 10. Gick även helt problemfritt att återställa funktionaliteten genom att ladda ner och köra filen från 2. To Enable Caps Lock and Windows Keys. Funkar det för dig? Verkar som att en del som sagt har problem att få funktionen att fungera.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Stort tack, jag höll på att bli galen när Foto-appen inte tillät att växla till nästa bild om man hade zoomat in med den.

   • Ja, Foto-appen i Windows 10 lämnar tyvärr en del att önska i form av snabbhet :-/ Men kul att artikeln uppskattades! :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

  3. Christoffer, du är dagens hjälte, tack ska du ha!
   Jag säger på ren svenska, appen ”foton” i w10 är jädra dålig!!!
   Uppgraderade från w7, och då gick det ganska lätt att hitta gamla fotovisaren. Efter systemåterställning verkar det som att windows uppfattar sig som en ”ren” w10, vilket gjorde mig vansinnig i det här fallet. En googling ledde mig hit, och nu är jag förnöjd igen!
   /RD

   • Hej! Grymt kul att artikeln var till hjälp! Jag håller helt med dig. Även om fotovisar-appen i Windows 10 har fler funktioner saknar den vad den tidigare versionen var riktigt bra på, och enligt mig ska göra, nämligen visa bilder snabbt och enkelt.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  4. Hej!
   När jag i fjol vågade mig på att göra som ni föreslår, fungerade det sen alldeles förträffligt!
   Men nu, sedan Windows 10 uppdaterades för inte så länge sen, är det alltid appen Foton som öppnas. Jo, Windows fotovisare finns fortfarande bland urvalen, men inte där knappen ”Använd alltid denna app …” finns. Går det att lura datorn också på den punkten?
   /Torsten

   • Hej! Testa att gå till Inställningar (Start-meyn > Kugghjulet). Klicka på Appar och välj Standardappar i listan till vänster. Klicka på ikonen under Fotovisare och välj där Windows fotovisare. Gör det någon skillnad?

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here