Varför finns det två kontrollpaneler i Windows 10?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

I persondatorbegynnelsens tid (typ 1985) fanns det endast en samlingsplats för Windows inställningar, kallad Kontrollpanelen. Så är det inte längre. Men varför?

När Microsoft år 2012 lanserade Windows 8 ställde sig många användare (mig själv inkluderad) frågande till varför det utöver den vanliga Kontrollpanelen plötsligt fanns ytterligare en samlingsplats för vissa inställningar, kallad just Inställningar.

Microsoft egen förklaring till varför Inställningar kom att existera var och är för att skapa en genomgående plats för inställningar oavsett användaren använder Windows på en dator, surfplatta eller någon annan enhet. Tanken är helt enkelt att alla ska känna igen sig i Windows och har man använt operativsystemet på en enhet ska det vara lätt att använda på en annan.

Så varför finns den gamla Kontrollpanelen kvar?

Grundtanken i att ha en samlingsplats över flera plattformar är givetvis god. Framförallt en samlingsplats som för många är mer grafiskt tilltalande och mer användarvänlig än det tidigare alternativet. Att flytta alla inställningar från den gamla Kontrollpanelen till nya Inställningar är dock inte gjort i en handvändning. Utan kräver både tid och tanke för att få allt korrekt.

Windows 10 - Kontrollpanelen
Den klassiska Kontrollpanelen i Windows 10 har haft ungefär samma upplägg sedan Windows 95. Så visst är det kanske dags för något nytt och lite mer touch-anpassat.

Detta gjorde att Microsoft initialt började flytta enklare inställningar såsom skrivbordsbakgrund, ljudkällor, vissa nätverksinställningar etc. till nya Inställningar. Successivt har sedan fler och fler inställningar flyttats över med varje ny uppdatering av Windows och idag går det att göra bra mycket mer via Inställningar än vad som var möjligt för ett par år sedan.

Däremot finns fortfarande många av de mer avancerade inställningsalternativen kvar endast i Kontrollpanelen och så kommer det troligen vara även ett bra tag framöver.

När kommer Kontrollpanelen försvinna helt?

Helt och hållet kommer troligen Kontrollpanelen inte försvinna inom de närmsta tio åren. Framförallt då den fortfarande innehåller mycket funktionalitet som inte finns i Inställningar. När tillräckligt många inställningar däremot flyttats över är min gissning att Kontrollpanelen kommer övergå till att vara ett verktyg för endast mer avancerade Windows-inställningar och helt gömmas för vanliga användare. Lite som Local Group Policy Editor i Windows 10 Pro fungerar idag.

Windows 10 - Inställningar
För min del är framförallt de senaste året Inställningar börjat bli riktigt användbart och visst är gränssnittet mer modernt än det hos Kontrollpanelen. Sedan om det är bättre eller sämre är garanterat väldigt subjektivt.

Just att Microsoft planerar att gömma Kontrollpanelen, eller åtminstone delar av den, styrks även av ännu icke använd kod som hittats i nyare uppdateringar av operativsystemet.

Men för stunden är Windows 10 och dess användare fast med två olika platser för inställningar beroende på vad som faktiskt ska ställas in och ändras. En aning förvirrande ja. Men troligen hellre det än att inställningsalternativ helt tas bort eller flyttas över i för snabb takt.

Har du tankar, funderingar eller andra åsikter kring Windows dubbla kontrollpaneler? Dela gärna med dig av tankarna i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.