Ångra en Windows 10-uppdatering och förläng ångertiden

Det senaste

Att uppdatera Windows går ju oftast smidigt och utan större problem. Förutom när det inte gör det och något blir helt fel. Så ångrar du en uppdatering i Windows 10!

Säga vad man vill om Microsoft men att underhålla Windows 10 med säkerhetsfixar och andra uppdateringar (bra som dåliga) är de ganska aktiva med. Det är därför inte särskilt ovanligt att det lilla meddelandet som vi en normal avstängning av datorn lyder Stäng av ersätts med Uppdatera och stäng av.

Oftast går ju dessa uppdateringar bra och utan problem. Dock händer det då och då att de kan orsaka en del oönskade fel. Problem med användarkonton, designfelaktigheter eller varför inte att uppdateringsfunktionen själv slutar fungera efter en uppdatering. Tack och lov finns möjligheten att ångra en Windows-uppdatering inbyggd i operativsystemet, åtminstone de första tio dagarna efter att en uppdatering installerats. Därefter är man fast med den senaste uppdateringen.

Jag tänkte därför gå igenom både hur du faktiskt ångrar en Windows-uppdatering samt hur du förlänger de tio dagarna till lite mer humana 60 stycken. Tänk dock på att du i regel inte bör ångra en Windows-uppdatering då de många gånger innehåller viktiga säkerhetskorrigeringar. Microsoft är även rätt duktiga på att snabbt släppa ytterligare fixar som återställer och rättar till problem med tidigare uppdateringar. Så är det inte en panikviktig funktion som börjat strula är det i regel bättre att vänta på nästa officiella uppdatering, som då förmodligen löser problemet. Snarare än att ångra uppdateringen.

Ångra en uppdatering i Windows 10

Vill du ändå ångra en uppdatering gör du följande. Notera som sagt att detta som standard endast fungerar i tio dagar efter att en uppdatering gjorts.

1. Klicka på Start-menyn och välj Inställningar (Kugghjulet).

2. Längst ned i Inställningar väljer du Uppdatering och säkerhet.

Windows 10 - Uppdatering och säkerhet

3. Klicka på Återställning i menyn till vänster och välj Kom igång under Återgå till din tidigare version av Windows 10.

Återgå till din tidigare version av Windows 10

4. Följ därefter instruktionerna för att återställa operativsystemet till såsom det var innan den senaste uppdateringen.

Skulle det inte gå att klicka på Kom igång (som på bilden ovan) betyder det antingen att det var mer än tio dagar sedan den senaste uppdateringen installerades. Skulle alternativet helt saknas betyder det att ingen uppdatering som går att ångra installerats.

Ändra tiden att ångra en uppdatering i Windows 10

Tiden en uppdatering går att ångra är som standard satt till tio dagar men går som sagt att utöka. Observera att det endast är under de tio dagarna efter att en uppdatering gjorts nedanstående går att utföra. Du kan alltså inte ändra antalet dagar när som helst, utan det behöver göras senast tio dagar efter en uppdatering.

1. Klicka på Sök-symbolen (förstoringsglaset) bredvid Start-menyn och sök efter Kommandotolken. Högerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör.

2. Klistra in nedanstående kodsnutt i Kommandotolken och tryck på Enter.

DISM /Online /Get-OSUninstallWindow

DISM Online Get OSUninstallWindow

3. Under Uninstall Window ser du nu hur många dagar du för tillfället har kvar att ångra den senaste uppdateringen (i detta fall tio dagar).

4. För att justera denna siffra behöver du klistra in ytterligare en liten kodsnutt där siffran efter Value: avser så många dagar du vill ändra möjligheten att rulla tillbaka en uppdatering till. Här är nedanför är siffran satt till 59 dagar. Men det går bra att använda både ett högre eller lägre tal. Kör koden genom att trycka Enter.

DISM /Online /Set-OSUninstallWindow /Value:59

DISM Online Set OSUninstallWindow Value

5. För att dubbelkolla att antalet dagar verkligen uppdaterats kan du återigen klistra in det första kommandot i Kommandotolken och trycka Enter.

DISM /Online /Get-OSUninstallWindow

Ändra dagar ångra uppdatering Windows 10

6. Förhoppningsvis ser nu siffran för antalet dagar likadan ut som på bilden ovan, där de ökat från tio till 59 stycken. Bra jobbat!

Stöter du på några problem eller har andra relaterade frågor är du som vanligt välkommen att dela med dig av funderingarna i kommentarerna här nedanför.

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Ta bort formatering av kopierad text i Windows 10

Att kopiera och klistra in text är i regel inga konstigheter. Däremot är det ganska irriterande när textformatering följer med och förstör ett snyggt...

Ta bort den röda pricken vid casting i Oculus Quest 2

Röda prickar är sällan något välkommet. Här kommer jag därför gå igenom hur du blir av med den som tittar fram i Oculus Quest...

Test: Oculus Quest 2 – Är VR äntligen för alla?

Uppföljaren till det omåttligt populära VR-headsetet Oculus Quest ska tydligen vara bland det bästa man kan köpa om man vill börja äventyra in i VR-världen. Det låter ju rätt bra. Vi testar ett sådant!

Ta en Print Screen (skärmdump) i Windows 10

Hur gör man egentligen en Print Screen in Windows 10? Faktum är att det finns ett gäng olika sätt att åstadkomma detta på. Här går vi igenom de vanligaste!

Test: ADATA SC680 – En lätt, plastig och billig extern SSD-hårddisk

SC680 är en av de billigaste externa SSD-hårddiskarna på marknaden sett till Gigabyte per krona. Hur står den sig i djungeln av väldigt liknande konkurrenter?

Ångra en Windows 10-uppdatering och förläng ångertiden

Att uppdatera Windows går ju oftast smidigt och utan större problem. Förutom när det inte gör det och något blir helt fel.

Relaterat innehåll

Send this to a friend