Gör en Print Screen (skärmdump) i Windows 10

Hur gör man egentligen en Print Screen in Windows 10? Faktum är att det finns ett gäng olika sätt att åstadkomma detta på. Här går vi igenom de vanligaste!

Print Screen, screenshot, skärmdump, skärmbild. Kärt barn har många namn. Numera finns det även många olika sätt att göra en Print Screen både hos mobiltelefoner och datorer. För Windows del är det två huvudsakliga varianter som gäller, vilka också överlappar varandra något.

Dels kan man använda sig av den klassiska Print Screen-knappen (ibland benämnd PrtScn) på tangentbordet. Alternativt operativsystemets inbyggda app för skärmbilder kallad Klipp & skissa. Jag kommer här gå igenom båda alternativen samt ta en titt på några riktigt smarta inställningar och kortkommandon för att underlätta möjligheterna att snabbt och smidigt ta bilder av datorns skärm.

1. Använd Print Screen-knappen (PrtScn)

När du tar en skärmbild på en Apple-dator sparas som standard en kopia av bilden direkt på datorns skrivbord. Så är inte fallet i Windows, åtminstone inte så länge endast Print Screen-knappen används. Ett tryck på tangentbordets knapp benämnd Print Screen sparar istället en kopia av skärmens bildyta i datorns urklipp-funktion.

Print Screen-knappen - Windows 10 - Tangentbord
Print Screen-tangenten är i regel lokaliserad ovanför piltangenterna på de flesta tangentbord avsedda för Windows.

För att få tag i bilden behöver du öppna valfritt bildredigeringsprogram (Paint fungerar fint) och välja Klistra in. Spara sedan bilden antingen som .jpeg (minst filstorlek, men okej kvalitet) eller .png (större filstorlek, men bättre kvalitet).

Klistra in - Print Screen - Paint
Att gå genvägen via ett bildredigeringsprogram (om man nu får kalla Paint det) för att skapa skärmbilder kan vara en tidskrävande process.

1.1 – Print Screen-knappen + Windows-tangenten

Att hålla på och klistra in varje skärmbild i ett bildredigeringsprogram kan däremot snabbt bli lite segt. Tack och lov finns det en knappkombination som löser detta. Genom att trycka ned Print Screen-knappen + Windows-tangenten sparas automatiskt en bild av exakt det som visas på datorn i mappen Skärmbilder. Skämbilder-mappen hittar du under Den här datorn följt av Bilder.

Print Screen - Windows-tangenten
Genom att trycka ned Windows-tangenten tillsammans med Print Screen skapas automatiskt en skärmdump i datorns Bilder-mapp.

1.2 – Öppna skärmbilder gjorda med Print Screen i Klipp & skissa-appen

Om du ogillar kortkommandon går det även att låta varje tryck på Print Screen-knappen skapa en bildfil av skärmytan för att sedan automatiskt öppna den i Klipp & skissa-appen. För att aktivera denna inställning börjar du med att klicka på Start-menyn och välja Inställningar (Kugghjulet).

Välj Hjälpmedel följt av Tangentbord i listan till vänster. En liten bit ned finns inställningen Print Screen-genväg. Ställ reglaget under Använd PrtScn-knappen för att starta skärmklipp till . Beroende på din dator kan det krävas en omstart för att funktionen ska börja fungera.

Windows 10 - Print Screen-genväg - Knappen

När du därefter trycker ned Print Screen-knappen öppnas den skapade bilden automatiskt i Klipp & skissa-appen – som vi ska gå igenom lite närmare i nästa stycke.

2. Ta en skärmbild med Klipp & skissa-appen

Även om Print Screen-knappen är en klassiker i Windows-sammanhang finns det numera några ytterligare alternativ för att snabbt skapa och redigera skärmbilder. Appen (med det lite underliga namnet) Klipp & skissa öppnas enklast genom knappkombinationen Windows-tangenten + Shift + S.

Windows-tangenten - Shift - S - Öppna Klipp och skissa

Appen startar då direkt i skärmbildsläge. Något som syns på att datorskärmen blir mörkare varpå en liten meny med fyra olika alternativ för skärmbilder dyker fram högst upp.

Klipp & Skissa - Windows 10 - Print Screen - ikoner

(1) Den första ikonen låter dig göra en Print Screen av ett valfritt område på skärmen. Klicka, håll muspekaren nedtryckt och dra för att skapa en rektangel som automatiskt blir till en bild så snart du släpper musknappen.

(2) Den andra ikonen gör exakt samma sak som den första men med skillnaden att du fritt kan rita upp det område som ska utgöra skärmdumpen.

(3) Den tredje ikonen låter dig ta en skärmdump av ett öppet fönster. Så snart du klickar på den och för muspekaren över ett öppet programfönster lyser fönstret upp. För att skapa en skärmbild av fönstret klickar du på det.

(4) Den fjärde ikonen tar en bild av hela skärmytan.

Klipp sparat i urklipp - Windows 10 - Skärmdump
Skärmbilder tagna via Klipp & skissa dyker upp som en liten notis längst ned till höger på skärmen.

Så snart en skärmbild tagits sparas en kopia av bilden i urklipp (och kan då klistras in i valfritt program). Skärmbilden dyker även upp som en liten notis längst ned till höger på skärmen. Om du klickar på den öppnas bilden i Skissa & klipp-appen. Skulle du inte hinna klicka på miniatyrbilden är det bara att klicka på Notiscenter-ikonen längst till höger i Aktivitetsfältet för att öppna den därifrån.

I Klipp & skissa kan du sedan redigera bildens storlek samt lägga till markeringar och (hand)skriva text direkt på bilden. Med hjälp av ikonerna längst till höger i appen kan du därefter antingen dela skärmbilden via exempelvis e-post eller spara den på datorn.

2.1 – Ta en fördröjd skärmbild i Klipp & skissa

Du kan även starta Klipp & skissa via Start-menyn alternativt genom att söka efter appen. Väljer du att starta appen denna väg behöver du klicka på Nytt för att skärmbildsläget ska starta. En intressant funktion nås även genom att klicka på den lilla pilen bredvid Nytt. Här ges möjligheten att, utöver att ta en skärmbild direkt, välja att låta Windows vänta tre eller tio sekunder innan en skärmbild tas. Något som gör det lättare att ta en bild av en specifik funktion. T.ex. något som endast visas när du håller musknappen nedtryckt.

Klipp och skissa - Fördröjning - Print Screen
Att kunna ta fördröjda skärmbilder är många gånger en nästintill oumbärlig funktion för att kunna få med exakt det man vill i bilden.

När tiden gått ut dimmas skärmytan ned och den lilla menyn högst upp på skärmen tittar fram. Det fina här är att bilden som visas på skärmen nu är låst. Något som gör att du i lugn och ro kan använda vilket av de fyra verktygen som helst för att snabbt skapa en skärmbild av den yta av skärmen du önskar.

Har du frågor eller funderingar kring skärmbilder, print screens eller vad man nu vill kalla det? Tveka inte att skriva av dig i kommentarerna så ska jag försöka hjälpa till att reda ut eventuella frågetecken!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend