Switch får molnsparning och onlinetjänst i september

Det har varit en hel del hemlighetsmakeri kring online-delen hos Nintendo Switch. Nu lyfter Nintendo äntligen bladet från munnen och berättar lite mer om framtiden.

Två saker som saknats hos Nintendo Switch sedan lanseringen för lite drygt ett år sedan är dels någon form av online-tjänst för att spela mot andra spelare, dels ett sätt att göra backup på sina egna sparfiler.

Nintendo har sedan Switch släpptes hintat om att en online-del med någon form av prenumerationstjänst på spel är på väg. Här om dagen lämnades äntligen lite mer information kring detta i en Tweet från Nintendo själva. I den korta texten berättar Nintendo att de i september kommer lansera tjänsten Nintendo Switch Online.


Switch Online kommer vara en prenumerationstjänst där användare först och främst får möjligheten att spela mot andra spelare över nätet. Inkluderat i tjänsten finns även möjligheten att spela 20 stycken klassiska NES-spel såsom Super Mario Bros. 3, Tennis, The Legend of Zelda, Ice ClimberDonkey Kong m.fl. Enligt Nintendo kommer antalet spel utökas med tiden. En ytterligare funktion som inkluderas i Switch Online är möjligheten att lagra sparfiler i molnet och på så sätt inte riskera att bli av med någon data om ens Switch-enhet går sönder eller liknande.

Dessvärre kommer Switch Online inte gratis. En årsprenumeration går på cirka 200 kronor och det finns även ett familjeabonnemang för cirka 350 kronor där man får vara upp till sju användare.

Samtidigt som det utan tvekan är förståeligt att Nintendo tar betalt för sin online-tjänst och molnlagring av sparfiler hade vi gärna sett att någon ytterligare form av backup-möjligheter för sparfiler lanserades. T.ex. att kopiera dem till ett Micro SD-kort eller liknande. Detta verkar dock inte bli fallet än på ett tag.

Ingen Virtual Console till Switch

Det har vidare spekulerats mycket kring huruvida någon form av Virtual Console kommer lanseras på Switch, såsom varit fallet för Nintendos tidigare konsoler Wii och Wii U. I ett mejl till den japanska spelbloggen Kotaku skriver en talesperson för Nintendo att det i nuläget (tyvärr) inte finns några planer på att lansera Virtual Console för Nintendo Switch.

Detta utesluter dock inte att äldre spel ändå kommer återlanseras på Switch. Hur och på vilket sätt det kommer ske vet däremot än så länge bara Nintendo själva.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend