Xbox Series S / X visar bara en svart skärm – Så löser du det!

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Startade du precis din Xbox Series S eller Series X och insåg att skärmen bara är helt svart? Troligen är det upplösningen som spökar. Så återställer du den med hjälp av enbart knapparna på själva konsolen.

För något år sedan skrev jag en kort guide kring hur man återställer videoupplösningen på sin Xbox One för att komma runt problemet att konsolen rätt som det är startar upp och helt enkelt inte visar någon bild alls. Det verkar här som att det inte bara är de gamla Xbox One-konsolerna som kan råka ut för detta, utan också de mer aktuella Series X och Series S har ibland för vana att bara visa en svart skärm.

Vad beror det på att ingen bild visas?

Även om det kan ha flera anledningar är en svart skärm med eller utan text såsom No input, Check cables, Resolution not supported etc. i regel resultatet av att en Xbox-konsol – av någon anledning – skickar ut en videoupplösning TV:n den är kopplad till inte klarar av att visa. Detta kan ibland uppstå om man t.ex. flyttar sin Xbox mellan två eller flera olika skärmar, varpå den nya skärmen inte stöder samma upplösningar den tidigare skärmen gjorde. Fenomenet kan ibland även dyka upp utan någon egentlig anledning alls. Vilket i regel gör förvirringen allt större kring vad som egentligen hänt.

Återställ upplösningen Xbox Series X och Series S

I vanliga fall går det ju enkelt att bara justera upplösningen i menyerna hos sin Xbox. Något som däremot blir snäppet knepigare när ingen bild visas. Vad man istället kan göra är att använda de fysiska knapparna på sin Xbox-konsol för att återställa videoupplösningen till lägsta möjliga sådana (640 x 480 pixlar). En upplösning som med dagens mått och mätt är väldigt låg och de flesta skärmar utan problem klarar av att visa.

Så snart man lyckats få bild på TV:n igen är det därefter bara att navigera till inställningsmenyn och där välja den korrekta upplösningen för TV:n eller monitorn Xbox-konsolen är kopplad till. Då kör vi igång!

  1. Börja med att stänga av din Xbox-konsol helt och hållet. Plugga därefter ut strömsladden och låt konsolen vara strömlös i cirka 30 sekunder. Koppla sedan tillbaka strömsladden igen.
  2. Tryck nu på nedanstående knappar beroende på om du har en Xbox Series S eller Xbox Series X. Så fort du trycker ned knapparna hörs ett ”pling-ljud”. Fortsätt att hålla båda knapparna nedtryckta tills ytterligare ett liknande ljud hörs. Släpp därefter knapparna.
Svart skärm - Xbox Series X - Xbox Series S - Fixa
För Xbox Series S (högst upp) är det strömknappen och kopplingsknappen som ska hållas in. Medan det för Xbox Series X (längst ned) är strömknappen och utmatningsknappen.
  1. Förhoppningsvis syns nu en bild på skärmen. En bild som dock bör se betydligt pixligare ut än vanligt. Vilket kommer sig av att konsolen startar i ett lågupplöst läge.
  2. När konsolen väl startat och du ser huvudmenyn trycker du på Xbox-knappen på kontrollen och navigerar till Inställningar följt av Allmänt > Alternativ för TV och skärm > Upplösning.
  3. Välj här den upplösning din TV eller monitor stödjer, t.ex. 1080p eller 4K.
  4. Skulle det vara så att bilden blir svart när du väljer en ny upplösning är det bara att låta bli att trycka på någon ytterligare knapp och vänta i 30 sekunder varpå upplösningen automatiskt ändras tillbaka till den som senast fungerade.

Stöter du på frågor eller funderingar eller får du det inte att fungera alls? Dela gärna med dig av tankarna i kommentarerna nedan så ska jag göra vad jag kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.