Så fixar du ”Det virtuella minnet är fullt” i Photoshop

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Att bli störd av en popup under en fokuserat Photoshop-session är givetvis ingen höjdare. Men vad gör man då när meddelandet som dyker upp bara kommer tillbaka hela tiden, och vad betyder det egentligen att det virtuella minnet är fullt?

Som standard använder Photoshop datorns internminne (RAM-minne) för att temporärt lagra filer programmet använder för stunden. Om det skulle vara så att RAM-minnet inte räcker till för att spara allt som programmet önskar göra börjar Photoshop istället låna av datorns vanliga hårddiskutrymme för att kunna spara pågående projekt. Detta är inget konstigt, utan snarare något nödvändigt och flertalet program fungerar på detta sätt. I regel fungerar också metoden bra. Bortsett från ett scenario. Nämligen när datorns hårddisk redan är på gränsen helt full och i stort sett tom på ledigt utrymme att använda.

Vad som då händer är att Photoshop helt enkelt inte längre kan spara någon mer information. Något som resulterar i att programmet kort och gott säger ifrån och inte tillåter några fler ändringar eller justeringar i ett pågående arbete tills dess att det fått mer utrymme att arbeta med. En protest som visar sig med just felmeddelandet ”Det virtuella minnet är fullt” (alternativt ”The scratch disks are full” om du använder en engelsk version av Photoshop).

Den snabbaste lösningen: Frigör mer lagringsutrymme

Så hur löser man då detta? Det finns två huvudsakliga sätt. Det allra enklaste är kort och gott att frigöra mer lagringsutrymme på den hårddisk där Photoshop är installerat. Adobe (som producerar Photoshop) rekommenderar minst 5 GB ledigt utrymme för att programmet ska fungera optimalt. Men när det kommer till att bara bli av med felmeddelandet i fråga och kunna göra klart sitt arbete räcker det i regel med att frigöra en eller några Gigabyte (GB) hårddiskutrymme.

Detta görs enklast genom att radera onödiga filer från datorn. Alternativt kopiera filer till en annan intern eller extern hårddisk. Om du inte känner att du har några filer du kan tänka dig att radera är mitt tips att ta en titt i nedladdnings-mappen som brukar samla på sig en hel del skräp. Du hittar den under Den här datorn > Nedladdningar. Glöm heller inte att tömma papperskorgen när du väl hittat och slängt ett gäng onödiga filer eller mappar. Förhoppningsvis fungerar därefter Photoshop lite bättre.

Den andra lösningen: Ändra plats för den virtuella lagringen

Som standard använder Photoshop som sagt den hårddisk programmet är installerat på för att lagra temporära filer. Däremot går det att ändra både vilken hårddisk som används för den virtuella lagringen samt också lägga till ytterligare hårddiskar om den första skulle få slut på utrymme. För att göra det gör du följande.

  1. Börja med att starta Photshop. Välj sedan Redigera (Edit) följt av Inställningar (Preferences) och Scratch Disks alternativt Prestanda (Performance) om du har en äldre version av Photoshop.

Photoshop - Scratch Disks Are Full - Ändra virtuella minnet

  1. Här ser du sedan vilken eller vilka hårddiskar som får användas av Photoshop för stunden samt i vilken ordning programmet prioriterar respektive disk. Det bästa är att låta Photoshop använda den snabbaste hårddisken för den virtuella lagringen. Men det går även att använda t.ex. en extern hårddisk i detta avseende, även om det gör programmet lite långsammare.
  2. För att lägga till fler virtuella hårddiskar (Scratch Disks) är det bara att bocka för dem i listan. Skulle du vilja justera ordningen i vilken hårddiskarna används görs detta genom att markera den aktuella hårddisken och klicka på pil upp eller pil ned till höger om listan.

Om du inte kan starta Photoshop alls på grund av ”The scratch disks are full”-meddelandet

Om Photoshop vägrar starta över huvud taget och bara argt visar meddelandet om att det virtuella minnet är fullt och du inte har möjlighet att ta bort något utrymme på hårddisken programmet är installerat på går det även att byta Scratch Disk-ordning innan programmet startar.

Photoshop - Byt Scratch Disk - Uppstart

För Windows

  1. I Windows kommer du här åt Scratch Disk-inställningarna genom att trycka ned Ctrl + Alt och hålla dem nedtryckta samtidigt som du startar Photoshop.
  2. Så snart den lilla rutan (se bilden ovan) dykt upp kan du här välja att antingen lägga till fler diskar för den virtuell lagringen alternativt helt ändra till en annan hårddisk.

För macOS

  1. I macOS kommer du åt Scratch Disk-inställningarna genom att trycka ned CMD + Option/Alt och hålla dem nedtrycka samtidigt som du startar Photoshop.
  2. Så snart den lilla rutan (se bilden ovan) dykt upp kan du sedan välja att antingen lägga till fler diskar för den virtuell lagringen alternativt helt ändra till en annan hårddisk.

Fungerar inget av ovanstående eller stöter du på andra funderingar kring processen? Dela gärna med dig av tankarna i kommentarerna nedanför så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.