Nintendo Switch verkar ha hackats

Populära Nintendo Switch har hittills stått pall för en hel del hackningsförsök. Nu verkar det dock som att konsolen trots allt hackats och möjligen på ett sådant sätt att sårbarheten blir svår för Nintendo att stoppa.

Den senaste veckan har en så kallad exploit för Nintendo Switch dykt upp, detta skriver Eurogamer, Verge m.fl. En exploit är kort sagt en brist i en mjuk- eller hårdvara vilken tillåter användare att komma åt filer eller köra program andra än de som är menade att användas på en viss enhet.

Sårbarheten hos Switch uppmärksammades av två välkända hackare i konsolsammanhang, fail0verflow och Kate Temik. Hacket i fråga går i korthet ut på att starta enheten i en form av återställningsläge (kallat RCM-läge). I detta läge är det sedan möjligt att, med rätt kunskap och verktyg, kringgå alla säkerhetsprocedurer hos konsolen och köra nästan vilka program eller operativsystem som helst.

Till råga på allt verkar sårbarheten i fråga bero på en bugg i Switch systemkrets Tegra X1. Enligt den information som hittills offentliggjorts går denna bugg inte att få bort med hjälp av mjukvaruuppdateringar. Enda sättet att fixa till den är att göra fysiska förändringar i hur kretsen är uppbyggd. Något som i sin tur kräver att kretsen antingen byts ut eller modifieras. De Nintendo Switch-konsoler som hittills sålts kommer således förmodligen alltid vara helt öppna för just denna sårbarhet.

fail0verflow har släppt en kort video där de demonstrerar att det nu verkar vara fullt möjligt att med ett gott resultat använda operativsystemet Linux på Nintendo Switch.

En hackad Switch öppnar givetvis upp för en hel del huvudbry hos Nintendo. Målet hos fail0verflow och andra hackergrupper är många gånger främst att påvisa brister hos produkter och mjukvaror samt göra det möjligt att köra egenutvecklade mjukvaror (såsom t.ex. Linux) på hackade enheter. Att Switch nu blivit helt öppen för sårbarheter kommer dock nästan garanterat resultera i att även piratkopiering, emulering och andra mindre legala områden lär öka explosionsartat på konsolen.

Huruvida detta nödvändigtvis behöver vara endast negativt återstår att se. Nintendos tidigare succékonsol Wii hackades relativt tidigt i sin levnadscykel men blev ändå en av deras mest lyckade produkter någonsin. Kanske Switch går samma öde till mötes?

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend