Xbox One visar ingen bild – Så återställer du upplösningen

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Att justera upplösningen för att rätta till felet att Xbox One inte visar någon bild är inte helt enkelt när den inte visar någon bild. Att återställa upplösningen brukar lösa problemet!

Xbox One är generellt sett en ganska trevlig konsol som fortfarande har många miljoner aktiva användare. Ibland har konsolen däremot en tendens att haka upp sig när det kommer till att skicka ut rätt upplösning på bilden till TV:n. Något som i värsta fall resulterar i att skärmen inte klarar av att visa någon bild över huvud taget och bara stannar vid ett felmeddelande i stil med No input, Check cables eller Resolution not supported etc.

Detta kan uppstå både av sig själv, som från ingenstans, men vanligast verkar vara att problemet dyker upp när konsolen flyttats från en skärm till en annan.

Återställ upplösningen på Xbox One

Att ändra upplösningen är egentligen en väldig enkel sak som görs via konsolens inställningsmenyer. Kruxet är ju som sagt att det är enklare sagt än gjort när man inte ser vad som händer på skärmen.

En lösning här är att flytta runt konsolen till olika skärmar tills dess att man hittar en som faktiskt stödjer upplösningen som skickas ut. Ett annat alternativ är att återställa upplösningen till 640 x 480 pixlar. En numera väldigt låg upplösning som de flesta skärmar trots allt klarar av att visa. Därefter går det alldeles utmärkt att navigera till inställningsmenyn och där välja den korrekta upplösningen för sin skärm.

Nedanstående tillvägagångssätt fungerar på samtliga Xbox One-modeller. Från den första Xbox One och Xbox One X till Xbox One S och även Xbox One S All-Digital Edition.

 1. Börja med att stänga av din Xbox-konsol helt och hållet genom att hålla strömknappen (Xbox-knappen) intryckt i cirka 10 sekunder.
 2. Tryck därefter ned strömknappen och diskutmatningsknappen samtidigt och fortsätt att hålla dem nedtryckta.
Xbox One - Återställ video-upplösning
På Xbox One S All-Digital Edition behöver kopplingsknappen hållas nedtryckt istället för diskutmatningsknappen då denna inte finns på konsolen.
 1. Först hör du nu det vanliga startljudet från Xbox-konsolen. Släpp här inte knapparna utan fortsätt att hålla dem nedtryckta tills dess att du hör ljudet ytterligare en gång. Något som tar cirka 20 sekunder. Släpp därefter båda knapparna.
 2. Förhoppningsvis dyker nu en bild upp på skärmen. För att justera upplösningen till något mer passande är det sedan bara navigera till din användarprofil följt av Inställningar. Välj därefter Allmänt > Alternativ för TV och skärm > Upplösning.

Alternativ för TV och skärm - Xbox One - Ändra upplösning

 1. Bläddra avslutningsvis fram den upplösning som stämmer överens med den skärm du använder, t.ex. 1080p för en vanlig Full-HD-TV eller, som på bilden ovan, 1440p om du använder t.ex. en datorskärm med ännu lite högre upplösning.

Löser det sig inte eller stöter du på andra problem är du givetvis varmt välkommen att dela med dig av eventuella funderingar i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

4 kommentarer

 1. Vid punkt 3 så uppstår aldrig det sista ljudet där man ska släppa knapparna. Har testat med nåde 30sek och längre, ingen bild alls dyker upp.
  Har testat på flera olika monitorer med samma resultat.

  • Hej! Vad underligt. Du är helt 100 på att det är rätt knappkombination som hålls in? Går det att koppla kontrollerna till Xboxen efter att den (verkar) ha startat upp, även om den inte visar bild? Lyser de (kontrollerna) upp med fast sken i Xbox-symbolen?

 2. Hej!

  Det funkar inte för mig heller. Den gröna Xbox symbolen kommer upp sen händer inget mer oavsett vad jag gör. Vet inte alls vad jag ska göra. Den har stått oanvänd några år men det ska den väl klara av…

  • Hej! Om det är så att det andra ljudet inte dyker upp kan det indikera att något är galet med hårdvaran i övrigt. Däremot behöver det givetvis inte vara så. Om du inte har något väldigt viktigt sparat på konsolen skulle jag nog testa att göra en fabriksåterställning och se om det hjälper. En guide för det finns här: https://support.xbox.com/sv-SE/help/hardware-network/console/reset-console-to-factory-defaults

   Det enda som behövs är en dator och ett USB-minne. Men ha i bakhuvudet att allt som finns på konsolen raderas vid en återställning. Ska väl också säga att det alltid är lite på egen risk att göra en fabriksåterställning. Det _ska_ inte förvärra situationen på något sätt, men jag vågar inte ge några garantier då det är svårt att säga om Xbox:en möjligen har några andra fel eller liknande som kan påverka en återställning.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.