måndag, 16 september, 2019
- Annons -
 • Hem
 • Tester & Tips
 • Fråga

Recension: Google Home – Är framtiden röststyrd?

Missa inte

Få ut så mycket batteritid som möjligt på iPhone och iPad

Dör din iPhone lite väl snabbt? Är batteriet dåligt? Här går vi igenom vilka rekommendationer som finns för att...

Snabbredigera video & film på iPhone & iPad

Att i din iPhone eller iPad trimma eller klippa ett videoklipp så det börjar och slutar precis där du...

Ångra ett skickat mejl i Gmail

Någon gång skickat ett e-post-meddelande du kanske inte borde låtit gå iväg? Så enkelt aktiverar du funktionen för att...

Smarta högtalare blir allt mer populära och sedan Googles varianter i slutet av förra året började tala och förstå svenska har marknaden fullkomligt exploderat. Så är vi äntligen i framtiden nu?

Google Home introducerades och släpptes i USA redan 2016. Däremot är det först på senare år den börjat göra sig ett ordentligt namn även i Sverige. I grund och botten är Google Home en högtalare med Googles röstassistent Google Assistant inbyggd. Samma röstassistent återfinns både i Android-mobiler och numera i flertalet andra högtalare än just Googles egna.

Så vad är egentligen grejen med en så kallad smart högtalare, vad kan man styra med rösten och är det just Google Home man ska köpa? Detta tänkte vi försöka reda ut här.

Design och material

Google Home är en relativt liten, cylinderformad högtalarpjäs som sträcker sig 14,3 centimeter över marken. Nedre delen är tygklädd och döljer högtalarinnandömet som består av två 2 tums drivers i kombination med två passiva högtalarelement. Toppen är i sin tur modellerad i relativt ordentlig plast. Google Home känns inte riktigt premium. Men heller absolut inte plastig. Kvalitetsmässigt landar den snarare någonstans mittemellan.

Google Home - Insida - Ta bort botten
Den tygklädda bottendelen av Google Home går enkelt att knäppa loss. Den kan sedan ersättas med en annan färg om man så önskar.

Högst upp finns en touch-yta där en rund, svepande rörelse kontrollerar volymen och ett lätt tryck startar och stoppar upp spelningen av musik. Något som fungerar bra. På baksidan göms en fysisk knapp via vilken de inbyggda mikrofonerna går att stänga av, om man önskar göra det.

Google Home - Stäng av mikrofon - Baksida

Utseendet är ju som med allt annat väldigt subjektivt. Personligen gillar jag dock den relativt avskalade looken hos Google Home. Den sticker inte ut allt för mycket, utan ger ett ganska passivt men ordentligt intryck. Något som enligt mig är positivt.

Google Home som högtalare

Ljudmässigt står sig faktiskt Google Home bra i förhållande till den lilla storleken. Musik upplevs relativt varm och tydlig även om diskanten är aningen vass så snart volymen går upp över 30 procent. De allra högsta volymerna bör också helt undvikas då distorsionen som uppstår inte är alltför öronvänlig. Basljudet är stundtals lite åt det grötiga hållet men har ändå ett bra tryck. Förväntar du dig Hi-Fi-ljud kommer du däremot och utan tvekan bli besviken. Men som vanlig köks- eller sovrumshögtalare står sig Google Home förvånansvärt bra.

Konkurrensmässigt når Google Home ljudmässigt inte upp till varken volymen eller den övergripande tonen hos exempelvis Sonos One. Dock är Sonos konkurrent både större, tyngre samt trollar bort ytterligare en tusenlapp från kontot. Google Home går loss på cirka 1.590 kr medan Sonos One i skrivande stund säljs för 2.449 kr. En intressant parentes i sammanhanget är att även Sonos One ska få stöd för Google Assistant under början av året (2019). Det är däremot ännu inte spikat exakt när funktionen faktiskt släpps.

Google Home - vs - Sonos One - Recension
Google Home är både mindre och lättare än konkurrenten Sonos One. Sett till storleken och priset står dock Googles lilla pjäs sig ganska bra i förhållande.

Det finns vidare möjlighet att koppla samman Google Home med antingen Bluetooth-högtalare alternativt högtalare med Googles Cast-teknik inbyggd. Detta möjliggör att använda Googles system som ett så kallat multiroom-system där olika högtalare kan grupperas tillsammans för uppspelning av samma musik i olika rum. Alla uppspelningsval styrs sedan antingen med rösten eller via Google Home-appen. Mer om detta strax.

Inkoppling av Google Home

Att komma ingång med Google Home är en ganska smidig historia. Det som behövs är en iOS– eller Android-enhet samt ett Wi-Fi-nätverk. Googles app kallad just Google Home guidar sedan enkelt genom installationen. Appen finns som sagt för både iPhone/iPad och för Android-telefoner och plattor.

Installationsprocessen tar cirka fem minuter och därefter är det fritt fram att börja använda högtalaren. Här ska det tilläggas att jag, av någon anledning, behövde stänga av och starta om enheten innan den fungerade fullt ut med Google Home-appen. Efter denna första omstart upplevdes dock inga fler liknande problem. Så förmodligen var det en engångsföreteelse.

Google Home - Installation - Börja med att säga
Att komma igång med Google Home gick, bortsett från en omstart, riktigt smidigt. Steg-för-steg-guiden i Google Home-appen känns logisk och enkel.

Efter att själva inkopplingen gjorts ges direkt möjligheten att para ihop Google Home-appen med tjänster för musik, video och annan hemautomatik. I nuläget stödjer Google Home ett gäng musik- och medietjänster såsom Spotify, YouTube Music och Netflix samt hemautomatiseringstjänster såsom Philips Hue och Nest. Fler och fler tjänster läggs till hela tiden. Dock är utbudet inte extremt stort i nuläget, åtminstone inte i Sverige. Så det kan vara en god idé att först se till att det du vill använda Google Home till också stöds innan du eventuellt bestämmer dig för att köpa en.

Röststyrningen

Paradnumret hos både Google Home och Googles övriga högtalare och förmodligen anledningen till att du läser den här texten är ju självfallet röststyrningsfunktionerna. Googles röststyrningstjänst Google Assistant har funnits i ett gäng år. Däremot var det som sagt först i höstas den lärde sig prata svenska.

För att aktivera röststyrningen hos Google Home går det i nuläget att säga antingen ”Hey Google” eller ”OK Google”. När Google Home hör någon av nämnda fraser lyser den upp för att indikera att den lyssnar. Det går även att få en ljudindikation på att högtalaren börjar lyssna på vad du säger. Något som verkligen rekommenderas då det annars är mycket svårt att veta om ”OK Google”-kommandot faktiskt fångats upp eller ej.

Google Home - Lampor - Toppen - Lyssnar
När Google Home lyssnar efter instruktioner lyser fyra lampor upp på toppen.

För att lyssna efter kommandon har Google Home två stycken distansmikrofoner inbyggda och så länge det är relativt tyst runtomkring plockas faktiskt instruktioner upp riktigt väl, även en bra bit från högtalaren. Spelas det däremot musik lite halvhögt på högtalaren märks det att den får svårare med att urskilja när någon försöker prata med den. Är ni fler som pratar i bakgrunden ökar förvirringen ännu något då Google Home helt enkelt får lite svårt att urskilja vem den faktiskt ska lyssna på.

En kul detalj angående språkvalet hos Google Assistant är att det går att använda två språk samtidigt. Frågar du något på engelska svarar Google Home på engelska. Ställer du en fråga på svenska svarar den på svenska.

Praktisk användning av röststyrningen

Vad kan man då röststyra? Det mest uppenbara är nog framförallt musik. I ärlighetens namn är det en extremt häftigt upplevelse att säga ”OK Google, spela Tony Sly på Spotify” varpå den akustiska versionen av No Use For A Names International You Day drar igång. Lite sådär halvmagiskt. Likaså är fascinationen total när man dubblerar kommandona och säger ”OK Google, byt låt och stäng av lampan i hallen” varpå hallen släcks ned och musiken byts ut.

Har du en Chromecast inkopplad till TV:n går det också alldeles utmärkt att be Google Home starta uppspelningen av din favoritserie på Netflix. Är din TV av nyare modell och har HDMI-CEC-funktion kan du till och med starta den med hjälp av rösten och en Chromecast.

Utöver detta fixar Google Home att sätta alarm, göra kalendernoteringar, lägga till saker i inköpslistor, svara på frågor, mattetal och mycket annat småskoj.

Google Home - Mikrofon avstängd - Lyser rött
Googles högtalare lyser lite småsurt rött när mikrofonen stängs av. Det är dock bra att knappen finns där, framförallt när det är barn i närheten. Dessvärre har de också en förmåga att snabbt lära sig vart knappen sitter.

