Med iPhone 12 går Apple tillbaka till den mer kantiga designen från iPhone 4-eran. Men utöver det, vad är egentligen nytt jämfört med 11-serien?
För att direkt besvara ovanstående fråga; inte särskilt mycket. Sedan behöver det nödvändigtvis inte vara något negativt. Konceptet iPhone har i mångt och mycket haft samma grund sedan den första modellen släpptes år 2007. Med förfiningar av både hårdvara och operativsystem fram tills det vi har idag.
Frågan man nog egentligen bör ställa sig är; när ska man köpa en iPhone 12? Något jag tänkte försöka reda ut här. Men vi börjar med lite tankar kring den största förändringen mot tidigare års iPhone-modeller, utseendet.
En kantigare telefon
Personligen har jag alltid varit extra svag för den klassiska designen hos framförallt iPhone 5/5S och SE (den första varianten). Både på grund av att jag uppskattade det lite mindre formatet, men kanske framförallt för att telefonerna kändes förhållandevis robusta.
I och med iPhone 12-serien (som består av iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max) har Apple alltså släppt den rundade designen som följt med sedan iPhone 6. Även om jag verkligen uppskattar utseendet hos min iPhone 11 Pro måste jag ändå säga att Apple gått åt rätt håll med med deras senaste skapelse.
Ytterligare en trevlig detalj, förvånansvärt trevlig till och med, är att vikten minskat till 164 gram hos iPhone 12. Ytterligare ett litet plus här är att viktdistributionen centrerats till telefonens mitt snarare än botten, såsom var fallet med iPhone 11. Vilket gör det lättare att hålla i telefonen och i förlängningen också (gissningsvis) gör att chansen att tappa den minskar.
Vilken av alla iPhone 12:or är bäst?
Jag har testat den svarta varianten av iPhone 12 som också finns i färgerna vit, blå, grön och röd. Samma färgskala gäller för mini-varianten medan Pro och Pro Max fått de lite mer flashigare färgalternativen grafit, silver, guld och stillahavsblå. Så, bortsett från färger, vad skiljer de olika modellerna åt?
Innehållsmässigt har samtliga fyra telefoner exakt samma variant av processor (Apple A14 Bionic), exakt samma OLED-skärmpanel (men med lite olika upplösningar), samma 12-megapixelkamera på framsidan och kör samma operativsystemsversion. De största skillnaderna modellerna emellan syns istället framförallt i kamerafunktionerna, där iPhone 12 Pro och Pro Max begåvats med en så kallad Lidar-sensor. Något som både adderar bättre spårning i AR-verktyg men också ökar möjligheterna att ta vettiga foton i mörka miljöer samt bättrar på hastigheten för autofokus.
Pro och Pro Max-modellerna har också utrustats med en extra kamera av telefoto-typ. Denna gör det möjligt att optiskt zooma 2.5 gånger och digitalt upp till 10 gånger. Nämnda kamera har hos Pro Max har vidare ett högre ljusinsläpp med en bländare på ƒ/2.2 jämfört med ƒ/2.0 hos Pro-modellen. Pro Max erbjuder också en något bättre batteritid jämfört med övriga modeller.
Bortsett från ovanstående är skillnaderna isolerade till de mer uppenbara i form av ren storlek. Här är iPhone 12 mini (inte helt förvånande) minst med sin 5,4 tum display (2340 x 1080 pixlar). iPhone 12 och 12 Pro kommer därnäst med exakt likadana skärmar och yttermått (6,1 tum, 2532 x 1170 pixlar). Medan iPhone 12 Pro Max med sina 6,7 tum och en upplösning på 2778 x 1284 pixlar är den största telefonen Apple någonsin lanserat.
Så för att summera: iPhone 12 Pro Max är tveklöst den bästa telefonen, sett till prestanda och funktioner. Har du däremot inte uttrycklig användning av Lidar-sensorn och telefoto-kameran eller verkligen vill ha största möjliga skärm är vanliga 12 eller mini (om du vill ha en lite mindre telefon) troligen bättre val.
Men MagSafe då?
En nyhet som dock är unik för iPhone 12-serien är stödet för Apples MagSafe-teknik för laddning. Vad det handlar om är kortfattat att Apple lanserat en trådlös laddare kallad just MagSafe (precis som de tidigare MacBook-laddarna förvirrande nog också hette). Vad som skiljer MagSafe mot vanliga trådlösa laddare är att magneter automatiskt klickar MagSafe-laddaren på plats bakpå telefonen, vilket gör att bästa möjliga trådlösa koppling uppnås för laddningen.
Apple har även tagit tillfället i akt att lansera och licensiera ut en mängd olika MagSafe-kompatibla tillbehör. Allt från plånböcker och vanliga enkla skal till bilhållare. Hela grejen med MagSafe är alltså att alla tillbehör klickar fast på baksidan med hjälp av de inbyggda magneterna. En ganska bra idé som säkerligen kommer framkalla en massa smarta tillbehör och användningsområden med tiden. För stunden skulle jag dock inte säga att MagSafe självt är ett argument för att köpa en ny iPhone.
