Måste man Mata ut ett USB-minne i Windows?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Behöver man använda Säker borttagning innan man drar ut ett USB-minne eller en hårddisk ur datorn och i sådant fall varför? Vi förklarar Mata ut-begreppet!

Beroende på hur din dator är inställd finns det faktiskt stunder då du kan förlora både filer och till och med förstöra hela din inkopplade USB-enhet om du inte använder Säker borttagning innan du rycker ut enheten ur datorn. Tack och lov är sannolikheten att detta inträffar numera väldigt liten och Säker borttagning behöver allt som oftast inte längre användas över huvud taget.

För att däremot kunna förklara vad Säker borttagning är och vad det ska vara (eller rättare sagt – har varit) bra för börjar vi med att gå igenom vad som egentligen sker när man sparar en fil på ett USB-minne eller en extern hårddisk.

Vad händer när man sparar något på ett USB-minne?

När du sparar något på antingen ett USB-minne eller en extern hårddisk som sitter kopplad till datorn får du som bekant upp en liten indikator som visar hur länge det är kvar innan kopieringen är slutförd.

Kopierar en fil i Windows
En helt vanlig filkopiering i Windows.

En av de många funktioner som hjälper datorn med uppgifter som just filkopiering är en funktion kallad skrivcache. Skrivcache-funktionen är inte alltid aktiverad på datorn. Men när den är aktiverad fungerar den så att när du kopierar en fil till ett USB-minne börjar delar av filen kopieras till själva USB-minnet, medan andra delar kopieras till datorns internminne. I internminnet väntar sedan filerna på att kopieras till rätt ställe på USB-minnet. Skrivcache-funktionen skickar därefter din fil till USB-minnet i lugn och ro – från datorns internminne. Detta sätt att kopiera filerna gör att datorn slipper arbeta lika hårt för att läsa filen från sin hårddisk. Något som (åtminstone förr) gjorde att datorn upplevdes som snabbare.

Problemet med detta är att så fort din fil blivit kopierad till datorns internminne rapporterar skrivcache-funktionen att filkopieringen är klar. Vilket den också är, men inte till USB-minnet, utan istället till internminnet. Att den faktiska kopieringen till USB-minnet sker i bakgrunden är ju dock egentligen inget att oroa sig för. Åtminstone så länge USB-minnet får sitta kvar i datorn tills det att kopieringen är helt klar.

Vad som kan ske om hela filen inte ännu hunnit kopierats till USB-minnet (utan finns halvt kvar i datorns internminne) och USB-minnet tas ut ur datorn är att filen blir trasig och inte går att öppna. I allra värsta fall kan till och med USB-minnets filsystem ta skada då det helt plötsligt blir utan ström samtidigt som det försöker spara en fil.

Tack och lov är skrivcache-funktionen för USB-enheter numera avstängd som standard i Windows. Det har dock inte alltid varit så och funktionen finns fortfarande aktiverad som standard för vissa enheter (till exempel fasta hårddiskar) som väldigt sällan, eller aldrig, tas bort från datorn.

Vad är då Säker borttagning och varför finns funktionen?

Funktionen Säker borttagning (eller Mata ut som den också kommit att kallas) har som uppgift att berätta för datorn att du vill koppla bort din USB-enhet från datorn. Så fort datorn får dessa instruktioner skyndar den sig och skriver så snabbt som möjligt klart alla filer som för tillfället står i kö att kopieras till ditt USB-minne eller din externa hårddisk. Så snart filerna är kopierade slutar datorn prata med enheten och berättar för dig att det är helt lugnt att koppla bort enheten eftersom all data nu skrivits klart. När detta sker får du även ett meddelande om att du nu kan ta ut enheten ur datorns USB-port.

Mata ut enhet - Säkert att ta bort maskinvara
För att använda Säker borttagning klickar du på ikonen för funktionen i aktivitetsfältet och väljer Mata ut, följt av namnet på din enhet.

Säkert borttagning och Mata ut-funktionen finns helt enkelt till för att säkerställa att datorn för tillfället inte använder din USB-enhet. Detta för att förhindra att det blir något avbrott i kopieringen av data till enheten, som i sin tur i värsta fall kan skada båda data och själva enheten.

Som tidigare nämnt är skrivcache för USB-enheter numera avstängt som standard i Windows. Säker borttagning-funktionen är därför till stor del onödig och behöver oftast inte användas. Filerna skrivs istället direkt till din USB-enhet och när dialogrutan för filkopieringen når hundra procent är också hela filen kopierad. Vill du dock vara helt säker på att skrivcache-funktionen verkligen är avstängd är det bara att följa stegen här nedanför för att kontrollera att så är fallet.

Så ser du om skrivcache är avstängt i Windows

1. Börja med att starta Enhetshanteraren genom att öppna Start-menyn och söka efter just Enhetshanteraren. Använder du Windows 10 klickar du på Sök-symbolen bredvid Start-menyn och gör precis samma sak.

Starta Enhetshanteraren i Windows

2. Väl inne i Enhetshanteraren klickar du på Diskenheter. Ditt USB-minne eller din externa hårddisk bör synas någonstans bland enheterna i listan. Högerklicka på din enhet och välj Egenskaper.

Egemslaåer för Skrivcache i Windows

3. Klicka nu på fliken Principer. Om alternativet Bättre prestanda är ikryssat är skrivcache påslaget för din enhet. Kryssa i sådant fall istället för Snabb borttagning. Spara ändringen genom att klicka på OK. Du kan nu rycka ut din USB-enhet bäst du vill så länge inget kopieras till den för stunden.

Principer Skrivcache - Avaktiverat Windows

Har du några andra funderingar kring Säker borttagning och Mata ut-funktionerna? Skriv av dig i kommentarerna nedan!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.