Stäng av UAC (User Account Control) i Windows

0
3393
Stäng av UAC - Tillåter du att den här appen får göra ändringar på enheten
Våra artiklar innehåller annonslänkar [Varför?]

Trött på frågan “Tillåter du att den här appen får göra ändringar på enheten” så fort du ändrar något på datorn? Så justerar du känsligheten på varningarna.

Funktionen User Account Control (UAC) har funnits med i Windows sedan Vista-tiden och finns till för att stoppa icke önskade program från att installeras på datorn. Grundidén är alltså inte alls särskilt dum och programmet fyller definitivt en funktion. UAC går dock, precis som de flesta andra funktioner och inställningar i Windows, givetvis att stänga av om du så önskar.


Innan vi visar hur ska det dock påpekas att datorn utan tvekan blir mindre säker om UAC helt stängs av. Från att ha varit ganska irriterande och påfrestande när den lanserades fungerar UAC-funktionen i Windows 10 riktigt bra. För en vanlig användare rekommenderar vi därför egentligen att låta UAC vara påslaget. Som ett extra skydd mot skadliga program. Har du dock koll på exakt vad du gör och vill slippa varningar när du installerar program och liknade är det bara läsa vidare för att stänga av funktionen!

Stäng av User Account Control (UAC) i Windows

1. Inställningen för UAC finns gömd i Kontrollpanelen. Börja därför med att klicka på Sök-symbolen (1), skriv Kontrollpanelen (2) och tryck Enter för att öppna just Kontrollpanelen.

Start - Kontrollpanelen - Stäng av UAC - Windows 10

2. I Kontrollpanelen väljer du alternativet System och säkerhet.

Kontrollpanelen - System och Säkerhet - UAC - Windows

3. Klicka sedan på Ändra inställningar för User Account Control under Säkerhet och underhåll.

Windows - Ändra inställningar för User Account Control

4. För att helt stänga av UAC drar du reglaget längst ned till Meddela aldrig. Klicka därefter på OK för att bekräfta inställningen. Du får klicka JA vid UAC-fönstret som kommer upp en sista gång för att bekräfta inställningen. Därefter är User Account Control avstängt till den grad att det inte meddelar dig oavsett vilka program som installeras eller vilka inställningar som görs på datorn.

Stäng av User Accound Control - Windows - Meddela aldrig

5. Du kan även välja att bara ändra känsligheten för UAC-funktionen. Att använda den standardinställda nivån (Meddela mig endast om appar försöker göra ändringar på datorn) är helt okej ur skyddssynpunkt. Störs du däremot av att meddelandet släcker ned alla delar av skärmen förutom sig själv erbjuder nivån under exakt samma skydd. Med skillnaden att inget händer med skärmens ljusstyrka och fokus då meddelandet dyker upp.

User Account Control - Om appar försöker göra - Inställningar
Standardinställningen för UAC är inte helt dum. Vill du dock att UAC-fönstret inte minskar skärmens ljusstyrka runt om sig fungerar inställningen under den rekommenderade också bra ur säkerhetssynpunkt.

6. Enligt oss gör det dock inget att faktiskt ha inställningen på Meddela alltid (högst upp) för att även inkludera notifikationer om ändringar som görs för själva operativsystemet. Åtminstone om du är en vanlig användare som inte ändrar extremt mycket inställningar i operativsystemet.

Stöter du på problem, har frågor, funderingar eller andra synpunkter på instruktionerna? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna!

- Annons -


Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here