måndag, 16 september, 2019
- Annons -
  • Hem
  • Dator
  • Fråga

Måste man Mata ut ett USB-minne i Windows?

Missa inte

Koppla en stationär dator till ett trådlöst nätverk

Många stationära datorer (alltså sådana som inte är bärbara) har från början inte möjlighet att koppla upp sig mot...

Ta bort cookies från Chrome, Firefox, Edge m.fl. i Windows

Cookies är små filer som sparas på din dator i syfte att komma ihåg information om hur du använder...

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här...

Behöver man använda Säker borttagning innan man drar ut ett USB-minne eller en hårddisk ur datorn och i sådant fall varför? Vi förklarar Mata ut-begreppet!

Beroende på hur din dator är inställd finns det faktiskt stunder då du kan förlora både filer och till och med förstöra hela din inkopplade USB-enhet om du inte använder Säker borttagning innan du rycker ut enheten ur datorn. Tack och lov är sannolikheten att detta inträffar numera väldigt liten och Säker borttagning behöver allt som oftast inte längre användas över huvud taget.

För att däremot kunna förklara vad Säker borttagning är och vad det ska vara (eller rättare sagt – har varit) bra för börjar vi med att gå igenom vad som egentligen sker när man sparar en fil på ett USB-minne eller en extern hårddisk.

Vad händer när man sparar något på ett USB-minne?

När du sparar något på antingen ett USB-minne eller en extern hårddisk som sitter kopplad till datorn får du som bekant upp en liten indikator som visar hur länge det är kvar innan kopieringen är slutförd.

Kopierar en fil i Windows
En helt vanlig filkopiering i Windows.

En av de många funktioner som hjälper datorn med uppgifter som just filkopiering är en funktion kallad skrivcache. Skrivcache-funktionen är inte alltid aktiverad på datorn. Men när den är aktiverad fungerar den så att när du kopierar en fil till ett USB-minne börjar delar av filen kopieras till själva USB-minnet, medan andra delar kopieras till datorns internminne. I internminnet väntar sedan filerna på att kopieras till rätt ställe på USB-minnet. Skrivcache-funktionen skickar därefter din fil till USB-minnet i lugn och ro – från datorns internminne. Detta sätt att kopiera filerna gör att datorn slipper arbeta lika hårt för att läsa filen från sin hårddisk. Något som (åtminstone förr) gjorde att datorn upplevdes som snabbare.

Problemet med detta är att så fort din fil blivit kopierad till datorns internminne rapporterar skrivcache-funktionen att filkopieringen är klar. Vilket den också är, men inte till USB-minnet, utan istället till internminnet. Att den faktiska kopieringen till USB-minnet sker i bakgrunden är ju dock egentligen inget att oroa sig för. Åtminstone så länge USB-minnet får sitta kvar i datorn tills det att kopieringen är helt klar.

Vad som kan ske om hela filen inte ännu hunnit kopierats till USB-minnet (utan finns halvt kvar i datorns internminne) och USB-minnet tas ut ur datorn är att filen blir trasig och inte går att öppna. I allra värsta fall kan till och med USB-minnets filsystem ta skada då det helt plötsligt blir utan ström samtidigt som det försöker spara en fil.

Tack och lov är skrivcache-funktionen för USB-enheter numera avstängd som standard i Windows. Det har dock inte alltid varit så och funktionen finns fortfarande aktiverad som standard för vissa enheter (till exempel fasta hårddiskar) som väldigt sällan, eller aldrig, tas bort från datorn.

Vad är då Säker borttagning och varför finns funktionen?

Funktionen Säker borttagning (eller Mata ut som den också kommit att kallas) har som uppgift att berätta för datorn att du vill koppla bort din USB-enhet från datorn. Så fort datorn får dessa instruktioner skyndar den sig och skriver så snabbt som möjligt klart alla filer som för tillfället står i kö att kopieras till ditt USB-minne eller din externa hårddisk. Så snart filerna är kopierade slutar datorn prata med enheten och berättar för dig att det är helt lugnt att koppla bort enheten eftersom all data nu skrivits klart. När detta sker får du även ett meddelande om att du nu kan ta ut enheten ur datorns USB-port.

Mata ut enhet - Säkert att ta bort maskinvara
För att använda Säker borttagning klickar du på ikonen för funktionen i aktivitetsfältet och väljer Mata ut, följt av namnet på din enhet.

Säkert borttagning och Mata ut-funktionen finns helt enkelt till för att säkerställa att datorn för tillfället inte använder din USB-enhet. Detta för att förhindra att det blir något avbrott i kopieringen av data till enheten, som i sin tur i värsta fall kan skada båda data och själva enheten.

Som tidigare nämnt är skrivcache för USB-enheter numera avstängt som standard i Windows. Säker borttagning-funktionen är därför till stor del onödig och behöver oftast inte användas. Filerna skrivs istället direkt till din USB-enhet och när dialogrutan för filkopieringen når hundra procent är också hela filen kopierad. Vill du dock vara helt säker på att skrivcache-funktionen verkligen är avstängd är det bara att följa stegen här nedanför för att kontrollera att så är fallet.

Så ser du om skrivcache är avstängt i Windows

1. Börja med att starta Enhetshanteraren genom att öppna Start-menyn och söka efter just Enhetshanteraren. Använder du Windows 10 klickar du på Sök-symbolen bredvid Start-menyn och gör precis samma sak.

Starta Enhetshanteraren i Windows

2. Väl inne i Enhetshanteraren klickar du på Diskenheter. Ditt USB-minne eller din externa hårddisk bör synas någonstans bland enheterna i listan. Högerklicka på din enhet och välj Egenskaper.

Egemslaåer för Skrivcache i Windows

3. Klicka nu på fliken Principer. Om alternativet Bättre prestanda är ikryssat är skrivcache påslaget för din enhet. Kryssa i sådant fall istället för Snabb borttagning. Spara ändringen genom att klicka på OK. Du kan nu rycka ut din USB-enhet bäst du vill så länge inget kopieras till den för stunden.

Principer Skrivcache - Avaktiverat Windows

Har du några andra funderingar kring Säker borttagning och Mata ut-funktionerna? Skriv av dig i kommentarerna nedan!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar