Sortera ut och ta bort skärmavbilder på iPhone och iPad

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Är du också jättebra på att ta skärmavbilder men superdålig på att radera dem? Så enkelt sorterar du ut samtliga skärmdumpar på iPhone och iPad.

Att kunna göra skärmavbilder (även kallat print screens, skärmdumpar, skärmbilder) av det man ser på skärmen är ju en supersmidig funktion. Personligen en jag använder flera gånger dagligen. Jag är däremot inget vidare på att städa upp efter mig själv och radera en skärmavbild efter att den fyllt sin funktion. Något som gör att den sedan bara ligger och tar plats i kamerarullen.

Smidigt nog går det dock att sortera ut just skärmavbilderna och om man så vill – radera samtliga i ett enda svep! Givetvis går det även att markera de som ska bort och spara resten. Allt utan att behöva scrolla igenom åratal av andra bilder och filmer för att försöka lokalisera just skärmavbilderna.

Sortera ut och radera endast skärmavbilder på iPhone och iPad

 1. Börja med att öppna till Bilder-appen, peka på Album och scrolla längst ned. Välj här Skärmavbilder under avsnittet Medietyper. Använder du en iPad öppnar du Bilder-appen och pekar på Bilder, högst upp till vänster för att få fram menyn. Välj sedan Skärmavbilder.

iPhone - Bilder - Album - Radera skärmavbilder

 1. Telefonen eller plattan listar nu samtliga skärmavbilder som finns sparade på den. Vill du bara radera en skärmbild pekar du på den och väljer Papperskorgen som finns längst ned till höger på iPhone och högst upp till höger på iPad. Peka därefter på Radera bild för att ta bort skärmavbilden i fråga.
 2. Vill du istället radera flera bilder åt gången pekar du på Välj, högst upp till höger. Vill du bli av med samtliga bilder är det bara peka på Markera alla, högst upp på skärmen. För att välja individuella bilder pekar du på dem, en och en. När du är nöjd med ditt val är det återigen papperskorg-symbolen som gäller.
iPhone - Radera flera bilder - skärmbilder - print screen - samtidigt
Om du vill markera flera bilder efter varandra går det att peka och hålla fingret nedtryck mot skärmen. Dra därefter fingret nedåt eller uppåt för att markera alla efterföljande eller föregående bilder.

Ta bort skärmbilderna för gott

När bilder på iPhone och iPad raderas försvinner de inte från själva enheten förrän efter 30 dagar. Utifall att man skulle ångra sig eller råkar radera fel bild eller film. Är du däremot säker på att du inte vill behålla bilderna går det självfallet att radera dem helt och hållet direkt.

För att göra detta navigerar du till Senast raderade, längst ned i menyn under Skärmavbilder. Peka på Välj, högst upp. Markera de bilder du önskar radera, alternativt välj Radera alla (längst ned till vänster) för att ta bort samtliga bilder direkt. Bekräfta valet genom att välja Radera, längst ned till vänster på skärmen.

iPhone - Radera bilder helt och hållet
Notera som sagt att när bilderna väl är raderade härifrån finns det ingen möjlighet att få tillbaka dem.

Om det dyker upp frågor eller funderingar kring skärmavbilder eller något relaterat är du givetvis välkommen att dela med dig av dina tankar i kommentarerna nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

4 kommentarer

 1. Vänta lite. På min iPhone 12, programversion 15.2, finns minsann inte ”Skärmavbilder” med som alernativ i Bilder. Där finns
  MEDIETYPER
  Självporträtt
  Live Photo-bilder
  Lång exponering
  Bildserier
  Animerade

  ANDRA
  Importer
  Senast raderade

  Och det är allt. Jag har gett upp att ta skärmdumpar för de går ju inte att hitta sen. Vad göra?

  Och förresten… Jag glömmer alltid att stoppa Live Photo, så jag har massor av sådana fast jag egentligen vill ha dem som vanliga foton. Finns det något sätt att konvertera Live Photo-bilder till vanliga foton?

  Och: Din webbplats är verkligen bra – bättre än Apples Annvändarhandbok, särskilt för tipsen & tricksen. Keep up the good work!

  Varma hälsningar,
  Elin

 2. Hej! Först tack för den superfina feedbacken!

  Jag har försökt hitta fler som upplevt samma problem, med att Skärmavbilder helt enkelt inte finns med i listan under Bilder, men det verkar vara extremt ovanligt! Det enda jag lyckas hitta är vissa bildtyper ibland kan gömma sig under ”Gömda”. Men just ”Gömda” ska i sin tur synas under ANDRA, vilket ju också verkar saknas hos dig. Ska kolla lite mer och se om jag kan hitta något. Jag antar att du redan testat det vanliga, typ att starta om telefonen och så. Bara för att utesluta att det är någon tillfällig mjukvarubugg som spökar.

  Angående Live-photo-bilderna (ja, visst är de irriterande!) går det inte direkt att konvertera dem. Däremot går det, utan extra appar, spara om dem som vanliga bilder, t.ex. såsom de går igenom i denna guide: https://www.howtogeek.com/230618/how-to-convert-live-photos-to-still-photos/

  Det är lite tidskrävande och man behöver gå igenom alla bilder en och en, men ja, det går.

 3. Tack för god hjälp! Men, när jag skärmdumpar mycket text m.m från en kategori så vill jag få det direkt på ett ställe! Inget av detta bland mina foton!! 2) hur flyttar jag helt bort från bilderna det som redan finns till ett separat album utan att radera! Tack på förhand. Gäller Ipad
  Ami

  • Hej! Detta hade ju varit en alldeles underbar funktion. Har läst på så gott jag hittat och det verkar, dumt nog, som att det inte är möjligt att direkt bestämma att en viss typ av bilder ska sparas automatiskt i ett visst album :-/ Återkommer om jag hittar något annat, men som det är nu verkar samtliga bilder och foton tyvärr sparas i den vanliga kamerarullen (Senaste).

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.