Recension: Google Home – Är framtiden röststyrd?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.

Smarta högtalare blir allt mer populära och sedan Googles varianter i slutet av förra året började tala och förstå svenska har marknaden fullkomligt exploderat. Så är vi äntligen i framtiden nu?

Google Home introducerades och släpptes i USA redan 2016. Däremot är det först på senare år den börjat göra sig ett ordentligt namn även i Sverige. I grund och botten är Google Home en högtalare med Googles röstassistent Google Assistant inbyggd. Samma röstassistent återfinns både i Android-mobiler och numera i flertalet andra högtalare än just Googles egna.

Så vad är egentligen grejen med en så kallad smart högtalare, vad kan man styra med rösten och är det just Google Home man ska köpa? Detta tänkte vi försöka reda ut här.

Design och material

Google Home är en relativt liten, cylinderformad högtalarpjäs som sträcker sig 14,3 centimeter över marken. Nedre delen är tygklädd och döljer högtalarinnandömet som består av två 2 tums drivers i kombination med två passiva högtalarelement. Toppen är i sin tur modellerad i relativt ordentlig plast. Google Home känns inte riktigt premium. Men heller absolut inte plastig. Kvalitetsmässigt landar den snarare någonstans mittemellan.

Google Home - Insida - Ta bort botten
Den tygklädda bottendelen av Google Home går enkelt att knäppa loss. Den kan sedan ersättas med en annan färg om man så önskar.

Högst upp finns en touch-yta där en rund, svepande rörelse kontrollerar volymen och ett lätt tryck startar och stoppar upp spelningen av musik. Något som fungerar bra. På baksidan göms en fysisk knapp via vilken de inbyggda mikrofonerna går att stänga av, om man önskar göra det.

Google Home - Stäng av mikrofon - Baksida

Utseendet är ju som med allt annat väldigt subjektivt. Personligen gillar jag dock den relativt avskalade looken hos Google Home. Den sticker inte ut allt för mycket, utan ger ett ganska passivt men ordentligt intryck. Något som enligt mig är positivt.

Google Home som högtalare

Ljudmässigt står sig faktiskt Google Home bra i förhållande till den lilla storleken. Musik upplevs relativt varm och tydlig även om diskanten är aningen vass så snart volymen går upp över 30 procent. De allra högsta volymerna bör också helt undvikas då distorsionen som uppstår inte är alltför öronvänlig. Basljudet är stundtals lite åt det grötiga hållet men har ändå ett bra tryck. Förväntar du dig Hi-Fi-ljud kommer du däremot och utan tvekan bli besviken. Men som vanlig köks- eller sovrumshögtalare står sig Google Home förvånansvärt bra.

Konkurrensmässigt når Google Home ljudmässigt inte upp till varken volymen eller den övergripande tonen hos exempelvis Sonos One. Dock är Sonos konkurrent både större, tyngre samt trollar bort ytterligare en tusenlapp från kontot. Google Home går loss på cirka 1.590 kr medan Sonos One i skrivande stund säljs för 2.449 kr. En intressant parentes i sammanhanget är att även Sonos One ska få stöd för Google Assistant under början av året (2019). Det är däremot ännu inte spikat exakt när funktionen faktiskt släpps.

Google Home - vs - Sonos One - Recension
Google Home är både mindre och lättare än konkurrenten Sonos One. Sett till storleken och priset står dock Googles lilla pjäs sig ganska bra i förhållande.

Det finns vidare möjlighet att koppla samman Google Home med antingen Bluetooth-högtalare alternativt högtalare med Googles Cast-teknik inbyggd. Detta möjliggör att använda Googles system som ett så kallat multiroom-system där olika högtalare kan grupperas tillsammans för uppspelning av samma musik i olika rum. Alla uppspelningsval styrs sedan antingen med rösten eller via Google Home-appen. Mer om detta strax.

Inkoppling av Google Home

Att komma ingång med Google Home är en ganska smidig historia. Det som behövs är en iOS– eller Android-enhet samt ett Wi-Fi-nätverk. Googles app kallad just Google Home guidar sedan enkelt genom installationen. Appen finns som sagt för både iPhone/iPad och för Android-telefoner och plattor.

Installationsprocessen tar cirka fem minuter och därefter är det fritt fram att börja använda högtalaren. Här ska det tilläggas att jag, av någon anledning, behövde stänga av och starta om enheten innan den fungerade fullt ut med Google Home-appen. Efter denna första omstart upplevdes dock inga fler liknande problem. Så förmodligen var det en engångsföreteelse.

Google Home - Installation - Börja med att säga
Att komma igång med Google Home gick, bortsett från en omstart, riktigt smidigt. Steg-för-steg-guiden i Google Home-appen känns logisk och enkel.

Efter att själva inkopplingen gjorts ges direkt möjligheten att para ihop Google Home-appen med tjänster för musik, video och annan hemautomatik. I nuläget stödjer Google Home ett gäng musik- och medietjänster såsom Spotify, YouTube Music och Netflix samt hemautomatiseringstjänster såsom Philips Hue och Nest. Fler och fler tjänster läggs till hela tiden. Dock är utbudet inte extremt stort i nuläget, åtminstone inte i Sverige. Så det kan vara en god idé att först se till att det du vill använda Google Home till också stöds innan du eventuellt bestämmer dig för att köpa en.

Röststyrningen

Paradnumret hos både Google Home och Googles övriga högtalare och förmodligen anledningen till att du läser den här texten är ju självfallet röststyrningsfunktionerna. Googles röststyrningstjänst Google Assistant har funnits i ett gäng år. Däremot var det som sagt först i höstas den lärde sig prata svenska.

För att aktivera röststyrningen hos Google Home går det i nuläget att säga antingen ”Hey Google” eller ”OK Google”. När Google Home hör någon av nämnda fraser lyser den upp för att indikera att den lyssnar. Det går även att få en ljudindikation på att högtalaren börjar lyssna på vad du säger. Något som verkligen rekommenderas då det annars är mycket svårt att veta om ”OK Google”-kommandot faktiskt fångats upp eller ej.

Google Home - Lampor - Toppen - Lyssnar
När Google Home lyssnar efter instruktioner lyser fyra lampor upp på toppen.

För att lyssna efter kommandon har Google Home två stycken distansmikrofoner inbyggda och så länge det är relativt tyst runtomkring plockas faktiskt instruktioner upp riktigt väl, även en bra bit från högtalaren. Spelas det däremot musik lite halvhögt på högtalaren märks det att den får svårare med att urskilja när någon försöker prata med den. Är ni fler som pratar i bakgrunden ökar förvirringen ännu något då Google Home helt enkelt får lite svårt att urskilja vem den faktiskt ska lyssna på.

En kul detalj angående språkvalet hos Google Assistant är att det går att använda två språk samtidigt. Frågar du något på engelska svarar Google Home på engelska. Ställer du en fråga på svenska svarar den på svenska.

Praktisk användning av röststyrningen

Vad kan man då röststyra? Det mest uppenbara är nog framförallt musik. I ärlighetens namn är det en extremt häftigt upplevelse att säga ”OK Google, spela Tony Sly på Spotify” varpå den akustiska versionen av No Use For A Names International You Day drar igång. Lite sådär halvmagiskt. Likaså är fascinationen total när man dubblerar kommandona och säger ”OK Google, byt låt och stäng av lampan i hallen” varpå hallen släcks ned och musiken byts ut.

Har du en Chromecast inkopplad till TV:n går det också alldeles utmärkt att be Google Home starta uppspelningen av din favoritserie på Netflix. Är din TV av nyare modell och har HDMI-CEC-funktion kan du till och med starta den med hjälp av rösten och en Chromecast.

Utöver detta fixar Google Home att sätta alarm, göra kalendernoteringar, lägga till saker i inköpslistor, svara på frågor, mattetal och mycket annat småskoj.

Google Home - Mikrofon avstängd - Lyser rött
Googles högtalare lyser lite småsurt rött när mikrofonen stängs av. Det är dock bra att knappen finns där, framförallt när det är barn i närheten. Dessvärre har de också en förmåga att snabbt lära sig vart knappen sitter.

När allt också fungerar och förhållandena är de rätta är det snudd på fantastiskt hur mycket framtid det faktiskt känns. Vart Google Home och i princip all smart elektronik idag ibland fallerar är däremot i vardagsanvändningen. Att exempelvis behöva säga ”OK Google, sänk volymen” tre gånger för att hitta en lagom ljudnivå är helt enkelt för omständligt. Det händer också lite väl ofta att Google Home inte alls förstår vad man säger samt tolkar instruktioner fel. Framförallt när det gäller kommandon på svenska.

Detta är nödvändigtvis inte själva röststyrningens fel. Den gör vad den är byggd att göra. Dock märks det ibland att smartheten i de flesta smarta enheter ännu är i sin linda. Extra tydligt märks detta när man introducerar Google Home för världens mest ärliga recensenter – barn. När två små kritiker ropar ”Hey Google” i mun på varandra för att försöka byta till just sin egen favoritmusik borde ju en riktigt smart högtalare (något överdrivet kanske, men ändå) svara ungefär ”Nu får ni lugna ner er lite. Om du som är yngst börjar med att spela upp din musik, så är får du som är äldre välja nästa låt”.

Istället förstår Google Home, på grund av uttalet, inte överhuvudtaget sjuåringens försök till ”Hey Google” samt tolkar hälften av kommandona som snappas upp helt fel och börjar rabbla sökresultat istället för att spela MattyBSpotify.

När något dock blir rätt och den önskade låten faktiskt startar är däremot extasen och lyckan total. Så visst är vi på rätt väg. Vad man faktiskt tycker om Google Home och framförallt Google Assistant handlar nog mycket om vilka förväntningar man har på röststyrningstekniken. Samt hur villig man är att rätta sig efter de begränsningar som ännu finns i smartheten. Det är häftigt men tekniken är långt i från i mål.

