Se ledigt hårddiskutrymme i din Mac-dator

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Börjar datorn klaga på att det inte finns tillräckligt mycket minne kvar på hårddisken, eller vill du bara ta reda på hur stor din hårddisk faktiskt är? Så gör du!

Apples operativsystem OS X kan många gånger kännas ganska förenklat, både på gott och ont. Ett av dessa ont är ibland att det inte alltid är helt enkelt att hitta specifik information om datorns komponenter, t.ex. hårddisken och dess utrymme, så länge du inte vet exakt vart du ska leta.

Det finns dock några olika sätt att ta reda på hur mycket användbart utrymme som faktiskt finns ledigt på din Macs hårddisk. Läs vidare för att se hur du gör!

1. Se ledigt hårddiskutrymme i Om den här datorn

1. Börja med att klicka på Äppel-symbolen högst upp till vänster på skärmen. Välj sedan Om den här datorn.

Mac OSX - Om den här datorn - Se ledigt hårddiskutrymme

2. Välj nu den tredje fliken ovankant på fönstret, Lagring. Här kan du se både hur stor din hårddisk är samt hur mycket ledigt utrymme som finns på den. OS X visar även hur stor del av hårddisken som tas upp av olika typer av filer. På bilden ledan kan vi till exempel utläsa att filmfiler tar upp 8,88GB och att våra installerade program tar 17,43GB av hårddiskens utrymme.

Mac OSX - Om den här datorn - Lagring - Hårddiskutrymme

2. Använd Skivverktyg för att se tillgängligt hårddiskutrymme

1. Systemprogrammet Skivverktyg öppnas enklast genom att klicka på förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen. Skriv sedan in Skivverktyg i sökfältet och klicka på Enter för att starta programmet.

Mac OSX - Skivverktyg - Se ledigt hårddiskutrymme

2. Precis som under Om den här datorn listar Skivverktyg-funktionen inte bara hårddiskens totala storlek, du ser även hur mycket olika filtyper tar upp av hårddiskens utrymme.

Skivverktyg - Mac OSX - Vad tar upp hårddiskutrymme

3. Om du har en extern hårddisk kopplad till datorn kommer även denna dyka upp i vänsterspalten. Du kommer sedan få samma överblick över din externa hårddisk som den interna (alltså den som sitter monterad inuti din Mac-dator).

3. Visa ledigt hårddiskutrymme i statusfältet

Om du vill ha lite mer konstant koll på hur mycket hårddiskutrymme som finns ledigt går det också att hela tiden visa just detta i varje Finder-fönster du har öppet.

1. Börja med att öppna ett valfritt Finder-fönster (till exempel mappen Dokument). Klicka därefter högst upp i menyraden och välj Innehåll. I listan väljer du sedan Visa statusfältet.

2. En liten list uppenbarar sig nu i nederkant av Finder-fönstret. Här visas, tills du väljer att stänga av funktionen, både hur många objekt som finns i den mapp du för tillfället befinner dig i. Men också hur mycket ledigt utrymme det finns kvar på hårddisken.

Visa statusfältet - Mac OSX - Se hårddiskutrymme

Har du några andra smarta sätt att se hur mycket hårddiskutrymme som finns ledigt på din Mac-dator eller vill inte inställningarna fungera för dig? Kommentera gärna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!