Se ledigt hårddiskutrymme i din Mac-dator

0
28026
Titelbild - Se ledigt hårddiskutrymme i din Mac-dator

Börjar datorn klaga på att det inte finns tillräckligt mycket minne kvar på hårddisken, eller vill du bara ta reda på hur stor din hårddisk faktiskt är? Så gör du!

Apples operativsystem OS X kan många gånger kännas ganska förenklat, både på gott och ont. Ett av dessa ont är ibland att det inte alltid är helt enkelt att hitta specifik information om datorns komponenter, t.ex. hårddisken och dess utrymme, så länge du inte vet exakt vart du ska leta.

Det finns dock några olika sätt att ta reda på hur mycket användbart utrymme som faktiskt finns ledigt på din Macs hårddisk. Läs vidare för att se hur du gör!

1. Se ledigt hårddiskutrymme i Om den här datorn

1. Börja med att klicka på Äppel-symbolen högst upp till vänster på skärmen. Välj sedan Om den här datorn.

Mac OSX - Om den här datorn - Se ledigt hårddiskutrymme

2. Välj nu den tredje fliken ovankant på fönstret, Lagring. Här kan du se både hur stor din hårddisk är samt hur mycket ledigt utrymme som finns på den. OS X visar även hur stor del av hårddisken som tas upp av olika typer av filer. På bilden ledan kan vi till exempel utläsa att filmfiler tar upp 8,88GB och att våra installerade program tar 17,43GB av hårddiskens utrymme.

Mac OSX - Om den här datorn - Lagring - Hårddiskutrymme

2. Använd Skivverktyg för att se tillgängligt hårddiskutrymme

1. Systemprogrammet Skivverktyg öppnas enklast genom att klicka på förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen. Skriv sedan in Skivverktyg i sökfältet och klicka på Enter för att starta programmet.

Mac OSX - Skivverktyg - Se ledigt hårddiskutrymme

2. Precis som under Om den här datorn listar Skivverktyg-funktionen inte bara hårddiskens totala storlek, du ser även hur mycket olika filtyper tar upp av hårddiskens utrymme.

Skivverktyg - Mac OSX - Vad tar upp hårddiskutrymme

3. Om du har en extern hårddisk kopplad till datorn kommer även denna dyka upp i vänsterspalten. Du kommer sedan få samma överblick över din externa hårddisk som den interna (alltså den som sitter monterad inuti din Mac-dator).

3. Visa ledigt hårddiskutrymme i statusfältet

Om du vill ha lite mer konstant koll på hur mycket hårddiskutrymme som finns ledigt går det också att hela tiden visa just detta i varje Finder-fönster du har öppet.

1. Börja med att öppna ett valfritt Finder-fönster (till exempel mappen Dokument). Klicka därefter högst upp i menyraden och välj Innehåll. I listan väljer du sedan Visa statusfältet.

2. En liten list uppenbarar sig nu i nederkant av Finder-fönstret. Här visas, tills du väljer att stänga av funktionen, både hur många objekt som finns i den mapp du för tillfället befinner dig i. Men också hur mycket ledigt utrymme det finns kvar på hårddisken.

Visa statusfältet - Mac OSX - Se hårddiskutrymme

Har du några andra smarta sätt att se hur mycket hårddiskutrymme som finns ledigt på din Mac-dator eller vill inte inställningarna fungera för dig? Kommentera gärna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here