Installera Windows 10 från ett USB-minne

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Anledningarna till att installera en helt ren version av Windows 10 kan vara många. Det är ett utmärkt sätt att bli av med strulande filer och program. Samtidigt är det även en nödvändighet om du till exempel byggt en ny dator och inte ännu har något operativsystem installerat på din hårddisk.

Med ren version menar vi att inte göra en återställning eller liknande, utan att helt enkelt installera operativsystemet från grunden. Inga onödiga extraprogram kommer installeras, utan installationen kommer innehålla endast själva Windows 10 och de program Microsoft valt att inkludera i operativsystemet.

Om du istället redan har Windows 10 installerat på din dator och bara vill återställa allt till som det var från början rekommenderar vi att du använder den inbyggda återställningsfunktionen. Du hittar vår guide för att göra en återställning av Windows 10 här.

Steg 1. Innan du börjar: Gör en backup!

När du gör en helt ny installation av Windows 10 kommer allt innehåll på den hårddisk du väljer att installera operativsystemet på raderas. Om du därför har bilder, filmer eller andra filer du vill behålla på datorn är det nu hög tid att kopiera dem till antingen en extern hårddisk eller ett USB-minne. Givetvis kan du även använda t.ex. Dropbox för att spara din filer om du hellre önskar det.

Om du väljer att spara dina viktiga filer på en hårddisk eller ett USB-minne rekommenderar vi verkligen att du sedan kopplar bort enheten från datorn. Så inget raderas av misstag under installationen.

Steg 2. Förbered installationsmediet

Du kan köpa Windows 10 i butik och få det antingen på ett USB-minne eller en DVD-skiva. USB-minne är dock det vanligaste alternativet. Du kan även köpa Windows 10 direkt på Microsofts hemsida. Gör du det får du även med instruktioner hur du gör för att skapa ett startbart USB-minne eller bränna operativsystemet på en DVD-skiva om du hellre vill. Så snart du har ett startbart USB-minne eller en DVD-skiva kan du gå vidare till nästa steg för att börja installera Windows 10.

Köp och ladda ner Windows från Microsoft
Ett av de smidigaste sätten att köpa Windows 10 är direkt från Microsofts hemsida.

Om du istället redan har en produktnyckel till antingen Windows 7, Windows 8 (8.1) eller Windows 10 kan du med fördel använda Microsofts utmärkta verktyg för att själv skapa ett startbart USB-minne eller en DVD-skiva. Du kan därefter använda USB-minnet eller DVD-skivan för att installera Windows 10.

Har du alltså en gammal produktnyckel till Windows 7 eller 8 liggandes kan du använda denna för att installera en helt laglig kopia av Windows 10. Självfallet kommer du dock inte längre kunna använda produktnyckeln till det tidigare operativsystemet. Nyckeln görs istället om till en Windows 10-nyckel. Det enda du behöver är antingen ett USB-minne på minst 8 GB alternativt en tom DVD-skiva och en DVD-brännare. Fortsätt läsa för att se hur du gör.

Skapa ett startbart USB-minne eller en DVD-skiva

1. Börja med att öppna valfri webbläsare och gå till microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Scrolla nedåt och klicka på Ladda ned verktyget nu. Spara filen (MediaCreationTool.exe) och starta den.

Ladda ner verktyget för att skapa ett startbart USB-minne - Windows 10

2. När programmet startat väljer du först Acceptera för att komma vidare. Välj därefter Skapa installationsmedia. Detta gäller även om du faktiskt sitter vid den dator du vill installera om. För att kunna göra en helt ren installation behöver du kunna radera allt innehåll från hårddisken. Detta är endast möjligt genom att placera installationsfilerna någon annanstans än på datorn. Klicka därefter på Nästa för att gå vidare.

Windows 10 - Skapa installationsmedia - USB - Nästa

3. Nästa skärm låter dig först välja vilket språk du vill använda för ditt nya operativsystem. Under alternativet Utgåva kan det finnas lite olika alternativ (Windows 10, Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 N). Beroende på vilken version av Windows din produktnyckel är för är det här viktigt att du väljer korrekt alternativ. Vanligast är att det endast går att välja Windows 10 och Windows N. Windows N är i sammanhanget en väldigt ovanlig version av Windows, så oftast är det bara Windows 10 som ska väljas.

Det sista alternativet, Arkitektur, låter dig välja om Windows 10 ska laddas ned med stöd för antingen 64-bits eller äldre 32-bits-processorer (även kallat x86). I de allra flesta fallen idag är det 64-bits-versionen du ska använda. Känner du dig dock osäker kan du välja att inkludera båda versionerna. Datorn känner sedan av själv vilken version som ska användas under installationen.

När du gjort dina val klickar du på Nästa för att fortsätta.

Windows 10 - Installera - Språk - Utgåva - Arkitektur

4. Du får nu välja om du antingen vill skapa ett startbart USB-minne med Windows 10 på, eller om du vill spara en så kallad ISO-fil innehållandes operativsystemet. Denna ISO-fil kan du sedan bränna på en DVD-skiva för att skapa en startbar DVD-skiva att installera Windows från. Väljer du ISO-fil får du därefter alternativet att spara filen med Windows 10 på valfritt ställe. Vänta tills filen laddats ner och bränn den därefter i valfritt brännarprogram genom att välja alternativt Bränn skivavbild/image.

Väljer du istället USB-flashminne som installationsmedia behöver du göra några ytterligare val. Läs vidare!

Windows 10 USB - Välj vilka media du vill använda - Flashminne

5. Om du inte redan satt ditt USB-minne i datorn är det dags att göra det nu. Så snart det sitter i en ledig USB-port klickar du på Uppdatera enhetslistan för att installationsprogrammet ska kunna hitta minnet.

På bilden nedan ser vi att vårt USB-minne (som fått enhetsbeteckningen D) dykt upp i listan. För att dubbelkolla att det verkligen är rätt enhet du använder rekommenderar vi att gå till Den här datorn och kika så det faktiskt är ditt USB-minne som är valt för installationen. All data på installationsenheten (USB-minnet) kommer raderas under installationen. Om du har flera minnen eller hårddiskar inkopplade i datorn rekommenderar vi att du kopplar ur dem för att minimera risken att fel enhet raderas.

Så snart du känner dig säker på att installationsprogrammet hittat rätt USB-minne klickar du på Nästa för att fortsätta.

Windows 10 - Välj ett USB-flashminne - Enhetsbokstav

6. Installationsprogrammet laddar nu ned Windows 10 och formaterar ditt USB-minne så datorn kan starta direkt från det. Själva nedladdningen av Windows 10 tar olika lång tid beroende på hur snabb din internetuppkoppling är. Det kan ta allt från några minuter till flera timmar.

Laddar ner Windows 10 - Använda datorn

7. När allt är klart berättar installationsprogrammet att ditt USB-minne är redo att användas för att installera Windows 10 från. Klicka på Slutför för att stänga programmet.

USB-flashminnet är redo - Windows 10

Steg 3. Se till att datorn startar från rätt enhet

Som standard brukar de flesta datorer starta direkt från datorns hårddisk. För att kunna starta installationen av Windows 10 behöver du dock berätta för datorn att den ska starta från USB-minnet eller DVD-skivan istället. Detta gör du i datorns så kallade BIOS (eller UEIF på nyare datorer). Kortfattat är BIOS/UEFI det operativsystem som finns inbyggt i datorns moderkort från början och som behövs för att kunna starta något över huvud taget.

1. Att komma in i BIOS/UEIF görs på lite olika sätt på olika datorer. Oftast går det till så att du först stänger av datorn. Starta därefter datorn och tryck direkt och upprepade gånger på antingen Delete-, F1-, F2- eller F8-tangenten på datorns tangentbord (vanligast är förmodligen Delete-tangenten). Oftast brukar det under uppstarten av datorn stå Press Del to access settings eller liknande. En del datorer är dock redan från början inställda på att starta från ett startbart USB-minne eller en DVD-skiva om en sådan sätts i. Det är därför inte helt säkert att du behöver ändra något i BIOS alls.

2. Väl inne i BIOS (som oftast är på engelska) behöver du leta efter ett alternativ som heter (något i stil med) Boot/Boot Settings. Oftast finns alternativet under Settings (Inställningar). På bilden nedan har vi valt just Settings och sedan alternativet Boot för att komma åt startinställningarna.

BIOS - UEIF - Ändra startordning - Boot Order- Starta från USB-minne
Alla BIOS/UEIF ser olika ut. Inställningarna och alternativen är dock snarlika. Så länge du inte sparar någon av inställningarna du gör behöver du heller inte oroa dig att något går snett med datorn.

3. På bilden ovan kan vi sedan klicka på Boot Option #1. En liten lista uppenbarar sig då där vi får möjlighet att välja bland alla enheter som är kopplade till datorn. För att välja att starta datorn från vårt USB-minne väljer vi det helt enkelt i listan av enheter. Använder du istället en DVD-skiva väljer du CD/DVD-alternativet.

4. Avsluta sedan BIOS/UEIF och starta om datorn genom att välja Exit och Save Settings. Datorn bör nu starta från ditt USB-minne eller DVD-skivan med Windows 10 på.

Steg 4. Installera Windows 10

1. Starta nu datorn med USB-minnet eller DVD-skivan insatt. Oftast startar installationen automatiskt. Dock kan du ibland få upp nedanstående meddelande (även om du använder ett USB-minne för att installera Windows). Gör här precis som texten säger och tryck ned valfri tangent för att starta installationen.

Windows 10 - Press any key to boot from cd or dvd

2. Installationsprogrammet startar nu och det första valet du behöver göra är att ställa in Språk- och tidsformat. Oftast är alternativen korrekta redan från början. Klicka därefter på Nästa och välj Installera nu för att starta installationen.

Windows 10 - Installera - Språk - Tid - Tangentbord

3. Du uppmanas nu skriva in din produktnyckel. Vill du hellre hoppa över detta steg kan du göra det genom att klicka på Jag har ingen produktnyckel. Du får då möjlighet att skriva in produktnyckeln när du väl installerat Windows. I annat fall fyller du i din produktnyckel och klickar på Nästa för att fortsätta.

Windows 10 - Aktivera Windows - Installera

4. Du behöver nu välja vilken version av Windows 10 som ska installeras. I de allra flesta fall är det den vanliga Windows 10 Home du ska välja. Är du det minsta osäker på vilken version du ska välja är det nästan garanterat Home du ska använda.

Windows 10 - Installera Home - Välj

5. För att komma vidare behöver du acceptera installationsvillkoren för den Windows 10-version du valt. Kryssa för Jag accepterar licensvillkoren och Klicka på Nästa för att fortsätta med installationen.

Windows 10 - Accepterar licensvillkoren

6. Du får nu frågan vilken slags installation du vill utföra. Välj alternativ två: Anpassad: Installera bara Windows (avancerat).

Anpassad - Installera bara Windows - Avancerat - Windows 10

7. Installationsprogrammet listar nu de hårddiskar som finns tillgängliga att installera Windows 10 på. Har du bara en hårddisk i datorn väljer du den och klickar därefter på Nästa för att börja installera Windows 10.

Har du däremot flera hårddiskar, eller om din hårddisk är uppdelad i flera olika delar, är det här väldigt viktigt att du väljer rätt hårddisk – eller del av hårddisk – att installera Windows på. Allt som finns på den hårddisk du väljer kommer raderas under installationen. Se återigen till att du har en backup på dina viktiga filer utifall något skulle gå fel under installationen.

Genom alternativen Ta bort och Formatera längst ned kan du även t.ex. ta bort delarna (partitionerna) på en uppdelad hårddisk och använda allt utrymme till installationen. På samma sätt kan du även använda Ta bort och Ny för att dela upp en hårddisk i flera mindre delar. För att sedan installera Windows 10 på en av delarna och lämna den andra att till exempel spara filmer och bilder på.

Vart vill du installera Windows 10 - Formatera - Oallokerat

8. Så snart du valt vilken hårddisk du vill installera Windows 10 på klickar du på Nästa varpå installationsprogrammet börjar installera Windows 10 på den valda disken.

Installerar Windows 10 - Status

Steg 5. Slutför installationen

1. När installationsprogrammet till slut installerat Windows 10 behöver du nu göra några inställningar innan du kan börja använda datorn. Inställningarna är relativt självförklarande och innefattar först och främst val av land och tangentbordslayout.

Skulle det vara så att installationen av Windows startar om hela tiden kan du behöva ta ut USB-minnet eller DVD-skivan ur datorn. Alternativt ändra tillbaka startalternativen i BIOS/EUIF till som de var från början. Låt nu även bli att trycka ned någon tangent om meddelandet ”Press any key to boot from CD or DVD..” dyker upp på skärmen.

2. Installationen uppmanar dig därefter att logga med in med alternativt skapa ett Microsoft-konto. Detta är dock helt valfritt. Har du inte något Microsoft-konto och heller inte vill skapa något går det lika bra att välja Offline-konto för att komma vidare.

Logga in - Microsoft konto - Offline-konto

2. För att kunna slutföra installationen behöver du dock ange ett användarnamn för den som ska använda datorn. Det behöver inte vara ditt personliga namn, utan kan vara i princip vad som helst. Du uppmanas även komplettera ditt användarnamn med ett lösenord vilket kommer behövas för att logga in på datorn framöver. Att ange ett lösenord är valfritt. Välj därför antingen ett lösenord eller låt rutan vara blank. Klicka sedan på Nästa för att fortsätta installationen.

Windows 10 - Vem ska använda den här datorn - Installera

3. Avslutningsvis låter installationen dig även välja vilka så kallade sekretessinställningar som ska vara av eller . Läs igenom respektive alternativ och ändra det antingen till eller Av. Alla dessa inställningar kan ändras i efterhand. Klicka sedan på Acceptera.

Välj sekretessinställningar för din enhet - Installera - Windows 10

4. Installationen slutförs nu, något som tar olika lång tid på olika datorer. Själva installationen är därefter egentligen klar, ta dock en titt på nästa steg för att hämta och installera de mest aktuella drivrutinerna för datorns hård- och mjukvara via Windows Update.

Steg 6. Ladda ned/Uppdatera drivrutiner

När Windows 10 slutligen installerats rekommenderar vi att du går till Windows Update genom att i Start-menyn välja Inställningar (Kugghjulet) följt av Uppdatering och säkerhet. Klicka därefter på Sök efter uppdateringar för att hämta uppdateringar både till Windows 10 och drivrutiner till grafikkort, USB-enheter med mera.

Faktum är att Windows 10 själv oftast klarar av att installera alla drivrutiner som behövs till dina inkopplade enheter. Skulle någon enhet mot förmodan inte installeras korrekt kan du dock behöva använda den installationsskiva som följde med enheten. Alternativt knappa dig in på enhetens webbsida och där ladda ner de korrekta drivrutinerna som behövs för att få den att fungera.

Windows 10 - Installera Windows Update

Bra jobbat! Du har nu installerat Windows 10 från grunden. Ge dig själv en klapp på axeln och känn dig lite extra stolt.

Fastnat någonstans eller har du frågor om något steg i installationsprocessen? Fråga gärna här i kommentarerna eller i vårt Forum så ska vi (och förmodligen även våra läsare) hjälpa till att få ordning på problemen!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

49 kommentarer

  1. Jag har gjort allt hittills men nu efter jag har laddat ner windows så kommer jag inte längre när jag byter vad det ska boota ifrån tillbaka till min ssd så kommer jag bara in i skärmen där det står reboot and select proper boot device or inser boot media in selected boot device and press a key och jag e helt borttappad

    • Hej! Vad skumt. I vanliga fall räcker det med att ta ut USB-minnet ur datorn för att datorn ska återgå till att starta från hårddisken istället. Ändrade du något i BIOS innan du startade installationen eller gick allt igång automatiskt efter att du satt in USB-minnet med Windows på?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend