Hjälp! Jag kan inte längre skriva å, ä, ö och andra specialtecken

Kan du helt plötsligt inte skriva å, ä, ö, frågetecken, understreck eller andra vanliga tecken på din Windows-dator. Så enkelt löser du problemet!

Många har säkert upplevt att vissa tecken samt bokstäverna å, ä och ö rätt som det är inte längre går att skriva med tangentbordet. Istället skapar bokstaven å en klammerparentes ([), ä blir en apostrof () och ö framkallar ett semikolon (;). Frågeteckensymbolen skriver å andra sidan ut understreck medan understrecksfunktionen skriver ut ett frågetecken. Ingen ordning alls med andra ord.

Så får du tillbaka å, ä, ö och andra specialtecken igen

Vad ovanstående beror på är i 99 procent av fallen att du av misstag kommit åt knapparna Alt och Skift samtidigt. Detta gör att Windows skiftar mellan olika så kallade tangentbordslayouter. I vanliga fall är det svenska och engelska som automatiskt går att skifta mellan i Windows 10. Använder du däremot något annat språk kan det vara ännu fler än två tangentbordslayouter det går att skifta emellan.

1. För att återställa tangentbordslayouten och skrivspråket till ditt vanliga språk behöver du bara trycka ned Alt- och Skift-tangenterna samtidigt.

Kan inte skriva å, ä, ö - Svenska bokstäver - Shift och Alt

2. Längst ned till höger i Aktivitetsfältet bör då texten som indikerar just vilken tangentbordslayout som används ändras. Har du fler än två tangentbordslayouter installerade kan du behöva trycka Alt + Shift ytterligare gånger för att återgå till korrekt språk.

Alt + Shift - ENG till SWE tangentbordslayout

3. Så snart tangentbordslayouten är tillbaka på ditt standardspråk fungerar förhoppningsvis alla tecken och bokstäver såsom de brukar göra.

Fungerar det ändå inte eller har du stött på något annat teckenrelaterat problem? Dela med dig av funderingarna i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

76 kommentarer

  • Hej! Testa att manuellt ta bort samtliga tangentbordslayouter och språk i inställningar för Windows 10. Lägg därefter till endast Svenska och se om det löser problemet. Du kan förslagsvis och ågorlunda följa stegen under ”Byt tangentbordslayout i Windows” här.

  • Hej! Hm, svårt att säga vad som kan strula när det är så pass många (och så vitt jag kan se, orelaterade) tangenter som inte fungerar. Kom problemet plötsligt eller i samband med någon installation eller liknande? Det enda jag kan hitta kring detta är att det kan bero på att något faktiskt gått sönder hos tangentbordet, vilket gjort att en i princip hel rad tangenter slutat fungera. Men utan lite mer information är det svårt att gissa sig till :-)

 1. Hej! Jag chansar med en fråga rörande min Chromebook Lenovo Yoga. För en tid sedan började den att öppna arkiv varje gång jag skriver Ä ä när jag är inne endast i word-appen, kan du möjligen hjälpa mig röna ut varför det är just Ä ä tangenten som triggar att öppna arkiv, som en sorts kortkommando? Jag håller på att bli tokig, vill ju skriva i word inte bara i google drive.. Mvh Jessica

  • Hej! Det lät ju extremt jobbigt. Det första jag skulle testa är att dubbelkolla så språkinställningarna är korrekta och att svenska används, så det inte är något där som spökar.

   I annat fall låter det ju verkligen som du tror, att det är någon form av kortkommando som orsaker problemet. Jag lyckas dock inte hitta något liknande alls när jag söker runt, så lite osäker på exakt hur Ää faktiskt blivit kopplad till just Arkiv-menyn. Ta en titt om det finns något under Visa > Makron > Visa makron (längst till höger) i Word. Och välj i sådant fall att radera eventuella makron som finns sparade.

   • Hej!
    Jag har kollat makron, men verkar inte finnas på min chromebook via den väg du beskriver. Det är så galet, att det också bara händer i word-appen, inte någon annanstans. Har provat att radera och ladda ner igen. Det är ett nytt fenomen som dykt upp. Önskar jag visste vad jag gjort, så skulle jag göra det ogjort :)
    Kollade språkinställningarna och de ska vara på svenska . Så himla konstigt! Tack för att du försöker hjälpa, fortsätt gärna om du kan komma på något, vad som helst :)

    • Hej igen! Ah, vad trist att det inte såg likadant ut. Kan tänka mig att Word skiljer sig lite på just Chromebook mot andra operativsystem också. Lyckas verkligen inte hitta något alls när jag söker efter liknande problem. Något som kan vara värt att ta en titt på är däremot de så kallade ”tillgänglighetsfunktionerna” som finns tillgängliga. Det är ungefär hjälpmedel som ska göra datorn enklare att använda för vissa användare. Problemet är att en del av dessa funktioner istället gör att underliga problem kan uppstå, åtminstone om de fungerar någorlunda likt liknande funktioner i Windows (vilket jag förstår det som att de gör). Framförallt skulle jag ta en titt om funktionen ”Använda kortkommandon en tangent i taget” kanske har aktiverats av misstag, något som eventuellt skulle kunna resultera i problem liknande det du beskriver. Här finns lite mer läsning om hur du kommer åt dessa funktioner.

     Som sagt bara en vild gissning, återkommer absolut om jag hittar något mer! I värsta fall och om du har möjlighet att spara all data på datorn finns ju också möjligheten att göra en total återställning av den och då (förhoppningsvis) bli kvitto problemet. Men det kanske är en lite extrem åtgärd om det går att lösa på något annat sätt :-)

   • Hej. Nej några makron kunde jag inte hitta i min word-app, fanns inte längst till höger :( eller någon annanstans vad jag kunde se. Jag har definitivt svenska, dubbelkollade. Antingen är det bara något som uppstått och bestämt sig för att stanna kvar. Det är ändå konstigt att det BARA är i word-appen och inte i någon annan app. Skumt är vad det är.

    • Nej, det verkade inte hjälpa heller. Jag får fortsätta på driven och sen klistra in i appen. Tack för att du försökt :) Vänligen, Jessica

     • Ah, vad dumt :-/ Återkommer om jag trillar över något annat som känns relaterat. Supertrist att det inte gick att lösa. / Christoffer, enkelteknik.se

     • Jag har tyvärr inte lyckats hitta något mer vettigt här är jag rädd :-/ En sista sak skulle ju vara att kontakta datortillverkaren och höra med dem om de stött på felet tidigare.

 2. En annan fråga:
  Använder mest Samsung pad. Ingen problem, allt fungerar med olika språk switchar, men fått ZAGG Bluetooth tangentbordet får att kunna skriva mer ’datorliknande’. På tangentbordet finns även avenska och danska bokstäver.
  Har kollat att det finns olika språk (svenska, engelska) , och olika tangentbord på min plata. Och trots allt som fungerar, då INGA tangentkombinationer hjälper inte med at få de sbenska åöä. Massaker. Kan någon hjälpa, snälla ?

  • Hej! Vad konstigt. Jag tolkar det som att det trots allt står å, ä, ö när du växlar tangentbord på plattan (alltså att de tecknen kommer fram och går att skriva med så länge det inbyggda skärmtangentbordet används).

   Tangentbordet borde ju känna igen detta automatiskt tycker jag. Personligen fick jag (på iPad) ändra tangentbordslayout till svenska i inställningarna, men så snart å, ä, ö syntes på skärmen gick de också att skriva.

   Om du inte redan kollat igenom inställningarna under Inställningar > System > Språk och inmatning skulle jag börja där. Annars kan det ju även vara värt att installera ett annat tangentbord, t.ex. Googles populära gboard och se om det fungerar med det.

  • Hej! Tack för att du tog dig tid att dela med dig av glädjen :-D Och kul att texten kom till nytta!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hejsan! Snabbis fråga, jag vill gärna köpa ett tangentbord via amazon men kom på att de inte har å,ä och ö …. samt så är tangentbordet inte svenskt såklart så bokstäverna ligger inte som de ”brukar” Går det att ändra eller är det bara att bita i och köpa något dyrare via Elgiganten? Jag vill köpa en rosa tangentbord till min iPad och är student så vill helst inte lägga mer än 700kr! Stort tack för hjälpen !!

  • Hej! Ibland går det att välja t.ex. nordisk layout, men många gånger (och framförallt om tangentbordet inte är av ett specifikt märke) saknas å, ä, ö helt. Om du tänkt att skriva en del på det skulle jag personligen absolut rekommendera att köpa ett där å, ä, ö är utplacerade från början då det inte är någon särskilt rolig upplevelse att ha dem kopplade till andra tangenter.

   Vilket tangentbord tänker du på? Om du har möjlighet att klistra in länken här kanske jag kan hjälpa till med att hitta något liknande, men i en svensk butik och för under 700 kr :-)

   • Hej igen och tack för svar!! Jätte gulligt att du ställer upp helt frivilligt stort tack ! Tänker något liknande till artikelnummer: MM5276CH419ZP eller 920-009583. Självklart kan jag ta någonting i vit eller annan färg om du lyckas hitta, vill gärna att de ska vara trådlöst för att använda det till min iPad , tack igen!!

    • Hej! Om du klarar dig med bara tangentbordet (och ingen mus) skulle jag absolut säga Logitech K380 (det andra tangentbordet du länkade). Det ska vara ett av de mer kvalitativa, men ändå lite mindre, tangentborden för bland annat iPad (men kan även användas till Mac och PC om man vill det).

     Tangentbordet finns i både svart, vitt och rosa. Elgiganten har bara det svarta medan samtliga färger finns hos exempelvis Inet (länk). De har även gratis frakt. Har beställt därifrån många gånger själv och de är väldigt pålitliga och bra :-) Rosa och vit verkade däremot vara slut för stunden, men ska komma in om någon vecka.

 4. Hej
  Jag har åäö problem mfl på Samsung galaxy tab s7 fe och samsung book cover keybord slim (nordic).

  Jag har kontaktat Samsung support, de har samma åäö problem på samma utrustning, suport centers ex, så det är en bugg. Samsung ska hitta en lösning.

  • Hej! Grymt att du delar med dig, det är säkert inte bara du som har problem med just den kombinationen av tangentbord och platta. Förhoppningsvis löser Samsung det genom att mjukvaruuppdatering!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend