Varför heter Apples Siri just Siri?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Ja, varför heter Apples digitala assistent just Siri och inte något helt annat? Och var kommer hon egentligen ifrån? Det tänkte jag försöka reda ut här!

Det hela började år 2007 då den norska entreprenören Dag Kittlaus arbetade tillsammans med sina kollegor Adam Cheyer, Tom Gruber and Norman Winarsky på forskningsinstitutet SRI International Artificial Intelligence Center.

De var under denna tid involverade i ett projekt med syftet att göra det möjligt att ge verbala instruktioner till sin telefon, istället för att behöva knappa in alla kommandon för hand. Efter en tids utveckling lanserades tillslut projektet under början av 2010 som en app till Apples iPhone.

Appen, som fick namnet Siri, gjorde det möjligt att ställa frågor till en digital assistent (också vid namn Siri) och sedan få svar och hjälp med framförallt informationssökning. Men även andra saker såsom bokning av biljetter och vägbeskrivningar var möjliga att genomföra. Versioner av appen planerades också att lanseras till Android– och Blackberry-telefoner.

Apple kommer in i bilden

Efter att Siri-appen existerat i knappt en månad kontaktades Dag Kittlaus av Apple och ingen mindre än Steve Jobs. Historien härifrån talar om att Dag Kittlaus sedan blev ombedd av Steve Jobs att besöka honom i sitt hem i Cupertino. Vilket Dag också gjorde. Detta resulterade sedan ganska snabbt i att Apple köpte Siri-appen och teknologin bakom den. Prislappen sägs ha varit 200 miljoner dollar.

Året därpå lanserade Apple Siri som en integrerad funktion i samband med releasen av iPhone 4S. En ”kul” anekdot här är att appen i sitt grundformat lanserades för iPhone 3GS och iPhone 4, till vilka den också fungerade alldeles utmärkt. Apple valde i och med sitt uppköp av tekniken däremot att helt slopa stödet för de tidigare telefonerna. Troligen i syfte att låta Siri vara en mer exklusiv funktion som bara skulle finnas tillgänglig på den nyare iPhone 4S.

Siri - Apple iPhone 4S - Lansering - Namn
Apple lanserade Siri som en integrerad del av operativsystemet i iPhone 4S i oktober 2011.

Så varför hette appen Siri från första början?

Den någorlunda officiella förklaringen till själva namnet Siri är att namnet ultimat härstammar från en kollega Dag Kittlaus arbetade med tidigare i sin karriär. Han gillade hennes namn (vilket inte helt otippat var Siri) så pass mycket att han la det på minnet i syfte att eventuellt döpa sin dotter till det. När Dag istället fick en son kände han att namnet kanske kunde användas för något annat spännande. Vilket i detta fall blev en röststyrningstjänst för mobiltelefoner.

Ytterligare en nyckelfaktor till varför valet av namn just föll på Siri var, enligt en artikel från NetworkWorld, att Dag insåg vikten av ett kort och koncist namn som var enkelt att skriva och uttala.

En annan, icke helt fastställd men trolig, detalj här är att Steve Jobs enligt ryktet aldrig riktigt gillade namnet Siri. Att det trots allt stannade kvar och slutligen användes även av Apple sägs berott på att ingen helt enkelt lyckades komma på ett bättre namn till tjänsten.

Angående kvinnan bakom namnet Siri sägs hon (enligt Internet) vara den norska meteorologen Siri Kalvig. Dag Kittlaus arbetade under en tid på företaget Telenor där de hade ett samarbete med Siri Kalvigs meteorologföretag Storm Weather Center (numera StormGeo). Och det sägs vara på denna väg de båda kom i kontakt med varandra.

Vad betyder namnet Siri?

Språkligt är namnet Siri en kortform av namnet Sigrid som i sin tur härstammar från det norska namnet Sigríðr. Den första delen av namnet, Sigr, översätter till ”seger”. Den andra, fríðr, betyder ungefär ”vacker och rättvis”.

Det cirkulerar även rykten om att Apple i efterhand ska ha skapat en akronym av bokstäverna i namnet Siri för att få det att överensstämma med vad tjänsten faktiskt används till; Speech Interpretation and Recognition Interface. Så vitt det verkar är denna efterkonstruktion dock inget som Apple någonsin hänvisat till eller använt, utan den cirkulerar istället lite här och var på Internet.

Utifrån detta får man anta att namnet Siri, när det kommer till Apples digitala assistent, trots allt härstammar från vårt västra grannland och att tjänsten gissningsvis skulle hetat något helt annat om Dag Kittlaus hade fått en dotter istället för en son.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Starta om Finder i macOS

Ibland händer det att Finder-applikationen i Mac-datorer låser sig eller börjar fungera lite sådär halvbra. Första steget till en lösning är då att starta om Finder helt och hållet.

Visa dolda filer och mappar på en Mac-dator

Att visa dolda filer på en Apple-dator är inte riktigt lika självklart som det är i Windows. Däremot är det hyfsat simpelt när man vet exakt hur man går tillväga.

Byt namn på flera filer samtidigt på Mac

Ibland är allt bara rörigt och jobbigt. Då är det åtminstone lite skönt att det går att byta namn på flera filer direkt i macOS utan några extra program. Så gör du!

Visa kvarvarande batteriprocent i menyn på din MacBook

En batteriindikator är standard i menyn hos macOS-laptops. Men hur gör man om man också vill visa en procentsiffra för hur mycket laddning som finns kvar i batteriet?
Send this to a friend