Att välja ett aktivitetsarmband i den lite lägre prisklassen är ju något av en djungel. Hur står sig den snäppet lyxigare varianten av Xiaomis Mi Smart Band 7 i mängden?
Just Xiaomi har ju redan sedan start profilerat sig som ett företag som gärna lanserar lite billigare produkter men med en ändå förhållandevis hög kvalitet. En inte allt för oattraktiv kombination. Deras Smart Band-serie av aktivitetsarmband har också fått mycket ros för just dessa två kvalitéer; pris och funktion.
Här kommer nya Mi Smart Band 7 Pro in som en lite mer påkostad variant av vanliga Smart Band 7. Skillnaderna är funktionsmässigt inte enorma utan bottnar egentligen i två saker. Att Pro-varianten har en inbyggd GPS samt en större skärm med möjligheten att visa mer information på en och samma gång. Så är det värt det dubbla priset?
Liknande grundfunktionalitet
I grund och botten har som sagt Mi Smart Band 7 Pro och Mi Smart Band 7 (inte Pro) ungefär samma funktionalitet. Här handlar det först och främst om stöd för att spåra och registrera data för över 110 olika aktiviteter och träningsmoment. Allt från gång och löpning till rodd och bowling. Kort sagt, det mesta.
Till detta håller båda armbanden koll på puls, syresättning i blodet samt givetvis stegmängd (när det är applicerbart). Det finns också inbyggda funktioner för att övervaka stressnivåer och sömncyklar.

Nu är jag långt ifrån någon atlet, men för den vardagsmotion jag utövar vill jag påstå att Mi Smart Band 7 Pro registrerar vad som känns som vettiga och korrekta data. Sedan ska exempelvis pulsmätning och syresättning givetvis inte användas för någon form av medicinsk diagnostik (vilket armbandet också påtalar). Men överlag är jag nöjd med basfunktionaliteten i armbandet. En funktionalitet som alltså också återfinns hos vanliga Mi Smart Band 7.
Vad som är Pro
Anledningarna till att priset är det dubbla hos Smart Band 7 Pro stavas som sagt större skärm och GPS. Just för GPS:en presterar överlag bra. Åtminstone står den sig likvärdigt jämfört med den inbyggda i min iPhone 11 Pro. Att få satellitkontakt vid starten av t.ex. en joggingrunda går snabbt och jag har inte upplevt att armbandet tappat spårningen avsevärt, trots placering under jackärm.

Efter en löprunda går det att se en del information samt även en liten skiss på hur själva rutten sett ut direkt på armbandet. Men bäst överblick får man definitivt via den tillhörande Mi Fitness-appen, som också används för att ställa in armbandet. Appen är överlag helt okej och visar de flesta data man (jag) vill kunna se. Däremot finns det en del lite småunderliga översättningar här och där, så utrymme för förbättring finns utan tvekan. Men det är trots allt inga konstigheter att använda appen.

Det andra trumfkortet hos Smart Band 7 Pro är som sagt skärmen. Här har Xiaomi använt sig av en 1,64 tum stor AMOLED-panel med en upplösning på 280 x 456 pixlar. Rent krasst skulle jag vilja påstå att det är en fantastisk liten panel. Svart är kolsvart, text är lättläst, allt är väldigt tydligt och färgrikt och touch-funktionen fungerar utan nämnvärt strul. Den förhållandevis stora skärmen bidrar också till det överlag riktigt trevliga utseendet hos armbandet, som mer påminner om en smartklocka än ett träningsarmband.
Passformen är vidare god och armbandet varken märks eller känns på armen. Värt att nämna är även att hela konstruktionen är vattentät ner till 50 meter och alltså fungerar utmärkt att simma och springa i regnet med.
Vad som inte är Pro
Trots att själva spårnings- och aktivitetsmomenten fungerar bra hos Mi Smart Band 7 Pro finns det några saker som inte är lika Pro. Dels faktumet att armbandet inte har någon som helst form av fysisk knapp, inte ens för att starta det. Detta görs istället genom att knäppa fast magnetladdaren bakpå armbandet. En rätt dum lösning som även kräver att laddaren i andra änden är inpluggad till en strömkälla. Något som gör det omöjligt att starta armbandet om man glömmer laddaren hemma och stänger av bandet för att t.ex. spara ström.
Bluetooth-kopplingen mellan Mi Smart Band 7 Pro och telefonen har heller inte alltid varit superstabil under tiden jag testat armbandet. Ibland har allt fungerar felfritt i flera dagar, medan jag andra dagar varit tvungen att öppna appen och trycka på synkroniseringsknappen för att kopplingen ska hoppa igång igen. Nu sparas visserligen all data direkt i armbandet i några dagar, så inget går förlorat. Men lite irriterande är det ändå.

Annan annan irriterande detalj är de små meddelandena om att röra på sig, som tittar fram när armbandet tycker man suttit still för länge. Dessa är ju i grunden superbra då de bidrar till att man är mer aktiv. Meddelandena har däremot en tendens att dyka upp även när man står upp eller till och med rör på sig. Vilket då blir lite mer av ett irritationsmoment snarare än en hjälp.
Ytterligare funktionalitet och batteritid
Bortsett från tränings- och kroppsmätningsfunktioner har Mi Smart Band 7 Pro också en del ytterligare funktionalitet. Här syns t.ex. väder (vilket behöver en koppling till telefonen för att fungera) samt mer vardagliga hjälpmedel såsom alarm, timer, stoppur etc. Varav samtliga fungerar utmärkt.
Armbandet fixar även att visa notiser från telefonen. En funktion som alltid är smidig att ha på handleden. Tråkigt är här däremot att hela notifikationsdelen blir seg som sirap så fort man vill till att försöka scrolla igenom fler än två notifikationer. Till den grad att funktionen nästan inte går att använda. Trist! Förhoppningsvis kan detta lösas genom en mjukvaruuppdatering framöver.

Sett till batteritid är Smart Band 7 Pro specificerad till cirka 12 dagar vid lågintensiv användning. Med alla funktioner aktiverade, inklusive skärmens alltid-på-läge och kontinuerlig pulsmätning, har jag fått ut cirka fem dagar mellan laddningarna. Något som ändå får anses riktigt bra!
Så vilken ska man köpa?
En del små irritationsmoment till trots är det ändå klart att Mi Smart Band 7 Pro (och troligen också lillebror Mi Smart Band 7) är ganska prisvärda aktivitetsarmband för den som vill kunna få lite mer koll på hur man rör sig. Utan att för den delen investera flera tusen i en regelrätt träningsklocka.

Huruvida det är värt pengarna att lägga vantarna på Pro-varianten handlar nog mest om man ser fördelar i att lämna telefonen hemma under löprundan men ändå gärna vill hålla koll på vilken rutt man kutat. Samt givetvis om man vill ha en lite större skärm (som dessutom är riktigt trevlig att använda). Spelar dessa två saker mindre roll skulle jag påstå att man klarar sig alldeles utmärkt med vanliga Smart Band 7. Men annars är också Pro-varianten trots allt rätt prisvärd sett till vad man faktiskt får i form av funktionalitet och design.