Sortera ut och ta bort skärmavbilder på iPhone och iPad

En sådan där funktion som mest gör en glad när man inser att den faktiskt finns.

Är du också jättebra på att ta skärmavbilder men superdålig på att radera dem? Så enkelt sorterar du ut samtliga skärmdumpar på iPhone och iPad.

Att kunna göra skärmavbilder (även kallat print screens, skärmdumpar, skärmbilder) av det man ser på skärmen är ju en supersmidig funktion. Personligen en jag använder flera gånger dagligen. Jag är däremot inget vidare på att städa upp efter mig själv och radera en skärmavbild efter att den fyllt sin funktion. Något som gör att den sedan bara ligger och tar plats i kamerarullen.

Smidigt nog går det dock att sortera ut just skärmavbilderna och om man så vill – radera samtliga i ett enda svep! Givetvis går det även att markera de som ska bort och spara resten. Allt utan att behöva scrolla igenom åratal av andra bilder och filmer för att försöka lokalisera just skärmavbilderna.

Sortera ut och radera endast skärmavbilder på iPhone och iPad

  1. Börja med att öppna till Bilder-appen, peka på Album och scrolla längst ned. Välj här Skärmavbilder under avsnittet Medietyper. Använder du en iPad öppnar du Bilder-appen och pekar på Bilder, högst upp till vänster för att få fram menyn. Välj sedan Skärmavbilder.

iPhone - Bilder - Album - Radera skärmavbilder

  1. Telefonen eller plattan listar nu samtliga skärmavbilder som finns sparade på den. Vill du bara radera en skärmbild pekar du på den och väljer Papperskorgen som finns längst ned till höger på iPhone och högst upp till höger på iPad. Peka därefter på Radera bild för att ta bort skärmavbilden i fråga.
  2. Vill du istället radera flera bilder åt gången pekar du på Välj, högst upp till höger. Vill du bli av med samtliga bilder är det bara peka på Markera alla, högst upp på skärmen. För att välja individuella bilder pekar du på dem, en och en. När du är nöjd med ditt val är det återigen papperskorg-symbolen som gäller.

iPhone - Radera flera bilder - skärmbilder - print screen - samtidigt
Om du vill markera flera bilder efter varandra går det att peka och hålla fingret nedtryck mot skärmen. Dra därefter fingret nedåt eller uppåt för att markera alla efterföljande eller föregående bilder.

Ta bort skärmbilderna för gott

När bilder på iPhone och iPad raderas försvinner de inte från själva enheten förrän efter 30 dagar. Utifall att man skulle ångra sig eller råkar radera fel bild eller film. Är du däremot säker på att du inte vill behålla bilderna går det självfallet att radera dem helt och hållet direkt.

För att göra detta navigerar du till Senast raderade, längst ned i menyn under Skärmavbilder. Peka på Välj, högst upp. Markera de bilder du önskar radera, alternativt välj Radera alla (längst ned till vänster) för att ta bort samtliga bilder direkt. Bekräfta valet genom att välja Radera, längst ned till vänster på skärmen.

iPhone - Radera bilder helt och hållet
Notera som sagt att när bilderna väl är raderade härifrån finns det ingen möjlighet att få tillbaka dem.

Om det dyker upp frågor eller funderingar kring skärmavbilder eller något relaterat är du givetvis välkommen att dela med dig av dina tankar i kommentarerna nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Mophie Snap – Bakåtkompatibel MagSafe-laddning

Tillsammans med Apples MagSafe-teknik för iPhone 12 har det som bekant lanserats en mängd olika tillbehör. Mophie Snap innefattar ett helt gäng produkter med syftet att göra montering och laddning via tekniken så bekväm som möjligt.

Test: MacBook Air (2020) M1 – Apples bästa dator, någonsin

Nu kanske rubriken ger lite väl mycket indikation kring vart denna text är på väg. Men det finns faktiskt inte mycket annat att säga. Apple har äntligen (!) gjort allt rätt.

Nintendo visar upp nya Switch OLED – Släpps i höst

Det verkar inte bli någon Switch Pro i år. Istället avtäckte Nintendo idag en lite mer snäll uppdatering av superhiten (får man väl kalla den?) Switch.

Hjälp! Meddelande-appen har försvunnit från min iPhone

Precis märkt att ikonen för meddelanden, telefon, e-post eller möjligen kontakter försvunnit från hemskärmen på din iPhone? Lugn, så får du tillbaka apparna.

Radera appar från en Android-telefon eller surfplatta – Så gör du!

Det låter ju som en simpel sak att bara radera en eller flera appar. Vilket det också är, om man vet hur man går tillväga. Vilket är precis vad vi ska gå igenom här!

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend