Formatera en extern hårddisk för att fungera på Mac

Om du köpt en ny extern hårddisk är det inte säkert att din Mac-dator kan använda den direkt. Här går vi igenom hur du formaterar disken till rätt format!

Många externa hårddiskar levereras idag formaterade för att direkt fungera med Windows (10). Har du däremot en Mac-dator finns det oftast en liten notis på förpackningen som berättar att hårddisken behöver formateras för att fungera med Mac och MacOS/OS X.

Men hur går man tillväga när en hårddisk ska formateras för att fungera med en Mac-dator och vad menas egentligen med att formatera hårddisken?

Måste man formatera en hårddisk för att använda den med en Mac-dator?

De flesta externa hårddiskar kommer som sagt inställda att kunna läsas och skrivas till direkt från en Windows-dator. Hårddisken är alltså formaterad för att fungera med Windows. Vad detta innebär är helt enkelt att hårddisken är instruerad att lagra filer och data på ett speciellt sätt, enligt ett speciellt filsystem. Det filsystem som används av Windows och som de flesta externa hårddiskar levereras formaterade i är NTFS (New Technology File System). Problemet är här att Mac-datorer helt enkelt inte har fullt stöd för NTFS-formatet. En Mac-dator kan se filerna på en NTFS-formaterad hårddisk, men inte lägga till några nya filer.

Vad detta beror på är dels att det rent tekniskt är kostsamt att lägga till stöd och en säker användning av ytterligare ett filsystem i ett operativsystem. Dels påverkar det säkerligen också att att NTFS är utvecklat av Microsoft och att formatet därför inte får användas hur som helst. Apple har istället valt att använda sitt egenutvecklade filsystem, HSF+ (Hierarchical File System Plus), som är speciellt anpassat att fungera bra med deras eget operativsystem MacOS (tidigare OS X).

Det är dock hur enkelt som helst att formatera (ställa in) din externa hårddisk till HSF+ och i och med det ge din Mac-dator full tillgång till att båda läsa och skriva till disken. Vill du använda din hårddisk med både Mac- och PC-datorer finns också möjligheten att formatera den till formatet exFAT, som är ett filsystem båda systemen förstår fullt ut. Vi har en separat artikel där vi går igenom hur du åstadkommer just detta. Du hittar artikeln här. Kommer du dock endast koppla din externa hårddisk till Mac-datorer är det bara läsa vidare!

Formatera en extern hårddisk för Mac

OBS! Innan du formaterar en hårddisk är det viktigt att tänka på att allt innehåll på hårddisken raderas under formateringsprocessen. Om du därför redan sparat filer på hårddisken måste du kopiera dem antingen till datorns interna hårddisk eller till en annan hårddisk innan du formaterar. OBS!

1. För att starta formateringen börjar du med att helt enkelt plugga in din externa hårddisk till datorn. Förmodligen dyker hårddisken upp på Skrivbordet och du kommer kunna se innehållet, men inte kopiera något till hårddisken. Det kan också hända att hårddisken inte dyker upp på Skrivbordet alls. Detta är helt normalt.

2. Oavsett om hårddisken syns på Skrivbordet eller inte klickar du på den lilla söksymbolen (förstoringsglaset) högst upp till höger på skärmen. Skriv in Skivverktyg i sökfältet och tryck Enter för att starta programmet Skivverktyg.

Mac - Sök - Skivverktyg - Disk Utility - Formatera hårddisk - Mac

3. Till vänster ser du nu alla hårddiskar och USB-minnen kopplade till datorn. Intern är datorns egen hårddisk, där själva operativsystemet är installerat. Under Extern listas alla enheter som inte befinner sig inuti själva datorn. Klicka här på din hårddisk (eller ditt USB-minne) (1). Välj sedan Radera, högst upp i programfönstret. Radera är i princip Apples översättning för Formatera.

Observera att om du är det minsta osäker på vilken av de externa enheterna som faktiskt är din hårddisk rekommenderar vi att du kopplar bort alla andra hårddiskar och USB-minnen. Så du inte av misstag formaterar (och därigenom raderar) fel enhet.

Mac - Disk Utility - Markera - Välj Radera - Formatera

4. Ge nu först din nya hårddisk ett namn. Du kan ändra detta i efterhand om du ångrar dig. Välj därefter Mac OS Extended (journalförd) under Format. Mac OS Extended är en annan benämning på HSF+. Under Schema väljer du GUID-partitionskarta (2). När alla inställningar är valda klickar du på Radera (2) för att börja formatera hårddisken. Tänk som sagt på att allt innehåll på hårddisken raderas när du klickar du Radera.

Radera - Formatera hårddisk - USB-minne för Mac - macOS
Tänk på att ALLT innehåll på hårddisken raderas när du startar formateringen (genom att klicka på Radera).

5. Själva formateringen tar mindre än en minut. När den är klar bör du se följande meddelande. Klicka på Klar för att slutföra formateringen.

Mac - Formatera extern hårddisk - USB-minne - Klar - Färdig

6. Din nyformaterade hårddisk bör nu dyka upp direkt på Skrivbordet, redo att användas. Skulle det vara så att hårddisken inte syns på Skrivbordet behöver du förmodligen ändra inställningarna för vilka enheter som visas på just Skrivbordet. För att göra detta klickar du vart som helst på Skrivbordet. Välj därefter Finder, högst upp till vänster i menyn (1). Klicka därefter på Inställningar (2).

Mac - Visa hårddisk på skrivbordet - Finder - Inställningar

7. Markera alternativet Externa skivor. Förmodligen dyker din hårddisk nu direkt upp på Skrivbordet och du kan börja arbeta med den. Stäng därefter inställningsfönstret för Finder.

Finder - Visa externa skivor - Extern hårddisk - På skrivbordet

Det fungerar inte – vad ska jag göra?

Om formateringen av någon anledning misslyckas eller inte går att genomföra kan du som en sista utväg försöka formatera hårddisken genom att använda det inbyggda programmet Terminal. Via terminalen går det att komma åt hårdvara (såsom hårddiskar) på ett annat och mer direkt sätt än med det inbyggda verktyget för ändamålet. Något som ibland gör att även strulande hårddiskar går att formatera. Tack till Fredrik för tipset!

1. Börja med att öppna Terminalen genom att söka efter Terminal (förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen som standard).

2. Skriv därefter diskutil list och tryck Enter.

3. Datorn listar nu alla inkopplade hårddiskar. Leta upp den hårddisk du försöker formatera (den bör heta t.ex. disk2, disk3 eller liknande). (Var extremt noga med att du väljer rätt hårddisk – allt innehåller på disken kommer att raderas vid formateringen!)

4. Skriv nu in diskutil eraseDisk JHFS+ MinDisk diskXX i Terminalen. Ersätt diskXX med namnet på den hårddisk du vill formatera och tryck därefter Enter.

5. Förmodligen formateras nu disken korrekt!

Har du frågor eller funderingar kring formatering av hårddiskar på Mac och MacOS? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

63 kommentarer

  • Tack själv för den fina feedbacken!Väldigt uppskattat! Kul att guiden var till hjälp :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Hej!
  Har en Lacie hårddisk som är uppdelad i två. Visas som två hårddiskar på skärmen, den ena på 2TB och den andra på 3TB.
  Försöker att slå ihop dessa två till en men får det inte att lyckas.
  Så hur gör jag för att få denna tvådelade hårddisk att bli en?

  Tack på förhand.

  • Hej! Först och främst, tänk på att all information raderas från hårddisken när du slår ihop två partitioner (eller tar bort den och gör den andra större rättare sagt).

   När du sparat de filer du behöver från hårddisken börjar du med att starta Skivverktyg (som i texten). Välj därefter din Lacie-hårddisk i listan till vänster (som bör ha två partitioner under sig). Klicka på Partitionera (högst upp bredvid Radera). Välj nu den ena av de två partitionerna i cirkeln och klicka på Minus-tecknet för att ta bort den. Du kan därefter ta tag i hörnet på den kvarvarande partitionen och dra den över hela hårddiskens yta för att göra partitionen lika stor som själva hårddisken.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Jag skulle formatera min Seagate externa hårddisk för att kunna föra över innehåll från min mac till min nya bärbara med windows.

