Populära Nintendo Switch har hittills stått pall för en hel del hackningsförsök. Nu verkar det dock som att konsolen trots allt hackats och möjligen på ett sådant sätt att sårbarheten blir svår för Nintendo att stoppa.

Den senaste veckan har en så kallad exploit för Nintendo Switch dykt upp, detta skriver Eurogamer, Verge m.fl. En exploit är kort sagt en brist i en mjuk- eller hårdvara vilken tillåter användare att komma åt filer eller köra program andra än de som är menade att användas på en viss enhet.


Sårbarheten hos Switch uppmärksammades av två välkända hackare i konsolsammanhang, fail0verflow och Kate Temik. Hacket i fråga går i korthet ut på att starta enheten i en form av återställningsläge (kallat RCM-läge). I detta läge är det sedan möjligt att, med rätt kunskap och verktyg, kringgå alla säkerhetsprocedurer hos konsolen och köra nästan vilka program eller operativsystem som helst.

Till råga på allt verkar sårbarheten i fråga bero på en bugg i Switch systemkrets Tegra X1. Enligt den information som hittills offentliggjorts går denna bugg inte att få bort med hjälp av mjukvaruuppdateringar. Enda sättet att fixa till den är att göra fysiska förändringar i hur kretsen är uppbyggd. Något som i sin tur kräver att kretsen antingen byts ut eller modifieras. De Nintendo Switch-konsoler som hittills sålts kommer således förmodligen alltid vara helt öppna för just denna sårbarhet.

fail0verflow har släppt en kort video där de demonstrerar att det nu verkar vara fullt möjligt att med ett gott resultat använda operativsystemet Linux på Nintendo Switch.

En hackad Switch öppnar givetvis upp för en hel del huvudbry hos Nintendo. Målet hos fail0verflow och andra hackergrupper är många gånger främst att påvisa brister hos produkter och mjukvaror samt göra det möjligt att köra egenutvecklade mjukvaror (såsom t.ex. Linux) på hackade enheter. Att Switch nu blivit helt öppen för sårbarheter kommer dock nästan garanterat resultera i att även piratkopiering, emulering och andra mindre legala områden lär öka explosionsartat på konsolen.

Huruvida detta nödvändigtvis behöver vara endast negativt återstår att se. Nintendos tidigare succékonsol Wii hackades relativt tidigt i sin levnadscykel men blev ändå en av deras mest lyckade produkter någonsin. Kanske Switch går samma öde till mötes?

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here