Så mäter du avstånd med Google Maps

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Google Maps är ganska bra på att berätta hur långt du behöver åka eller gå mellan två olika platser och hur lång tid resan kommer ta. Men om man bara vill se hur långt det faktiskt är mellan punkt A och punkt B då? Jo, det går det med!

Det går till och med att lägga in flera mätpunkter och se både den totala distansen samt (ungefär) hur långt det är mellan respektive punkt. Funktionen fungerar i samtliga varianter av Google Maps, både webbläsarvarianterna för PC och Mac samt mobilversionerna för iPhone– och Android-telefoner. Webbläsarvarianten är däremot den absolut smidigaste att använda. Den har dessutom lite fler smidiga funktioner jämfört med mobil-apparna.

Mät avståndet i Google Maps på en PC eller Mac-dator

 1. Börja med att öppna valfri webbläsare och navigera till maps.google.com för att öppna Google Maps.
 2. Placera dig ungefär där du vill börja mäta avståndet från, högerklicka på kartan och välj Measure Distance.

Hur långt mellan två punkter - Google Maps - PC - Mac

 1. En liten punkt dyker upp på skärmen. Klicka på denna och dra den till exakt där du vill börja mäta från.
 2. Klicka därefter på platsen du vill mäta avståndet till, varpå en ny punkt skapas. Avståndet mellan de två punkterna visas direkt, längst ned på skärmen under Total distance. För att justera någon av punkterna klickar du på respektive punkt och drar den till önskad plats på kartan. Avståndet mellan punkterna uppdateras automatiskt hela tiden.

Google Maps - Avstånd - Total distance

 1. Vill du lägga till fler punkter, för att mäta en mer specifik sträcka, klickar du på linjen mellan de två punkterna varpå ytterligare punkter skapas. Du kan sedan dra dessa dit du önskar på kartan.
 2. Det går även att klicka på valfritt område på kartan för att automatiskt skapa ytterligare punkter från den sista i ledet. Detta är ett supersmidigt sätt att snabbt mäta en lite krokigare sträcka genom att bara klicka och klicka för att få fram nya punkter.

Google Maps - Flera mätpunkter - Lätt till - Stäng

När du är klar med mätningen är det bara klicka på krysset bredvid rutan som visar den uppmätta längden för att stänga av funktionen.

Mät avståndet i Google Maps på en iPhone- eller Android-telefon

Det går som sagt även utmärkt att använda Google Maps-appen för att mäta distansen mellan två eller flera punkter. Funktionen är lite klumpigare att använda på en mobilskärm, men fungerar i stort sett på samma vis som datorvarianten.

 1. Börja med att peka och hålla ett finger nedtryckt där du vill starta mätningen från (1). När den lilla röda nålen dyker upp klickar du på namnet som syns längst ned på skärmen (2). Välj sedan Mät avstånd.

Mät avstånd - Google Maps - iPhone - Android

 1. En vit punkt indikerar nu starten för mätningen. Genom att peka på kartan och dra den åt olika håll flyttas den svarta punkten i andra änden av sträckan. Längst ned syns hela tiden hur långt det är mellan den vita och den svarta punkten.
 2. Genom att klicka på plus-tecknet, nere till höger, skapas nya vita punkter. På detta sätt kan du enkelt skapa en ny punkt för att exempelvis mäta en krokigare sträcka.

Se hur långt det är med Google Maps - iPhone - Android

 1. När du är färdig med mätningen, eller om du vill börja om, är det bara klicka på de tre prickarna högst upp till höger och välja Rensa. Detta ger dig även möjlighet att placera en ny startpunkt vart som helst på kartan. Du kan också använda den lilla pilen bredvid de tre prickarna för att ångra den senast utplacerade punkten.

Får du det inte att fungera eller har andra frågor kring funktionen är du som alltid välkommen att dela med dig av dina funderingar i kommenterarna här nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

1 kommentar

 1. Att mäta avstånd på min iPhone XR gick tyvärr inte. Mäta avstånd kom aldrig upp hur jag än försökte hitta det, så tyvärr hjälpte detta inte ett dugg! Blir så frustrerad för jag behöver verkligen veta hur man gör!! Snälla hjälp mig med en lösning!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!