När allt också fungerar och förhållandena är de rätta är det snudd på fantastiskt hur mycket framtid det faktiskt känns. Vart Google Home och i princip all smart elektronik idag ibland fallerar är däremot i vardagsanvändningen. Att exempelvis behöva säga ”OK Google, sänk volymen” tre gånger för att hitta en lagom ljudnivå är helt enkelt för omständligt. Det händer också lite väl ofta att Google Home inte alls förstår vad man säger samt tolkar instruktioner fel. Framförallt när det gäller kommandon på svenska.

Detta är nödvändigtvis inte själva röststyrningens fel. Den gör vad den är byggd att göra. Dock märks det ibland att smartheten i de flesta smarta enheter ännu är i sin linda. Extra tydligt märks detta när man introducerar Google Home för världens mest ärliga recensenter – barn. När två små kritiker ropar ”Hey Google” i mun på varandra för att försöka byta till just sin egen favoritmusik borde ju en riktigt smart högtalare (något överdrivet kanske, men ändå) svara ungefär ”Nu får ni lugna ner er lite. Om du som är yngst börjar med att spela upp din musik, så är får du som är äldre välja nästa låt”.

Istället förstår Google Home, på grund av uttalet, inte överhuvudtaget sjuåringens försök till ”Hey Google” samt tolkar hälften av kommandona som snappas upp helt fel och börjar rabbla sökresultat istället för att spela MattyBSpotify.

När något dock blir rätt och den önskade låten faktiskt startar är däremot extasen och lyckan total. Så visst är vi på rätt väg. Vad man faktiskt tycker om Google Home och framförallt Google Assistant handlar nog mycket om vilka förväntningar man har på röststyrningstekniken. Samt hur villig man är att rätta sig efter de begränsningar som ännu finns i smartheten. Det är häftigt men tekniken är långt i från i mål.

Framtiden för Google Home

Röststyrningstekniken har som sagt en bit kvar innan den faktiskt blir smart på riktigt. Den engelska varianten av Google Home är än så länge också otvivelaktigt smartare än den svenska. Ett exempel på en frustrerande situation gällande just den svenska assistenten är när man försöker mixa svenska instruktioner med exempelvis frågan om att spela en engelsk låttitel. Här krävs det att man ibland uttalar låtnamn och andra engelska fraser på ”svengelska” och artikulerar helt fel och alldeles för mycket för att Google Home ska hitta rätt. Något som stundtals drar ned den magiska känslan ganska ordentligt.

Däremot känns det ändå som att det är åt detta håll det bär framöver. Google Home som smart högtalare är heller inget dumt alternativ för dig som gärna vill testa på tekniken och samtidigt införskaffa en rätt okej högtalare för hemmet (men inte för gårdsfesten).

Ljudet i förhållande till storleken är det som sagt inget större fel på. Värt att tänka på i sammanhanget är dock att det finns flertalet andra tillverkare som också erbjuder stöd för Google Assistant i sina smarta högtalare. JBL, Sony, LG och Bose för att nämna några. Även Sonos är som tidigare nämnt också på gång att implementera stöd för Google Assistant i sina senaste högtalare Sonos One (recension) och Sonos Beam (recension).

Summering

Är du på jakt efter en liten högtalare med bra ljud samt röststyrning är Google Home inte alls någon dum idé. Röststyrningen är långt ifrån perfekt, men fungerar ändå helt okej, till och med på svenska. Google Home en bra instegsport till smarta högtalare och i takt med att fler och fler tjänster läggs till kommer användningsområdena förmodligen bara öka. Se dock till att de tjänster du vill röststyra verkligen stöds fullt ut innan ett eventuellt köp.

Prisuppgifter (2019-03-04)
Google Home: 1590 kronor
(Kan köpas hos bl.a.NetOnNet)

Specifikationer
Medföljande tillbehör: Strömadapter
+

 • Prylnörden i mig står nästan och skriker av lycka
 • Bra ljud för den lilla storleken
 • Röststyrningen är magisk när allt lirar som det ska
 • Designen är inte alls så tokig
 • Google Assistant på svenska fungerar över förväntan...
-

 • ... även om tjänsten har väldigt långt kvar till sin engelska motsvarighet
 • Att behöva överartikulera, framförallt svenska, instruktioner skapar ibland mer irritation än glädje
 • Ljudupptagningsförmågan är sisådär under musiklyssning och när flera personer befinner sig inom höravstånd
Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar