Visa dator-varianten av en webbsida på iPhone/iPad (Safari)

Trött på att Internet visas i en krympt mobilvariant när du surfar med telefonen? Så får du webbsidor att se ut som sin datormotsvarighet på iPhone/iPad!

Som standard visar i princip alla mobiltelefoner automatiskt – och så långt det går – en mobilvariant av de webbsidor du besöker. Ofta får du som besökare tillgång till exakt samma innehåll i den mobila versionen av en webbplats som du skulle få hos datormotsvarigheten av samma webbplats. Hos somliga webbsidor saknas dock en hel del information och valmöjligheter i mobilvarianterna.

Att din telefon automatiskt visar en mobilvariant av Internet betyder dock inte att en webbplats inte kan laddas in och se ut precis som sin datormotsvarighet. Nedanstående metod för att ladda in en fullskalig webbversion av en hemsida fungerar på iPhone och iPad och i webbläsaren Safari.

Se hela webbsidan i Safari på iPhone/iPad

1. För att komma åt inställningen för att instruera Safari att läsa in datorvarianten av en webbsida pekar du på det två bokstavssymbolerna (aA) högst upp till vänster i adressfältet. Välj sedan Begär mobilversion i menyn som dyker upp. Webbsidan laddas då om och läses in som om du skulle besöka den från en datorwebbläsare istället.

iPhone - iPad - Begär mobilversion - Datorversion

2. Skulle du vilja gå tillbaka till den mobila versionen av webbsidan är det bara att repetera processen omvänt, men istället välja Begär webbversion.

iPhone - Visa dator-varianten av webbsida på mobil

Vissa sidor kan inte laddas in som webbversion

Beroende på hur webbsidan du försöker komma åt är uppbyggd och kodad går det tyvärr inte alltid att få den att se ut på samma sätt den gör i en dators webbläsare. Detta har i regel att göra med att webbsidan är kodad för att visas responsivt. Att en webbsida är uppbyggd med en responsiv design innebär att den ser olika ut beroende på vilken upplösning skärmen har på den enhet du tittar på webbsidan med (som t.ex. enkelteknik.se).

Oftast saknas ingen information på dessa sajter i mobilversionerna och allt innehåll brukar gå att komma åt genom menyer etc. Dock finns det tyvärr undantag. En del responsiva webbsidor skalar tråkigt nog bort en del innehåll helt och hållet när de visas på en mobil enhet. I enstaka fall kan detta göra att det krävs en dator för att komma åt allt innehåll på sajten i fråga.

Tack och lov anpassar ständigt fler och fler sajtutvecklare sina webbplatser till den konstant ökande mobila användningen av Internet. Tack vare detta är min gissning att de flesta webbsidor inom en överskådlig framtid förmodligen kommer fungera med full kapacitet även i mobila enheter.

Har du frågor, funderingar eller tips? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

9 kommentarer

 1. Hej!

  Jag bara måste ha hjälp med min dator som automatiskt, utan att jag har bett om detta, visar vissa sidor i mobil variant. Hur tar jag bort denna funktion?

  • Hej! Svårt att säga varför det blivit så. Det första jag skulle testa är att radera alla sparade cookies och andra relaterade inställningar från din webbläsare, för att ”nollställa” webbläsaren. Vi har en guide (visserligen med något år på nacken, men ändå) för att radera cookies i de flesta webbläsare. Du hittar den här. Löser det problemet?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Supertack – detta har stört mig i evinnerliga tider. Gick in på ”Rensa webbinformation”/”Avancerat”/klicka ur allt utom ”Inställningar för webbplatsen” sedan klickade jag på ”Rensa data”.

  Tack – du gjorde min dag!

  mvh

  Paul

  • Tack för att du delade med dig av lösningen :-) Och tack för den fina feedbacken!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Du har helt rätt! Ska ta och försöka uppdatera guiden så snart jag för får tillfälle. Alternativet finns dock kvar, men har flyttats till vänster i adressfältet istället. Om du klickar en gång på ”aA” dyker alternativet ”Begär mobilversion” upp!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej. På Ipad finns inga Aa som visas på bilden. Hur gör jag för att webbversionen av facebook då?

  • Hej! Vad underligt. Många sidor visas dock redan från början som webbversionen på iPad då skärmen är tillräckligt stor för att kunna innehålla all information. Kan det vara detta som händer?

   Jag lyckas tyvärr inte hitta någon mer information kring vad som skulle kunna vara galet annars. Ska försöka söka lite mer, återkommer om jag hittar något!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend