Hjälp! Jag kan inte längre skriva å, ä, ö och andra specialtecken

Det senaste

Varför finns det två kontrollpaneler i Windows 10?

I persondatorbegynnelsens tid (typ 1985) fanns det endast en samlingsplats för Windows inställningar, kallad Kontrollpanelen. Så är det inte längre. Men varför?

Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Kan du helt plötsligt inte skriva å, ä, ö, frågetecken, understreck eller andra vanliga tecken på din Windows-dator. Så enkelt löser du problemet!

Många har säkert upplevt att vissa tecken samt bokstäverna å, ä och ö rätt som det är inte längre går att skriva med tangentbordet. Istället skapar bokstaven å en klammerparentes ([), ä blir en apostrof () och ö framkallar ett semikolon (;). Frågeteckensymbolen skriver å andra sidan ut understreck medan understrecksfunktionen skriver ut ett frågetecken. Ingen ordning alls med andra ord.

Så får du tillbaka å, ä, ö och andra specialtecken igen

Vad ovanstående beror på är i 99 procent av fallen att du av misstag kommit åt knapparna Alt och Skift samtidigt. Detta gör att Windows skiftar mellan olika så kallade tangentbordslayouter. I vanliga fall är det svenska och engelska som automatiskt går att skifta mellan i Windows 10. Använder du däremot något annat språk kan det vara ännu fler än två tangentbordslayouter det går att skifta emellan.

1. För att återställa tangentbordslayouten och skrivspråket till ditt vanliga språk behöver du bara trycka ned Alt- och Skift-tangenterna samtidigt.

Kan inte skriva å, ä, ö - Svenska bokstäver - Shift och Alt

2. Längst ned till höger i Aktivitetsfältet bör då texten som indikerar just vilken tangentbordslayout som används ändras. Har du fler än två tangentbordslayouter installerade kan du behöva trycka Alt + Shift ytterligare gånger för att återgå till korrekt språk.

Alt + Shift - ENG till SWE tangentbordslayout

3. Så snart tangentbordslayouten är tillbaka på ditt standardspråk fungerar förhoppningsvis alla tecken och bokstäver såsom de brukar göra.

Fungerar det ändå inte eller har du stött på något annat teckenrelaterat problem? Dela med dig av funderingarna i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

43 kommentarer

 1. Min kollega kan inte skriva stora bokstäver när hon håller ner Shift (dock funkar Caps Lock), och när hon håller ner Shift + en siffra, t.ex. Shift+5 för att skriva %, så skrivs siffran ut istället för %. Något tips?

  • Hej! Det låter som att alternativet Tröga tangenter aktiverats av misstag, vilket gör att bland annat Shift slutar fungera som vanligt. Testa att gå till Start-menyn > Inställningar > Hjälpmedel. Välj Tangentbord i menyn till vänster och se till att alla reglage är ställda till Av (om ni inte vet att de specifikt ska vara ). Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Stort tack Christoffer för snabbt svar, dessvärre har jag inte kunnat verifiera om det fungerar då min kollega varit upptagen hela dagen. Jag återkommer med hur det gick!

 2. Hej! Vilken bra fråga! Det finns lite olika sätt att åstadkomma detta. En av de snabbaste och som alltid fungerar, men inte är supersmidigt, är att använda någon av följande tangentkombinationer:

  å = Alt+134
  Å = Alt+143
  ä = Alt+132
  Ä = Alt+142
  ö = Alt+148
  Ö = Alt+153

  Det ska även fungera att byta tangentbordslayout till svenska och därefter använda funktionsknapparna (Shift + Sifferknapparna) för att få fram å, ä och ö. Här skiljer sig det dock lite från dator till dator vilken kombination som motsvarar vilket tecken.

  // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej,
  blev jätteglad när jag hittade denna hjälpen då detta har just inträffat på mitt Logitech Rugged folie till iPad 7e gen – till min stora besvikelse fungerade det inte med shit+alt, har du någon aning om vad jag kan göra för att åtgärda detta plötsliga problem?

  Mvh
  Jacqueline

  • Hej! Jag kan tänka mig att tangentbord utvecklade endast för iPad möjligen fungerar lite annorlunda när det gäller kortkommandon för att ändra språkinställningar etc. Har du testat att se efter om något blivit galet under Tangentbordsinställningarna på din iPad? Se denna länk för hur du gör!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  å ä ö försvann i Skype och då behövde man trycka ned Skift och AltGr för att det skulle fungera.
  Tack för hjälpen!

  • Hej! Tack för att du delade med dig av informationen, den kommer garanterat någon annan till nytta också :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej!
  Har stött på ett problem som jag aldrig sett eller hört om förut med det jag tror är själva datorn. Jag måste nämligen hålla ner Windows knappen för att kunna skriva ett litet ä medans skift tangenten ger mig ett stort Ä som vanligt. Har kopplat in flera andra tangentbord och de tär fortfarande samma. å och ö fungerar som det ska.
  Som sagt har jag aldrig sett eller hört om detta problem och jag kan inte hitta någonting på nätet.
  Tack.

  • Hej! Ja det var faktiskt inte helt lätt att hitta någon information om det alls. Om du inte redan gjort det skulle jag testa att radera det svenska språkpaketet helt (och installera exempelvis engelska) och därefter installera det igen. Bara för att utesluta något problem med teckenuppsättningen.

