Har du också funderat på varför en del mejl, oavsett vem de kommer från, ibland avslutas med ett ensamt ”J”? Här reder vi ut varför!
När jag för första gången noterade ett ensamt ”J” i slutet av ett e-post-meddelanden antog jag att det var begynnelsebokstaven hos personen som skrev mejlet. Det underliga i sammanhanget var att personens namn inte alls började med ”J”.
Efter att väl ha lagt märke till detta en första gång började jag se dessa ”J” dyka upp i allt fler mejl, både i själva texten men framförallt i slutet av dem. Men varför? Var det någon social kod? Någon ny typ av emoji jag missat? Eller följde det med något virus i e-post-meddelandena som tog bort eller lade till vissa bokstäver?
Bokstaven ”J” i slutet av ett e-post-meddelande är egentligen en glad smiley-symbol
Det skulle visa sig att ingen av gissningarna var korrekta. Det hela grundar sig istället i det klassiska typsnittet Wingdings från 1990, som egentligen är en samling ikoner och symboler (eller emojis med dagens ordlista). Öppnar du exempelvis ett Microsoft Word-dokument, väljer Wingdings som typsnitt och skriver ett stort ”J” dyker en glad smiley upp. Bokstaven ”J” i Wingdings-typsnittet representeras alltså av en smiley-symbol.
Så varför står det ”J” i en del e-post-meddelanden då? Jo, Microsofts e-post-klient Outlook konverterar automatiskt vanliga textbaserade smileys såsom :-) och :) till smiley-ikoner baserade på Wingdings-typsnittet. Skickas därför en smiley från ett Outlook-konto görs den alltså automatiskt om till Wingdings-typsnittet.

Detta skapar i regel inga problem så länge den e-post-klient mottagaren av meddelandet använder har stöd för Wingdings-typsnittet. Är detta dock inte fallet kommer Wingdings-smileyn istället visas med ett standardtypsnitt och därmed också som den bokstav vilken faktiskt döljer sig bakom symbolen, nämligen stora ”J”.

Vanligt i vidarebefordrade mejl och mejlsvar
Många gånger är det även vanligt att mejl som besvaras eller skickas vidare tappar den textformatering som från början fanns i mejlet i fråga. Detta gör att alla typsnitt ersätts med ett och samma, vilket i sin tur gör att Wingdings-symbolen försvinner och blir ett ”J”.
Samma sak gäller om ett mejl skickas runt mellan flera mottagare och en av dem inte har möjlighet att korrekt visa den Wingdings-formaterade smileyn. Så snart personen skickar mejlet i fråga vidare ersätts Wingdings med ett standardtypsnitt och smileyn visas som ett ”J”.
Så nu behöver vi varken oroa oss för virus eller att vi inte håller oss uppdaterade med de senaste emoji-symbolerna. Förhoppningsvis blir det även lite enklare att faktiskt läsa mottagna mejl såsom de är tänkta att läsas! J