Test: iPhone 12 – Samma gamla, eller något helt nytt?

If it ain´t broke, don´t fix it.

Med iPhone 12 går Apple tillbaka till den mer kantiga designen från iPhone 4-eran. Men utöver det, vad är egentligen nytt jämfört med 11-serien?

För att direkt besvara ovanstående fråga; inte särskilt mycket. Sedan behöver det nödvändigtvis inte vara något negativt. Konceptet iPhone har i mångt och mycket haft samma grund sedan den första modellen släpptes år 2007. Med förfiningar av både hårdvara och operativsystem fram tills det vi har idag.

Frågan man nog egentligen bör ställa sig är; när ska man köpa en iPhone 12? Något jag tänkte försöka reda ut här. Men vi börjar med lite tankar kring den största förändringen mot tidigare års iPhone-modeller, utseendet.

En kantigare telefon

Personligen har jag alltid varit extra svag för den klassiska designen hos framförallt iPhone 5/5S och SE (den första varianten). Både på grund av att jag uppskattade det lite mindre formatet, men kanske framförallt för att telefonerna kändes förhållandevis robusta.

I och med iPhone 12-serien (som består av iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max) har Apple alltså släppt den rundade designen som följt med sedan iPhone 6. Även om jag verkligen uppskattar utseendet hos min iPhone 11 Pro måste jag ändå säga att Apple gått åt rätt håll med med deras senaste skapelse.

iPhone 12 - Recension - Test - Baksida - Knappar
iPhone 12 återgår till den mer kantiga designen från iPhone 4- och 5-eran.

Ytterligare en trevlig detalj, förvånansvärt trevlig till och med, är att vikten minskat till 164 gram hos iPhone 12. Ytterligare ett litet plus här är att viktdistributionen centrerats till telefonens mitt snarare än botten, såsom var fallet med iPhone 11. Vilket gör det lättare att hålla i telefonen och i förlängningen också (gissningsvis) gör att chansen att tappa den minskar.

Vilken av alla iPhone 12:or är bäst?

Jag har testat den svarta varianten av iPhone 12 som också finns i färgerna vit, blå, grön och röd. Samma färgskala gäller för mini-varianten medan Pro och Pro Max fått de lite mer flashigare färgalternativen grafit, silver, guld och stillahavsblå. Så, bortsett från färger, vad skiljer de olika modellerna åt?

Innehållsmässigt har samtliga fyra telefoner exakt samma variant av processor (Apple A14 Bionic), exakt samma OLED-skärmpanel (men med lite olika upplösningar), samma 12-megapixelkamera på framsidan och kör samma operativsystemsversion. De största skillnaderna modellerna emellan syns istället framförallt i kamerafunktionerna, där iPhone 12 Pro och Pro Max begåvats med en så kallad Lidar-sensor. Något som både adderar bättre spårning i AR-verktyg men också ökar möjligheterna att ta vettiga foton i mörka miljöer samt bättrar på hastigheten för autofokus.

Pro och Pro Max-modellerna har också utrustats med en extra kamera av telefoto-typ. Denna gör det möjligt att optiskt zooma 2.5 gånger och digitalt upp till 10 gånger. Nämnda kamera har hos Pro Max har vidare ett högre ljusinsläpp med en bländare på ƒ/2.2 jämfört med ƒ/2.0 hos Pro-modellen. Pro Max erbjuder också en något bättre batteritid jämfört med övriga modeller.

iPhone 12 - Baksida - Kamera
Bortsett från adderingen av en tredje kamera och en extra sensor hos Pro-modellerna finns det inga extrema skillnader i iPhone 12-familjen.

Bortsett från ovanstående är skillnaderna isolerade till de mer uppenbara i form av ren storlek. Här är iPhone 12 mini (inte helt förvånande) minst med sin 5,4 tum display (2340 x 1080 pixlar). iPhone 12 och 12 Pro kommer därnäst med exakt likadana skärmar och yttermått (6,1 tum, 2532 x 1170 pixlar). Medan iPhone 12 Pro Max med sina 6,7 tum och en upplösning på 2778 x 1284 pixlar är den största telefonen Apple någonsin lanserat.

Så för att summera: iPhone 12 Pro Max är tveklöst den bästa telefonen, sett till prestanda och funktioner. Har du däremot inte uttrycklig användning av Lidar-sensorn och telefoto-kameran eller verkligen vill ha största möjliga skärm är vanliga 12 eller mini (om du vill ha en lite mindre telefon) troligen bättre val.

Men MagSafe då?