   Annars är jag som sagt riktigt osäker på vad som skulle kunna spöka :-/ Installerade du något program eller gjorde några ändringar du kan minnas i samband med att problemet uppstod?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. HEj, p[ v[r dator fungerar det inte att [terst’lla [,’,; utan den skriver som du ser en massa andra konstiga texten.
  Mvh Lasse

  • Hej! Jag skulle gissa på att det har något med inställningarna för tangentbordslayouten att göra. Jag går igenom hur man uppdaterar denna här. Förmodligen räcker det med att testa det sista steget under den första rubriken ”Lösning 1: Byt tangentbordslayout till svenska (rekommenderas)”. Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej, jag har precis samma problem som Timothy.. Har testat att ominstallera det svenska språkpaketet men felet kvarstår. Inget nytt om detta fenomen? Mvh Emil

  • Hej Emil! Verkligen superkonstigt problem. Har försökt söka lite mer men hittar i princip inget alls om det :-/ Har du kollat igenom och aktiverat/avaktiverat inställningarna under Inställningar > Hjälpmedel > Tangentbord för att se om någon av dem har någon inverkan? Tänker väl främst på Tröga tangenter och Låstangenter som brukar kunna skapa lite underliga fenomen ibland.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej, jag kollade igenom det och allt Är avaktiverat så ska inte vara något strul dÄr. Datorn jag har Är endast några månader gammal. Det Är likadant med olika tangentbord så måste va nåt i Windows. Mvh Emil

    • Hej! Men vad skumt :-/ Har försökt leta men hittar i princip inget alls om detta problem. Har det fungerat någon gång eller har det varit på detta sätt sedan datorn köptes? I annat fall kanske det kan vara värt att se om du har någon återställningspunkt (se under ”Återställa från en systemåterställningspunkt”) att gå tillbaka till och se om det hjälper.

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Datorn är bara några månader gammal, jag har byggt den själv och vill minnas att den varit så sedan installation. Inget jag tänkte på i början.. så lite osäker blir man ju. Riktigt mysko och irriterande är det iallafall :P

      Mvh Emil

     • Verkligen ett jätteunderligt problem. Nu gissar jag bara vilt, men kan det ha något att göra med någon språkinställning i BIOS? Eller någon form av tangentbordsläge/inställningar för USB i BIOS? Det är nog vad jag själv skulle kolla härnäst. Men efter det får jag ställa mig ganska frågande är jag rädd :-/

      // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej jag har en thailändsk dator jag har laddat ner svenskt tangentbord så å och ä fungerar men inte ö.. vad kan jag göra?

  • Hej! Hm, nu har jag inte koll på hur layouten på ett thailändskt tangentbord ser ut, men det är ju möjligt att det helt enkelt saknas tangenter för att alla bokstäver ska få plats. Annars kan jag rekommendera programmet Key Remapper (nämner det lite kort i slutet av denna artikel). Med det kan du själv bestämma exakt vad de olika knapparna på tangentbordet ska göra, så är det någon knapp som egentligen inte används ska det inte vara några problem att ställa om den till ö :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej! För ett tag sen så kunde jag inte längre skriva ”ä”. N¨är jag trycker på tangenten så blir det ett ¨ä med tecken framför ”¨ä”, jag kan ta bort det med irriterande n¨är man skriver.
  tack på förhand!

  • Hej! Det var underligt. Först och främst skulle jag dubbelkolla så att rätt språk och språkpaket är installerat och aktiverat. Se t.ex. första stycket i denna artikel.

   Jag skulle även rekommendera att se efter om någon hjälp-funktion aktiverats av misstag, t.ex. Tröga tangenter, som kan skapa de mest underliga fenomen. Du hittar dessa inställningar under Start > Kontrollpanelen (Kugghjulet) > Hjälpmedel > Tangentbord.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej, jag har ett fel som jag aldrig tidigare sett. När jag ska byta rad med enterknappen så får jag massa tecken innan den byter rad samt att den öppnar en kommando ruta (som man får när man högerklickar med musknappen samt ändrar läsriktning i txt dokumentet som jag provar i). Tecknen blir tillslut
  ’’’å+
  ’+-,
  Det ser ut som om jag får med ev. ett ö och ett ä med innan det byter till ’’’å

  Vad kan ha hänt?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför finns det två kontrollpaneler i Windows 10?

I persondatorbegynnelsens tid (typ 1985) fanns det endast en samlingsplats för Windows inställningar, kallad Kontrollpanelen. Så är det inte längre. Men varför?

Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Test: Sonos Arc – Sonos tveklöst bästa soundbar

Sonos fokus på TV-ljud har ökat märkvärt de senaste åren. Nyast ut är soundbaren Sonos Arc som trots ett relativt högt pris är en av de bättre ljudlimporna på marknaden.

Test: ADATA SE800 – Snabb och tålig extern SSD-hårddisk

Det fullkomligt kryllar av externa hårddiskar på marknaden. ADATA SE800 lovar IP68-klassificiering och Gigabyte-hastigheter över USB-C för ett relativt överkomligt pris. Kan det vara något?

Relaterat innehåll

Send this to a friend