Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

En av de mest annorlunda Zelda-världarna får äntligen kostymen den förtjänar.

Det senaste

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Ja, The Legend of Zelda: Link´s Awakening släpptes faktiskt för 26 år sedan. 1993 närmare bestämt. Och till Game Boy. Spelet är – och var redan 93 – ett av de lite mer underliga i Zelda-universumet. Kortfattat kommer sig detta av att Link´s Awakening började som ett inofficiellt hobbyprojekt på Nintendo. Något som till slut gav utlopp för en hel del kreativitet och annorlunda struktur än den man numera ser i Zelda-spel.

Den alltid lika intressanta Norman Caruso som driver YouTube-kanelen Gaming Historian publicerade tidigare i år en ordentlig genomgång kring varför originalet skiljer sig så pass mycket från övriga Zelda-spel. Väl värt 15 minuter för den vetgirige.

Snabbare berättande

Något alltid lika spännande när man jämför äldre spel med nyare är att själva bakgrundshistorierna förr sällan var lika invecklade och heller inte tog lika lång tid att introducera för spelaren som i dagens spel. Så är även fallet med Link´s Awakening. Link är ute och seglar, fastnar i en storm, spolas upp på en strand, vaknar, får reda på att han måste hitta åtta magiska instrument och spela på dem för att väcka en sovande fisk i ett ägg på toppen av ett berg för att kunna resa från ön. Sen är spelet igång.

Links Awakening - Recension - Ocarina - Marin
Som spelare kastas man direkt in i historien och även om spelet hjälper till med ledtrådar här och där är det ändå inte alltid självklart vad man ska göra härnäst. Lite såsom de flesta spel var för 20 år sedan.

Efter att ha spelat (och spelat om) Breath of The Wild otaliga gånger känns det verkligen att Link´s Awakening i kontrast är en helt annan typ av spel. Det är snabbt, fullt av liv och, trots att vissa anpassningar gjorts för att närma sig dagens spel, sådär frustrerande oförlåtligt som spel var för 26 år sedan.

Handhållandet och de ibland övertydliga instruktionerna från många av dagens spel är inte alls lika påtagliga i Link´s Awakening och det tog inte någon lång stund innan jag var helt vilse. Detta trots att jag spelade originalet när de begav sig. Huruvida ett sådant spelrecept uppskattas eller inte idag är nog mycket upp till respektive spelare. Mer om detta snart.

Grafik, humor och allvar hand i hand

Var det något som verkligen stod ut i originalet Link´s Awakening var det utan tvekan att spelet inte tog sig själv på allt för stort allvar, samtidigt som det också spelade på ganska djupa känslor. Något som syns här och där även i senare Zelda-spel, men förmodligen kulminerade i Link´s Awakening. Myshumorn är ständigt påtaglig och det känns både befriande och positivt ovanligt när många av karaktärerna Link möter i spelet otvivelaktigt också är fullt medvetna om att de befinner sig i ett spel. Det låter konstigt, men det fungerar ganska bra.

Links Awakening - Recension - Test- Fiska
Dialogen och känslan är överlag munter och humoristisk i Link´s Awakening.

Ytterligare något som fungerar ganska bra, eller väldigt bra faktiskt, är kontrollerna. I Game Boy-versionen fanns endast två knappar att tillgå för användning av spelets olika hjälpmedel. Varav den ena i regel var tilldelad Links svärd. Detta skapade en oändlig mängd vändor till paus-menyn för att byta mellan olika prylar. I Switch-remaken finns ytterligare en tilldelningsplats att tillgå samtidigt som majoriteten av sakerna Link plockar på sig nu används automatiskt, t.ex. simfenorna som aktiveras av sig själva så snart Link hoppar i vattnet. Ett trevligt tillskott som gör spelupplevelsen mycket smidigare.

Links Awakening - Sidscrollande - Mario - Recension
Oavsett vad man tycker om Zelda-serien är det nästan värt att spela Link´s Awakening bara för att äntligen få göra sig av med Goombas svärd-vägen.

Tillsammans med snabba kast mellan humor, allvar och lätthet adderar även den snudd på överdrivet gulliga grafiken till att skapa en nästan oförskämt trevlig helhet. En helhet som också – inte ett dugg förvånande – gör sig riktigt bra i bärbart läge. Faktum är att detta är det första Switch-spelet jag hellre spelat på en liten skärm än en stor. Extra kul är också de sidscrollande bitarna av spelet som skapar ett skönt byte av perspektiv då och då.

Lite tungdrivet (men det gör nästan inget)

Så storyn är bra, lättsam och förvånansvärt djup. Grafiken är gulligare än det mesta och musik och miljöljud kompletterar de övriga elementen finfint. Finns det något som är dåligt då?

Ja, det gör det. För det första hänger bilduppdateringen inte alltid med. Något som gör att det stundtals upplevs som att spelet hackar. Något som vanligtvis irriterar ordentligt i många spel. Av någon anledning upplever jag däremot och konstigt nog inte någon egentlig frustration över detta i Link´s Awakening. Visst hade det varit önskvärt av Nintendo att polera bilduppdateringen ytterligare, men känns på något sätt ändå inte som det varken gör så mycket eller förtar speciellt av spelupplevelsen.

Links Awakening - Temple - Grotta - Test
I spelets grottor/tempel flyter bilduppdateringen i regel på utan några problem alls. Värre är det med de dimmiga skogspartierna.

Det enda riktigt negativa med spelet är däremot, som tidigare nämnt, att det snabba konceptet med spel som kräver en hel del tänkande och problemlösande för att komma vidare blivit omsprunget av vanan med dagens storydrivna spel. Det blir kort sagt lite frustrerande när man ibland inte alls vet vart man ska ta vägen och receptet med nyckel, grotta, nyckel grotta känns ibland repetitivt och får spelet att kännas daterat. Även om Nintendo tillsammans med utvecklarna Grezzo gjort vad de kunnat för att uppdatera spelvärlden till dagens standard känns det oundvikligen ändå att konceptet har en del år på nacken.

Links Awakening - Recension - Test- Grandma
Är det något Link´s Awakening har är det personlighet hos karaktärerna. Även om de inte säger särskilt mycket är manuset överlag välskrivet.

Ovanstående är dock på både gott och ont och egentligen inte något stort minus. På det stora hela är The Legend of Zelda: Link´s Awakening till Nintendo Switch ett riktigt bra spel. Förväntar du dig något liknande Breath of The Wild kommer du däremot, utan tvekan, bli besviken. Vill du å andra sidan ha en utmaning och framförallt om du spelade originalspelet för 20-plus år sedan kan det knappast bli fel med Link´s Awakening till Nintendo Switch.

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Summering

The Legend of Zelda: Link´s Awakening är utan tvekan ett av de bättre spelen till Switch. 26 år har dock satt sin prägel på konceptet som stundtals blir lite repetitivt i relation till dagens spel. Väl värt att spela igenom är det dock - oavsett om du spelade originalet eller ej.

Specifikationer
System: Nintendo Switch
Utvecklare/Utgivare: Grezzo/Nintendo
Köp spelet hos Dustinhome.se
+
  • Det var länge sedan grafik var så mysig
  • Kontrollerna sitter precis där de ska
  • Musik och miljöljud gör det också
  • Fortfarande en av de mest gripande Zelda-historierna
-
  • Aningen svajig bilduppdatering
  • Konceptet känns, tyvärr, något daterat

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Hur skriver man svenska bokstäver (å ä ö) med ett engelskt tangentbord?

Behöver du skriva på svenska men just upptäckt att datorns tangentbord varken har å, ä eller ö? Så får du fram bokstäverna - både med och utan hjälp av extra program.

Vad betyder de gula strecken i tidslinjen hos vissa YouTube-videor?

Har du också funderat på vad de gula strecken i tidslinjeindikatorn i botten av en del YouTube-videor egentligen berättar för något?

Relaterat innehåll

Send this to a friend