Byt namn på flera filer samtidigt på Mac

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Ibland är allt bara rörigt och jobbigt. Då är det åtminstone lite skönt att det går att byta namn på flera filer direkt i macOS utan några extra program. Så gör du!

Ett inte helt ovanligt datorscenario är det när man, på något outgrundligt sätt, lyckats samla på sig en massa filer (kanske framförallt bilder) i en mapp. Bilderna har ungefär samma tema, men långt ifrån samma namn. Istället brukar de heta något i stil med IMG3897, IMG1259, Screenshot#432 osv.

Vore det inte då smidigt om det bara gick att markera samtliga bilder, högerklicka och välja att döpa om dem till Bild 1, Bild 2 osv. istället? Jo, det vore det!

Byt namn på flera filer samtidigt i macOS

  1. Börja med att navigera till och markera alla filer du vill byta namn på. Antingen genom att klicka och dra upp en ram över dem, alternativt genom att trycka CMD + A.
  2. När alla filer är markerade högerklickar du på en av dem och väljer alternativet Byt namn.
macOS - Mac - Högerklicka - Byt namn flera bilder samtidigt
Usch vilken röra!
  1. Klicka nu på den lilla menyn högst upp till vänster och välj Format. Under Anpassat format fyller du sedan i det namn du vill att alla dina filer ska ha. Avsluta namnet med ett mellanslag. Du kan även bestämma om siffran som numrerar filerna ska stå efter eller före namnet samt vilket nummer sifferföljden ska starta med.

macOS - Byt namn på flera filer samtidigt

  1. När du är nöjd med ditt namn (som förövrigt syns som en liten förhandsvisning längst ner till vänster i fönstret) klickar du på Byt namn.
  2. Luta dig nu tillbaka och vänta ett par sekunder medan alla dina filer automagiskt byter namn.
Mac - Ändra namn på många filer samtidigt - En gång
Så där ja, mycket bättre!

Hur lätt som helst ju! Stöter du på några frågor eller funderingar får du gärna dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Starta om Finder i macOS

Ibland händer det att Finder-applikationen i Mac-datorer låser sig eller börjar fungera lite sådär halvbra. Första steget till en lösning är då att starta om Finder helt och hållet.

Visa dolda filer och mappar på en Mac-dator

Att visa dolda filer på en Apple-dator är inte riktigt lika självklart som det är i Windows. Däremot är det hyfsat simpelt när man vet exakt hur man går tillväga.

Visa kvarvarande batteriprocent i menyn på din MacBook

En batteriindikator är standard i menyn hos macOS-laptops. Men hur gör man om man också vill visa en procentsiffra för hur mycket laddning som finns kvar i batteriet?
Send this to a friend