Klassiska Microsoft Paint tas bort från Windows 10

Microsofts över 30 år gamla ritprogram Paint försvinner snart från Windows 10. Dock kommer det fortfarande finnas att ladda hem helt gratis.

Tillsammans med höstens stora uppdatering av Windows 10 (Creators Update) kommer Microsoft börja fasa ut det klassiska ritprogrammet Paint. Programmet listas som en av de borttagna delarna av operativsystemet i Microsofts egen lista över förändringar som kommer introduceras tillsammans med den nya uppdateringen.

Paint kommer dock inte försvinna helt. Dels kommer många av de klassiska verktygen hos Paint finnas representerade i ersättaren Paint 3D. Samtidigt kommer den klassiska versionen av Paint finnas att hämta helt gratis i Windows Store. Detta skriver Megan Saunders, från Microsofts 3D-utvecklings-team på sin blogg.

Paintbrush, som det hette från allra första början, lanserades tillsammans med Windows 1.0 år 1985. Sedan dess har programmet följt med varje ny version av Windows. Så nog är det ändå lite sorgligt att det nu snart försvinner från Windows, även om programmet som sagt inte kommer vara särskilt långt borta.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend