Så laddar du ner torrent-filer på PC och Mac

Det senaste

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Hur skriver man svenska bokstäver (å ä ö) med ett engelskt tangentbord?

Behöver du skriva på svenska men just upptäckt att datorns tangentbord varken har å, ä eller ö? Så får du fram bokstäverna - både med och utan hjälp av extra program.

Torrent-filer (även kallade torrents och BitTorrents) finns lite här och var på internet. Det är dock inte helt självklart hur du gör för att ladda hem dessa filer. Här visar vi hur du går tillväga i både Windows och Mac OS X!

Om du inte har ett dugg lust att lära dig något om torrent-teknik och hur den fungerar, utan bara vill ladda ner din torrent-fil rekommenderar vi att du hoppar över första stycket.

Bakgrund: Så fungerar torrent-tekniken

Kort beskrivet är en torrent-fil en fil som innehåller en eller flera länkar till olika så kallade trackers (lite krasst översatt till svenska; följare). Dessa trackers (t.ex. The Piratebay Bay för att nämna den kanske allra mest kända) berättar sedan för dig vilka användare som för tillfället är uppkopplade mot den aktuella trackern och som har den fil du vill ha.

Själva torrent-filen innehåller alltså inga filer. Utan endast uppgifter om vart du hittar information om var filen du vill ha finns någonstans. Du laddar heller inte ner innehållet i torrent-filer från någon server eller databas, utan direkt från andra användare som för tillfället delar just den filen.

För att kunna läsa torrent-filer behövs ett torrent-program. Dessa program tar hand om informationen som finns i torrent-filen. De börjar med att koppla upp sig mot den eller de trackers som finns lagrade i filen. Därefter kopplar programmet upp sig mot alla tillgängliga användare (på engelska peers) som för tillfället laddar ner eller upp filen du vill ladda hem. De personer som endast laddar upp hela filen kallas för distributörer (på engelska seeders). Medan de som laddar ned filen kallas för reciprokörer (på engelska leechers).

Torrent-programmet laddar sedan ner olika delar av filen från olika användare och pusslar därefter ihop alla delar till den färdiga filen, som i sin tur sparas på din hårddisk.

Steg 1. Installera ett torrent-program

För att kunna ladda ner torrent-filer behöver du ett program som kan läsa dem. Det finns en uppsjö program för detta ändamål. Ett av de mest populära är uTorrent. Dock har programmet i senare versioner fått mycket kritik för att det innehåller stora mängder otrevlig reklam. Vi rekommenderar därför avstickaren qBittorrent som både är reklamfritt och finns på svenska.

1. Hämta qBittorrent genom att gå till qbittorrent.org och klicka på Download. Välj det operativsystem du har och klicka på länken för det operativsystemet.

Ladda ner torrents - Hämta qBittorrent 1

2. Klicka på Download qBittorrent Windows eller Mac OS X för att ladda ner programmet antingen till Windows eller Mac OS X.

Ladda ner torrents - Hämta qBittorrent 2

3. Starta den nedladdade programfilen och installera programmet enligt instruktionerna. När du kommer till alternativet Välj komponenter att installera rekommenderar vi att låta alternativen vara ikryssade som bilden nedan.

Installera ett BitTorrent-program för att ladda ner torrent-filer

4. Slutför sedan installationen och starta qBittorrent.

Steg 2. Ställ in qBittorrent

1. När programmet startar är det med en uppmaning om att du själv ansvarar för det material du delar med dig av. Klicka på Jag godkänner för att acceptera detta.

qBittorrent Acceptera varningsmeddelandet

2. Det finns en mängd inställningar i qBittorrent och vi rekommenderar att du tar dig lite tid att titta igenom dem. Vi gissar dock att du verkligen vill ha din fil så snabbt som möjligt och därför går vi endast igenom den viktigaste inställningen – att bestämma vart nedladdade filer ska hamna!

3. Klicka på Verktyg följt av Alternativ i programmets meny (högst upp). Välj sedan Hämtningar och klicka på de tre prickarna längst till höger under Spara filer till platsen. Leta sedan upp en mapp där du vill spara dina nedladdade filer. Spara ändringarna genom att klicka på Verkställ.

qBittorrent - Ställ in vart nedladdade filer sparas

Steg 3. Ladda hem en torrent-fil

1. Då var det dags att hämta hem den torrent-fil du vill åt. Vi använder här Linux-operativsystemet Ubuntu som exempel (det är helt gratis och alldeles jättelagligt att ladda hem). Klicka på länken till din fil, välj Öppna med och se till att qBittorrent är valt i listan. Klicka sedan på OK för att ladda hem torrent-filen och öppna den i qBittorrent.

Ladda ner en torrent-fil (Linux)

I vårt exempel använder vi Firefox som webbläsare. Beroende på vilken webbläsare du använder laddas ibland torrent-filen hem utan att du får möjlighet att välja att den ska öppnas. I det fallet är det dock bara att leta på den nedladdade torrent-filen och dubbelklicka på den för att öppna den, varpå qBittorrent startar automatiskt.

2. Så snart qBittorrent startat ber programmet oss bekräfta om vi är nöjda med vart vår fil sparas. Vi klickar på OK varpå nedladdningen av filen startar i princip direkt.

Spara en torrent i qBittorrent

3. Vad som nu händer är att qBittorrent kopplar upp sig mot andra som för tillfället delar ut filen vi vill ladda ner och hämtar filen från dem. Samtidigt som vi laddar ner filen laddar vi även upp de färdiga delarna av den till andra användare som också vill åt filen (det är ungefär det här som är tanken med torrent-tekniken; att alla delar med sig).

Ladda ner / hem en torrent i qBittorrent
Vår torrent-fil laddas ner med hjälp av qBittorrent-programmet.

4. Du kan även välja att inte ladda upp filen till andra användare genom att gå till Verktyg > Alternativ > Anslutning och ställa Allmänt maximalt antal sändningsplatser per torrent och Maximalt antal sändningsplatser per torrent till 0 (noll). Samt klicka på Hastighet och här ställa ned KiB/s till 0 (noll) under Sändning. Att inte ladda upp en fil du laddar ner resulterar dock oftast i mycket lägre nedladdningshastighet.

Steg 4. Ta bort en torrent-fil

När din nedladdning nått hundra procent har du två alternativ:

1. Låta filen vara kvar i qBittorrent och fortsätta att dela den med andra.
2. Ta bort filen från qBittorrent så du inte fortsätter att dela den.

Det första alternativet kräver inte något alls medan det andra kräver att du högerklickar på filen du vill sluta ladda upp och väljer Ta bort. Var noga med att rutan Ta även bort filerna på hårddisken inte är ikryssad. Klicka sedan på OK för att ta bort bara torrent-filen ur qBittorrent-programmet och lämna kvar de nedladdade filerna på din hårddisk.

Ta bort en nedladdat torrent-fil 1
Ta bort en nedladdat torrent-fil 2

Kan du inte öppna din nedladdade fil?

Många gånger är torrent-filer paketerade (hopplockade) på lite speciella sätt. Är det så att den fil du just laddat ned består av femtioelva stycken småfiler (som bilden nedan) och du inte vet vad du ska göra med dem. Inga problem! Svaret hittar du här: Öppna nedladdade RAR-filer i Windows och Mac OS X – Så gör du!

Ett RAR-arkiv med en mängd nedladde RAR-filer

Känner du någon som skulle kunna ha nytta av den här guiden? Rekommendera gärna till personen via dela- och gilla-länkarna här nedanför!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Hur skriver man svenska bokstäver (å ä ö) med ett engelskt tangentbord?

Behöver du skriva på svenska men just upptäckt att datorns tangentbord varken har å, ä eller ö? Så får du fram bokstäverna - både med och utan hjälp av extra program.

Vad betyder de gula strecken i tidslinjen hos vissa YouTube-videor?

Har du också funderat på vad de gula strecken i tidslinjeindikatorn i botten av en del YouTube-videor egentligen berättar för något?

Går det att stänga av den lysande Apple-loggan på en Macbook?

Ja, hur ligger det till egentligen? Går det att stänga av den lysande Apple-logotypen på baksidan av äldre Macbook-datorer och i sådant fall - hur gör man?

Relaterat innehåll