måndag, 16 september, 2019
- Annons -
 • Hem
 • Dator
 • Fråga

Använd Fotovisaren från Windows 7 och 8 i Windows 10

Missa inte

Installera om och återställ Windows 10

Råkat ut för virus eller vill du bara återställa din dator till dess fabriksinställningar? Inga problem - att återställa Windows 10 är hur enkelt som helst!

Måste man Mata ut ett USB-minne i Windows?

Behöver man använda Säker borttagning innan man drar ut ett USB-minne eller en hårddisk ur datorn och i sådant...

Ändra ljudvolym och ljusstyrka på Mac i fler steg

Trött på att inte kunna ställa volym och ljusstyrka precis som du vill ha dem på din Mac-dator? Så...

Vill du använda den klassiska fotovisaren från Windows 7 och 8 i Windows 10 men lyckas inte återställa den? Här går vi igenom exakt hur du går tillväga!

Windows 10 är (enligt oss) ett riktigt bra operativsystem på många sätt. Något vi dock inte riktigt gillar är det nya fotovisaren vid namn Foton. Visserligen gör den vad den ska – den visar en bild när du klickar på bilden. Foton-appen lämnar dock en del att önska i form av snabbhet och smidighet, något som det fanns gott om i den gamla klassiska fotovisaren från Windows 7 och 8(.1), kallad Windows Fotovisare.

Här kommer vi gå igenom hur du ställer in Windows 10 att använda den klassiska Windows Fotovisare istället för den nya Foton-appen. Något som faktiskt, dumt nog (!), inte är helt lätt om du inte vet exakt hur du går tillväga.

Tillvägagångssättet att återställa den klassiska fotovisaren skiljer sig beroende på om du uppgraderat till Windows 10 från en tidigare version av Windows. Eller om du installerat en helt ny (ren) kopia av Windows 10. Läs vidare under det alternativ som passar din situation. Om du inte riktigt känner dig säker huruvida du uppgraderat eller haft Windows 10 installerat från början rekommenderar vi att börja med det första alternativet. Fungerar inte det går du vidare till alternativ två.

1. Återställ Windows fotovisare för en uppgraderad Windows 10-dator

1. Börja med att klicka på Start-knappen (1). Välj sedan symbolen för Inställningar (2).

Windows 10 - Start-meny - Inställningar - Fotovisaren

2. I Inställnings-appen väljer du System.

Windows 10 - System - Fotovisaren - Standard

3. Klicka nu på Standardappar i menyn till vänster (1) följt av Foton under Fotovisare (2). I listan av tillgängliga program och appar väljer du Windows fotovisare för att använda den klassiska fotovisaren.

Windows 10 - Windows Fotovisare - Standard-program

4. Är det så att Windows Fotovisare inte syns i listan går du vidare till nästa steg.

2. Återställ Windows fotovisare för en dator med Windows 10 installerat från början

Programmet Windows Fotovisare finns inkluderat med alla versioner av Windows 10. Det kluriga är att om du installerat en ny kopia av Windows 10 eller om din dator levererades direkt med operativsystemet är programmet som standard gömt för användaren. För att komma åt programmet måste du göra några ändringar i datorns så kallade register.

Registret i Windows kan enkelt beskrivas som den del av operativsystemet som bestämmer vilka funktioner som ska finnas tillgängliga och på vilket sätt de ska fungera. Att ändra inställningarna för Windows Fotovisare i registret gör att Windows återigen ser programmet som en möjlig kandidat att öppna bilder i.

Tack och lov behöver vi i detta fall inte själva göra några manuella ändringar i registret – vilket man endast ska göra om man vet exakt vad man håller på med. Vi kommer istället använda oss av en färdig så kallad Registreringsposter-fil som automatiskt ändrar precis det vi vill.

Filen är skapad av användaren Shawn Brink på det engelska teknikforumet tenforums.com. Filen är helt gratis att ladda ner och använda. Den innehåller heller inga virus eller andra konstigheter.

1. Det första du behöver göra är att ladda ner filen som lägger till informationen om Windows Fotovisare i datorns register. Du kan hämta filen antingen från tenforums.com eller genom att klicka på denna länk. Spara filen (restore_windows_photo_viewer.reg) på valfritt ställe i din dator.

2. Dubbelklicka nu på filen restore_windows_photo_viewer.reg. En varning dyker upp som säger att utgivaren inte kunde verifieras. Detta är helt normalt då filen är hämtad från Internet och inte licensierad av Microsoft. Klicka på Kör för att starta filen.

Återställ Windows Fotovisare - Från Windows 7 och 8

3. Ytterligare en varning dyker nu upp. Denna gång från Registereditorn, som är det program som används för att lägga till information i registret. Klicka här helt enkelt på Ja för att lägga till informationen om Windows Fotovisare i registret.

Registereditorn - Lägg till Windows Fotovisare - Photo Viewer

4. Registereditorn berättar sedan att de nya så kallade nycklarna och deras värden lagts till i registret. Klicka på OK för att slutföra inställningarna. Du kan därefter radera den nedladdade filen restore_windows_photo_viewer.reg.

Registereditorn - Lagt till Windows - Photo Viewer - Fotovisaren - Windows 10

5. Leta nu upp valfri bildfil som du i fortsättningen vill ska öppnas med Windows Fotovisare. Högerklicka på filen du vill öppna (1) och välj Öppna med (2). Klicka därefter på Välj en annan app (3).

Windows 10 - Fotovisaren - Högerklicka - Öppna med annan app

6. I listan som dyker upp klickar du på Fler appar.

Öppna med Bilder - Windows 10 - Fler appar

7. Windows Fotovisare bör nu finnas tillgänglig bland de valbara alternativen. Markera programmet och kryssa för Använd alltid denna app för att öppna .png-filer. Har du valt t.ex. en jpeg-fil står det istället givetvis .jpeg-filer på slutet. Alla filer av samma typ kommer nu i fortsättningen öppnas med Windows Fotovisare istället för Foton-appen.

Windows Fotovisare - Välj alltid denna app för att öppna jpeg png

8. Du kommer dessvärre behöva repetera denna process för de olika filformat du vill ska öppnas i Windows Fotovisare framöver. Dock är det relativt snabbt gjort. Om en fil öppnas i Windows 10-appen Foton stänger du helt enkelt bara programmet, högerklickar på bilden och väljer Öppna med. Leta sedan upp Windows Fotovisare för den nya filtypen. Glöm som sagt inte att klicka i att alltid använda denna app för filtypen du vill öppna.

Stöter du på några problem? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

30 kommentarer

 1. Tackar för enkel och lättfattlig information om aktivering av Fotovisaren från Windows 7 o. 8 i Win 10.

  Finns det något liknande för urkoppling av Caps Lock-tangenten?

  I tidigare Windowsversioner gick det enkelt med registerändring, men det fungerar inte längre för mig.
  Bästa hälsningar
  Olle Gustavsson

  • Hej! Kul att du gillade artikeln. Jag testade att ladda ner och köra registerfilen härifrån (3. To Disable Only Caps Lock Key). Detta trick verkade fungera fint för mig på Windows 10. Gick även helt problemfritt att återställa funktionaliteten genom att ladda ner och köra filen från 2. To Enable Caps Lock and Windows Keys. Funkar det för dig? Verkar som att en del som sagt har problem att få funktionen att fungera.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Stort tack, jag höll på att bli galen när Foto-appen inte tillät att växla till nästa bild om man hade zoomat in med den.

  • Ja, Foto-appen i Windows 10 lämnar tyvärr en del att önska i form av snabbhet :-/ Men kul att artikeln uppskattades! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Christoffer, du är dagens hjälte, tack ska du ha!
  Jag säger på ren svenska, appen ”foton” i w10 är jädra dålig!!!
  Uppgraderade från w7, och då gick det ganska lätt att hitta gamla fotovisaren. Efter systemåterställning verkar det som att windows uppfattar sig som en ”ren” w10, vilket gjorde mig vansinnig i det här fallet. En googling ledde mig hit, och nu är jag förnöjd igen!
  /RD

  • Hej! Grymt kul att artikeln var till hjälp! Jag håller helt med dig. Även om fotovisar-appen i Windows 10 har fler funktioner saknar den vad den tidigare versionen var riktigt bra på, och enligt mig ska göra, nämligen visa bilder snabbt och enkelt.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  När jag i fjol vågade mig på att göra som ni föreslår, fungerade det sen alldeles förträffligt!
  Men nu, sedan Windows 10 uppdaterades för inte så länge sen, är det alltid appen Foton som öppnas. Jo, Windows fotovisare finns fortfarande bland urvalen, men inte där knappen ”Använd alltid denna app …” finns. Går det att lura datorn också på den punkten?
  /Torsten

  • Hej! Testa att gå till Inställningar (Start-meyn > Kugghjulet). Klicka på Appar och välj Standardappar i listan till vänster. Klicka på ikonen under Fotovisare och välj där Windows fotovisare. Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej
  Får igång fotovisaren i W10 men under arkiv så är ”skapa en kopia ” inte valbart (utgråat) vilket det inte är på min W7 maskin.

  • Hej! Testa att göra följande. Högerklicka på bilden/bilderna som strular och välj Egenskaper. Längst ned under den första fliken (Allmänt) finns alternativet Attribut. Min gissning är att Skrivskydd är ikryssat. Testa i det fallet att klicka ur Skrivskydd och välj Verkställ följt av OK . Blir det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

    • Vad skumt :-/ De enda andra lösningarna jag lyckas hitta är att det kan bero på att bilderna antingen öppnas direkt från t.ex. ZIP-arkiv alternativt från ett e-post-meddelande. Vilket gör att de inte går att manipulera utan att först sparas direkt på datorns hårddisk.

     Finns bilderna dock redan sparade normalt vet jag tyvärr inte riktigt vad som kan vara fel om inte skrivskyddstricket fungerade :-/

     // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Har precis fått jobbdatorn rensad o uppgraderad till Win10 (suck) och blev frustrerad över allt som nu saknas. Tack för för denna guide, nu har jag fått tillbaka den gamla fotovisare! :)

  • Superkul att guiden var till hjälp! Om du vill få ännu lite mer Windows 7-känsla kan jag passa på att rekommendera att även återställa Quick Launch-menyn. Det är nog de två första sakerna jag personligen gör varje gång jag ställs inför en ny Windows 10-installation :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej
  Jag har Windows 10 förinstallerat.

  jag provar att ändra enligt instruktionerna för att få Windows fotovisare och det fungerar utmärkt när jag tittar på bilder i en mapp.
  När jag i stället tittar på en bild från mitt Worddokument där jag har en länk till bilden så får jag varje gång frågan i punkt 7 där jag har valt Windows fotovisare men ska välja igen eller säga OK. Då får jag rätt program. Men denna fråga kommer varje gång.
  Det syns ingen skillnad om jag tickar i boxen ”Använd alltid denna app”. Även i appinställningen i kontrollpanelen har jag sagt att .jpg ska öppnas med Windows Fotovisare. Finns det något sätt att undvika denna fråga i mitt Worddokument?

  • Hej! Intressant fråga! Vad jag kan läsa mig till verkar det, precis som du märker, som inställningen för fotovisare inte påverkar länkade bilder i Word (eller Excel) – dokument. Bilderna öppnas som standard i en webbläsare. Jag hittar ingen klockren lösning på problemet, däremot finns det lite skrivet här (Microsoft.com) samt en lösning för JPG-bilder här (Microsoft.com forum).

   Kanske någon av dessa länkar åtminstone kan hjälpa något.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Ok
  Tack för info och idéer. Jag tror inte jag vågar mig in på att följa förslagen. Är inte helt säker på att det löser just mitt problem

  • Hej igen, nej det är ganska avancerade tillvägagångssätt, så i värsta fall kanske de kan göra mer skada än nytta. Jag återkommer om jag trillar över någon mer info. Annars hoppas jag det ordnar sig på något sätt oavsett!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar