Hur man ser slutarantal (Shutter Count) på en Canon DSLR-kamera

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Vill du ta reda på hur många exponeringar din Canon systemkamera gjort under sin livstid? Det borde ju gå att göra direkt i displayen på kameran tycker man. Men så är långt ifrån alltid fallet.

Slutarantalet, eller slutarräkningen som det också kallas (från engelskans Shutter Count), är kortfattat ett nummer som berättar hur många gånger du tagit ett kort med din kamera. Varje kamera är specificerad för ett visst antal exponeringar. Varpå kameran efter att dessa uppnåtts har en större tendens att börja uppvisa tecken på sämre funktion. Även om det inte nödvändigtvis behöver vara så. Att jämföra med en bil som garanterat mår bra av att få någon del utbytt efter 20 000 mil, men som med lite tur kan köra 10 000 mil till ändå.

Ett vanligt scenario när man behöver ta reda på just slutarantalet är om man är i färd med att sälja sin kamera. Likväl som man i regel inte bör köpa en kamera utan att först ta reda på just hur många exponeringar kameran gjort ställt till hur många den, enligt tillverkaren, ska klara av.

Se slutarantalet på en Canon systemkamera

Det finns några olika tillvägagångssätt att se slutarantalet på en Canon-kamera. Så vitt jag lyckats hitta information om visas slutarantalet i stort sett aldrig direkt i kamerans egna inställningar, oavsett modell. Vad vi istället behöver göra är att koppla in kameran till en dator och använda ett (gratis) program för att läsa av slutarantalet.

Kabelmässigt varierar det lite beroende på vilken kamera och dator du har. I denna guide använder jag en Canon EOS-1D Mark IV som i sin tur använder den numera ganska gamla USB-standarden Mini-USB. När det kommer till mjukvara skiljer det sig även här om du använder Windows eller macOS. Jag kommer ansluta min kamera till en Windows-dator och använda mig av gratisprogrammet Canon EOS DIGITAL Info. För macOS rekommenderar jag istället att använda FreeShutterCounter, som även det är gratis.

USB-kabel till Canon EOS 1D
I mitt fall behövs en sådan här gammal hemskhet användas för att koppla in kameran till datorn.
  1. Med en kabel förberedd går vi sedan till sourceforge.net/projects/canon-eos-digital-info och klickar på den stora, gröna Download-knappen för att hämta och därefter starta Canon EOS DIGITAL Info-programmet.

Canon EOS Digital Info - Se shutter count - slutarantal

  1. När programmet väl är startat kopplar vi in den ena sidan av USB-kabeln i kameran och den andra i en ledig USB-port på datorn. Därefter startar vi kameran.
  2. Genom ett tryck på Connect-knappen i programmet dyker en mängd information om vår kamera upp i programfönstret. Under Shutter Count kan vi sedan utläsa hur många exponeringar kameran tagit sig igenom.

Canon EOS - Se shutter count - slutarräkning

Min dator hittar inte kameran

Skulle det vara så att ingen information dyker upp i programfönstret när du trycker på Connect, alternativt om datorn inte verkar känna av kameran överhuvudtaget, kan det vara så att du behöver ställa in kameran så att den får kontrolleras av datorn.

Detta görs oftast genom att gå till Inställningar i kamerans egen meny och välja Verktyg (Tools). Leta sedan efter en inställning vid namn (ungefär) Kommunikation eller Kommunikationsläge (Communication Mode). Ändra denna inställning från Normal till PTP och se om kameran hittas av datorn.

Hoppas du fick det att fungera! Stöter du på några frågetecken eller har andra funderingar är du varmt välkommen att dela med dig av tankarna i kommentarerna nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?