Att få fast ett displayskydd på en mobiltelefon eller surfplatta för att skydda skärmen från repor är inte alltid det enklaste. Dock finns det några tips och tricks som gör att man sällan misslyckas. Här visar vi hur du gör.
Displayskydd finns i en mängd olika varianter och även sätten de appliceras på skiljer sig åt. I denna guide går vi igenom den allra vanligaste typen av displayskydd – de som redan från början har klister monterat på sig. Vill du använda ett displayskydd som använder sig av t.ex. ett vattenbaserat sprayklister för att fästa på telefonen (Copter, Invisible Shield m.fl) rekommenderar vi faktiskt att läsa respektive displayskydds manual då de allt som oftast är väldigt bra och tydligt uppbyggda.
1. Själva displayskyddet har två stycken skyddande plastfilmer på sig. En på den sida som ska klistras fast på telefonen (den röda etiketten med en etta på). En på den sida som kommer vara uppåt, mot den som använder telefonen (blå etikett med en tvåa på). I förpackningen får man allt som oftast även med en putsduk och en liten plastskrapa som används för att ta bort eventuella luftbubblor som kan uppstå under monteringen.
Text och textfärg på respektive etikett skiljer sig givetvis åt mellan olika märken av displayskydd. Vi använder för enkelhetens skull röd och blå i denna guide då det är just dessa färger vårt displayskydd har på etiketterna.
2. Börja med att använda putsduken för att försiktigt men bestämt skrubba rent skärmen från alla typer av fingeravtryck och dammrester. Just damm är extra viktigt att få bort då ett dammkorn under displayfilmen lätt skapar en luftbubbla runt sig som är i princip omöjlig att få bort. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du befinner dig i ett rum med så stilla luft som möjligt för att undvika att damm hamnar på skärmen.
3. När skärmen är helt fri från damm och smuts lägger du displayfilmen på din telefon med den röda etiketten (den med en etta på) nedåt. Dra dock inte bort den skyddande filmen än. Positionera displayfilmen så att den ligger precis som den ska på telefonen eller surfplattan.
4. Använd sedan en liten bit vanlig tejp för att fästa displayfilmen och hålla den på plats.
Givetvis behöver du inte använda tejp för att få displayfilmen rätt placerad. Det går lika bra att ta bort det skyddande plastlagret (med ettan på) och lägga ned filmen direkt på telefonen eller surfplattan. Dock är risken större att den hamnar snett om du t.ex. inte är helt stadig på handen.
5. Vik därefter upp displayfilmen så att den ligger bredvid telefonen. Ta tag i den lilla pappbiten med ettan på och dra bort den skyddande plastfilmen. Lägg därefter plastfilmen med ettan på åt sidan (den kommer inte användas mer).
6. Vik nu försiktigt tillbaka displayfilmen över din enhet igen tills den ligger plant mot skärmen. Använd därefter den lilla plastskrapan för att skrapa ut eventuella luftbubblor som uppstått samt för att få displayfilmen att fästa bättre mot telefonen. Var inte rädd att trycka relativt hårt med plastskrapan. Eftersom displayskyddet har en skyddande film på ovansidan (med tvåan på) gör det inget om du repar den skyddande filmen medan du trycker ut eventuella bubblor.
7. Så snart alla bubblor är försvunna tar du tag i pappbiten med tvåan på och drar den försiktigt uppåt. Var noga med att den faktiska displayfilmen sitter kvar på telefonen eller surfplattan och inte följer med upp igen. Ibland kan man behöva hålla fast displayfilmen i det hörn man börjar dra för att den inte ska följa med skyddsplasten.
8. Skulle det vara så att det fortfarande är någon liten envis bubbla kvar går det alldeles utmärkt att placera plastskrapan inuti putsduken och trycka ut kvarvarande bubblor utan att skada eller repa displayfilmen.
9. Det färdiga resultatet. Inte en bubbla så långt ögat når. Lycka till!