Måste man Mata ut ett USB-minne i Windows?

Behöver man använda Säker borttagning innan man drar ut ett USB-minne eller en hårddisk ur datorn och i sådant fall varför? Vi förklarar Mata ut-begreppet!

Beroende på hur din dator är inställd finns det faktiskt stunder då du kan förlora både filer och till och med förstöra hela din inkopplade USB-enhet om du inte använder Säker borttagning innan du rycker ut enheten ur datorn. Tack och lov är sannolikheten att detta inträffar numera väldigt liten och Säker borttagning behöver allt som oftast inte längre användas över huvud taget.

För att däremot kunna förklara vad Säker borttagning är och vad det ska vara (eller rättare sagt – har varit) bra för börjar vi med att gå igenom vad som egentligen sker när man sparar en fil på ett USB-minne eller en extern hårddisk.

Vad händer när man sparar något på ett USB-minne?

När du sparar något på antingen ett USB-minne eller en extern hårddisk som sitter kopplad till datorn får du som bekant upp en liten indikator som visar hur länge det är kvar innan kopieringen är slutförd.

Kopierar en fil i Windows
En helt vanlig filkopiering i Windows.

En av de många funktioner som hjälper datorn med uppgifter som just filkopiering är en funktion kallad skrivcache. Skrivcache-funktionen är inte alltid aktiverad på datorn. Men när den är aktiverad fungerar den så att när du kopierar en fil till ett USB-minne börjar delar av filen kopieras till själva USB-minnet, medan andra delar kopieras till datorns internminne. I internminnet väntar sedan filerna på att kopieras till rätt ställe på USB-minnet. Skrivcache-funktionen skickar därefter din fil till USB-minnet i lugn och ro – från datorns internminne. Detta sätt att kopiera filerna gör att datorn slipper arbeta lika hårt för att läsa filen från sin hårddisk. Något som (åtminstone förr) gjorde att datorn upplevdes som snabbare.

Problemet med detta är att så fort din fil blivit kopierad till datorns internminne rapporterar skrivcache-funktionen att filkopieringen är klar. Vilket den också är, men inte till USB-minnet, utan istället till internminnet. Att den faktiska kopieringen till USB-minnet sker i bakgrunden är ju dock egentligen inget att oroa sig för. Åtminstone så länge USB-minnet får sitta kvar i datorn tills det att kopieringen är helt klar.

Vad som kan ske om hela filen inte ännu hunnit kopierats till USB-minnet (utan finns halvt kvar i datorns internminne) och USB-minnet tas ut ur datorn är att filen blir trasig och inte går att öppna. I allra värsta fall kan till och med USB-minnets filsystem ta skada då det helt plötsligt blir utan ström samtidigt som det försöker spara en fil.

Tack och lov är skrivcache-funktionen för USB-enheter numera avstängd som standard i Windows. Det har dock inte alltid varit så och funktionen finns fortfarande aktiverad som standard för vissa enheter (till exempel fasta hårddiskar) som väldigt sällan, eller aldrig, tas bort från datorn.

Vad är då Säker borttagning och varför finns funktionen?

Funktionen Säker borttagning (eller Mata ut som den också kommit att kallas) har som uppgift att berätta för datorn att du vill koppla bort din USB-enhet från datorn. Så fort datorn får dessa instruktioner skyndar den sig och skriver så snabbt som möjligt klart alla filer som för tillfället står i kö att kopieras till ditt USB-minne eller din externa hårddisk. Så snart filerna är kopierade slutar datorn prata med enheten och berättar för dig att det är helt lugnt att koppla bort enheten eftersom all data nu skrivits klart. När detta sker får du även ett meddelande om att du nu kan ta ut enheten ur datorns USB-port.

Mata ut enhet - Säkert att ta bort maskinvara
För att använda Säker borttagning klickar du på ikonen för funktionen i aktivitetsfältet och väljer Mata ut, följt av namnet på din enhet.

Säkert borttagning och Mata ut-funktionen finns helt enkelt till för att säkerställa att datorn för tillfället inte använder din USB-enhet. Detta för att förhindra att det blir något avbrott i kopieringen av data till enheten, som i sin tur i värsta fall kan skada båda data och själva enheten.

Som tidigare nämnt är skrivcache för USB-enheter numera avstängt som standard i Windows. Säker borttagning-funktionen är därför till stor del onödig och behöver oftast inte användas. Filerna skrivs istället direkt till din USB-enhet och när dialogrutan för filkopieringen når hundra procent är också hela filen kopierad. Vill du dock vara helt säker på att skrivcache-funktionen verkligen är avstängd är det bara att följa stegen här nedanför för att kontrollera att så är fallet.

Så ser du om skrivcache är avstängt i Windows

1. Börja med att starta Enhetshanteraren genom att öppna Start-menyn och söka efter just Enhetshanteraren. Använder du Windows 10 klickar du på Sök-symbolen bredvid Start-menyn och gör precis samma sak.

Starta Enhetshanteraren i Windows

2. Väl inne i Enhetshanteraren klickar du på Diskenheter. Ditt USB-minne eller din externa hårddisk bör synas någonstans bland enheterna i listan. Högerklicka på din enhet och välj Egenskaper.

Egemslaåer för Skrivcache i Windows

3. Klicka nu på fliken Principer. Om alternativet Bättre prestanda är ikryssat är skrivcache påslaget för din enhet. Kryssa i sådant fall istället för Snabb borttagning. Spara ändringen genom att klicka på OK. Du kan nu rycka ut din USB-enhet bäst du vill så länge inget kopieras till den för stunden.

Principer Skrivcache - Avaktiverat Windows

Har du några andra funderingar kring Säker borttagning och Mata ut-funktionerna? Skriv av dig i kommentarerna nedan!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend