Spåra, spärra och radera en borttappad eller stulen iPhone/iPad

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Har du tappat bort din iPhone/iPad eller har någon tvivelaktig person stulit den av dig? Här går vi igenom vad du kan och bör göra samt vad du ska tänka på!

Att förlora sin telefon är aldrig kul. Turligt nog har många utvecklare också börjat inse detta och därför utvecklat sina egna lösningar för att hjälpa dig om din telefon själs eller tappas bort. Det finns också en hel del saker du som användare själv kan göra om du blivit av med din telefon. Vi går rakt på sak och börjar med vad du direkt ska göra om din telefon fortfarande finns säkert i din ägo.

Är din telefon eller platta redan borttappad eller stulen? Gå direkt vidare till nästa stycke: Min iPhone/Ipad är stulen eller har tappats bort!

Om din iPhone inte är stulen eller borttappad

Apple har själva lanserat en app vid namn Hitta min iPhone. Appen är helt gratis och utvecklad i enda syfte att kunna spåra, låsa och (om du vill) helt radera en borttappad eller stulen Apple-enhet. Appen finns för både iPad och iPod Touch samt för Apple-datorer (MacBook, MacBook Pro etc.).

1. För att hämta appen (och det bör du verkligen göra!) behöver du bara öppna App Store i din telefon eller platta och söka efter Hitta min iPhone. Ladda därefter ned appen och starta den.

2. När appen startar får du fylla i ditt Apple-ID samt ditt lösenord. Klart! Appen är nu aktiverad och du kommer kunna spåra enheten om du skulle bli av med den.

Aktivera Hitta min iPhone / iPad - Borttappad - Stulen iPhone

3. Ta även tillfället i akt och skriv ned din telefons så kallade IMEI-nummer. Du hittar IMEI-numret på baksidan av enheten eller under Inställningar > Allmänt > Om. Med hjälp av IMEI-numret kan du sedan anmäla din enhet stulen eller borttappad hos Polisen. Många operatörer kan även spärra telefoner baserat på IMEI-numret. Har du istället en iPad som endast har Wi-Fi-uppkoppling bör den inte ha något IMEI-nummer. Skriv i detta fall ned serienumret istället.

Kolla / Se IMEI-nummer på iPhone / iPad

4. Avslutningsvis rekommenderar vi verkligen att du också använder någon form av lösenkod/lösenord på din iPhone/iPad. För att ställa in en lösenkod navigerar du till Inställningar > Touch ID och lösenord (1). Peka på Slå på lösenkod (2) och välj ett lösenord. Vad du än gör, välj inte t.ex. 1234 eller liknande som lösenord då de är extremt osäkra sifferkombinationer som är lätta att gissa sig till.

Tappat bort iPhone - iPad - Använd lösenord - Lösenkod

5. Längst ned under Touch ID och lösenkod finns även alternativet Radera data. Detta alternativ är inget vi rekommenderar så länge du verkligen inte känner att du vill ha det aktiverat. Vad som händer om Radera data är aktiverat är helt enkelt att all data på telefonen automatiskt raderas om någon slår in fel lösenkod mer än 10 gånger.

iPhone - iPad - Radera alla data - 10 misslyckade försök
Aktivera endast alternativet Radera data om du verkligen känner att du behöver det och inte har klåfingriga vänner, familjemedlemmar eller barn som av misstag kan råka radera hela din telefons innehåll.

Min iPhone/iPad är stulen eller har tappats bort

Vad du direkt ska göra när du upptäcker att din iPhone eller iPad är borta skiljer sig beroende på om du har Hitta min iPhone-appen installerad på enheten eller inte. Om du är osäker på om du har appen installerad rekommenderar vi att fortsätta läsa. I annat fall (om du inte har Hitta min iPhone-appen installerad) rekommenderar vi att du går direkt till Steg 2.

Steg 1: Hitta min iPhone-appen är installerad på min enhet

Om Hitta min iPhone-appen är installerad på din borttappade eller stulna iPhone eller iPad gör du följande.

1. Ladda ned och starta Hitta min iPhone-appen på en annan iPhone– eller iPad-enhet. Det går även utmärkt att använda en dator eller surfplatta och via vilken webbläsare som helst surfa till icloud.com.

2. Logga nu in med ditt vanliga Apple-ID antingen via appen eller via iCloud i en webbläsare. Loggar du in via en webbläsare klickar du sedan på Hitta min iPhone.

3. Hitta min iPhone börjar nu direkt söka efter de enheter du har kopplade till ditt Apple-ID. Om enheten är påslagen bör du snart se ganska exakt vart någonstans den befinner sig. När du hittat din enhet klickar du på den och väljer Åtgärder (längst ned på skärmen). Du får därefter tre alternativ; Spela ljud, Förlorad och Radera iPhone/iPad.

Hitta min iPhone - Borttappad - Stulen iPhone iPad

4. Spela ljud gör att enheten helt enkelt spelar upp en melodi. Detta gör det lättare att lokalisera den om du glömt var du lagt den. Inställningen Förlorad låter dig istället både låsa enheten helt samt visa ett telefonnummer på skärmen så den som hittar telefonen/surfplattan kan nå dig och (förhoppningsvis) lämna tillbaka enheten.

5. Om du dock tror att din iPhone/iPad faktiskt blivit stulen och du inte vill att någon annan kommer åt informationen som finns på den är det förmodligen alternativet Radera iPhone som är mest intressant. När du klickar på Radera iPhone får du först bekräfta att du vill starta raderingsprocessen av enheten. Därefter får du åter intyga att det är just du som vill radera enheten genom att ange ditt Apple-ID-lösenord.

OBS – Allt innehåll på din iPhone eller iPad raderas när du använder denna funktion. Du kommer inte kunna få tillbaka den raderade informationen även om du lyckas återfå enheten. – OBS

Radera stulen iPhone - Skriv in Apple-ID

6. Innan raderingen startar får du möjlighet att ange både ett telefonnummer och ett meddelande som kommer visas på telefonen efter att den raderats. När raderingen sedan genomförts behövs fortfarande den vanliga låskoden för att komma in på enheten.

Radera stulen - borttappad - iPhone iPad - Meddelande med nummer

7. Om det är så att din iPhone eller iPad inte är online och kan hittas av Hitta min iPhone/iPad-appen kan du ändå ställa in så enheten antingen sätts i förlorat-läge eller raderas nästa gång den startas och kopplas upp mot ett nätverk.

Även om du har Hitta min iPhone-appen installerad rekommenderar vi att också ta en titt på tipsen under nästa steg. Detta för att minska chanserna att någon kommer åt dina personliga uppgifter.

Steg 2: Hitta min iPhone-appen är inte installerad på min enhet

Om inte Hitta min iPhone-appen är installerad på din enhet kan du dessvärre inte radera den på håll. Däremot finns det ett par andra saker du kan och bör göra för att minimera skadan av den förlorade telefonen eller plattan.

Om du har en lösenkod på din enhet kan du känna dig åtminstone ganska säker. För gemene man är det mycket svårt att ta sig in i en lösenordsskyddad iPhone eller iPad. Beroende på hur pass svårt lösenord du har finns det dock utrustning som kan användas för att genomföra så kallade ”brute force”-attacker mot en stulen telefon. Vid en sådan hackning testas helt enkelt (via en dator) alla möjliga sifferkombinationer till dess att rätt kod hittas.

Det finns alltså en möjlighet att en illvillig person faktiskt kan komma åt innehållet på din enhet trots att den är låst med en kod. Vi rekommenderar därför även att göra följande saker.

1. Ändra ditt Apple-ID-lösenord

Börja med att ändra lösenordet för ditt Apple-ID. Detta gör att ingen kan komma åt varken data sparad på iCloud eller använda iMessage eller iTunes tillsammans med din telefon. För att ändra Apple-ID-lösenord öppnar du vilken webbläsare som helst och navigerar till appleid.apple.com. Logga sedan in med ditt nuvarande Apple-ID och klicka på Ändra lösenord under Säkerhet.

2. Ändra lösenord för E-post, Facebook och andra konton

Passa även på att så fort som möjligt byta ut alla lösenord för e-post-adresser du har inlagda i din telefon eller som du är inloggad på via en webbläsare i telefonen. Byt även lösenord för sociala appar såsom Facebook, Instagram, Twitter och liknande.

3. Spärra ditt SIM-kort

Kontakta därefter din operatör och be att få spärra ditt SIM-kort så det inte längre går att använda. Många operatörer låter dig själv spärra ditt SIM-kort genom att logga in på dina sidor hos operatören.

4. Polisanmäl den stulna telefonen (behövs för nästa steg)

Det är även alltid bra att polisanmäla den förlorade telefonen. Ha här ditt IMEI-nummer till hands. Detta finns i regel sparat hos din operatör om du köpt telefonen med ett abonnemang. Annars står det alltid på kvittot och förpackningen (om du har kvar någon av dessa).

Har du någon gång gjort en säkerhetskopia av enheten till en dator finns IMEI-numret också sparat i iTunes. Du kan nå detta genom att i iTunes välja Redigera följt av Inställningar. Klicka på Enheter (1) och håll muspekaren över den senaste säkerhetskopian (2) varpå en liten ruta visar sig. Här kan du se både serienummer och IMEI-nummer för din enhet.

iTunes - Se iPhone / iPad IMEI-nummer - Stulen iPhone

5. Spärra din stulna iPhone/iPad hos din operatör

När du anmält din enhet stulen får du ett ärendenummer kopplat till din polisanmälan. Kontakta din operatör och uppge ärendenumret plus alla dina uppgifter samt vad som hänt. Många operatörer har sedan möjligheten att spärra telefon-/datadelen i din enhet. Det hindrar inte en eventuell tjuv från att komma åt innehållet på telefonen eller plattan, men det gör det omöjligt att ringa och skicka SMS eller använda andra tjänster som använder mobildata.

6. Informera vänner och bekanta om att din telefon stulits

Ett sista steg (som givetvis är helt valfritt) är att informera vänner och bekanta om att din telefon blivit stulen eller borttappad. Framförallt är detta bra att göra då stulna telefoner många gånger används för att t.ex. kontakta användarens Facebook-vänner för att lura dem att låna ut pengar eller på annat sätt tillgodose sig saker i den utsatta personens namn. Känner din bekantskapskrets till att din iPhone kommit på villovägar är sannolikheten förmodligen större att de tänker efter en extra gång om några konstiga förfrågningar dyker upp via exempelvis sociala medier.

Har du andra tips på vad som kan göras när en iPhone/iPad blivit stulen? Eller funderar du på något annat kring säkerhet och Apple-enheter? Fråga på i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

15 kommentarer

  • Hej! Om du glömt lösenkoden (siffrorna) finns det en viss chans att det kan gå att återställa telefonen och få bort koden på det sättet. Du kan testa att följa vår guide för detta, som du hittar här. Det är dock ingen garanti att det går att lösa då säkerheten hos iPhone är extremt bra.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej, om du inte kommer ihåg svaren på säkerhetsfrågorna kommer det förmodligen inte gå att ta sig förbi dem. Jag skulle nog i sådant fall rekommendera att se om det finns andra alternativ för att komma in på kontot och uppdatera iCloud, t.ex. att få ett SMS med en engångskod skickat till sin telefon eller liknande.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Rent tekniskt och beroende på hur en telefon är betald och köpt kan den absolut gå att spåra om man har rätt verktyg och lagliga rättigheter. Däremot tror jag att det är svårt för en ”vanlig användare” att spåra en telefons försäljningshistorik via dess serienummer. Sen gränsar det nog också lite till vad som är lagligt eller inte. Dock kan jag ha fel och att det kanske ändå är möjligt på något smart sätt! Lämnar däremot det till någon annan att svara på då jag tyvärr saknar kunskap om just det :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Hej
  Behöver hjälp att spärra min iphone som stulen i oöppnad kartong och har inte köpt med abonnemang eller operatör , jag köpt den i Elgiganten men Apple och elgiganten kan inte spärra den
  Kanske finns här nån som kan hjälpa mig
  Tack
  Mvh.

  • Hej! Usch vad tråkigt :-/ Hade den varit köpt med abonnemang hade förmodligen operatören kunnat spärra den för samtal och kommunikation via IMEI-numret, dock går så vitt jag vet detta inte om den är köpt utan abonnemang. Det enda jag kan komma på att göra är att polisanmäla stölden och ange IMEI-numret i anmälan, vilket gör att polisen åtminstone kan identifiera telefonen om den dyker upp någonstans framöver.

   Hoppas det ordnar sig på något sätt!

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hejsan! Kan även polisen spåra imei nummer på iPhone då den förlorats utomlands (Marocko) och inte är registrerad på iCloud eller annan form av ”hitta min iPhone”

    • Hej! Tekniskt sett är ju ett IMEI-nummer unikt och således spårbart till just den specifika enheten. Utan någon form av ”hitta”-service aktiverad på telefonen är min gissning dock att det är svårt att få fatt i telefonen (annat än om den hittas med annat stöldgods etc.). Sedan hur bra arbetet är mellan polisen i olika länder låter jag vara osagt för det har jag ingen insyn i alls. Oavsett supertråkigt att telefonen kommit på villovägar!

  • Hej Aslan, är detta i Uppsala? Hände oss alldeles nyss, också efter köp på elgiganten. Stulen ur bilen, troligen följde dem efter oss efter köpet. Så jäkla trist

 2. om man väljer förlorad/borttappad på hitta min iphone och sen får tillbaka den, kan öppna den igen med all data kvar?

  • Hej! Ja, absolut. Så vitt jag minns är det enda du behöver göra då att slå in din vanliga kod igen för att komma åt telefonen precis som vanligt.

 3. Jag fick min iPad stulet då UPS lämnat paketet vid brevlådan utan att nämna detta för mig, finns det något jag kan göra för att tjuven inte ska kunna använda den eller är det butiken som jag köpt den av som behöver göra något?

  • Hej! Det lät ju verkligen supertrist. Jag tänka mig att det är UPS som bär ansvaret här, Dock lite beroende på vad som kommit överens kring leveransen. I regel behöver man ju signera för paket med UPS när de levereras, men antar att det finns undantag om det överenskommits eller är standard i vissa fraktavtal kanske. Alternativt att det är butikens ansvar om de ansvarar för vara fram tills den är levererad till mottagaren. Jag skulle oavsett börja med att kontakta butiken du köpte den hos och höra hur ni går vidare. Någon form av standardprocedur bör finnas för denna typ av ärenden tycker jag. Så förhoppningsvis ska det lösa sig! Däremot finns det inte så mycket att göra för själva iPad:en i fråga. Om den var ny och inte inställd med något iCloud-konto kan du inte göra så mycket själv. Däremot kan jag tänka mig att Apple, via butiken, kan spärra den ändå via serienumret eller liknande. Men det är mest gissningar och något butiken i sådant fall ansvarar för. Lycka till och hoppas det ordnar sig snabbt!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.