Använd Fotovisaren från Windows 7 och 8 i Windows 10

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Vill du använda den klassiska fotovisaren från Windows 7 och 8 i Windows 10 men lyckas inte återställa den? Här går vi igenom exakt hur du går tillväga!

Windows 10 är (enligt oss) ett riktigt bra operativsystem på många sätt. Något vi dock inte riktigt gillar är det nya fotovisaren vid namn Foton. Visserligen gör den vad den ska – den visar en bild när du klickar på bilden. Foton-appen lämnar dock en del att önska i form av snabbhet och smidighet, något som det fanns gott om i den gamla klassiska fotovisaren från Windows 7 och 8(.1), kallad Windows Fotovisare.

Här kommer vi gå igenom hur du ställer in Windows 10 att använda den klassiska Windows Fotovisare istället för den nya Foton-appen. Något som faktiskt, dumt nog (!), inte är helt lätt om du inte vet exakt hur du går tillväga.

Tillvägagångssättet att återställa den klassiska fotovisaren skiljer sig beroende på om du uppgraderat till Windows 10 från en tidigare version av Windows. Eller om du installerat en helt ny (ren) kopia av Windows 10. Läs vidare under det alternativ som passar din situation. Om du inte riktigt känner dig säker huruvida du uppgraderat eller haft Windows 10 installerat från början rekommenderar vi att börja med det första alternativet. Fungerar inte det går du vidare till alternativ två.

1. Återställ Windows fotovisare för en uppgraderad Windows 10-dator

1. Börja med att klicka på Start-knappen (1). Välj sedan symbolen för Inställningar (2).

Windows 10 - Start-meny - Inställningar - Fotovisaren

2. I Inställnings-appen väljer du System.

Windows 10 - System - Fotovisaren - Standard

3. Klicka nu på Standardappar i menyn till vänster (1) följt av Foton under Fotovisare (2). I listan av tillgängliga program och appar väljer du Windows fotovisare för att använda den klassiska fotovisaren.

Windows 10 - Windows Fotovisare - Standard-program

4. Är det så att Windows Fotovisare inte syns i listan går du vidare till nästa steg.

2. Återställ Windows fotovisare för en dator med Windows 10 installerat från början

Programmet Windows Fotovisare finns inkluderat med alla versioner av Windows 10. Det kluriga är att om du installerat en ny kopia av Windows 10 eller om din dator levererades direkt med operativsystemet är programmet som standard gömt för användaren. För att komma åt programmet måste du göra några ändringar i datorns så kallade register.

Registret i Windows kan enkelt beskrivas som den del av operativsystemet som bestämmer vilka funktioner som ska finnas tillgängliga och på vilket sätt de ska fungera. Att ändra inställningarna för Windows Fotovisare i registret gör att Windows återigen ser programmet som en möjlig kandidat att öppna bilder i.

Tack och lov behöver vi i detta fall inte själva göra några manuella ändringar i registret – vilket man endast ska göra om man vet exakt vad man håller på med. Vi kommer istället använda oss av en färdig så kallad Registreringsposter-fil som automatiskt ändrar precis det vi vill.

Filen är skapad av användaren Shawn Brink på det engelska teknikforumet tenforums.com. Filen är helt gratis att ladda ner och använda. Den innehåller heller inga virus eller andra konstigheter.

1. Det första du behöver göra är att ladda ner filen som lägger till informationen om Windows Fotovisare i datorns register. Du kan hämta filen antingen från tenforums.com eller genom att klicka på denna länk. Spara filen (restore_windows_photo_viewer.reg) på valfritt ställe i din dator.

2. Dubbelklicka nu på filen restore_windows_photo_viewer.reg. En varning dyker upp som säger att utgivaren inte kunde verifieras. Detta är helt normalt då filen är hämtad från Internet och inte licensierad av Microsoft. Klicka på Kör för att starta filen.

Återställ Windows Fotovisare - Från Windows 7 och 8

3. Ytterligare en varning dyker nu upp. Denna gång från Registereditorn, som är det program som används för att lägga till information i registret. Klicka här helt enkelt på Ja för att lägga till informationen om Windows Fotovisare i registret.