Framtiden för Google Home

Röststyrningstekniken har som sagt en bit kvar innan den faktiskt blir smart på riktigt. Den engelska varianten av Google Home är än så länge också otvivelaktigt smartare än den svenska. Ett exempel på en frustrerande situation gällande just den svenska assistenten är när man försöker mixa svenska instruktioner med exempelvis frågan om att spela en engelsk låttitel. Här krävs det att man ibland uttalar låtnamn och andra engelska fraser på ”svengelska” och artikulerar helt fel och alldeles för mycket för att Google Home ska hitta rätt. Något som stundtals drar ned den magiska känslan ganska ordentligt.

Däremot känns det ändå som att det är åt detta håll det bär framöver. Google Home som smart högtalare är heller inget dumt alternativ för dig som gärna vill testa på tekniken och samtidigt införskaffa en rätt okej högtalare för hemmet (men inte för gårdsfesten).

Ljudet i förhållande till storleken är det som sagt inget större fel på. Värt att tänka på i sammanhanget är dock att det finns flertalet andra tillverkare som också erbjuder stöd för Google Assistant i sina smarta högtalare. JBL, Sony, LG och Bose för att nämna några. Även Sonos är som tidigare nämnt också på gång att implementera stöd för Google Assistant i sina senaste högtalare Sonos One (recension) och Sonos Beam (recension).

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Är du på jakt efter en liten högtalare med bra ljud samt röststyrning är Google Home inte alls någon dum idé. Röststyrningen är långt ifrån perfekt, men fungerar ändå helt okej, till och med på svenska. Google Home en bra instegsport till smarta högtalare och i takt med att fler och fler tjänster läggs till kommer användningsområdena förmodligen bara öka. Se dock till att de tjänster du vill röststyra verkligen stöds fullt ut innan ett eventuellt köp.

Prisuppgifter (2019-03-04)
Google Home: 1590 kronor (Köp hos Dustinhome.se)

Specifikationer
Medföljande tillbehör: Strömadapter
+
  • Prylnörden i mig står nästan och skriker av lycka
  • Bra ljud för den lilla storleken
  • Röststyrningen är magisk när allt lirar som det ska
  • Designen är inte alls så tokig
  • Google Assistant på svenska fungerar över förväntan...
-
  • ... även om tjänsten har väldigt långt kvar till sin engelska motsvarighet
  • Att behöva överartikulera, framförallt svenska, instruktioner skapar ibland mer irritation än glädje
  • Ljudupptagningsförmågan är sisådär under musiklyssning och när flera personer befinner sig inom höravstånd

2 kommentarer

  1. Har haft den nu i över ett år och vill nu byta till amazon. Att behöva ibland skrika ”Ok google” är frustrerande, även om den är bredvid mig. Mamma och pappa har en Alexa hemma och den är betydligt bättre i kvalitet. Kan tycka också att det är lättare med ett trigger-ord ”alexa” istället för två ”ok google”.

    • Hej! Ja, ibland är Googles assistent inte särskilt kul att försöka prata med. Framförallt inte på svenska. Och du har helt rätt i att ett triggerord är smidigare än två. Möjligen att det ger upphov till några fler icke-menade uppstarter av lyssningen efter kommandon, men det är det förmodligen värt :-)

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
Är du på jakt efter en liten högtalare med bra ljud samt röststyrning är <i>Google Home</i> inte alls någon dum idé. Röststyrningen är långt ifrån perfekt, men fungerar ändå helt okej, till och med på svenska. <i>Google Home</i> en bra instegsport till smarta högtalare och i takt med att fler och fler tjänster läggs till kommer användningsområdena förmodligen bara öka. Se dock till att de tjänster du vill röststyra verkligen stöds fullt ut innan ett eventuellt köp.<br/><br/> <b>Prisuppgifter (2019-03-04)</b> <br/>Google Home: <i>1590 kronor</i> (<a href="https://tc.tradetracker.net/?c=12847&m=12&a=262358&u=%2Fsok%2Fgoogle%2520home" target="_blank" rel="nofollow">Köp hos Dustinhome.se</a>) <br/><br/><b>Specifikationer</b> <br/>Medföljande tillbehör: <i>Strömadapter</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Prylnörden i mig står nästan och skriker av lycka</li> <li>Bra ljud för den lilla storleken</li> <li>Röststyrningen är magisk när allt lirar som det ska</li> <li>Designen är inte alls så tokig</li> <li>Google Assistant på svenska fungerar över förväntan...</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>-</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>... även om tjänsten har väldigt långt kvar till sin engelska motsvarighet</li> <li>Att behöva överartikulera, framförallt svenska, instruktioner skapar ibland mer irritation än glädje</li> <li>Ljudupptagningsförmågan är sisådär under musiklyssning och när flera personer befinner sig inom höravstånd</li> </ul> </td> </tr> </table>Recension: Google Home - Är framtiden röststyrd?