Säkerheten i trådlösa nätverk är en ständigt aktuell fråga och nya tekniker lanseras ofta i takt med att sårbarheter uppdagas i de äldre. Senast i ledet är WPA3.
Branschorganisationen Wifi Alliance som sysslar med utveckling och certifiering av nya tekniker för just Wi-Fi-nätverk har precis börjat sätta sin stämpel på produkter med det nya säkerhetsprotokollet WPA3.
WPA3 är efterföljaren till dagens mest använda protokoll WPA2 som funnits sedan 2004. WPA2 har länge ansetts vara ett mycket säkert sätt att skydda data som skickas över Wi-Fi-nätverk. Förra året uppdagades dock säkerhetshålet KRACK som gjorde det möjligt för illasinnade personer med rätt kunskap att kringgå säkerheten i WPA2. KRACK har numera patchats bort i många av dagens routrar och andra enheter, men det visar ändå på brister i protokollet.
Då tekniken också har 14 år på nacken börjar den givetvis bli något utdaterad. WPA3s trumfkort och förbättringar finns framförallt i stöd för att bättre stå emot så kallade brute force-attacker där olika lösenord testas efter varandra i snabb takt för att knäcka nätverkets säkerhet. Även krypteringen av lösenord har förbättrats avsevärt och framförallt kortare lösenord ska nu bli betydligt säkrare än vad de tidigare varit.
Oavsett kryptering och situation rekommenderar vi ändå att använda ordentliga lösenord. Att ha sitt efternamn som lösenord för sitt Wi-Fi-nätverk är i regel inte någon bra idé.
Det kommer dock ta relativt lång tid för WPA3 att etableras som den nya standarden för Wi-Fi-nätverk. Tekniken kommer förmodligen snart börja leta sig ut i konsumentroutrar och andra nätverkstillbehör. Däremot krävs det givetvis också att telefoner, datorer och andra enheter som ansluter till nätverket har stöd för standarden.