Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!

Är det något som är svårt är det att ta raka bilder. Något som hjälper till enormt med detta är att ha någon form av linje att luta sig mot för att se till att horisonten faktiskt också är horisontell och inte sned. Hos kameran i iPhone finns just en sådan funktion inbyggd, kallad rutnät.

Rutnätet hjälper inte bara till med att göra bilderna rakare (eller åtminstone visa hur du bör ta kortet för att bilden ska bli rak). Funktionen är även bra att ha till hands när man vill fotografera enligt fototekniker såsom tredjedelsregeln. Mer läsning för den intresserade finns t.ex. här.

Aktivera rutnätet i kameran på iPhone

Så hur får man fram rutnätet då? Inställningen finns faktiskt inte i själva kamera-appen utan har istället gömts undan i inställningsmenyerna.

  1. Peka på Inställningar, scrolla ned en bit och välj Kamera.
  2. Under (den lite underliga) rubriken Sammanställning finns sedan funktionen Rutnät. Aktivera denna.

iPhone - Kamera - Rutnät - Inställningar

  1. Om du nu testar att öppna Kamera-appen dyker direkt ett rutnät bestående av nio rektanglar upp på skärmen. Rutnätet finns där oavsett om du filmar eller tar bilder, men syns givetvis inte på de faktiska bilderna eller filmerna.
iPhone - Rutnät i kameran
Rutnätet är synligt oavsett du tar foton eller filmar. Men det syns givetvis inte på de färdiga bilderna eller filmerna.

Även om det till en början kan kännas lite ovant att ha rutnätet där är min rekommendation att ha det aktiverat för jämnan. Framförallt då det hjälper väldigt mycket både när det kommer till att ta raka bilder, samtidigt som det också gör bildkompositionen smidigare.

Har du några andra frågor eller funderingar kring kameran i iPhone? Dela med dig av tankarna i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Varför blir vissa mobilskal gula med tiden?

Ja, varför blir det där genomskinliga, supersnygga silikon- eller TPU-skalet gult efter en tids användning? Och vad kan man göra åt det? Går det ens att fixa?

Dölj inlägg från en specifik kontakt på Instagram

Visste du att det går att inaktivera (muta) händelser och inlägg från en viss kontakt på Instagram, så de inte längre visas i din "feed"? Så går du tillväga!

Flytta flera appar samtidigt på iPhone och iPad

Visste du att det går att flytta fler än en app samtidigt på iPhone? Till och med hur många som helst. Nej. Inte jag heller. Men det går faktiskt. Så gör du!
Send this to a friend