De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl, kommentarer eller annat icke önskvärt innehåll på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?
För att svara på frågan varför skräppost fått benämningen spam, både på svenska och internationellt, behöver vi tas oss tillbaka till den 15 december 1970. Då visades nämligen en sketch i serien Monty Pythons Flygande Cirkus där två kunder är i färd med att beställa frukost på ett fik. Den ena av de två kunderna, fru Bun, är inte speciellt imponerad av att i princip samtliga rätter innehåller SPAM (konserverat, pressat kött).
Allt eftersom servitrisen ropar ut de olika rätterna ökar mängden SPAM i dem vilket till slut får en grupp vikningar (som av någon anledning också befinner sig på fiket) att börja sjunga ”SPAM, lovely SPAM, wonderful SPAM”. Trots att de blir avbrutna av servitrisen fortsätter de att sjunga om SPAM så snart ordet nämns igen.
Som ytterligare lite bakgrundsinformation var SPAM en av få köttprodukter som inte var ransonerade i tiden kring andra världskriget. Något som gjorde att många britter var ganska trötta på produkten vid tillfället. Produkten i sig kom dock från Amerika och akronymen SPAM står inte för något ens i närheten skräppost-relaterat. Istället har det varit lite fram och tillbaka vad bokstäverna egentligen haft för betydelse. Initialt verkar SPAM stått för Shoulders of Pork and Ham. Något som senare ändrades i en tävling anordnad av tillverkaren, The Hormel Foods Corporation, där betydelsen bakom SPAM fastställdes till en sammansättning av orden Spice och Ham.
Oavsett turerna kring vad SPAM faktiskt står för kvarstår ju frågan vad har det med IT-samhällets spam att göra och hur det kommer det sig att en koppling någonsin ens gjordes mellan en (någotsånär) köttprodukt och oönskade meddelanden på Internet?

Spam som begrepp uppstod förmodligen i datorspelens Multi User Dungeon-värld (MUD)
Innan spam blev ett ord i bemärkelsen substantiv började faktiskt det hela (så vitt man vet) med verbet spamma. I slutet av 1980-talet samlades många riktigt inbitna datoranvändare i så kallade MUD-grupper (Multi User Dungeon). Dessa textbaserade chattgrupper lät tidiga nördar prata med varandra och även skapa textbaserade speläventyr tillsammans.
Exakt vad som hände verkar vara lite oklart, men så vitt Internet berättar går historien i stil med att en av deltagarna i en av dessa grupper ignorerades. Detta rimmade inte särskilt väl med den ignorerade personen som i ett försök att överrösta de andra i gruppen och få uppmärksamhet skickade ut meddelandet SPAM flertalet gånger. Gissningsvis inspirerad av vikingarna i Monty Pythons klassiska sketch. Ryktet säger att personen blev utkastad ur gruppen men att begreppet som sådant levde kvar och tillslut utvecklades till vad det är idag.
Spamma verkar även använts i dessa datorsammanhang för att beskriva andra typer av situationer när något repetitivt skapade missnöje eller rentav förstörde. T.ex. kunde man ”spamma databasen” så att den blev full med nonsensdata eller ”spamma en dator” med för mycket data så den kraschade. Begreppet spamma tordes även här härstamma från Monty Python-världen. Huruvida dessa förekomster av ordet uppstod före eller efter personen som skrev SPAM upprepade gånger verkar också det vara lite osäkert. Vad som däremot är helt säkert är att Monty Python under denna tidsperiod var mycket populärt hos dator- och teknikintresserade personer.

Den första dokumenterade användningen av spam utanför MUD
Ett av de första dokumenterade förekomsterna av uttrycket spam i bemärkelsen skräppost utanför MUD-världen är från 1993. En programmerare vid namn Richard Depew ville ge moderatorer på USENET mer kontroll över inlägg och skapade därför ett program kallat ARMM (Automated Retroactive Minimal Moderation). USENET är en typ av diskussionsforum som funnits med sedan skapandet av Internet och i viss utsträckning används än idag.
Problemet med ARMM var att programmet hade en bugg som gjorde att det automatiskt postade mängder med meddelanden och skapade en stor röra i en av diskussionsgrupperna (kallad news.admin.policy). Joel Furr, en av personerna som befann sig i gruppen vid tidpunkten för utskicket, reagerade på detta med att kalla de utskickade meddelandena för just spam. Ett uttryck han ska ha fått med sig från MUD-community-världen.
Canter & Siegel och den första spam-skandalen
Även om det var i MUD-rörelsen under 1980-talets slut begreppet spamma (förmodligen) uppstod dröjde det några år innan det verkligen fick fäste. En specifikt omskriven händelse kring detta är den när advokatparet Laurence Canter och Martha Siegel år 1994 i ett försök att få in ansökningar till USA:s ”Green Card Lottery” (numera kallat Diversity Visa Program) skickade meddelanden till över 5.500 diskussionsgrupper på USENET med reklam för deras egen tjänst.
Canter och Siegels massutskick var inte särskilt populärt utan skapade istället något av en storm av klagomål riktade mot deras Internet-leverantör (vid namn Internet Direct) som fick motta tiotusentals mejl kring utskicket – vilket också benämndes som just spam. Trots att Canter och Siegel i förhand hade informerat Internet Direct om det – för tiden – massiva utskicket och säkerställt att det fanns kapacitet nog att genomföra det valde Internet Direct ändå att efter bara några dagar stänga av Canter och Siegels konto. Något de hotade att stämma Internet Direct för men aldrig gick vidare med.
Trots att deras konto stängdes av och mängder av mejl aldrig kom fram påstod sig ändå Canter och Siegel tjänat riktigt bra med pengar (mellan 100.000 – 200.000 dollar) på de ansökningar som faktiskt kom in. Varför så många nappade på meddelandet var förmodligen för att Canter och Siegel påstod att detta kanske var sista gången ”The Green Card Lottery” skulle genomföras. De ska även ha utlovat ökade chanser att vinna om man lät just dem skicka in sin ansökan, något som inte stämde.

En tid efter det första utskicket genomförde duon ytterligare en liknande kampanj där meddelanden gick ut till över 1.000 diskussionsgrupper. Detta utskick ska ha resulterat i att de första stegen till dagens anti-spam-filter tog sin början. Här med syftet att radera oönskade poster automatiskt så snart de upptäcktes av ett system.
Det första spam-utskicket (innan det kallades spam)
Långt innan Monty Python skojade om köttprodukten SPAM och uttrycket började användas för oönskade meddelanden på Internet förekom det självfallet andra, oönskade meddelanden på Internet.
En av de tidigaste förekomsterna och vad som kommit att kallas världens första spam-meddelande (även om uttrycket inte hade uppfunnits ännu) är ett utskick av Gary Thuerk till 393 mottagare på ARPANET år 1978. ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) var föregångaren till Internet och utvecklades i slutet av 1960-talet av det amerikanska försvaret i kommunikationssyfte.
Meddelandet som skickades var en typ av annons för en ny dator från företaget Digital Equipment Corp. Reaktionerna på utskicket ska tydligen ha varit överväldigande negativa, men Digital Equipment Corp lyckats ändå generera en viss försäljning.
Andra intressanta fakta kring SPAM och spam
– En annan populär åsikt kring betydelsen av bokstäverna i köttprodukten SPAM är att de skulle stå för Specially Produced American Meat. Något som tydligen fortfarande vidhålls av vissa.
– Beroende på vad man anser vara skräpmejl uppskattas det att upp till 85 procent av all e-post som skickas i världen är spam. Ta gärna en titt på DataProts lista över fler intressanta fakta kring just spam. Du hittar den här.
– Programmeringsspråket Python är faktiskt uppkallat efter Monty Python. Python (kodspråket) skapades av en nederländsk programmerare vid namn Guido van Rossum som helt enkelt uppskattade Monty Pythons Flygande Cirkus så pass mycket att han tyckte namnet skulle pryda fler saker. Många av de kodexempel och guider som finns relaterade till Phython innehåller också skämt från Monty Python-världen.
Källförteckning
– Brad Tempelton: Origin of the term ”spam” to mean net abuse
– Britannica: ARPANET
– Mentalfloss: The Origin of Spam
– Today I Found Out: World´s first mass commercial internet spam
– Wikipedia: Monty Python (Spam)
– Wikipedia: SPAM
– Wikipedia: USENET
– Wikipedia: Python