Hjälp! Jag kan inte längre skriva å, ä, ö och andra specialtecken

Kan du helt plötsligt inte skriva å, ä, ö, frågetecken, understreck eller andra vanliga tecken på din Windows-dator. Så enkelt löser du problemet!

Många har säkert upplevt att vissa tecken samt bokstäverna å, ä och ö rätt som det är inte längre går att skriva med tangentbordet. Istället skapar bokstaven å en klammerparentes ([), ä blir en apostrof () och ö framkallar ett semikolon (;). Frågeteckensymbolen skriver å andra sidan ut understreck medan understrecksfunktionen skriver ut ett frågetecken. Ingen ordning alls med andra ord.

Så får du tillbaka å, ä, ö och andra specialtecken igen

Vad ovanstående beror på är i 99 procent av fallen att du av misstag kommit åt knapparna Alt och Skift samtidigt. Detta gör att Windows skiftar mellan olika så kallade tangentbordslayouter. I vanliga fall är det svenska och engelska som automatiskt går att skifta mellan i Windows 10. Använder du däremot något annat språk kan det vara ännu fler än två tangentbordslayouter det går att skifta emellan.

1. För att återställa tangentbordslayouten och skrivspråket till ditt vanliga språk behöver du bara trycka ned Alt- och Skift-tangenterna samtidigt.

Kan inte skriva å, ä, ö - Svenska bokstäver - Shift och Alt

2. Längst ned till höger i Aktivitetsfältet bör då texten som indikerar just vilken tangentbordslayout som används ändras. Har du fler än två tangentbordslayouter installerade kan du behöva trycka Alt + Shift ytterligare gånger för att återgå till korrekt språk.

Alt + Shift - ENG till SWE tangentbordslayout

3. Så snart tangentbordslayouten är tillbaka på ditt standardspråk fungerar förhoppningsvis alla tecken och bokstäver såsom de brukar göra.

Fungerar det ändå inte eller har du stött på något annat teckenrelaterat problem? Dela med dig av funderingarna i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

70 kommentarer

    • Hej! Tack själv för den fina feedbacken! Superkul att artikeln kom till hjälp :-)

     // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hejsan! Jag är på Xbox och denna metoden funkar tyvärr inte skulle du kunna hjälpa mig ? Jag har försökt allt . Jag har ingen dator att försöka på men är inte Xbox One x en del av Windows ? Eller iaf Microsoft. Snälla hör av dig så Snabbt du kan … SALOVAPES är mitt social media namn på alla plattformar

    • Hej! Om du går in på Inställningar > Språk och plats > Tangentbordsspråk och testar att ändra språket till svenska där? Gör det någon skillnad?

  • Hej! Vilken plattform spelar du på? (PC, Mac, Xbox, iPad osv.)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Min kollega kan inte skriva stora bokstäver när hon håller ner Shift (dock funkar Caps Lock), och när hon håller ner Shift + en siffra, t.ex. Shift+5 för att skriva %, så skrivs siffran ut istället för %. Något tips?

  • Hej! Det låter som att alternativet Tröga tangenter aktiverats av misstag, vilket gör att bland annat Shift slutar fungera som vanligt. Testa att gå till Start-menyn > Inställningar > Hjälpmedel. Välj Tangentbord i menyn till vänster och se till att alla reglage är ställda till Av (om ni inte vet att de specifikt ska vara ). Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Stort tack Christoffer för snabbt svar, dessvärre har jag inte kunnat verifiera om det fungerar då min kollega varit upptagen hela dagen. Jag återkommer med hur det gick!

 2. Hej! Vilken bra fråga! Det finns lite olika sätt att åstadkomma detta. En av de snabbaste och som alltid fungerar, men inte är supersmidigt, är att använda någon av följande tangentkombinationer:

  å = Alt+134
  Å = Alt+143
  ä = Alt+132
  Ä = Alt+142
  ö = Alt+148
  Ö = Alt+153

  Det ska även fungera att byta tangentbordslayout till svenska och därefter använda funktionsknapparna (Shift + Sifferknapparna) för att få fram å, ä och ö. Här skiljer sig det dock lite från dator till dator vilken kombination som motsvarar vilket tecken.

  // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej,
  blev jätteglad när jag hittade denna hjälpen då detta har just inträffat på mitt Logitech Rugged folie till iPad 7e gen – till min stora besvikelse fungerade det inte med shit+alt, har du någon aning om vad jag kan göra för att åtgärda detta plötsliga problem?

  Mvh
  Jacqueline

  • Hej! Jag kan tänka mig att tangentbord utvecklade endast för iPad möjligen fungerar lite annorlunda när det gäller kortkommandon för att ändra språkinställningar etc. Har du testat att se efter om något blivit galet under Tangentbordsinställningarna på din iPad? Se denna länk för hur du gör!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  å ä ö försvann i Skype och då behövde man trycka ned Skift och AltGr för att det skulle fungera.
  Tack för hjälpen!

  • Hej! Tack för att du delade med dig av informationen, den kommer garanterat någon annan till nytta också :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej!
  Har stött på ett problem som jag aldrig sett eller hört om förut med det jag tror är själva datorn. Jag måste nämligen hålla ner Windows knappen för att kunna skriva ett litet ä medans skift tangenten ger mig ett stort Ä som vanligt. Har kopplat in flera andra tangentbord och de tär fortfarande samma. å och ö fungerar som det ska.
  Som sagt har jag aldrig sett eller hört om detta problem och jag kan inte hitta någonting på nätet.
  Tack.

  • Hej! Ja det var faktiskt inte helt lätt att hitta någon information om det alls. Om du inte redan gjort det skulle jag testa att radera det svenska språkpaketet helt (och installera exempelvis engelska) och därefter installera det igen. Bara för att utesluta något problem med teckenuppsättningen.

   Annars är jag som sagt riktigt osäker på vad som skulle kunna spöka :-/ Installerade du något program eller gjorde några ändringar du kan minnas i samband med att problemet uppstod?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. HEj, p[ v[r dator fungerar det inte att [terst’lla [,’,; utan den skriver som du ser en massa andra konstiga texten.
  Mvh Lasse

  • Hej! Jag skulle gissa på att det har något med inställningarna för tangentbordslayouten att göra. Jag går igenom hur man uppdaterar denna här. Förmodligen räcker det med att testa det sista steget under den första rubriken ”Lösning 1: Byt tangentbordslayout till svenska (rekommenderas)”. Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej, jag har precis samma problem som Timothy.. Har testat att ominstallera det svenska språkpaketet men felet kvarstår. Inget nytt om detta fenomen? Mvh Emil

  • Hej Emil! Verkligen superkonstigt problem. Har försökt söka lite mer men hittar i princip inget alls om det :-/ Har du kollat igenom och aktiverat/avaktiverat inställningarna under Inställningar > Hjälpmedel > Tangentbord för att se om någon av dem har någon inverkan? Tänker väl främst på Tröga tangenter och Låstangenter som brukar kunna skapa lite underliga fenomen ibland.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej, jag kollade igenom det och allt Är avaktiverat så ska inte vara något strul dÄr. Datorn jag har Är endast några månader gammal. Det Är likadant med olika tangentbord så måste va nåt i Windows. Mvh Emil

    • Hej! Men vad skumt :-/ Har försökt leta men hittar i princip inget alls om detta problem. Har det fungerat någon gång eller har det varit på detta sätt sedan datorn köptes? I annat fall kanske det kan vara värt att se om du har någon återställningspunkt (se under ”Återställa från en systemåterställningspunkt”) att gå tillbaka till och se om det hjälper.

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Datorn är bara några månader gammal, jag har byggt den själv och vill minnas att den varit så sedan installation. Inget jag tänkte på i början.. så lite osäker blir man ju. Riktigt mysko och irriterande är det iallafall :P

      Mvh Emil

     • Verkligen ett jätteunderligt problem. Nu gissar jag bara vilt, men kan det ha något att göra med någon språkinställning i BIOS? Eller någon form av tangentbordsläge/inställningar för USB i BIOS? Det är nog vad jag själv skulle kolla härnäst. Men efter det får jag ställa mig ganska frågande är jag rädd :-/

      // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej jag har en thailändsk dator jag har laddat ner svenskt tangentbord så å och ä fungerar men inte ö.. vad kan jag göra?

  • Hej! Hm, nu har jag inte koll på hur layouten på ett thailändskt tangentbord ser ut, men det är ju möjligt att det helt enkelt saknas tangenter för att alla bokstäver ska få plats. Annars kan jag rekommendera programmet Key Remapper (nämner det lite kort i slutet av denna artikel). Med det kan du själv bestämma exakt vad de olika knapparna på tangentbordet ska göra, så är det någon knapp som egentligen inte används ska det inte vara några problem att ställa om den till ö :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej! För ett tag sen så kunde jag inte längre skriva ”ä”. N¨är jag trycker på tangenten så blir det ett ¨ä med tecken framför ”¨ä”, jag kan ta bort det med irriterande n¨är man skriver.
  tack på förhand!

  • Hej! Det var underligt. Först och främst skulle jag dubbelkolla så att rätt språk och språkpaket är installerat och aktiverat. Se t.ex. första stycket i denna artikel.

   Jag skulle även rekommendera att se efter om någon hjälp-funktion aktiverats av misstag, t.ex. Tröga tangenter, som kan skapa de mest underliga fenomen. Du hittar dessa inställningar under Start > Kontrollpanelen (Kugghjulet) > Hjälpmedel > Tangentbord.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej, jag har ett fel som jag aldrig tidigare sett. När jag ska byta rad med enterknappen så får jag massa tecken innan den byter rad samt att den öppnar en kommando ruta (som man får när man högerklickar med musknappen samt ändrar läsriktning i txt dokumentet som jag provar i). Tecknen blir tillslut
  ’’’å+
  ’+-,
  Det ser ut som om jag får med ev. ett ö och ett ä med innan det byter till ’’’å

  Vad kan ha hänt?

 11. Har en Xiaomi-lur och ett Logitech nordiskt trådlöst tangentbord (modell K380)

  och jag får de konstiga tecken du beskriver
  [’; … för åäö…

  Jag har svenska som språkinställning men det hjälper ej. Funderar på om det kan vara bristande kompatibilitet då tangentbordet verkar äldre än telefonen (gissar). Vad säger du Christoffer?

  • Hej! Nja, K380 ska ju enligt Logitechs information vara kompatibelt med Android så att språkstödet skulle se annorlunda ut på nyare jämfört med äldre telefoner har jag svårt att se.

   Har du ändrat inställningarna även för tangentbordslayouten (och inte bara språkinställningen)? Gissar att dessa inställningar finns under Inställningar > Språk och tangentbord > Inmatningsmetod (eller liknande).

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend