Sortera och fäst fönster automatiskt i Windows 10

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Visste du att du kan dra vilket fönster som helst till någon av skärmens kanter för att låta Windows 10 själv anpassa storleken på fönstret? Så här gör du!

Funktionen fäst (eller snap på engelska) låter dig med endast ett par klick sortera de fönster du har öppna genom att dra dem till olika kanter och hörn på skärmen. Detta är framförallt användbart för att jämföra flera dokument eller webbsidor sida vid sida. Funktionen är även smidig att använda eftersom den snabbt delar upp skärmen och ger de program du för tillfället använder lika stor visningsyta.

1. Maximera ett fönster med fäst/snap

1. Fäst-funktionen kan först och främst användas för att maximera ett valfritt fönster till hela skärmens storlek. För att åstadkomma detta klickar du på ramen för ett valfritt fönster och fortsätter att hålla musknappen nedtryckt. Dra sedan fönstret till skärmens överkant.

Maximera ett fönster i Windows 10 - Dra Snap och släpp

2. Så snart du ser en genomskinlig ram som sträcker sig över hela skärmytan släpper du bara fönstret för att maximera det.

Maximera fönster - Windows 10 - Snap - Släpp musknappen

Maximera ett fönster i Windows 10 - Maximerat

2. Ordna två fönster sida-vid-sida med fäst/snap

Utöver att maximera ett enstaka fönster kan du med fäst-funktionen även placera fönster i olika konstellationer över skärmytan och låta Windows automatiskt ändra storlek på dem. Beroende på åt vilken sida eller till vilket hörn av skärmen du drar fönstren sorteras de på olika sätt.

1. För att placera två fönster bredvid varandra och låta dem ta upp exakt lika mycket av respektive sida av skärmen tar du först tag i ramen på det fönster du vill ha på vänster eller höger sida. Håll musknappen nedtryckt och dra fönstret ända ut till kortsidan av bildytan på den sida av skärmen du vill placera fönstret.

Sortera fönster i Windows 10 - Snap - Dra fönster åt ena sidan

2. En genomskinlig ram dyker nu upp som visar att fönstret kommer ändra storlek för att passa exakt halva skärmen. Släpp fönstret för att låta Windows 10 automatiskt ändra storleken på det.

Sortera fönster i Windows 10 - Snap - Släpp

3. För att du lätt ska kunna välja ett annat fönster att placera på den andra sidan av skärmen visar Windows nu automatiskt de fönster du för tillfället har öppna. För att maximera ett av dessa fönster till den kvarvarande skärmytan klickar du bara på det, varpå Windows ställer in storleken på fönstret automatiskt.

Sortera fönster i Windows 10 - Snap - Två fönster - Välj fönster automatisktSortera fönster i Windows 10 - Snap - Två fönster bredvid varandra

3. Sortera upp till fyra fönster sida-vid-sida

1. Genom att använda samma tillvägagångssätt kan du även dela upp skärmen i fyra lika stora ytor. För att få ett program att endast ta upp exakt en fjärdedel av skärmen klickar du helt enkelt på programmets ram. Håll därefter musknappen nedtryckt medan du drar fönstret till något av skärmens fyra hörn.

Sortera fönster i Windows 10 - Fyra fönster bredvid varandra - Snap 1

2. En liten genomskinlig ram uppenbarar sig nu för att visa hur fönstret kommer ändras i storlek. Släpp musknappen för att låta Windows automatiskt ändra storlek på fönstret.

Sortera fönster i Windows 10 - Fyra fönster bredvid varandra - Snap 2

3. Genom att dra flera fönster till de övriga hörnen av skärmen kan du på detta sätta enkelt dela upp skärmytan i fyra lika stora delar.

Sortera fönster i Windows 10 - Fyra fönster bredvid varandra - Snap 3

4. Vill du hellre ha två mindre fönster på ena sidan av skärmen och ett lite större på den andra går detta givetvis också. Dra helt enkelt det fönster du vill ska vara större än de andra två till någon av skärmens kortsidor och släpp det där så snart den genomskinliga ramen visas.

Sortera fönster i Windows 10 - Tre fönster sida vid sida 1Sortera fämster - Windows 10 - Tre fönster sida vid sida - Maximera - Släpp

5. Om du vill återställa något av programfönstren till den storlek de hade innan de automatiskt storleksändrades är det inte svårare än att bara ta tag i programmets ram och dra bort det från sin placering. Fönstret ändras då direkt tillbaka till den storlek det hade innan det fästes på någon av skärmens sidor.

Var den här artikeln till nytta för dig? Eller har du några andra smarta tips för att sortera fönster och program i Windows 10? Dela gärna med dig i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

    • Hej! För att slå på Snap (eller Fäst fönster som det svenska namnet blivit) går du till Start menyn > Kontrollpanelen (Kugghjulet) > System. Välj Multitasking i listan till vänster och sätt reglaget till för Fäst fönster. Ta även en titt på de tre alternativen under för att kunna göra lite extra finjusteringar :-) Fungerar det då?

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!