Sortera och fäst fönster automatiskt i Windows 10

Visste du att du kan dra vilket fönster som helst till någon av skärmens kanter för att låta Windows 10 själv anpassa storleken på fönstret? Så här gör du!

Funktionen fäst (eller snap på engelska) låter dig med endast ett par klick sortera de fönster du har öppna genom att dra dem till olika kanter och hörn på skärmen. Detta är framförallt användbart för att jämföra flera dokument eller webbsidor sida vid sida. Funktionen är även smidig att använda eftersom den snabbt delar upp skärmen och ger de program du för tillfället använder lika stor visningsyta.

1. Maximera ett fönster med fäst/snap

1. Fäst-funktionen kan först och främst användas för att maximera ett valfritt fönster till hela skärmens storlek. För att åstadkomma detta klickar du på ramen för ett valfritt fönster och fortsätter att hålla musknappen nedtryckt. Dra sedan fönstret till skärmens överkant.

Maximera ett fönster i Windows 10 - Dra Snap och släpp

2. Så snart du ser en genomskinlig ram som sträcker sig över hela skärmytan släpper du bara fönstret för att maximera det.

Maximera fönster - Windows 10 - Snap - Släpp musknappen

Maximera ett fönster i Windows 10 - Maximerat

2. Ordna två fönster sida-vid-sida med fäst/snap

Utöver att maximera ett enstaka fönster kan du med fäst-funktionen även placera fönster i olika konstellationer över skärmytan och låta Windows automatiskt ändra storlek på dem. Beroende på åt vilken sida eller till vilket hörn av skärmen du drar fönstren sorteras de på olika sätt.

1. För att placera två fönster bredvid varandra och låta dem ta upp exakt lika mycket av respektive sida av skärmen tar du först tag i ramen på det fönster du vill ha på vänster eller höger sida. Håll musknappen nedtryckt och dra fönstret ända ut till kortsidan av bildytan på den sida av skärmen du vill placera fönstret.

Sortera fönster i Windows 10 - Snap - Dra fönster åt ena sidan

2. En genomskinlig ram dyker nu upp som visar att fönstret kommer ändra storlek för att passa exakt halva skärmen. Släpp fönstret för att låta Windows 10 automatiskt ändra storleken på det.

Sortera fönster i Windows 10 - Snap - Släpp

3. För att du lätt ska kunna välja ett annat fönster att placera på den andra sidan av skärmen visar Windows nu automatiskt de fönster du för tillfället har öppna. För att maximera ett av dessa fönster till den kvarvarande skärmytan klickar du bara på det, varpå Windows ställer in storleken på fönstret automatiskt.

Sortera fönster i Windows 10 - Snap - Två fönster - Välj fönster automatisktSortera fönster i Windows 10 - Snap - Två fönster bredvid varandra

3. Sortera upp till fyra fönster sida-vid-sida

1. Genom att använda samma tillvägagångssätt kan du även dela upp skärmen i fyra lika stora ytor. För att få ett program att endast ta upp exakt en fjärdedel av skärmen klickar du helt enkelt på programmets ram. Håll därefter musknappen nedtryckt medan du drar fönstret till något av skärmens fyra hörn.

Sortera fönster i Windows 10 - Fyra fönster bredvid varandra - Snap 1

2. En liten genomskinlig ram uppenbarar sig nu för att visa hur fönstret kommer ändras i storlek. Släpp musknappen för att låta Windows automatiskt ändra storlek på fönstret.

Sortera fönster i Windows 10 - Fyra fönster bredvid varandra - Snap 2

3. Genom att dra flera fönster till de övriga hörnen av skärmen kan du på detta sätta enkelt dela upp skärmytan i fyra lika stora delar.

Sortera fönster i Windows 10 - Fyra fönster bredvid varandra - Snap 3

4. Vill du hellre ha två mindre fönster på ena sidan av skärmen och ett lite större på den andra går detta givetvis också. Dra helt enkelt det fönster du vill ska vara större än de andra två till någon av skärmens kortsidor och släpp det där så snart den genomskinliga ramen visas.

Sortera fönster i Windows 10 - Tre fönster sida vid sida 1Sortera fämster - Windows 10 - Tre fönster sida vid sida - Maximera - Släpp

5. Om du vill återställa något av programfönstren till den storlek de hade innan de automatiskt storleksändrades är det inte svårare än att bara ta tag i programmets ram och dra bort det från sin placering. Fönstret ändras då direkt tillbaka till den storlek det hade innan det fästes på någon av skärmens sidor.

Var den här artikeln till nytta för dig? Eller har du några andra smarta tips för att sortera fönster och program i Windows 10? Dela gärna med dig i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

    • Hej! För att slå på Snap (eller Fäst fönster som det svenska namnet blivit) går du till Start menyn > Kontrollpanelen (Kugghjulet) > System. Välj Multitasking i listan till vänster och sätt reglaget till för Fäst fönster. Ta även en titt på de tre alternativen under för att kunna göra lite extra finjusteringar :-) Fungerar det då?

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend