Ångra en Windows 10-uppdatering och förläng ångertiden

Att uppdatera Windows går ju oftast smidigt och utan större problem. Förutom när det inte gör det och något blir helt fel. Så ångrar du en uppdatering i Windows 10!

Säga vad man vill om Microsoft men att underhålla Windows 10 med säkerhetsfixar och andra uppdateringar (bra som dåliga) är de ganska aktiva med. Det är därför inte särskilt ovanligt att det lilla meddelandet som vi en normal avstängning av datorn lyder Stäng av ersätts med Uppdatera och stäng av.

Oftast går ju dessa uppdateringar bra och utan problem. Dock händer det då och då att de kan orsaka en del oönskade fel. Problem med användarkonton, designfelaktigheter eller varför inte att uppdateringsfunktionen själv slutar fungera efter en uppdatering. Tack och lov finns möjligheten att ångra en Windows-uppdatering inbyggd i operativsystemet, åtminstone de första tio dagarna efter att en uppdatering installerats. Därefter är man fast med den senaste uppdateringen.

Jag tänkte därför gå igenom både hur du faktiskt ångrar en Windows-uppdatering samt hur du förlänger de tio dagarna till lite mer humana 60 stycken. Tänk dock på att du i regel inte bör ångra en Windows-uppdatering då de många gånger innehåller viktiga säkerhetskorrigeringar. Microsoft är även rätt duktiga på att snabbt släppa ytterligare fixar som återställer och rättar till problem med tidigare uppdateringar. Så är det inte en panikviktig funktion som börjat strula är det i regel bättre att vänta på nästa officiella uppdatering, som då förmodligen löser problemet. Snarare än att ångra uppdateringen.

Ångra en uppdatering i Windows 10

Vill du ändå ångra en uppdatering gör du följande. Notera som sagt att detta som standard endast fungerar i tio dagar efter att en uppdatering gjorts.

1. Klicka på Start-menyn och välj Inställningar (Kugghjulet).

2. Längst ned i Inställningar väljer du Uppdatering och säkerhet.

Windows 10 - Uppdatering och säkerhet

3. Klicka på Återställning i menyn till vänster och välj Kom igång under Återgå till din tidigare version av Windows 10.

Återgå till din tidigare version av Windows 10

4. Följ därefter instruktionerna för att återställa operativsystemet till såsom det var innan den senaste uppdateringen.

Skulle det inte gå att klicka på Kom igång (som på bilden ovan) betyder det antingen att det var mer än tio dagar sedan den senaste uppdateringen installerades. Skulle alternativet helt saknas betyder det att ingen uppdatering som går att ångra installerats.

Ändra tiden att ångra en uppdatering i Windows 10

Tiden en uppdatering går att ångra är som standard satt till tio dagar men går som sagt att utöka. Observera att det endast är under de tio dagarna efter att en uppdatering gjorts nedanstående går att utföra. Du kan alltså inte ändra antalet dagar när som helst, utan det behöver göras senast tio dagar efter en uppdatering.

1. Klicka på Sök-symbolen (förstoringsglaset) bredvid Start-menyn och sök efter Kommandotolken. Högerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör.

2. Klistra in nedanstående kodsnutt i Kommandotolken och tryck på Enter.

DISM /Online /Get-OSUninstallWindow

DISM Online Get OSUninstallWindow

3. Under Uninstall Window ser du nu hur många dagar du för tillfället har kvar att ångra den senaste uppdateringen (i detta fall tio dagar).

4. För att justera denna siffra behöver du klistra in ytterligare en liten kodsnutt där siffran efter Value: avser så många dagar du vill ändra möjligheten att rulla tillbaka en uppdatering till. Här är nedanför är siffran satt till 59 dagar. Men det går bra att använda både ett högre eller lägre tal. Kör koden genom att trycka Enter.

DISM /Online /Set-OSUninstallWindow /Value:59

DISM Online Set OSUninstallWindow Value

5. För att dubbelkolla att antalet dagar verkligen uppdaterats kan du återigen klistra in det första kommandot i Kommandotolken och trycka Enter.

DISM /Online /Get-OSUninstallWindow

Ändra dagar ångra uppdatering Windows 10

6. Förhoppningsvis ser nu siffran för antalet dagar likadan ut som på bilden ovan, där de ökat från tio till 59 stycken. Bra jobbat!

Stöter du på några problem eller har andra relaterade frågor är du som vanligt välkommen att dela med dig av funderingarna i kommentarerna här nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Mophie Snap – Bakåtkompatibel MagSafe-laddning

Tillsammans med Apples MagSafe-teknik för iPhone 12 har det som bekant lanserats en mängd olika tillbehör. Mophie Snap innefattar ett helt gäng produkter med syftet att göra montering och laddning via tekniken så bekväm som möjligt.

Test: MacBook Air (2020) M1 – Apples bästa dator, någonsin

Nu kanske rubriken ger lite väl mycket indikation kring vart denna text är på väg. Men det finns faktiskt inte mycket annat att säga. Apple har äntligen (!) gjort allt rätt.

Nintendo visar upp nya Switch OLED – Släpps i höst

Det verkar inte bli någon Switch Pro i år. Istället avtäckte Nintendo idag en lite mer snäll uppdatering av superhiten (får man väl kalla den?) Switch.

Hjälp! Meddelande-appen har försvunnit från min iPhone

Precis märkt att ikonen för meddelanden, telefon, e-post eller möjligen kontakter försvunnit från hemskärmen på din iPhone? Lugn, så får du tillbaka apparna.

Radera appar från en Android-telefon eller surfplatta – Så gör du!

Det låter ju som en simpel sak att bara radera en eller flera appar. Vilket det också är, om man vet hur man går tillväga. Vilket är precis vad vi ska gå igenom här!

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend