Recension: Google Home Mini – Less is more?

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Google Home Mini lanserades i Sverige samtidigt som storebror (Google Home) i slutet av oktober förra året (2018). Att Google valde att introducera sina Google Home-enheter i Sverige vid just den tidpunkten, trots att de funnits tillgängliga i USA under ett par år, kom sig förmodligen och inte helt förvånande av att röstassistenten Google Assistant lärde sig prata svenska vid samma tidpunkt.

Google Home Mini är kortfattat en smart högtalare som kopplas upp till ditt Wi-Fi-nätverk. Därefter kan den röststyras att hjälpa till med alla möjliga saker såsom att tända och släcka lampor, spela musik, sätta alarm, spara saker i inköpslistor och mycket mer. Alltså exakt samma saker som den större Google Home klarar av. Eller för den del vilken enhet som helst som har Google Assistent inbyggd (t.ex. de flesta Android-telefoner).

Design och materialval

Precis som hos Google Home är kvalitén överlag god hos Mini-varianten. Formen och storleken är givetvis annorlunda men i övrigt är det samma typ av plast och tygraster som återfinns även här. Något som är positivt. Designmässigt påminner Google Home Mini om Amazons konkurrent Echo Dot. Går man bara på utseendet vinner personligen Google Home Mini då den smälter riktigt bra in nästan oavsett vart man placerar den. Funktionaliteten lämnar dock lite att önska då enheten inte har några som helst fysiska knappar bortsett från reglaget på baksidan för att aktivera eller inaktivera de inbyggda mikrofonerna.

Google Home Mini - Passar in överallt
Google Home Mini passar bra in på de flesta ställen med sin ganska oansenliga men prydliga design.

Google Home Mini har två stycken tryckkänsliga ytor på vänster respektive höger sida. Dessa används antingen för att höja eller sänka volymen, alternativt för att pausa eller fortsätta spela upp musik (genom att hålla fingret ett par sekunder på valfri sida). Problemet här är att knapparna reagerar lite sådär samt att det stundtals är svårt att veta exakt vart man ska trycka. Någon form av symbol för att indikera de båda knapparna hade inte varit helt galet.

Vad kan röststyras?

Nu är ju kanske inte högtalarfunktionerna det primära användningsområdet för Google Home Mini utan fokus ligger givetvis på röststyrningen. Precis som hos Google Home går det att ställa in så Google Home Mini pratar både svenska och engelska, beroende på vilket språk en fråga ställs. Något som är riktigt trevligt.

Att installera och komma igång med Google Home Mini är också väldigt enkelt. Allt som behövs är en telefon eller surfplatta (iPhone/Android) samt ett trådlöst nätverk. Med hjälp av Google Home-appen guidas användaren därefter smidigt genom hela processen tills dess att röststyrningen tar vid.

Google Home Mini - Recension - Lätt att komma igång
Att installera och börja använda Google Home Mini är lätt gjort tack vare den smidiga Google Home-appen.

Så vad kan då en Google Home Mini faktiskt göra? Svaret är att det beror på vilka övriga kompatibla produkter du redan äger. Använder du Philips Hue eller Ikea Trådfri för att sköta belysningen kan du med en Google Home Mini säga ”OK Google” följt av ”Släck lamporna i köket” för att enkelt släcka belysningen i köket. Har du en Chromecast och prenumererar på Netflix kan du be Google Home Mini starta din favoritserie. Har du en Bluetooth-högtalare och betalar för Spotify kan du koppla din Google Home Mini till högtalaren och önska låtar direkt med rösten.

Har du inga extra prylar som är kompatibla med Google Home-tjänsten kan du istället använda röstassistenten att ställa frågor till, sätta alarm för när maten är klar i ugnen, be enheten dra ett skämt eller två och lite andra småroliga saker.

Givetvis kan du också spela upp musik direkt på Google Home Mini. Är det dock en smart högtalare du är ute efter finns det mycket bättre alternativ, även om de kostar lite mer. Som högtalare presterar Google Home Mini sådär. Låga nivåer är okej och så länge högtalaren spelar halvtyst i bakgrunden i köket eller under kontorsarbetspasset duger ljudet. För alla andra scenarion kommer du bli besviken. Basen är i princip icke existerande och diskanten tar helt övertaget och spricker så snart ljudet höjs.

Stor potential för rätt person

Nu är ju som sagt inte musik det primära syftet med Google Home Mini. Är det därför en röststyrd högtalare med Google Assistent du är ute efter är storebror Google Home ett klart bättre alternativ. Dock lämnar även den en del att önska om du vill kunna använda högtalaren till mer seriösa saker än bakgrundsmusik hemma.

Här fyller dock Google Home Mini däremot en funktion, framförallt då den har möjligheten att sköta all musikuppspelning via en kopplad Bluetooth-högtalare. Nämligen att agera just röststyrningsenhet. Volym och kvalitetsmässigt är den ljudfeedback som ges från Googles assistent i Home Mini fullgod och absolut tillräcklig för att just agera röststyrningsassistent. Kopplingsmässigt hade dock en AUX-utgång hade inte skadat. Något som hade givit enheten ytterligare användningsområden och lättare inkoppling till exempelvis redan existerande högtalarsystem.

Google Home Mini - VS - Google Home - Recension
Google Home Mini skiljer sig både storleks- och ljudmässigt från storebror Google Home. Är det dock riktigt bra ljud du är ute efter är det svårt att rekommendera någon av dem.

Det ska dock tilläggas att det redan finns ett gäng andra högtalare på marknaden som har Google Assistent-funktionen inbyggd. Det kan därför vara en bra idé att först tänka igenom vilka behov man faktiskt har innan ett eventuellt köp. Samtidigt som det även är viktigt att se över så de funktioner man vill styra med rösten också stöds av Google Home.

Användarupplevelsen

I övrigt är användarupplevelsen och själva användningen av Google Home Mini, likt den hos den större Google Home, tudelad. När allt fungerar bra och kommandon fångas upp korrekt på första försöket känns det väldigt mycket framtid. När dock varken den svenska eller engelska röstassistenten förstår vad man försöker göra och tolkar instruktioner fel är det istället lätt att snabbt bli irriterad.

Google Home Mini - Lyssnar
När Google Home Mini lyssnar efter instruktioner lyser den upp med fyra små LED-dioder. Det går även att ställa in så den spelar upp en liten ljudnotifikation när den börjar lyssna. Något som verkligen rekommenderas.

Det borde heller inte vara någon större skillnad mellan hur Google Home och Google Home Mini presterar rent tolkningsmässigt då de inbyggda mikrofonerna ska ha samma möjlighet att fånga upp kommandon. Dock upplever jag att upptagningsförmågan hos Home Mini skiljer sig lite åt det sämre hållet med fler feltolkade kommandon jämfört med Google Home. Detta verkar däremot vara en högst subjektiv åsikt om man ska tro Internet där många säger precis åt det andra hållet. Så hur det faktiskt förhåller sig ska jag nog låta vara osagt.

Oavsett ljudupptagningsförmåga är användarupplevelsen som sagt ungefär densamma som hos Google Home. När det fungerar är det riktigt häftigt men det märks att tekniken har en bit att gå innan högtalarna och framförallt Google Assistent är smart på riktigt. Framförallt är detta tydligt när det gäller den svenska assistenten som har betydligt svårare att uppfatta kommandon korrekt än den engelska.

Däremot är troligen röststyrning som kontrollsätt här för att stanna och det ska bli väldigt spännande att se hur framtiden för Google Assistent och andra röststyrningstekniker utvecklas.

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Summering

Behöver du endast en röststyrningsenhet med Google Assistent är Google Home Mini inte alls en dum lösning. Är det däremot en smart högtalare med bra ljud du är ute efter finns det mycket bättre alternativ. Hur pass väl en Google Home Mini egentligen är något att ha beror mycket på vad du faktiskt vill använda den till.

Prisuppgifter (2019-03-20)
Google Home Mini: 599 kronor (Köp hos Dustinhome.se)

Specifikationer
Medföljande tillbehör: Strömadapter
+
  • Den snyggaste röststyrningspucken på marknaden
  • När allt fungerar som det är tänkt är vi ikapp framtiden
  • Google Assistant blir smartare hela tiden
-
  • Ljudet är inget vidare så länge volymen inte hålls på de lägsta nivåerna
  • Den svenska assistenten lämnar en del att önska
  • Touch-kontrollerna är inte de smidigaste

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Relaterat innehåll

Send this to a friend