Att justera upplösningen för att rätta till felet att Xbox One inte visar någon bild är inte helt enkelt när den inte visar någon bild. Att återställa upplösningen brukar lösa problemet!
Xbox One är generellt sett en ganska trevlig konsol som fortfarande har många miljoner aktiva användare. Ibland har konsolen däremot en tendens att haka upp sig när det kommer till att skicka ut rätt upplösning på bilden till TV:n. Något som i värsta fall resulterar i att skärmen inte klarar av att visa någon bild över huvud taget och bara stannar vid ett felmeddelande i stil med No input, Check cables eller Resolution not supported etc.
Detta kan uppstå både av sig själv, som från ingenstans, men vanligast verkar vara att problemet dyker upp när konsolen flyttats från en skärm till en annan.
Återställ upplösningen på Xbox One
Att ändra upplösningen är egentligen en väldig enkel sak som görs via konsolens inställningsmenyer. Kruxet är ju som sagt att det är enklare sagt än gjort när man inte ser vad som händer på skärmen.
En lösning här är att flytta runt konsolen till olika skärmar tills dess att man hittar en som faktiskt stödjer upplösningen som skickas ut. Ett annat alternativ är att återställa upplösningen till 640 x 480 pixlar. En numera väldigt låg upplösning som de flesta skärmar trots allt klarar av att visa. Därefter går det alldeles utmärkt att navigera till inställningsmenyn och där välja den korrekta upplösningen för sin skärm.
Nedanstående tillvägagångssätt fungerar på samtliga Xbox One-modeller. Från den första Xbox One och Xbox One X till Xbox One S och även Xbox One S All-Digital Edition.
- Börja med att stänga av din Xbox-konsol helt och hållet genom att hålla strömknappen (Xbox-knappen) intryckt i cirka 10 sekunder.
- Tryck därefter ned strömknappen och diskutmatningsknappen samtidigt och fortsätt att hålla dem nedtryckta.
- Först hör du nu det vanliga startljudet från Xbox-konsolen. Släpp här inte knapparna utan fortsätt att hålla dem nedtryckta tills dess att du hör ljudet ytterligare en gång. Något som tar cirka 20 sekunder. Släpp därefter båda knapparna.
- Förhoppningsvis dyker nu en bild upp på skärmen. För att justera upplösningen till något mer passande är det sedan bara navigera till din användarprofil följt av Inställningar. Välj därefter Allmänt > Alternativ för TV och skärm > Upplösning.
- Bläddra avslutningsvis fram den upplösning som stämmer överens med den skärm du använder, t.ex. 1080p för en vanlig Full-HD-TV eller, som på bilden ovan, 1440p om du använder t.ex. en datorskärm med ännu lite högre upplösning.
Löser det sig inte eller stöter du på andra problem är du givetvis varmt välkommen att dela med dig av eventuella funderingar i kommentarerna här nedanför!
Vid punkt 3 så uppstår aldrig det sista ljudet där man ska släppa knapparna. Har testat med nåde 30sek och längre, ingen bild alls dyker upp.
Har testat på flera olika monitorer med samma resultat.
Hej! Vad underligt. Du är helt 100 på att det är rätt knappkombination som hålls in? Går det att koppla kontrollerna till Xboxen efter att den (verkar) ha startat upp, även om den inte visar bild? Lyser de (kontrollerna) upp med fast sken i Xbox-symbolen?
Hej!
Det funkar inte för mig heller. Den gröna Xbox symbolen kommer upp sen händer inget mer oavsett vad jag gör. Vet inte alls vad jag ska göra. Den har stått oanvänd några år men det ska den väl klara av…
Hej! Om det är så att det andra ljudet inte dyker upp kan det indikera att något är galet med hårdvaran i övrigt. Däremot behöver det givetvis inte vara så. Om du inte har något väldigt viktigt sparat på konsolen skulle jag nog testa att göra en fabriksåterställning och se om det hjälper. En guide för det finns här: https://support.xbox.com/sv-SE/help/hardware-network/console/reset-console-to-factory-defaults
Det enda som behövs är en dator och ett USB-minne. Men ha i bakhuvudet att allt som finns på konsolen raderas vid en återställning. Ska väl också säga att det alltid är lite på egen risk att göra en fabriksåterställning. Det _ska_ inte förvärra situationen på något sätt, men jag vågar inte ge några garantier då det är svårt att säga om Xbox:en möjligen har några andra fel eller liknande som kan påverka en återställning.