En nyhet som dock är unik för iPhone 12-serien är stödet för Apples MagSafe-teknik för laddning. Vad det handlar om är kortfattat att Apple lanserat en trådlös laddare kallad just MagSafe (precis som de tidigare MacBook-laddarna förvirrande nog också hette). Vad som skiljer MagSafe mot vanliga trådlösa laddare är att magneter automatiskt klickar MagSafe-laddaren på plats bakpå telefonen, vilket gör att bästa möjliga trådlösa koppling uppnås för laddningen.

iPhone 12- Detaljer - Sida -Tunn
Även om den kantiga designen har ganska många år på nacken känns den lika aktuell som någonsin.

Apple har även tagit tillfället i akt att lansera och licensiera ut en mängd olika MagSafe-kompatibla tillbehör. Allt från plånböcker och vanliga enkla skal till bilhållare. Hela grejen med MagSafe är alltså att alla tillbehör klickar fast på baksidan med hjälp av de inbyggda magneterna. En ganska bra idé som säkerligen kommer framkalla en massa smarta tillbehör och användningsområden med tiden. För stunden skulle jag dock inte säga att MagSafe självt är ett argument för att köpa en ny iPhone.

Att använda iPhone 12

Så hur är då att använda iPhone 12? Bortsett från den nygamla designen är allt precis som det brukar vara. Små uppgraderingar från tidigare års modeller adderar till en helhet som fortfarande är riktigt bra. Stöd för 5G är trevligt, men känns mer som något givet än en revolutionerande nyhet. Möjligen kan jag tycka att den mer kantiga designen inte ligger riktigt lika skönt i handen som den mer rundade varianten hos iPhone 11. Men det känns ändå som en petitess.

iPhone 12-serien har fått en del kritik för att Apple ännu inte hoppat på trenden med skärmar med högre uppdateringsfrekvens än de vanliga 60 Hz. Något som visserligen hade varit trevligt, men för min del känns det inte som någon deal breaker. Framförallt inte när skärmarna hos både iPhone 12 och dess syskon nu samtliga är av den riktigt fina OLED-kvalitet som också återfinns hos iPhone 11 Pro.

iPhone 12 - Recension - Test - Framsida - Skärm
Apple har ännu inte hoppat på trenden med skärmar med högre uppdateringshastighet, något som ger mer flyt vid scrollning och rörelser överlag. Personligen är detta inget jag saknar extremt mycket, även om det absolut vore trevligt.

I övrigt är det mesta som sagt som vanligt. iOS uppdateras kontinuerligt med nya funktioner, årets processor ger allt lite mer flyt gentemot tidigare år, ljudet är fortfarande förvånansvärt bra för en telefon och överlag känns hela enheten ännu lite mer polerad än tidigare modeller. Apple vet hur de gör bra telefoner och framförallt kvalitetskänslan är fortfarande i en klass i sig.

En tunnare kartong

Något som dock är värt att anmärka på är att Apple i och med denna installation av iPhone-modeller skrotat både medföljande väggkontakt samt EarPods i förpackningen. Något Apple själva hänvisar till är av miljöskäl. Vilket givetvis stämmer till viss del då färre laddklossar och headsets i teorin behöver produceras.

iPhone 12 - Mindre, tunnare kartong
Nytt för iPhone 12 är att både den medföljande väggladdaren (dock inte USB-kabeln) samt EarPods tagits bort från förpackningen.

Det är dock viktigt att tänka på att den inkluderade USB-kabeln nu också skiftat från Lightning i ena änden och vanlig USB-A i den andra till Lightning och USB-C. Så har du inte en USB-C-laddare hemma behöver denna alltså numera köpas till extra. Så vida du inte väljer att använda din gamla Lightning-kabel, vilket självfallet fungerar lika bra.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Bortsett från utseendet och de årliga uppgraderingarna i form av ny processor etc. är det mesta sig likt med iPhone även i denna upplaga. I det stora hela är det också en bra sak. Laga inte något som inte är trasigt och allt det där. Sett till funktioner kontra pris är troligen iPhone 12 idag det bästa Apple-valet för de flesta. Men att uppgradera från exempelvis en iPhone 11 skulle jag säga är ren galenskap, om du verkligen inte vill ha det allra senaste bara för att.

Specifikationer:
Testad produkt: Apple iPhone 12, 256 GB
Pris (2021-02-24): 10 997 kr (256 GB)
Pris (2021-02-24): 9 289 kr (64 GB)
+
  • Riktigt bra prestanda, som vanligt
  • OLED-skärmar i samtliga 12:or
  • 5G-stödet
  • Det kantigare utseendet
  • Design och byggkvalitet är fortfarande svårslagen
  • Inga överväldigande nyheter
  • Ingen optisk zoom
  • Ganska stort prishopp från iPhone 11
  • Det börjar bli dags att slopa 64 GB som lägsta lagringsalternativ

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend