Ångra en Windows 10-uppdatering och förläng ångertiden

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Att uppdatera Windows går ju oftast smidigt och utan större problem. Förutom när det inte gör det och något blir helt fel. Så ångrar du en uppdatering i Windows 10!

Säga vad man vill om Microsoft men att underhålla Windows 10 med säkerhetsfixar och andra uppdateringar (bra som dåliga) är de ganska aktiva med. Det är därför inte särskilt ovanligt att det lilla meddelandet som vi en normal avstängning av datorn lyder Stäng av ersätts med Uppdatera och stäng av.

Oftast går ju dessa uppdateringar bra och utan problem. Dock händer det då och då att de kan orsaka en del oönskade fel. Problem med användarkonton, designfelaktigheter eller varför inte att uppdateringsfunktionen själv slutar fungera efter en uppdatering. Tack och lov finns möjligheten att ångra en Windows-uppdatering inbyggd i operativsystemet, åtminstone de första tio dagarna efter att en uppdatering installerats. Därefter är man fast med den senaste uppdateringen.

Jag tänkte därför gå igenom både hur du faktiskt ångrar en Windows-uppdatering samt hur du förlänger de tio dagarna till lite mer humana 60 stycken. Tänk dock på att du i regel inte bör ångra en Windows-uppdatering då de många gånger innehåller viktiga säkerhetskorrigeringar. Microsoft är även rätt duktiga på att snabbt släppa ytterligare fixar som återställer och rättar till problem med tidigare uppdateringar. Så är det inte en panikviktig funktion som börjat strula är det i regel bättre att vänta på nästa officiella uppdatering, som då förmodligen löser problemet. Snarare än att ångra uppdateringen.

Ångra en uppdatering i Windows 10

Vill du ändå ångra en uppdatering gör du följande. Notera som sagt att detta som standard endast fungerar i tio dagar efter att en uppdatering gjorts.

1. Klicka på Start-menyn och välj Inställningar (Kugghjulet).

2. Längst ned i Inställningar väljer du Uppdatering och säkerhet.

Windows 10 - Uppdatering och säkerhet

3. Klicka på Återställning i menyn till vänster och välj Kom igång under Återgå till din tidigare version av Windows 10.

Återgå till din tidigare version av Windows 10

4. Följ därefter instruktionerna för att återställa operativsystemet till såsom det var innan den senaste uppdateringen.

Skulle det inte gå att klicka på Kom igång (som på bilden ovan) betyder det antingen att det var mer än tio dagar sedan den senaste uppdateringen installerades. Skulle alternativet helt saknas betyder det att ingen uppdatering som går att ångra installerats.

Ändra tiden att ångra en uppdatering i Windows 10

Tiden en uppdatering går att ångra är som standard satt till tio dagar men går som sagt att utöka. Observera att det endast är under de tio dagarna efter att en uppdatering gjorts nedanstående går att utföra. Du kan alltså inte ändra antalet dagar när som helst, utan det behöver göras senast tio dagar efter en uppdatering.

1. Klicka på Sök-symbolen (förstoringsglaset) bredvid Start-menyn och sök efter Kommandotolken. Högerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör.

2. Klistra in nedanstående kodsnutt i Kommandotolken och tryck på Enter.

DISM /Online /Get-OSUninstallWindow

DISM Online Get OSUninstallWindow

3. Under Uninstall Window ser du nu hur många dagar du för tillfället har kvar att ångra den senaste uppdateringen (i detta fall tio dagar).

4. För att justera denna siffra behöver du klistra in ytterligare en liten kodsnutt där siffran efter Value: avser så många dagar du vill ändra möjligheten att rulla tillbaka en uppdatering till. Här är nedanför är siffran satt till 59 dagar. Men det går bra att använda både ett högre eller lägre tal. Kör koden genom att trycka Enter.

DISM /Online /Set-OSUninstallWindow /Value:59

DISM Online Set OSUninstallWindow Value

5. För att dubbelkolla att antalet dagar verkligen uppdaterats kan du återigen klistra in det första kommandot i Kommandotolken och trycka Enter.

DISM /Online /Get-OSUninstallWindow

Ändra dagar ångra uppdatering Windows 10

6. Förhoppningsvis ser nu siffran för antalet dagar likadan ut som på bilden ovan, där de ökat från tio till 59 stycken. Bra jobbat!

Stöter du på några problem eller har andra relaterade frågor är du som vanligt välkommen att dela med dig av funderingarna i kommentarerna här nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?