Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Bättre ljud och bättre formatstöd. I samma lilla låda.

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

När jag för lite dryg tre år sedan testade Sonos Beam var betyget överlag väldigt gott på i princip samtliga punkter. Både ljudet, designen och funktionerna stod sig bra i konkurrensen samt spelade väl med Sonos övriga högtalarsortiment.

Den nya varianten av Beam, kallad Beam (Gen 2), behåller i stort samma utseende som den tidigare soundbaren men har fått sig en uppdaterad grill för ljudet att passera ut genom. Det nya högtalargallret ska inte bara påverka ljudet och surroundupplevelsen positiv utan ska även vara lättare att hålla rent.

De kanske mest intressanta uppdateringarna finns dock på insidan där stöd för Dolby Atmos äntligen hittat till Sonos minsting. Detta möjliggörs dels av att HDMI-kontakten för inkoppling nu är av eARC– typ (jämfört med vanlig ARC på den första Beam) samt att ljudprocessorn fått sig en uppgradering. Två nya högtalarkluster specifikt avsedda för surroundljud har också letat sig in i den lilla soundbaren.

Tyvärr finns det endast en ensam HDMI-port på baksidan, något som omöjliggör HDMI-passthrough och att koppla in enheter via soundbaren. Precis som övriga Sonos-soundbars behöver alla tillbehör alltså anslutas direkt till TV:n.

Sonos Beam Gen 2
Precis som tidigare finns Beam (Gen 2) i både en svart och en vit variant. Ett plus från min sida för att Sonos faktiskt visar kablarna som sticker ut på baksidan när man inte använder soundbaren i verkligheten, jämfört med hur det brukar se ut i en PR-bild.

Som en liten bonus annonserar Sonos även att de nu på allvar verkar planera utöka format- och tjänststödet för sin plattform framöver. Här nämns Dolby Atmos Music och Amazon Music Ultra HD samt kanske allra mest spännande, DTS-stöd. Någon ytterligare information kring när eller till vilka av företagets högtalare ovanstående kan bli verklighet ges dock inte.

Sonos Beam (Gen 2) finns att förbeställa från Sonos från och med idag och lanseringsdatumet är satt till den 5:e oktober. Priset har gått upp några hundralappar från den tidigare varianten och placerar sig på 5349 kr. Mer information finns hos Sonos.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend