Ta bort alla filer från Snabbåtkomst i Windows 10

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Windows 10 samlar alla senast använda filer och mappar under funktionen Snabbåtkomst i Utforskaren. Så enkelt tömmer du historiken för dina datorvanor!

Givetvis kan det vara smidigt att ha tillgång till alla senast använda filer och mappar direkt från en samlad plats. Delar du datorn med andra kan det dock ibland vara önskvärt att inte alla användare ser exakt vilka filer eller mappar du öppnat. Följ nedanstående steg för att tömma Snabbåtkomst-historiken. Du kan också stänga av den helt om så önskas.

Vill du hellre stänga av snabbvisningen av de senast öppnade filerna hos appar och program i Start-menyn och Aktivitetsfältet? Vi har en separat guide för just det. Du hittar den här!

1. Börja med att klicka på Arkiv, högst upp till vänster i Utforskaren.

Windows 10 - Snabbåtkomst - Senaste filerna samlade

2. Välj därefter alternativet Ändra mapp- och sökalternativ.

Windows 10 - Ändra mapp- och sökalternativ

3. I inställningsfönstret som dyker upp klickar du på Rensa (längst ned) för att ta bort historiken från Snabbåtkomst. Vill du inte spara någon historik alls framöver kan du även klicka ur alternativen Visa nyligen använda filer i Snabbåtkomst och Visa nyligen använda mappar i Snabbåtkomst.

Mappalternativ - Snabbåtkomst - Rensa

4. Efter att Snabbåtkomst-mappen rensats syns inga spår av tidigare filbläddringsvanor.

Windows 10 - Snabbåtkomst - Rensa - Töm

Skriv gärna av dig i kommentarerna nedanför om du stöter på några frågetecken!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

13 kommentarer

 1. Mitt windows sparar använda mediafiler såsom foton, musikfiler och videofiler i nån form av ”tidigare-historik” hur får jag bort detta?

  T.ex. så finns en flik på start som heter ”foton”. om jag högerklickar där så kommer en lista med bilder. Likadant om man startar windows media player eller vlc, om man klickar på ikonen nere på rullisten så visar den ett arkiv över använda filmer / låtar.

  Någonstans sparas uppenbarligen historik i windows… Har gjort inställningarna som denna artikel visar och det löste en del problem men inte alla.

  // tacksam för svar

  • Hej! Testa att söka efter Inställningar för att få fram inställningsmenyn för Windows 10 (eller välj Start > Kugghjulet). Klicka på Anpassning och välj Start. Stäng av ”Visa nyligen använda objekt i snabblistor på Start eller i aktivitetsfältet”.

   Då bör allt försvinna! Ska ta och uppdatera guiden med denna information. Alternativt skriva en ytterligare för just dessa saker :-) Stort tack för att du lyfte fram detta! Känns som en bra sak för användare att känna till!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Tänkte bara flika in med en länk till vår guide för hur du tar bort visningen av de senast öppnade filerna för program och appar. Den hittas här! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Tack för den fina feedbacken och kul att artikeln var till hjälp! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Så skönt att få hjälp. Kan detta i iOS och OS X. Men lär mig Windows från nybörjarnivå för att kunna hjälpa några äldre personer som valt PC.
  De vägrar byta system (viker ju är deras rätt) och vägrar sluta med vanan att slänga alla mail från operatör och Windows/Microsoft etc oöppnade. En vana de tränats in i av i respektive IT-support på jobbet. De ville väl ha fogliga användare.

  Nu är det nästan 20 år dessa IT-avdelningar kände ansvar för deras konton och de är helt hjälplösa. Smarta personer som envist håller fast vid att de inte fattar och inte kan lära sig eftersom de obönhörligt måste röra till, förstöra och vara i vägen. Helt oförsvarligt med den där kulturen som av bekvämlighet odlas av lata proffs.

  Så här står jag och måste lära mig något jag är obekväm med och är glad åt din hjälp.

  Jag har en fråga om Edge för iOS.

  Där ligger samma fulingar och enda sättet att bli av med dem jag kommit på är att ta bort funktionen. Samma med nyhetsflödet.

  Jag skulle gärna ha båda kvar – i alla fall som alternativ. Om jag fick ”curera”: alltså kunde styra var innehåll hämtades.

  Det underliga läget har nu uppstått att jag som accepterat beskrivningen av “Apples walled garden” upplever att jag har betydligt mindre möjlighet att anpassa Windows innehåll. Det räcker liksom inte med att få leka med färger.

  • Hej! Nu är jag inte riktigt hemma när det gäller Edge iOS men så vitt jag kan testa mig fram till går samtliga extrasaker på startsidan att ta bort genom att peka på de tre strecken högst uppe till höger. Därefter kan man välja Anpassa och kryssa ur Visa besökta webbplatser, Dagens bild och Visa feeds. Är det något åt det hållet du tänker på eller hänger jag inte riktigt med på vad du menar? :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. TACK! jag har haft grejer i snabbåtkomsten i en VECKA som jag inte kunda ta bort och jag har svurit svavel över dom. och så hittade jag den här artiklen.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend