Varför finns det två kontrollpaneler i Windows 10?

Ibland tar saker lite tid. Ibland tar de mycket tid.

Det senaste

I persondatorbegynnelsens tid (typ 1985) fanns det endast en samlingsplats för Windows inställningar, kallad Kontrollpanelen. Så är det inte längre. Men varför?

När Microsoft år 2012 lanserade Windows 8 ställde sig många användare (mig själv inkluderad) frågande till varför det utöver den vanliga Kontrollpanelen plötsligt fanns ytterligare en samlingsplats för vissa inställningar, kallad just Inställningar.

Microsoft egen förklaring till varför Inställningar kom att existera var och är för att skapa en genomgående plats för inställningar oavsett användaren använder Windows på en dator, surfplatta eller någon annan enhet. Tanken är helt enkelt att alla ska känna igen sig i Windows och har man använt operativsystemet på en enhet ska det vara lätt att använda på en annan.

Så varför finns den gamla Kontrollpanelen kvar?

Grundtanken i att ha en samlingsplats över flera plattformar är givetvis god. Framförallt en samlingsplats som för många är mer grafiskt tilltalande och mer användarvänlig än det tidigare alternativet. Att flytta alla inställningar från den gamla Kontrollpanelen till nya Inställningar är dock inte gjort i en handvändning. Utan kräver både tid och tanke för att få allt korrekt.

Windows 10 - Kontrollpanelen
Den klassiska Kontrollpanelen i Windows 10 har haft ungefär samma upplägg sedan Windows 95. Så visst är det kanske dags för något nytt och lite mer touch-anpassat.

Detta gjorde att Microsoft initialt började flytta enklare inställningar såsom skrivbordsbakgrund, ljudkällor, vissa nätverksinställningar etc. till nya Inställningar. Successivt har sedan fler och fler inställningar flyttats över med varje ny uppdatering av Windows och idag går det att göra bra mycket mer via Inställningar än vad som var möjligt för ett par år sedan.

Däremot finns fortfarande många av de mer avancerade inställningsalternativen kvar endast i Kontrollpanelen och så kommer det troligen vara även ett bra tag framöver.

När kommer Kontrollpanelen försvinna helt?

Helt och hållet kommer troligen Kontrollpanelen inte försvinna inom de närmsta tio åren. Framförallt då den fortfarande innehåller mycket funktionalitet som inte finns i Inställningar. När tillräckligt många inställningar däremot flyttats över är min gissning att Kontrollpanelen kommer övergå till att vara ett verktyg för endast mer avancerade Windows-inställningar och helt gömmas för vanliga användare. Lite som Local Group Policy Editor i Windows 10 Pro fungerar idag.

Windows 10 - Inställningar
För min del är framförallt de senaste året Inställningar börjat bli riktigt användbart och visst är gränssnittet mer modernt än det hos Kontrollpanelen. Sedan om det är bättre eller sämre är garanterat väldigt subjektivt.

Just att Microsoft planerar att gömma Kontrollpanelen, eller åtminstone delar av den, styrks även av ännu icke använd kod som hittats i nyare uppdateringar av operativsystemet.

Men för stunden är Windows 10 och dess användare fast med två olika platser för inställningar beroende på vad som faktiskt ska ställas in och ändras. En aning förvirrande ja. Men troligen hellre det än att inställningsalternativ helt tas bort eller flyttas över i för snabb takt.

Har du tankar, funderingar eller andra åsikter kring Windows dubbla kontrollpaneler? Dela gärna med dig av tankarna i kommentarerna nedanför!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Ta bort formatering av kopierad text i Windows 10

Att kopiera och klistra in text är i regel inga konstigheter. Däremot är det ganska irriterande när textformatering följer med och förstör ett snyggt...

Ta bort den röda pricken vid casting i Oculus Quest 2

Röda prickar är sällan något välkommet. Här kommer jag därför gå igenom hur du blir av med den som tittar fram i Oculus Quest...

Test: Oculus Quest 2 – Är VR äntligen för alla?

Uppföljaren till det omåttligt populära VR-headsetet Oculus Quest ska tydligen vara bland det bästa man kan köpa om man vill börja äventyra in i VR-världen. Det låter ju rätt bra. Vi testar ett sådant!

Ta en Print Screen (skärmdump) i Windows 10

Hur gör man egentligen en Print Screen in Windows 10? Faktum är att det finns ett gäng olika sätt att åstadkomma detta på. Här går vi igenom de vanligaste!

Test: ADATA SC680 – En lätt, plastig och billig extern SSD-hårddisk

SC680 är en av de billigaste externa SSD-hårddiskarna på marknaden sett till Gigabyte per krona. Hur står den sig i djungeln av väldigt liknande konkurrenter?

Ångra en Windows 10-uppdatering och förläng ångertiden

Att uppdatera Windows går ju oftast smidigt och utan större problem. Förutom när det inte gör det och något blir helt fel.

Relaterat innehåll

Send this to a friend