Registereditorn - Lägg till Windows Fotovisare - Photo Viewer

4. Registereditorn berättar sedan att de nya så kallade nycklarna och deras värden lagts till i registret. Klicka på OK för att slutföra inställningarna. Du kan därefter radera den nedladdade filen restore_windows_photo_viewer.reg.

Registereditorn - Lagt till Windows - Photo Viewer - Fotovisaren - Windows 10

5. Leta nu upp valfri bildfil som du i fortsättningen vill ska öppnas med Windows Fotovisare. Högerklicka på filen du vill öppna (1) och välj Öppna med (2). Klicka därefter på Välj en annan app (3).

Windows 10 - Fotovisaren - Högerklicka - Öppna med annan app

6. I listan som dyker upp klickar du på Fler appar.

Öppna med Bilder - Windows 10 - Fler appar

7. Windows Fotovisare bör nu finnas tillgänglig bland de valbara alternativen. Markera programmet och kryssa för Använd alltid denna app för att öppna .png-filer. Har du valt t.ex. en jpeg-fil står det istället givetvis .jpeg-filer på slutet. Alla filer av samma typ kommer nu i fortsättningen öppnas med Windows Fotovisare istället för Foton-appen.

Windows Fotovisare - Välj alltid denna app för att öppna jpeg png

8. Du kommer dessvärre behöva repetera denna process för de olika filformat du vill ska öppnas i Windows Fotovisare framöver. Dock är det relativt snabbt gjort. Om en fil öppnas i Windows 10-appen Foton stänger du helt enkelt bara programmet, högerklickar på bilden och väljer Öppna med. Leta sedan upp Windows Fotovisare för den nya filtypen. Glöm som sagt inte att klicka i att alltid använda denna app för filtypen du vill öppna.

Stöter du på några problem? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

43 kommentarer

 1. Tackar för enkel och lättfattlig information om aktivering av Fotovisaren från Windows 7 o. 8 i Win 10.

  Finns det något liknande för urkoppling av Caps Lock-tangenten?

  I tidigare Windowsversioner gick det enkelt med registerändring, men det fungerar inte längre för mig.
  Bästa hälsningar
  Olle Gustavsson

  • Hej! Kul att du gillade artikeln. Jag testade att ladda ner och köra registerfilen härifrån (3. To Disable Only Caps Lock Key). Detta trick verkade fungera fint för mig på Windows 10. Gick även helt problemfritt att återställa funktionaliteten genom att ladda ner och köra filen från 2. To Enable Caps Lock and Windows Keys. Funkar det för dig? Verkar som att en del som sagt har problem att få funktionen att fungera.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Stort tack, jag höll på att bli galen när Foto-appen inte tillät att växla till nästa bild om man hade zoomat in med den.

  • Ja, Foto-appen i Windows 10 lämnar tyvärr en del att önska i form av snabbhet :-/ Men kul att artikeln uppskattades! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Tack för feedbacken och härligt att artikeln var till hjälp! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Christoffer, du är dagens hjälte, tack ska du ha!
  Jag säger på ren svenska, appen ”foton” i w10 är jädra dålig!!!
  Uppgraderade från w7, och då gick det ganska lätt att hitta gamla fotovisaren. Efter systemåterställning verkar det som att windows uppfattar sig som en ”ren” w10, vilket gjorde mig vansinnig i det här fallet. En googling ledde mig hit, och nu är jag förnöjd igen!
  /RD

  • Hej! Grymt kul att artikeln var till hjälp! Jag håller helt med dig. Även om fotovisar-appen i Windows 10 har fler funktioner saknar den vad den tidigare versionen var riktigt bra på, och enligt mig ska göra, nämligen visa bilder snabbt och enkelt.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Tack!

  Detta är det bästa som hänt mig sedan jag upptäckte Paintbrush på en 486:a AD 1993.

  • Hej! Tack för de orden och kul att artikeln var till nytta! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej!
  När jag i fjol vågade mig på att göra som ni föreslår, fungerade det sen alldeles förträffligt!
  Men nu, sedan Windows 10 uppdaterades för inte så länge sen, är det alltid appen Foton som öppnas. Jo, Windows fotovisare finns fortfarande bland urvalen, men inte där knappen ”Använd alltid denna app …” finns. Går det att lura datorn också på den punkten?
  /Torsten

  • Hej! Testa att gå till Inställningar (Start-meyn > Kugghjulet). Klicka på Appar och välj Standardappar i listan till vänster. Klicka på ikonen under Fotovisare och välj där Windows fotovisare. Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

     • Hej Christoffer!
      Jag har haft stor nytta med dina råd hur man får fram Windows fotovisare i Win 10 – ända till nu efter den senaste uppdateringen. Jag får bara fram är ett enormt segt och helt nytt fotoprogram. Är Windows fotovisare helt borta ur leken nu?
      /Torsten

     • Hej! Det var underligt. Jag testade precis tillvägagångssättet i texten på en helt nyinstallerad och uppdaterat Windows 10-installationen och där fungerar det precis som tidigare. Jag lyckas inte hitta någon egentlig information om att den skulle tagits bort helt och hållet heller, så vet inte riktigt vad som kan vara galet. Vad kallas det nya programmet du får upp?

      // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej
  Får igång fotovisaren i W10 men under arkiv så är ”skapa en kopia ” inte valbart (utgråat) vilket det inte är på min W7 maskin.

  • Hej! Testa att göra följande. Högerklicka på bilden/bilderna som strular och välj Egenskaper. Längst ned under den första fliken (Allmänt) finns alternativet Attribut. Min gissning är att Skrivskydd är ikryssat. Testa i det fallet att klicka ur Skrivskydd och välj Verkställ följt av OK . Blir det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

    • Vad skumt :-/ De enda andra lösningarna jag lyckas hitta är att det kan bero på att bilderna antingen öppnas direkt från t.ex. ZIP-arkiv alternativt från ett e-post-meddelande. Vilket gör att de inte går att manipulera utan att först sparas direkt på datorns hårddisk.

     Finns bilderna dock redan sparade normalt vet jag tyvärr inte riktigt vad som kan vara fel om inte skrivskyddstricket fungerade :-/

     // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Har precis fått jobbdatorn rensad o uppgraderad till Win10 (suck) och blev frustrerad över allt som nu saknas. Tack för för denna guide, nu har jag fått tillbaka den gamla fotovisare! :)

  • Superkul att guiden var till hjälp! Om du vill få ännu lite mer Windows 7-känsla kan jag passa på att rekommendera att även återställa Quick Launch-menyn. Det är nog de två första sakerna jag personligen gör varje gång jag ställs inför en ny Windows 10-installation :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej
  Jag har Windows 10 förinstallerat.

  jag provar att ändra enligt instruktionerna för att få Windows fotovisare och det fungerar utmärkt när jag tittar på bilder i en mapp.
  När jag i stället tittar på en bild från mitt Worddokument där jag har en länk till bilden så får jag varje gång frågan i punkt 7 där jag har valt Windows fotovisare men ska välja igen eller säga OK. Då får jag rätt program. Men denna fråga kommer varje gång.
  Det syns ingen skillnad om jag tickar i boxen ”Använd alltid denna app”. Även i appinställningen i kontrollpanelen har jag sagt att .jpg ska öppnas med Windows Fotovisare. Finns det något sätt att undvika denna fråga i mitt Worddokument?

  • Hej! Intressant fråga! Vad jag kan läsa mig till verkar det, precis som du märker, som inställningen för fotovisare inte påverkar länkade bilder i Word (eller Excel) – dokument. Bilderna öppnas som standard i en webbläsare. Jag hittar ingen klockren lösning på problemet, däremot finns det lite skrivet här (Microsoft.com) samt en lösning för JPG-bilder här (Microsoft.com forum).

   Kanske någon av dessa länkar åtminstone kan hjälpa något.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Ok
  Tack för info och idéer. Jag tror inte jag vågar mig in på att följa förslagen. Är inte helt säker på att det löser just mitt problem

  • Hej igen, nej det är ganska avancerade tillvägagångssätt, så i värsta fall kanske de kan göra mer skada än nytta. Jag återkommer om jag trillar över någon mer info. Annars hoppas jag det ordnar sig på något sätt oavsett!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Tusen tack!
  Den nya visaren är riktigt irriterande. Seg, långsam och för mycket funktioner för att snabbt och enkelt bläddra igenom bilder, och för lite funktioner för vettig bildbehandling.

  Som jag har saknat den gamla visaren.

  Tack igen!

  • Håller med! Att byta bildvisaren till den klassiska är i regel något av det första jag gör när jag installerar Windows 10 på en dator :-D

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Tusen tack och bamsekram från en 63-årig dam som inte kan nåt om datorer.
  Du räddade mig efter nån j-vla uppdatering av win10 jag åkte på idag.
  Vill absolut INTE ha deras Foton. Har egna mappar i utforskaren under bilder med
  namn etc på mina foton.
  Hälsn Elippa

  • Hej! Superkul att texten kommer till nytta :-D Håller helt med, Foton-appen är tyvärr ingen höjdare. Framförallt inte jämfört med den tidigare varianten!

 12. Tack men …
  ”restore_windows_photo_viewer.reg kan inte importeras. Det gick inte att skriva till registret. En del nycklar har öppnats av systemet eller andra processer eller så har du inte nödvändig behörighet för att utföra den här åtgärden.”

  Jag kan för mitt liv inte begripa varför pyttemjuk succesivt försämrar produkterna.

  • Hej! Vad konstigt. Testade precis på min dator och där fungerar det som vanligt. Det låter som att det är något program som använder någon av filerna som behövs för att det ska gå att köra reg-filen. Testa att starta datorn i felsäkert läge och se om du kan köra filen där!

 13. Jag har Windows 10 där visaren FOTON slutade fungera. När jag dubbelklickar för att se bilden blinkar bilden till i 2 sek och appen stängs ner. Jag installerade den gamla Windows fotovisaren enligt anvisningarna. Det gick bra men när jag dubbelklickade för att se bilden kom det upp ett meddelande att bilden inte kunde visas för att det saknades minne i datorn. Det kan enligt mig inte alls stämma så jag ställer mig mycket undrande.

  • Hej Åke! Vilket superkonstigt, men rätt intressant, problem. Personligen har jag fått just minnesfelet när jag försökt öppna vissa bilder från min Android-telefon. Av någon anledning har dessa bilder fel färgprofil för Windows, vilket gör att operativsystemet av någon anledning inte har en susning om hur det ska visa bilden. Är det samtliga bilder som blir på detta sätt och samtliga format, eller är det bara vissa bilder?

   En lösning för andra som haft liknande problem verkar vara följande. Har inte testat detta, så det får ske lite på egen risk är jag rädd.

   1. Klicka på Sök-symbolen bredvid start-menyn och skriv ”Färghantering” och tryck Enter.
   2. Kryssa för rutan ”Använd mina inställningar för den här enheten”.
   3. Markera profilen under ICC-profiler och välj ”Ta bort”.

   Detta ska tydligen nollställa skärmens/Windows färgprofiler och i bästa fall göra så att bilderna börjar visas igen. Kan ju kanske vara värt ett försök. Förhoppningsvis blir inget värre av det åtminstone :-/

 14. Det gäller alla bilder. Samtidigt har jag ett annat fel. Photoshop startar inte upp. Det börjar läsa in programmet men när det kommer till ” Skapar färgkonverteringstabeller” så stängs inläsningen ner. Däremot fungerar Lightroom. Kan också nämna att jag nyligen återinstallerat Spyder5pro för skärmkalibrering.
  Tills vidare avvaktar jag att pröva ditt tips. Är rädd för att det kan hända något oväntat som gör det ännu värre.

 15. Mitt problem är löst!
  I mitt tidigare inlägg nämner jag problemet med att starta upp Photoshop.
  In Adobe Community beskrev jag problemet och kom då i kontakt med en expert. Efter rätt så många turer som jag aldrig själv kunnat lista ut så kunde jag få problemet löst genom att följa hans instruktioner.

  Till min glädje innebar det även att fotovisaren fungerade. Nu slipper jag den nya ”FOTON” och använder den gamla Windows Fotovisaren.
  Slutet gott allting gott!

  • Hej! Vad härligt att det löste sig! Har du möjlighet att länka till forumtråden? Om andra åker på samma problem och hittar hit :-)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.