Ladda ner och installera mods (moddar) till Minecraft

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Vill du eller ditt barn ladda ner moddar till Minecraft? Här går vi igenom vad du bör tänka på, vad mods egentligen är och hur du enklast installerar dem!

Samtidigt som Minecraft redan från början tillåter extremt mycket kreativitet finns det faktiskt också möjligheten att helt gå utanför de inbyggda ramarna för vad som kan och inte kan göras i spelet.

Det finns två huvudsakliga nedladdningsbara typer av filer som på ett eller annat sätt förändrar Minecraft-upplevelsen. Resource Packs/Texture Packs är en typ av tilläggspaket vilka ändrar färger och design på de olika block som finns att bygga med i spelet. Tilläggspaketen kan även bidra med nya ljudeffekter och musikslingor.

Den andra varianten av nedladdningsbara filer kallas moddar (mods/modifikationer). Moddar tillåter fler förändringar än vad tilläggspaketen gör. En mod kan ändra allt från hur block, karaktärer och hela världar beter sig och ser ut till vilka inställningar spelets menyer låter spelaren ändra och hur crafting-systemet fungerar – för att nämna några användningsområden.

Tilläggspaket går i regel att installera direkt i den vanliga versionen av Minecraft medan moddar kräver en modifierad version av spelet för att fungera. Detta bidrar till att det inte alltid går att spela online på vanliga servrar om du använder en modifierad version av spelet. Moddar går endast att installera på PC– och Mac-versionerna av Minecraft och är i regel gratis då de är skapade av andra Minecraft-spelare.

1. Att tänka på innan du börjar installera mods

Innan du börjar ge dig i kast med att installera moddar är det viktigt att tänka på att det, precis som med allt annat nedladdningsbart innehåll på Internet, gäller att använda sunt förnuft. Det finns mängder och åter mängder med jättebra moddar som absolut inte skadar varken datorn de laddas ned till eller skapade Minecraft-världar. Sedan finns det (tyvärr) också de filer som utger sig för att vara moddar men i själva verket är virus eller annan programvara som på olika sätt kan skada din dator eller din Minecraft-installation.

Här gäller det som sagt att förlita sig på sitt sunda förnuft. Om sajten du vill ladda ner en mod från verkar konstig, osäker eller på något sätt inte inger förtroende; ta det säkra före det osäkra och ladda inte ner någon mod därifrån. Så vida du inte är helt säker på att modden är ofarlig rekommenderar vi även att undvika moddar som saknar ordentliga installationsbeskrivningar, bilder etc. Något som de seriösare moddarna i princip alltid har.

1.1 Vart hittar man då Minecraft-mods?

Det finns en mängd platser att ladda ned moddar till Minecraft från. Några av de mest säkra och frekvent använda är planetminecraft.com och minecraftforum.net. Hittar du en mod som verkar spännande är vår rekommendation att se efter om den finns med på någon av ovanstående sajter innan du laddar ner den. Många moddare (personer som gör moddar) gör originaluppladdningen av sina moddar på antingen Planet Minecraft eller Minecraft Forum. Gör även en Google-sökning på den mod du vill ladda ner för att se om någon information (positiv eller negativ) går att hitta om modden.

2. Hur installerar man mods i Minecraft?

En av anledningarna till varför det upplevs som krångligt att installera moddar i Minecraft är helt enkelt för att det inte riktigt finns något standardiserat sätt att göra det på. I princip alla seriösa moddar kommer dock med installationsinstruktioner och stöd för en programvara kallad Forge.

Forge är kortfattat ett program (egentligen är det en mod) som på ett enkelt sätt låter dig välja om du vill starta Minecraft med eller utan moddar. Programmet håller sedan koll på vilka moddar som faktiskt laddas in när spelet startas och om de fungerar med den version av spelet du använder eller inte. Forge är (precis som mycket av materialet till Minecraft) helt gratis att ladda ned.

Så även om det finns andra metoder för att installera moddar i spelet är det varianten som använder programmet Forge vi kommer gå igenom här.

3. Gör en backup av dina Minecraft-världar

Innan du börjar installera moddar rekommenderar vi verkligen att du först gör en backup av dina nuvarande Minecraft-spelfiler och -världar. Moddar som installeras på rätt sätt ska inte påverka eller förstöra något i din installation av spelet. Dock kan det tyvärr ändå hända att världar blir ospelbara eller förstörs om du stöter på en dålig mod eller t.ex. försöker installera fel version av en mod.

För att göra en backup av dina inställningar behöver du först navigera till följande mapp i din dator:

Windows 10 (och tidigare versioner):

C:\Användare\Ditt användarnamn\AppData\Roaming

Mappen AppData är dold som standard och syns därför inte. För att snabbt komma direkt till mappen kan du klicka på Söksymbolen till höger om Start-menyn. Skriv Kör, klistra in sökvägen ”%appdata%” (utan citattecken) och tryck Enter.

MacOS:

~/Library/Application Support

Enklaste sättet att direkt ta dig till mappen är att välja i huvudmenyn (högst upp). Klicka på Gå till mappen, klistra in ”~/Library/Application Support” (utan citattecken) och tryck Enter.

I respektive mapp (Roaming eller Application Support) finns mappen minecraft. Denna mapp innehåller hela spelet med alla dess inställningar och världar. Vissa filer i mappen är viktigare än andra. Men då Minecraft inte tar upp mer än ett par hundra megabyte hårddiskutrymme rekommenderar vi att kopiera hela mappen (Högerklicka > Kopiera). Spara sedan mappen (Högerklicka > Klistra in) på ett säkert ställe antingen direkt på datorn eller på t.ex. en extern hårddisk.

Minecraft-mappen - Windows - Hitta
Här finns alla spelfiler till Minecraft. Världar, inställningar med mera.

4. Installera Forge

1. När alla förberedelser så är gjorde behöver du först installera Forge. Programmet hämtas direkt från files.minecraftforge.net. Klicka på den version som motsvarar din dators operativsystem. För Mac väljer du Installer. För Windows väljer du Installer-win. Vi rekommenderar att ladda ned den rekommenderade installationsfilen (under Download Recommended).

Minecraft - Ladda ner Forge - Installera moddar - Mods

2. Förmodligen behöver du nu vänta några sekunder medan en reklam visas. Högst uppe till höger klickar du sedan på Skip för att komma åt och ladda ned installationsfilen för Forge.

Vi rekommenderar att du inte klickar på själva reklamen då de annonser som visas många gånger är mycket missvisande och endast utformade för att du av misstag ska klicka på dem. Dock finns de tyvärr där då de möjliggör lagring och uppladdning av installationsfilerna för Forge.

Installera Forge - Reklam - Skip

3. När du sparat den nedladdade filen på valfritt ställe på din dator dubbelklickar du på den för att starta installationsprogrammet (1). Välj Install client (2) och klicka på OK för att starta installationen (3).

Installera Forge - Minecraft - Install Client

4. Själva installationen tar bara några sekunder. Starta nu Minecraft och klicka på den lilla pilen till höger om Spela-rutan. Du bör här se två alternativ. Dels kan du starta Minecraft som vanligt (Senaste utgåva), dels kan du starta Minecraft med Forge (forge). Klicka på Forge och välj Spela för att starta spelet.

Minecraft - Spela Forge - Starta med moddar - Mods

5. Innan spelet startas visas nedanstående laddningsskärm. Låt alla filer hämtas och installeras. Minecraft startar sedan av sig själv, precis som vanligt.

Minecraft - Startar Forge - Mod - Moddar

6. Om allt gått som det ska bör du se alternativet Mods direkt i spelets huvudmeny. Här kommer alla moddar du installerar att visas. För tillfället är det endast Forge-programmet (vilket tekniskt sett är en mod) plus några filer för hanteringen av andra moddar som är installerade.

Minecraft - Mods syns i huvudmenyn

5. Ladda ner och installera mods

När Forge nu är installerat är det dags att ladda ned och installera en mod. För att moddar ska kunna laddas in behöver du först avsluta Minecraft.

Som vi gick igenom tidigare finns det många olika webbplatser att ladda ned Minecraft-moddar från. Vi kommer här visa hur du installerar modden Realistic Torches, vilken kan hämtas från minecraftforum.net. Tänk som sagt på att installationsprocessen kan skilja sig mellan olika moddar. Läs därför alltid instruktionerna innan du installerar en mod.

1. Det första du bör göra innan du laddar ner en mod är att kontrollera att den är kompatibel och fungerar med den version av Minecraft du använder. För närvarande är version 1.11.2 den senaste versionen av Minecraft. Vilken version du använder kan enkelt ses i Minecraft Launcher-programmet innan själva spelet startas.

Minecraft - Se vilken version av spelet man har
Här ser vi att det är version 1.11.2 av Minecraft som är installerad. De moddar som laddas ner bör alltså vara kompatibla med just den versionen av spelet.

2. Gå till minecraftforum.net (eller en annan sajt för Minecraft-moddar) och leta upp den mod du vill installera. Kontrollera som sagt först att modden är uppdaterad till din version av Minecraft. Klicka därefter på nedladdningslänken och spara filen på din dator. De flesta moddar består antingen av en .jar-, .rar-, eller .zip-fil. Vissa webbläsare varnar som standard för dessa filtyper och menar att de kan vara osäkra. Använder du dock planetminecraft.com eller minecraftforum.net att ladda ner moddar från kan du utan problem ignorera dessa varningar.

Minecraft - ladda ner mod - mods - moddar
En del moddar gjorda för äldre versioner kan ibland fungera utan problem med nyare versioner av Minecraft. Dock är det ingen garanti att de fungerar om inte skaparen faktiskt gjort det tydligt att så är fallet. I värsta fall kan fel version av en mod till och med förstöra en spelvärld. Vi rekommenderar därför att alltid kontrollera så versionerna av mod och spel överensstämmer.

3. När det gäller moddar som installeras med hjälp av Forge är själva installationsprocessen extremt simpel. Det enda du behöver för att installera din mod är att åter navigera till Minecraft-mappen enligt Steg 3. Direkt i huvudmappen (minecraft) finns sedan en mapp vid namn mods. Öppna den och klistra in din nedladdade mod-fil. (Använder du exemplet ovanför är filen av typen .jar). Svårare än så är inte själva installationen.

Appdata - Roaming - Minecraft - Mods - Klistra in mod

4. Starta nu åter Minecraft och välj Mods i huvudmenyn. De moddar som hittats av Forge och laddats in i spelet visas här i bokstavsordning. I exemplet nedan syns nu Realistic Torches nu bland de installerade moddarna. Genom att klicka på Disable kan du också direkt stänga av modden inifrån spelet.

Minecraft - Mod - Moddar - Installerad - Forge - Mods

5. Svårare än så är det faktiskt inte att installera moddar till Minecraft. Tänk dock som sagt på att alltid dubbelkolla att den mod du tänker installera inte har några negativa kommentarer eller annat som kan tyda på att modden i själva verket antingen kan krascha ditt spel, alternativ inte vara någon mod över huvud taget.

Har du bara det sunda förnuftet i bakhuvudet är det i princip helt ofarligt att testa vidare för att ta del av det enorma mod-utbud som finns till Minecraft. Lycka till!

Minecraft - Mod installerad
Våra nya facklor (från Realistic Torches) som faktiskt kan slockna känns mycket mer verklighetstrogna än de gamla som brann i all evinnerlighet.

Stöter du på några problem eller har frågor kring installation av moddar i Minecraft? Fråga på i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

25 kommentarer

 1. jag lyckades få ner forge och den visade sig precis som i er beskrivning, men inga mods syntes trots att jag hade laddat ner dem. Sen gjorde jag nåt och nu när jag trycker på spela och forge så kommer inte mods upp alls. Ska jag avinstallera på nåt sätt och göra om det på nytt? Men hur gör man då?

  • Hej! I regel har problem som detta med att göra att de moddar som läggs till inte är kompatibla med den version av Minecraft man använder (förmodligen den senaste). Det kan också vara så att de nedladdade moddarna är komprimerade i t.ex. rar– eller zip-filer och behöver packas upp (extraheras) innan de kan användas. Vad har mod-filerna för filändelse?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. det verkar som om du använder en icke-stödjande modifierad version av spelet.
  The game crashed whilst initializing game
  Error: java.lang.RuntimeException: Invalid id 4096 – maximum id range exceeded.

  • Hej! Av felmeddelandet att döma gissar jag antingen att den/de moddar du använder inte är kompatibla med den version av Minecraft du kör. Alternativt att du har för många moddar installerade. I det sistnämnda fallet kan det kanske vara värt att testa med denna mod (tänk dock på att den gör äldre världar ospelbara!).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej! Min son vill så gärna ha ett pokemon mod till Minecraft på sin surfplatta, vet du om det går att fixa (isåfall, vet du hur)? Stort tack på förhand!
  Mvh,
  Linda

  • Hej! Jag har aldrig testat det själv, men så vitt jag kan läsa mig till ska det faktiskt gå. Processen ser lite olika ut beroende på om ni använder en Apple iPad eller en surfplatta med Android som operativsystem. Här finns en guide från wikihow (på engelska) som går igenom båda alternativen: How to Install Mods on Minecraft PE

   Nu har jag som sagt inte testat detta så vågar inte lova hur bra det faktiskt fungerar. Men kanske kan vara värt ett försök i alla fall!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Tack så himla snällt att du svarade Christoffer :-)! Jag ska försöka hjälpa min son med hjälp av denna guide, tack igen!

 5. Hej! Jag hittar inte installer-win för att ladda ner Forge för Windows 10. Chansade med installer men kunde inte komma till installationsläget.

  • Hej! De verkar ha ändrat lite för hur det ser ut när man hämtar filen. Det ska vara Installer under Download Recommended man ska välja. Själva installationsfilen verkar ha bytt filändelse från .exe till .jar, men själva installationen verkar ändå vara ungefär densamma. Vart i processen kör du fast?

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Så vitt jag kan läsa mig till går det inte att på något enkelt (och knappt ens svårt) sätt installera mods på PS4-versionen av Minecraft. Utan det är framförallt dator-varianterna (PC/Mac/Linux) som detta går att göra på. Konsolversionerna av Minecraft är kortfattat och tyvärr bra mycket mer låsta än dator-varianterna.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej
  Jag laddar ner installationsfilen för Forge till datorn med Windows 10. Filen öppnas med Ultra Zip när jag klickar på den, jag sparat det öppnade i hämtade filer. Men sedan finns det ingen .jar eller .exe fil att klicka på för att det ska installeras på datorn och kopplas samman med Minecraft.
  Jag kommer inte vidare och inget händer med Minecraft.

  • Jag löste det själv, genom att välja ”öppna med Java” istället för att låta datorn själv välja

   • Hej! Vad skönt att det löste sig, och tack för att du delade med dig av lösningen!

    // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hejsan!
  Är ny i Minecraft världen och undrar hur man gör det här med mods? Sonen är intresserad av camping modden men jag är osäker på hur jag ska gå tillväga. Vi har både Nintendo Switch och PC.
  Mvh

  Marie

  • Hej! Den version som har egentligt stöd för moddar är den så kallade Java Edition, vilken finns till Windows, MacOS och Linux. Switch-varianten av Minecraft är mer låst och det går inte att installera moddar på samma sätt, utan man är låst till nedladdningsbart material tillverkaren av spelet själv godkänt.

   Om det är Java Edition ni har skulle jag rekommendera att börja där. Förslagsvis med att följa denna guide :-) Nu har den några år på nacken, men grunderna ska vara desamma fortfarande. Sen är det tyvärr lite krångligt att komma igång med mods i Minecraft, så räkna med lite testande för att få de olika moddarna att fungera :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Jag hittar inte mappen. När jag skriver appdata så kommer ett dokument upp och det finns ingen app. Snälla hjälp mig någon, jag har windows 8 pro.

  • Hej! Vad konstigt. Kan det ha något med att datorn inte visar dolda filer att göra kanske? Här är en video som går igenom hur du visar dolda filer och mappar (såsom appdata-mappen) i Windows 8.1.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej! Jag försöker ladda ner forge men det kommer inte fram något alternativ som heter installer- Win, utan bara installer! Jag trycker på installer ändå fast jag har Windows och trycker på skip i högra hörnet! Då kommer ett meddelande upp om att filen kan förstöra datan, ska jag gå vidare?

  • Hej! Du gör helt rätt. Det står numera bara Installer. Jag gissar på att det är någon form av antivirusprogram, alternativet din webbläsares automatiska skydd, som reagerar på att filen som försöker hämtas är av typen .jar. Vilket inte är något farligt i sig, så länge man laddar ned den från en betrodd källa. Vilket https://files.minecraftforge.net/net/minecraftforge/forge/ i detta fallet är. Jag skulle säga att det är helt lugnt att ladda ned filen i fråga.

   Många säkerhetsprogram flaggar dock samtliga filer med vissa ändelser (t.ex. jar, exe, m.fl.) som potentiellt skadliga. Vilket kommer sig av att många virus etc. mycket riktigt har dessa ändelser då de är lätta att bara dubbelklicka på för att automatiskt installera programvara. Men i detta fallet ska det vara helt lugnt som sagt :-)

 10. Jag försöker hjälpa barnet att ladda ner forge, men när filen .jar är nedladdad, så kommer det inte upp ett alternativ som installer, utan upp dyker bara en text-fil med en massa konstiga tecken i anteckningar och vi kommer inte vidare.

  • Hej! .jar-filerna öppnas med hjälp av programspråket Java. Detta bör dock redan vara installerat på datorn om ni spelat Minecraft tidigare. Annars kan det hämtas/uppdateras helt gratis här: https://www.java.com/sv/download/. I övrigt kan det krävas att man högerklickar på .jar-filen och väljer ”Öppna med” följt av ”Java(TM) Platform Binary”. Då ska det fungera! Återkom gärna om det inte går så får vi forska vidare!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.