Dela ut Internet via Wi-Fi från en Android-telefon

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Visste du att du kan dela ut Internet från din Android och använda telefonen som ett modem så andra enheter (t.ex en dator) kan surfa via den? Så gör du!

Att skapa och dela ut ett WiFi-nätverk (hotspot) direkt från din Android-telefon för att sedan låta andra enheter surfa genom telefonens 3G/4G-uppkoppling kräver endast ett par knapptryck. Funktionen finns numera inbyggd direkt i Android och är därmed tillgänglig i samtliga nyare Android-telefoner. Givetvis fungerar det lika bra att dela ut ett Wi-Fi-nätverk från din surfplatta utrustad med SIM-kort och ett abonnemang med surfmöjlighet.

Tänk på att det är din vanliga mobilsurf (datapott) som förbrukas när du låter andra enheter (datorer, andra telefoner etc.) surfa via ditt egenhändigt utdelade Wi-Fi-nätverk. Om du laddar ner stora filer eller liknande medan du använder det utdelade nätverket finns därför risken att din surf snabbt tar slut.

Bilderna nedanför är från Android version 6.0.1. Att starta utdelning av ett Wi-Fi-nätverk går dock till på samma sätt både med tidigare och senare versioner av Android. Bortsett från mindre skillnader i sökvägar är tillvägagångssättet alltså detsamma oavsett om du använder en Samsung-, Sony-, LG-, Huawei-, Motorola- eller någon annan Android-telefon.

Vill du dela ut din vanliga nätverksuppkoppling som ett Wi-Fi-nätverk från en iPhone? Läs då istället vår genomgång för just detta. Du hittar den här!

Dela ut Internet via Wi-Fi från Android

1. Börja med att navigera till Inställningar och peka på Mer under Trådlöst och nätverk.

Android - Dela ut WiFi - Inställningar - Mer

2. Välj Internetdelning och hotspot följt av Inställningar för portabel Wi-Fi-hotspot.

Dela ut Internet - Internetdelning och Hotspot - Inställningar

3. Peka nu på Konfigurera Wi-Fi-hotspot. I rutan som dyker upp får du välja dels vad ditt utdelade nätverk ska heta (Nätverksnamn SSID) samt vilket lösenord nätverket ska ha. Fyll i de uppgifter du vill använda och klicka på Spara för att spara inställningarna. Det spelar ingen roll vilka uppgifter du anger för Nätverksnamn (SSID) och Lösenord. Uppgifterna används endast av de enheter som kommer ansluta till Internet genom din telefon eller surfplatta.

Android - Konfigurera Wi-Fi-Hotspot

4. För att slutligen starta själva utdelningen av Internet klickar du knappen bredvid Mobil Wi-Fi-hotspot. Din telefon skickar nu ut ett eget Wi-Fi-nätverk som andra enheter i närheten kan ansluta till och surfa via.

Android - Mobil Hotspot aktiv - Dela ut Internet - WiFi

5. Du kan ansluta till telefonens nätverk på precis samma sätt du ansluter till vilket annat Wi-Fi-nätverk som helst. Leta bara upp nätverksnamnet i listan över tillgängliga nätverk från den enhet du vill ansluta genom telefonen (t.ex. din dator). Klicka på nätverket och fyll i det lösenord du nyss ställde in i telefonen. Klart!

Fungerar det som det ska eller stöter du på några problem? Dela med dig i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

30 kommentarer

 1. Hejsan.

  Enkelt och bra skrivet.

  Kommer att börja använda detta, men, jag undrar….har ju antivirus i datorn såklart, men har inget i mobilen, eftersom jag bara läser tidning i den. När datorn då surfar genom mobilen, går datan bara rakt igenom mobilen? Eller, kan mobilen då påverkas av eventuell skadlig kod, så att man ändå borde ha antivirus i mobilen?

  Med Vänliga Hälsningar
  David

  • Hej, tack för den fina feedbacken! Otroligt bra fråga! Rent spontant skulle jag säga att det är ofarligt för själva mobilen att dela ut Internet på det sätt som beskrivs i texten, så länge ingen får åtkomst till det lösenord du sätter för det utdelade Wi-Fi-nätverket. Inga länkar/filer etc. öppnas i själva telefonen, utan datan skickas bara vidare.

   Här får någon gärna rätta mig om jag har fel, men så vitt jag kan läsa mig till är den svagaste länken i kedjan Mobilnätverk > Telefon > Dator helt enkelt lösenordet för nätverket. De flesta virus och andra otrevligheter kräver ju också att någon form av kod aktivt körs på enheten (att man klickar på en länk, sparar något till enheten etc.). Något som inte är fallet om du bara delar ut din telefons nätverksuppkoppling till andra enheter.

   Återigen, jag är inte expert på just detta område, men jag vill mena att du inte behöver virusskydd i mobilen av anledningen att du använder den för att dela ut Internet med. Ett antivirus-program på datorn och en gnutta medvetenhet när man råkar komma in på en webbsida som verkar skum känns enligt mig fullt tillräckligt i det fallet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej! Äger en honor 8. Gör precis som du guidat men sonenes iphone 6 och min dator hittar inte wifit. Men min dotters samsung 3 hittar den?!
  Mvh Cassandra

  • Hej! Kolla först under Inställningar för mobil hotspot och se om du kan klicka på Anslutna enheter (längst ned). Det kan också finnas ett alternativ som heter ungefär ”Listade enheter”. Får du fram detta alternativ se till att Tillåtna enheter är satt till ”Alla”.

   Fungerar inte det kan du testa att återställa nätverksinställningarna (Inställningar > Avancerade inställningar > Återställ > Återställ nätverksinställningar) och se om det gör någon skillnad (var noga med att du inte återställer hela telefonen!).

   * Hittade ytterligare ett tips! Om din telefon tillåter det, testa att ändra frekvensen Wi-Fi-nätverket skickas ut på från 2.4Ghz till 5Ghz och sedan tillbaka igen (under Hotspot-inställningarna). Det verkar som en del användare löst liknande problem genom att göra detta.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej!
  Har inte möjlighet att koppla mob Huawei p9 på Wifi..Hade startat om mobilen och måste trycka på knapen för att säga lösenord,men det går inte. Vet ej hur det komm och vet ej vad är problemet. Om nån vet,hjälp mig snälla.

  • Hej! Menar du att du inte kan ansluta Huawei P9 till ett Wi-Fi-nätverk eller att du försöker dela ut ett Wi-Fi-nätverk men inte lyckas? Om problemet är att ansluta telefonen till ett vanligt Wi-Fi-nätverk testa att leta efter inställningen att låta telefonen glömma bort Wi-Fi-nätverket den försöker ansluta till. Peka sedan på nätverket igen (i Wi-Fi-inställningarna) och skriv därefter in lösenordet igen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej! När jag delar surf från min Xperia till datorn och mobilen ringer stängs internetdelningen av. Vad beror detta på? Det fungerade utan problem på min förra Xperia men inte nu…

  • Hej! Efter lite googlande verkar det som att vissa telefoner inte stödjer funktionen att använda röstsamtal över 2G/3G-nätet samtidigt som nätet också används för surf (och i detta fall Wi-Fi-utdelning). På vissa telefonmodeller verkar det dock finnas inställningar för hur telefonen ska hantera inkommande samtal samtidigt som surfegenskaperna bibehålls. Vilken Xperia-modell har du?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Om jag har en mobil med dubbla simkort, kan jag då använda mitt mobila bredband utomlands som router? Mobilt bredband via mobil router fungerar inte utomlands med Telia, vet inte hur dom andra operatörerna fungerar. Varför har Telia detta system och har även dom andra operatörerna samma begränsning.

  • Hej! Det låter skumt att du inte ska kunna använda ditt mobila bredband utomlands. Dock står det faktiskt om man kollar Telias hemsida, precis som du säger, att om du tecknar ett nytt abonnemang för surf går det endast att använda det inom Sverige. Det känns som en extremt trist och bakåtsträvande lösning. Varför de har det på detta viset vågar jag dock inte svara på.

   Ett alternativ är ju att skrota det mobila bredbandet och köpa ett vanligt kontantkort eller telefonabonnemang med ordentlig surf-mängd. Nu ska jag inte svära på exakt hur Telia har här, men senast jag testade (med Tele2) var det exakt samma surfvillkor inom EU som i Sverige. I mitt fall delade jag ut Wi-Fi från telefonen till ett par iPads . Något som fungerade alldeles utmärkt inom EU.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Det konstiga är att det går använda kontantkort i telefonen och dela ut men inte i mobila wifi routern, jag förstår inte skillnaden.

    • Det skulle väl kanske kunna vara så att Telias mobila router helt enkelt (och dumt nog!) är låst till att endast fungera med det svenska nätet :-/ Bara en gissning dock.

     // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Jag har gjort precis som du beskrev och det har funkat i några månader men nu helt plötsligt så går det inte att ansluta varken datorn eller mobilen till det. Varför?

  • Hej! Svårt att säga vad det kan bero på. Har du nyligen uppdaterad telefonen till en ny mjukvara (Android-version)? Testat att starta om telefonen? Vilken modell handlar det om?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. PC kopplar upp sig mot telefonen och det går att komma åt hemsidor på PC. Vpn klienten på PC kan inte koppla upp sig mot företaget. (Inga problem om PC kopplar upp sig mot hemma nätverk)
  Tips?

  • Hej! Är dessvärre ingen hejare på VPN:er, men jag har för mig att jag läst/hört att vissa telefonoperatörer helt enkelt inte tillåter VPN-trafik över sina uppkopplingar och därför blockerar standardportarna som VPN-trafiken skickas över.

   Har du möjlighet att byta port för nätverkstrafiken som din VPN-använder? Kanske kan vara värt ett försök i sådant fall!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej. Har en honor 8. Ofta funkar det utmärkt men vissa dagar, särskilt när jag ska se en match på TVn som jag streamar via datorn som surfar via trådlös surfzon, så stänger den av sig stup i kvarten. Det står att inga enheter anslöts och så stängs det ned och man får låta datorn koppla upp igen. Mycket frustrerande. Jag har varit inne och ”accepterat” enheten också.

  • Hej! Förmodligen kan problemet ha flera olika orsaker så det är nog inte det lättaste att gissa sig till. När jag söker runt lite verkar en del ha löst det genom att under Hotspot-inställningarna leta upp inställningen för vilken typ av IP-adresser som ska delas ut och ändra detta till IPV4 istället för IPV6. Andra verkar ha löst det genom att se till att Wi-Fi-nätverket som skickas ut aldrig får kopplas ifrån vid inaktivitet (Inställningar > Wi-Fi). Inställningen verkar även kunna finnas direkt under Hotspot-inställningarna på vissa telefoner.

   Jag skulle rekommendera att testa lite olika inställningar samt ändra så alla strömsparlägen för nätverk är avstängda och se om det gör någon skillnad!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej!
  Jag har precis kopplat upp min Androidlur till grabbens Xbox. Måste jag ha min lur nära tillhands för att nätverket ska fungera på xboxen eller hur funkar det?
  Tacksam för svar.
  Hälsningar
  Simon

  • Hej! Om du menar att du delar ut Internet från telefonen till Xboxen så behöver telefonen vara hyfsat i närheten för att det ska fungera bra. Wi-Fi-räckvidden i Xbox (One) är relativt bra så det bör inte vara några problem att gå några tiotal meter bort och att det ändå fungerar utan problem. Desto längre bort från Xboxen telefonen befinner sig, desto sämre blir dock uppkopplingen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej. Jag har sedan ett halvår tillbaka använt denna funktion med min Huawi p20 lite. Vilket har fungerat bra tillsammans med min gamla Toshiba dator/laptop. Nu förra vecka köpte jag en ny laptop (Dell). Då fungerar det inte. Datorn säjer att jag är uppkopplad men när jag skall börja söka på internet eller uppdatera något så säjer den att sidan kan antingen inte nås eller att jag är offline. Jag provar då med min gamla dator och då fungerar det bra. Jag har provar att stänga av brandväggen för att se om det hjälper men problemet kvarstår även där. Kan tillägga att min gamla dator körs på windos 7 och har ESET som virus program.

  De nya datorn är windos 10 och virusprogramet Macfee. En annan sak som jga har lagt märke till är att när jag kopplar upp telefonens internet till datorn så går nätet från 4g ner till 2g. Startar jag om mobilen eller slår på fygplansläget mer än 10 sek så går nätet från 2g upp till 4g direkt och så kan jag sitta och hålla på hela dagen. Har letat frebrilt efter inställningar i telefonen och datrns program som kan bugga. Men ej än hittat någon lösning.

  Har ni någonsin hört om liknande problem?
  MVH Chatarina

  • Hej! Vad knepigt. Svårt att säga exakt vad som kan vara fel. Finns det någon inställning för Frekvensband (AP band)? Denna kan finnas både direkt under Wi-Fi-hotspot samt under någon Avancerat-meny. Testa att ändra denna inställning (om den går att ändra) från 2.4 Ghz till 5 Ghz och se om det gör någon skillnad.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej
   Ser att denna artikel skrevs för ett tag sen.
   Min fråga är vi har köpt en smart tv med inbyggd Chromecast i Spanien. Och har försökt att se om jag kan koppla upp den mot min Samsung s20.
   Kan det funka utan att ha en router.? Med det du har skrivit eller måste jag ha ett mobilt bredband?

   • Hej! Tekniskt sett går det mig veterligen, fortfarande, inte att använda en Chromecast helt utan Internet. Visserligen kan man använda det så kallade gästläget för att skicka saker till Chromecasten utan att för den delen vara uppkopplad till samma Wi-Fi som Chromecasten i fråga. Däremot måste ändå just Chromecasten ha tillgång till Internet för att fungera över huvud taget (vilket är dumt!). Det bästa att göra i detta fall skulle kanske vara att se om det går att skaffa någon form av tvilling/extra-SIM-kort till ditt vanliga telefonabonnemang och sedan sätta detta i en mobil-bredbands-router. För att sedan låta denna dela ut Internet-uppkopplingen till Chromecasten och sedan skicka saker från telefonen. Onödigt osmidigt, ja! Men troligen ändå en av de smidigare lösningarna i nuläget.

 11. Hej!
  Tack för bra guide. Mobilen måste vara i ”stäng av Wi-Fi” läge för att det ska fungera att dela.

  • Hej! I princip ja. Är Wi-Fi påslaget kommer tillvägagångssättet i texten inte fungera då i princip ingen telefon (så vitt jag vet) klarar av att både ta emot en Wi-Fi-signal från ett nätverk samtidigt som den också delar ut ett eget Wi-Fi-nätverk. Utan att ha kollat upp detta närmare gissar jag att det behövs två stycken Wi-Fi-moduler i telefonen för att åstadkomma detta.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 12. Hej, jag har glömt mitt lösenord som andra ska skriva in när jag delar mitt internet, hur löser jag det?

  • Hej! Jag är osäker om du faktiskt kan se lösenordet, däremot går det utan problem att byta till ett nytt. Det gör du via ”Inställningar för portabel Wi-Fi-hotspot” efter att du startat utdelningen av nätverket. Här finns en video som går igenom processen: https://www.youtube.com/watch?v=uikDlhdhK1E

  • Hej! Tekniskt sett fungerar det alldeles utmärkt att köra på detta sätt för att slippa SIM-kort och eventuellt abonnemang i plattor. Ha dock i bakhuvudet att det i regel drar en del extra batteri från telefonen när Wi-Fi delas ut.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.