Visa dator-varianten av en webbsida på iPhone/iPad (Safari)

0
1470
Visa webb-dator-versionen av en webbsida på iPhone - iPad i Safari
Våra artiklar innehåller annonslänkar [Varför?]

Trött på att Internet visas i en krympt mobilvariant när du surfar med telefonen? Så får du webbsidor att se ut som sin datormotsvarighet på iPhone/iPad!

- Annons -

Som standard visar i princip alla mobiltelefoner automatiskt – och så långt det går – en mobilvariant av de webbsidor du besöker. Ofta får du som besökare tillgång till exakt samma innehåll i den mobila versionen av en webbplats som du skulle få hos datormotsvarigheten av samma webbplats. Hos somliga webbsidor saknas dock en hel del information och valmöjligheter i mobilvarianterna.

Att din telefon automatiskt visar en mobilvariant av Internet betyder dock inte att en webbplats inte kan laddas in och se ut precis som sin datormotsvarighet. Nedanstående metoder för att ladda in en fullskalig webbversion av en hemsida fungerar på iPhone och iPad och i webbläsaren Safari.

Se hela webbsidan i Safari på iPhone/iPad

1. Det finns två sätt att komma åt inställningen för att instruera Safari att läsa in datorvarianten av en webbsida. Snabbast är att peka på omladdningssymbolen högst upp till höger och fortsätta hålla fingret tryckt mot skärmen (1). Efter någon halv sekund visas alternativet Begär webbversion längst ned på skärmen (2). Tryck på detta för att direkt ladda om den aktuella webbsidan, utan att berätta för den att du befinner dig på en mobil enhet.

iPhone - iPad - Begär webbversion av webbsida

2. Det går även att begära en webbversion av en aktuella webbsida genom att peka på alternativ-symbolen längst ned i mitten av webbläsarfönstret (1). Peka därefter och håll fingret intryckt på raden för olika alternativ och dra åt vänster (2).

iPhone - iPad - Safari - Webbversion av hemsida - Visa - Svep

- Annons -

3. Näst längst till höger finns alternativet Begär webbversion. Peka på detta för att direkt ladda om den aktuella webbsidan som sin datormotsvarighet.

iPhone - iPad - Safari - Begär webbversion av hemsida

Vissa sidor kan inte laddas in som webbversion

Beroende på hur webbsidan du försöker komma åt är uppbyggd och kodad går det tyvärr inte alltid att få den att se ut på samma sätt den gör i en dators webbläsare. Detta har i regel att göra med att webbsidan är kodad för att visas responsivt. Att en webbsida är uppbyggd med en responsiv design innebär att den ser olika ut beroende på vilken upplösning skärmen har på den enhet du tittar på webbsidan med (som t.ex. enkelteknik.se).

Oftast saknas ingen information på dessa sajter i mobilversionerna och allt innehåll brukar gå att komma åt genom menyer etc. Dock finns det tyvärr undantag. En del responsiva webbsidor skalar tråkigt nog bort en del innehåll helt och hållet när de visas på en mobil enhet. I enstaka fall kan detta göra att det krävs en dator för att komma åt allt innehåll på sajten i fråga.

Tack och lov anpassar ständigt fler och fler sajtutvecklare sina webbplatser till den konstant ökande mobila användningen av Internet. Tack vare detta är vår gissning att de flesta webbsidor inom en överskådlig framtid förmodligen kommer fungera med full kapacitet även i mobila enheter.

Har du frågor, funderingar eller tips? Dela gärna med dig i kommentarerna!

- Annons -


Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here