Att använda iPhone 12
Så hur är då att använda iPhone 12? Bortsett från den nygamla designen är allt precis som det brukar vara. Små uppgraderingar från tidigare års modeller adderar till en helhet som fortfarande är riktigt bra. Stöd för 5G är trevligt, men känns mer som något givet än en revolutionerande nyhet. Möjligen kan jag tycka att den mer kantiga designen inte ligger riktigt lika skönt i handen som den mer rundade varianten hos iPhone 11. Men det känns ändå som en petitess.
iPhone 12-serien har fått en del kritik för att Apple ännu inte hoppat på trenden med skärmar med högre uppdateringsfrekvens än de vanliga 60 Hz. Något som visserligen hade varit trevligt, men för min del känns det inte som någon deal breaker. Framförallt inte när skärmarna hos både iPhone 12 och dess syskon nu samtliga är av den riktigt fina OLED-kvalitet som också återfinns hos iPhone 11 Pro.
I övrigt är det mesta som sagt som vanligt. iOS uppdateras kontinuerligt med nya funktioner, årets processor ger allt lite mer flyt gentemot tidigare år, ljudet är fortfarande förvånansvärt bra för en telefon och överlag känns hela enheten ännu lite mer polerad än tidigare modeller. Apple vet hur de gör bra telefoner och framförallt kvalitetskänslan är fortfarande i en klass i sig.
En tunnare kartong
Något som dock är värt att anmärka på är att Apple i och med denna installation av iPhone-modeller skrotat både medföljande väggkontakt samt EarPods i förpackningen. Något Apple själva hänvisar till är av miljöskäl. Vilket givetvis stämmer till viss del då färre laddklossar och headsets i teorin behöver produceras.
Det är dock viktigt att tänka på att den inkluderade USB-kabeln nu också skiftat från Lightning i ena änden och vanlig USB-A i den andra till Lightning och USB-C. Så har du inte en USB-C-laddare hemma behöver denna alltså numera köpas till extra. Så vida du inte väljer att använda din gamla Lightning-kabel, vilket självfallet fungerar lika bra.
Jag har haft min iPhone 12 Pro Max i drygt ett år och är jättenöjd, men det är en sak som irriterar mig. Med tanke på att den är stor som ett ”Dasslock” måste man aktivera ”Skärmlåset” så inte mobilen gör saker när den ligger i fickan, men så fort man rör mobilen stängs skärmlåset av. Jag kallar inte detta för skärmlås. Att stänga av mobilen tar för lång tid, det borde räcka att med sidoknappen trycka en gång. Ni andra går ni omkring med mobilen i handen hela tiden. Berätta tack.
Har aldrig upplevt att skärmlåset gått upp av sig själv i fickan faktiskt. Så tycker det fungerar fint.
Jag berätta om detta problem med skärmlåset för hon som jobbade i butiken jag handlar i som också har en iPhone 12 Pro Max. Hon behöver bara nudda mobilen så slås skärmlåset av. Exakt som hos mig. Ett riktigt skärmlås tål hårda skakningar utan att ens reagera .
Jaha. Visserligen lyser ju skärmen upp när man petar på den, men för att komma in i telefonen behöver jag antingen titta på den för att aktivera Face-ID eller slå in koden. Däremot vore det ju smidigt om det gick att ställa in så att skärmen aldrig slås på om man inte trycker ned en viss knapp t.ex.
Bra uppfattat. Idag inne på Dag-Livs där alla anställda bar på varsin iPhone 12 Pro Max passade jag på att fråga hur dom gjorde för att aktivera Skärmlåset med en enkel knapptryckning. Ingen gav mig ett perfekt svar. Alla var lika besvikna som jag att så fort man rörde mobilen så gick mobilen tillbaks till användbart läge.
Jag testade själv i hemmet med att klicka 3 gånger på högra sidoknappen och det gjorde att mobilen tvärslocknade. Men så fort som jag knackade med fingret på mobilen startade den igen. Det tyder på att skärmlåset inte var låst, för vore den det då skulle jag kunna banka på mobilen som inte ens skulle reagera i sitt låsta läge.
Jag börjar förstå hur du gör, men kan inte klura ut hur du gör.När jag med Face-ID loggar in på banken går det jättelätt. Jag behöver lära mig hur jag gör för att kunna använda Face-ID för att aktivera och avaktivera skärmlåset.
Verkligen underligt att du kan komma in i telefonen genom att bara knacka på skärmen. Kanske framförallt då det innebär att vem som helst kan komma in i den genom att göra samma sak. Inställningarna för Face-ID och lösenkod etc. hittas ju under Inställningar > Face ID och lösenkod. Här går det ju att både helt stänga av/eller starta Face ID samt bestämma vilka saker det ska få användas till. Jag gissar att det är någon inställning här som spökar, men vet inte riktigt vilken.