Det har varit en hel del hemlighetsmakeri kring online-delen hos Nintendo Switch. Nu lyfter Nintendo äntligen bladet från munnen och berättar lite mer om framtiden.

Två saker som saknats hos Nintendo Switch sedan lanseringen för lite drygt ett år sedan är dels någon form av online-tjänst för att spela mot andra spelare, dels ett sätt att göra backup på sina egna sparfiler.


Nintendo har sedan Switch släpptes hintat om att en online-del med någon form av prenumerationstjänst på spel är på väg. Här om dagen lämnades äntligen lite mer information kring detta i en Tweet från Nintendo själva. I den korta texten berättar Nintendo att de i september kommer lansera tjänsten Nintendo Switch Online.


Switch Online kommer vara en prenumerationstjänst där användare först och främst får möjligheten att spela mot andra spelare över nätet. Inkluderat i tjänsten finns även möjligheten att spela 20 stycken klassiska NES-spel såsom Super Mario Bros. 3, Tennis, The Legend of Zelda, Ice ClimberDonkey Kong m.fl. Enligt Nintendo kommer antalet spel utökas med tiden. En ytterligare funktion som inkluderas i Switch Online är möjligheten att lagra sparfiler i molnet och på så sätt inte riskera att bli av med någon data om ens Switch-enhet går sönder eller liknande.

Dessvärre kommer Switch Online inte gratis. En årsprenumeration går på cirka 200 kronor och det finns även ett familjeabonnemang för cirka 350 kronor där man får vara upp till sju användare.

Samtidigt som det utan tvekan är förståeligt att Nintendo tar betalt för sin online-tjänst och molnlagring av sparfiler hade vi gärna sett att någon ytterligare form av backup-möjligheter för sparfiler lanserades. T.ex. att kopiera dem till ett Micro SD-kort eller liknande. Detta verkar dock inte bli fallet än på ett tag.

Ingen Virtual Console till Switch

Det har vidare spekulerats mycket kring huruvida någon form av Virtual Console kommer lanseras på Switch, såsom varit fallet för Nintendos tidigare konsoler Wii och Wii U. I ett mejl till den japanska spelbloggen Kotaku skriver en talesperson för Nintendo att det i nuläget (tyvärr) inte finns några planer på att lansera Virtual Console för Nintendo Switch.

Detta utesluter dock inte att äldre spel ändå kommer återlanseras på Switch. Hur och på vilket sätt det kommer ske vet däremot än så länge bara Nintendo själva.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here