  Hårdisken blev helt knasig och fick samma problem som Fredrik. Hans lösning fungerade dock inte.
  Detta kom upp och inget händer…
  Started erase on disk2
  Unmounting disk
  Creating the partition map
  [ – 0%..10%..20%..30%..40%..50%…………………….. ] 50.0%

  Min hårddisk har fått nytt namn : disk2s2 – USB extern fysisk volym • MS-DOS (FAT).
  Den har -194 MB i minne (När den ska ha 1TB)
  Gör jag ”Skivkontroll” får jag felkod -69845
  Gör jag ”Radera” får jag felkod -69850

  Försökt leta på svenska och engelska på google men inget svar.

  • Hej! Flyttade din fråga från en WordPress-artikel, antog att den hade hamnat fel på något sätt :-)

   Vad underligt! Testa att skriva följande i Terminalen (Ändra diskX till namnet på hårddisken): diskutil eraseVolume ExFAT MyName diskX. Vad händer då?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Får felkod där också.
    Lyckades lösa det genom att jag satte in den i en windows dator och formaterade den hur lätt som helst..
    Ibland blir man trött på mac systemet.
    Tack för svar Christoffer!

    • Skumt! Men skönt att det ordnade sig och för att du delade med dig av lösningen. Ja, ibland är macOS ganska krångligt – för att säga sig vara enkelt. Men så är jag nog lite partisk i och med att jag är uppväxt med Windows :-)

     // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Nu har jag inte läst alla kommentaren men jag får upp error i Terminalen.
  Error: -69877: Couldn’t open device

  • Hej! Det var inte helt enkelt. Vad är det du formaterar, en extern hårddisk, USB-minne eller något annat?

   Vissa verkar ha löst det genom att testa att koppla ut alla andra USB-drivna tillbehör, alternativt byta USB-port för enheten som ska formateras. Detta för att säkerställa att den får tillräckligt med ström.

   Andra verkar ha löst det genom att koppla i enheten i en dator som kör Windows och formatera den där (i exFAT-formatet). För att sedan flytta tillbaka den till Mac-datorn och formatera den igen därifrån.

   Om du kommer åt hårddisken i den vanliga Diskhanteraren Mac-datorn kan det även vara värt att först testa att formatera den som t.ex. FAT32. Lyckas det bör den sedan gå att formatera som macOS Extended.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Det är en extern hårddisk. Hjälpte inte att byta USB-port. Är diskhanteraren samma som skivverktyg? Hittar inget som heter FAT32 men provade alla andra. Återstår att hitta en Windowsdator.

   • Jag kan nämna också att den först dök upp i finder som vanligt men sen spårade ur när jag försökte använda Time Machine.

    • Hej igen! Diskhanteraren är ungefär Windows variant av Skivverktyg ja. Lättaste sättet att starta den är att högerklicka på Den här datorn och välja Hantera. Dubbelklicka sedan på Lagring (i mitten av fönstret som dyker upp) följt av Diskhantering(lokal).

     Förhoppningsvis ser du nu disken i listan. Här kan du sedan högerklicka på utrymmet vid hårddisken och välja ”Ta bort”. Högerklicka därefter på diskutrymmet igen och välj ”Ny enkel volym” och följ instruktionerna. Var dock extremt noga med att du verkligen väljer rätt hårddisk då allt som finns på disken raderas i och med ovanstående procedur.

     Annars verkar just hårddiskstrul pga. Time Machine inte vara helt ovanligt. Många rekommenderar också just lösningen att formatera hårddisken i en Windows-dator för att få den att fungera igen. Det går garanterat att lösa på något sätt i Terminalen/Skivverktyg också, men det verkar tyvärr inte helt lätt och jag lyckas inte hitta några riktigt vettiga instruktioner heller är jag rädd :-/

     // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  Jag undrar vilket/vilka format på extern hårddisk man skall använda så att både en Mac med nya M1-chipet och lite äldre Macar med Intel-chip kan både läsa och skriva hårddisken i fråga.

  • Hej! Bra fråga! HowToGeek har en riktigt bra guide för detta, du hittar den här. I grund och botten skulle jag säga att om samtliga datorer kör macOS Sierra eller högre är Apples nya APFS-filsystem att rekommendera. Framförallt om det är en extern hårddisk av SSD-typ då filsystemet är utvecklat speciellt för denna typ av hårddiskar.

   För allt innan Sierra (alltså typ 2016) är det istället macOS Extended jag skulle rekommendera :-) Detta är även det format som har störst kompabilitet mellan olika macOS/OSX-versioner.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend