Få ut en skiva som fastnat i Xbox One eller Xbox Series X

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Visste du att det finns ett sätt att manuellt ”trycka” ut en DVD-skiva som lyckats fastna i en Xbox One- eller Xbox Series X-konsol? Så hittar du den gömda knappen!

Ibland är oturen, av olika anledningar, framme och ens Xbox tvärvägar ge tillbaka skivan den svalt. Många gånger är problemet mjukvarurelaterat, såsom att konsolen låst sig eller liknande, och kan avhjälpas med en omstart. Det händer dock att varken den vanliga utmatningsknappen eller mjukvaruvägen att mata ut en skiva fungerar (trycka på Xbox-knappen på handkontrollen, välja Hem, markera spelet vars skiva sitter i Xbox-konsolen och trycka på X).

Smidigt är då att Microsoft i samtliga Xbox One-konsoler och Xbox Series X byggt in en manuell väg att få ut en skiva som fastnat! Processen och tillvägagångssättet är i stort sett det samma för samtliga Xbox-konsoler. Men då de utseendemässigt skiljer sig lite åt går vi igenom dem en och en.

Mata ut en skiva som fastnat i Xbox One, Xbox One S eller Xbox One X

Det enda som behövs för att få ut en DVD-skiva som fastnat i en Xbox One-konsol är ett vanligt gem modell mellan eller stor, alternativt något lika tunt och hållfast.

  1. Börja sedan med att veckla ut gemet för att göra det längre. Koppla också bort alla ström- och bildkablar från Xbox-konsolen.
  2. Ta därefter en titt på den vänstra kortsidan av din Xbox-konsol (sett framifrån). Vad du letar efter är ett litet hål. För Xbox One X är det lilla hålet väldigt enkelt att hitta då det är helt separerat från det övriga rutnätet på sidan av konsolen. För vanliga Xbox One är det även här ganska enkelt att se hålet strax under Connect-knappen (eller bindningsknappen, som den kallas på svenska).
Xbox One - Xbox One X - Få ut skiva som fastnat
På den första versionen av Xbox One finns det lilla hålet precis under Connect-knappen (högst upp). Medan hålet hos Xbox One X istället är helt fristående från den annars väldigt håliga sidan (längst ned).
  1. När det kommer till Xbox One S är det lite knepigare att se hålet. Om du tittar på konsolen rakt från sidan är hålet du vill åt det andra nedifrån och det andra från höger i den delen av rutnätet som inte har vit plast bakom sig.
Xbox One S - Få ut skiva som fastnat
Då hela sidan på Xbox One S är fylld med hål är det inte helt lätt att hitta det lilla avvikande hålet bakom plasten.
  1. När du väl lokaliserat hålet på din Xbox-konsol är det sedan, oavsett modell, inte knepigare än att ta gemet och försiktigt trycka in det i hålet. När det tar stopp är allt som behövs ett litet extra tryck för få skivan att hoppa ut ur DVD-läsaren.
  2. Efter det går det utan problem att ta tag i skivan och försiktigt dra ut den ur konsolen.

Mata ut en skiva som fastnat i Xbox Series X

Precis som hos Xbox One-modellerna är det ett gem modell mellan eller stor, alternativt ett liknande verktyg, som behövs för att få ut en skiva som fastnat hos Xbox Series X.

  1. Börja även här med att veckla ut gemet så att det blir längre (om du valt att använda ett gem).
  2. Koppla sedan bort alla ström- och bildkablar från Xbox-konsolen.
  3. Ta nu en titt på fot-sidan av Xbox Series X-konsolen. Det lilla hålet du vill åt finns här direkt på undersidan av foten. Längst upp till höger, om konsolen är i liggande läge.
Xbox Series X - Skiva fastnat - Få ut
Hos Xbox Series X är det lilla hålet väl synligt direkt på den runda foten under konsolen.
  1. Här är det sedan bara att försiktigt trycka in det utvecklade gemet tills det tar stopp. Genom att därefter trycka lite extra ploppar skivan ut ur DVD-läsaren tillräckligt långt för att den ska gå att ta tag i och försiktigt dra ut den sista biten.

Svårare än så var det inte. Däremot skulle jag påstå att det är snudd på omöjligt om man inte vet exakt hur man går tillväga. Dyker några frågor eller funderingar upp är det bara dela med dig av dem i kommentarerna nedanför så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa till.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.