Visa dator-varianten av en webbsida på iPhone/iPad (Safari)

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Trött på att Internet visas i en krympt mobilvariant när du surfar med telefonen? Så får du webbsidor att se ut som sin datormotsvarighet på iPhone/iPad!

Som standard visar i princip alla mobiltelefoner automatiskt – och så långt det går – en mobilvariant av de webbsidor du besöker. Ofta får du som besökare tillgång till exakt samma innehåll i den mobila versionen av en webbplats som du skulle få hos datormotsvarigheten av samma webbplats. Hos somliga webbsidor saknas dock en hel del information och valmöjligheter i mobilvarianterna.

Att din telefon automatiskt visar en mobilvariant av Internet betyder dock inte att en webbplats inte kan laddas in och se ut precis som sin datormotsvarighet. Nedanstående metod för att ladda in en fullskalig webbversion av en hemsida fungerar på iPhone och iPad och i webbläsaren Safari.

Se hela webbsidan i Safari på iPhone/iPad

1. För att komma åt inställningen för att instruera Safari att läsa in datorvarianten av en webbsida pekar du på det två bokstavssymbolerna (aA) högst upp till vänster i adressfältet. Välj sedan Begär mobilversion i menyn som dyker upp. Webbsidan laddas då om och läses in som om du skulle besöka den från en datorwebbläsare istället.

iPhone - iPad - Begär mobilversion - Datorversion

2. Skulle du vilja gå tillbaka till den mobila versionen av webbsidan är det bara att repetera processen omvänt, men istället välja Begär webbversion.

iPhone - Visa dator-varianten av webbsida på mobil

Vissa sidor kan inte laddas in som webbversion

Beroende på hur webbsidan du försöker komma åt är uppbyggd och kodad går det tyvärr inte alltid att få den att se ut på samma sätt den gör i en dators webbläsare. Detta har i regel att göra med att webbsidan är kodad för att visas responsivt. Att en webbsida är uppbyggd med en responsiv design innebär att den ser olika ut beroende på vilken upplösning skärmen har på den enhet du tittar på webbsidan med (som t.ex. enkelteknik.se).

Oftast saknas ingen information på dessa sajter i mobilversionerna och allt innehåll brukar gå att komma åt genom menyer etc. Dock finns det tyvärr undantag. En del responsiva webbsidor skalar tråkigt nog bort en del innehåll helt och hållet när de visas på en mobil enhet. I enstaka fall kan detta göra att det krävs en dator för att komma åt allt innehåll på sajten i fråga.

Tack och lov anpassar ständigt fler och fler sajtutvecklare sina webbplatser till den konstant ökande mobila användningen av Internet. Tack vare detta är min gissning att de flesta webbsidor inom en överskådlig framtid förmodligen kommer fungera med full kapacitet även i mobila enheter.

Har du frågor, funderingar eller tips? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

9 kommentarer

 1. Hej!

  Jag bara måste ha hjälp med min dator som automatiskt, utan att jag har bett om detta, visar vissa sidor i mobil variant. Hur tar jag bort denna funktion?

  • Hej! Svårt att säga varför det blivit så. Det första jag skulle testa är att radera alla sparade cookies och andra relaterade inställningar från din webbläsare, för att ”nollställa” webbläsaren. Vi har en guide (visserligen med något år på nacken, men ändå) för att radera cookies i de flesta webbläsare. Du hittar den här. Löser det problemet?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Supertack – detta har stört mig i evinnerliga tider. Gick in på ”Rensa webbinformation”/”Avancerat”/klicka ur allt utom ”Inställningar för webbplatsen” sedan klickade jag på ”Rensa data”.

  Tack – du gjorde min dag!

  mvh

  Paul

  • Tack för att du delade med dig av lösningen :-) Och tack för den fina feedbacken!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Du har helt rätt! Ska ta och försöka uppdatera guiden så snart jag för får tillfälle. Alternativet finns dock kvar, men har flyttats till vänster i adressfältet istället. Om du klickar en gång på ”aA” dyker alternativet ”Begär mobilversion” upp!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej. På Ipad finns inga Aa som visas på bilden. Hur gör jag för att webbversionen av facebook då?

  • Hej! Vad underligt. Många sidor visas dock redan från början som webbversionen på iPad då skärmen är tillräckligt stor för att kunna innehålla all information. Kan det vara detta som händer?

   Jag lyckas tyvärr inte hitta någon mer information kring vad som skulle kunna vara galet annars. Ska försöka söka lite mer, återkommer om jag hittar något!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend