Nintendo Switch verkar ha hackats

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Populära Nintendo Switch har hittills stått pall för en hel del hackningsförsök. Nu verkar det dock som att konsolen trots allt hackats och möjligen på ett sådant sätt att sårbarheten blir svår för Nintendo att stoppa.

Den senaste veckan har en så kallad exploit för Nintendo Switch dykt upp, detta skriver Eurogamer, Verge m.fl. En exploit är kort sagt en brist i en mjuk- eller hårdvara vilken tillåter användare att komma åt filer eller köra program andra än de som är menade att användas på en viss enhet.

Sårbarheten hos Switch uppmärksammades av två välkända hackare i konsolsammanhang, fail0verflow och Kate Temik. Hacket i fråga går i korthet ut på att starta enheten i en form av återställningsläge (kallat RCM-läge). I detta läge är det sedan möjligt att, med rätt kunskap och verktyg, kringgå alla säkerhetsprocedurer hos konsolen och köra nästan vilka program eller operativsystem som helst.

Till råga på allt verkar sårbarheten i fråga bero på en bugg i Switch systemkrets Tegra X1. Enligt den information som hittills offentliggjorts går denna bugg inte att få bort med hjälp av mjukvaruuppdateringar. Enda sättet att fixa till den är att göra fysiska förändringar i hur kretsen är uppbyggd. Något som i sin tur kräver att kretsen antingen byts ut eller modifieras. De Nintendo Switch-konsoler som hittills sålts kommer således förmodligen alltid vara helt öppna för just denna sårbarhet.

fail0verflow har släppt en kort video där de demonstrerar att det nu verkar vara fullt möjligt att med ett gott resultat använda operativsystemet Linux på Nintendo Switch.

En hackad Switch öppnar givetvis upp för en hel del huvudbry hos Nintendo. Målet hos fail0verflow och andra hackergrupper är många gånger främst att påvisa brister hos produkter och mjukvaror samt göra det möjligt att köra egenutvecklade mjukvaror (såsom t.ex. Linux) på hackade enheter. Att Switch nu blivit helt öppen för sårbarheter kommer dock nästan garanterat resultera i att även piratkopiering, emulering och andra mindre legala områden lär öka explosionsartat på konsolen.

Huruvida detta nödvändigtvis behöver vara endast negativt återstår att se. Nintendos tidigare succékonsol Wii hackades relativt tidigt i sin levnadscykel men blev ändå en av deras mest lyckade produkter någonsin. Kanske Switch går samma öde till mötes?

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend