Dela ut Internet via Wi-Fi från din iPhone

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Visste du att du kan dela ut Internet från din iPhone eller iPad så du kan använda dem som ett modem och sedan surfa direkt från din PC eller Mac-dator? Så här gör du!

Att skapa ett Wi-Fi-nätverk från din iPhone eller iPad och sedan surfa genom dem från till exempel din dator eller en annan surfplatta är inte svårare än ett par knapptryck. Tänk dock på att i och med att du använder din vanliga mobilsurf förbrukas denna på samma sätt som när du surfar på mobilen. Om du då börjar ladda ner stora filer eller liknande kan din surf snabbt ta slut. För att skapa ett Wi-Fi-nätverk och dela ut ett Internet från din telefon eller iPad gör du följande.

Vill du istället dela ut din vanliga nätverksuppkoppling som ett Wi-Fi-nätverk från en Android-telefon? Läs då vår genomgång för just detta. Du hittar artikeln här!

1. Börja med att, i din iPhone eller iPad, gå till Inställningar följt av Internetdelning.

iPhone, iPad - Internetdelning - Dela nätverk

2. Klicka på knappen högst upp för att starta delning av din enhets Internet som ett Wi-Fi-nätverk. Ett standardlösenord är inskrivet från början. För att ändra lösenordet pekar du bara på lösenordet och skriver in ditt eget. Lösenordet kan vara precis vad som helst, men gör det gärna lite knepigare än vårt exempel. När du är nöjd med ditt lösenord klickar du på Klar för att spara det.

Du kan även koppla ihop din iPhone med datorn via antingen Bluetooth eller direkt med din vanliga USB-kabel. Önskar du göra detta är det bara följa de instruktioner som står på din enhets skärm (se bilden nedan).

iPhone, iPad - Dela Internet Anslutningen - Ange ett lösenord

3. Din telefon eller surfplatta börjar nu dela ut ett eget Wi-Fi-nätverk som andra enheter kan ansluta till. Du ansluter till din iPhone eller iPads Wi-Fi-nätverk precis som du ansluter till vilket annat nätverk som helst. Nätverkets namn blir detsamma som din telefons namn.

Här ser vi hur vår telefons Wi-Fi-nätverk dykt upp i listan över tillgängliga nätverk på vår Windows 10-dator. Vi klickar på nätverket vår telefon har skapat och väljer Anslut.

Anslut till iPhone Wi-Fi via delat nätverk

4. Vi fyller därefter i det lösenord vi skapade på telefonen och klickar på Nästa för att koppla upp oss mot nätet via telefonen. Vi kan nu surfa och använda Internet på vår dator precis som om den var kopplad till ett vanligt modem.

Anslut en PC till iPhone, iPad-utdelat nätverk - Skriv in lösenordet

5. Tänk som sagt på att du förbrukar din mobildata (surfpott) när du surfar från datorn genom telefonen. Var därför försiktig med att inte ladda ner väldigt stora filer eller liknande (om du inte måste eller verkligen vill) då din surf snabbt kan ta slut av detta.

Fungerar det helt utan strul att koppla upp dig mot din iPad eller iPhones utdelade Wi-Fi eller får du det inte att fungera? Hojta till i kommentarerna så hjälper vi gärna till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

31 kommentarer

 1. Hej!
  Jag har bytt lösenord på iphone, men kan inte ändra det på datorn, hur gör jag det? Går inte att radera enheten heller.

  • Hej! Jag förstår inte riktigt hur du menar dessvärre. Vill du byta lösenord på din Mac-dator? I det fallet skulle jag rekommendera att läsa denna text från Apple.

   Vart i raderingsprocessen blir det fel? Antar att det är iPhonen du vill radera. Om du kommer in i telefonen borde det fungera att gå till Inställningar > Allmänt > Nollställ och välja Radera allt innehåll och inställningar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej! Vad gör jag om delningen blir endast lokalt? Jag har gjort precis som det står i beskrivningen men jag kommer till att den är ansluten men endast lokalt. Det står som oidentifierat nätverk, kan detta vara problemet? Men hur löser jag det isf?

  • Hej! Det är nog möjligt att datorn säger att nätverket är ett oidentifierat nätverk, något som i sig inte är ett problem. Kommer du åt Internet via det utdelade Wi-Fi-nätverket eller fungerar det inte alls? Lyckas inte hitta någon information om liknande problem och har heller inte upplevt själv att det inte fungerar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Min iPhone delar nätverk med andra tfn och surfplatta men inte med dator med windows 10. Vad är felet? =)

  • Hej! Knepigt! Det kan vara lite olika saker som strular är jag rädd. Kopplar datorn upp sig mot andra Wi-Fi-nätverk ordentligt? Det enda jag lyckas hitta som lösning är antingen att drivrutinerna behöver uppdateras för datorns nätverkskort (vilket dock bör göras automatiskt av Windows 10) alternativt att datorn försöker använda fel nätverksläge när den ansluter.

   Vissa verkar ha fått det att fungera genom att navigera till söka efter Enhetshanteraren och starta den. Leta därefter upp ditt nätverkskort under Nätverkskort. Högerklicka på det och välj Egenskaper. Klicka på fliken Avancerat och se efter om det finns en Egenskap som heter 802.11n Mode. Markera i sådant fall denna och välj Disabled under Värde. Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Jag har ett ”omvänt” problem. Sonens Ipad 4-wifi verkar styra min iPad Air 2-wifi. Endast 4an syns på Routerns enhetslista men båda kopplar upp sig via routern enligt båda enheterna. När jag sätter på föräldrakontroll och därmed spärrar 4:an så spärras även wifi på 2:an! Någon som har några förslag på åtgärd?

  • Hej! Det låter ju konstigt att inte båda plattorna syns hos de uppkopplade enheterna hos routern. Har ni testat att välja Glöm det här nätverket, under i:et till höger om nätverket på den iPad som inte syns i routerns lista. Och därefter ansluta den igen?

   Det enda jag kan tänka mig annars är om ni använder samma Apple-ID på båda plattorna och att inställningen på något sätt verkställs på båda iPadsen när du aktiverar inställningen på den ena.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej!
  Jag undrar över detta: ”Tänk som sagt på att du förbrukar din mobildata (surfpott) när du surfar från datorn genom telefonen.”. Gäller detta även när Iphonen går på wi-fi?
  Anledningen att jag undrar är för att min pc har blivit konstig (nätverkskortet funkar fel) och jag kan inte ansluta till mitt fiberbredbands wi-fi, men det går att ansluta till min Iphnes wi-fi. När jag är hemma är min Iphone automatiskt uppkopplad på fiberbredbands wi-fi. Dras mobildatan från Iphonens surfpott eller dras mobildatan från mitt hemma wi-fi?
  Tack på förhand!

  • Hej! Om din iPhone är uppkopplad mot ett Wi-Fi-nätverk används inte mobildatan, utan du kan surfa precis som om du var ansluten med datorn direkt mot Wi-Fi-nätverket från routern. Så länge din iPhone är ansluten till Wi-Fi-nätverket är det alltså helt lugnt att dela ut nätverket till datorn och surfa utan att förbruka surfpotten!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Åh, tusen tack för svar — och så snabbt dessutom! Då kan jag kolla på gårdagens Homeland utan att det kostar skjortan! :-)

 7. hej
  är det möjligt att internetdela iphone SE med en fast router så att mina datorer och saker i hemmet, i dels det fasta nätverket och dels några lösa ipads m.m. kopplade till husets wifi, kan nyttja mobilens surf?
  vi har bara adsl med 2MBit/s in i vårt hus medan min telefon har 4G vilket förstås är roligare.

  jag vill inte plocka ur simkortet o sätta detta i ett ÚSB modem och sedan i routern, det blir krångligt. att dela mobilens surf känns smart eftersom internet i huset inte behövs när vi inte är i huset

  finns det någon pryl som löser detta, för mobilen kan ju bara internetdela med en annan enhet i taget
  /martin

  • Hej! Riktigt bra fråga och smart idé! Tyvärr har jag inget riktigt bra svar att ge. Har själv aldrig sett någon sådan pryl, även om man kan tycka att det borde finnas. Har försökt googla runt och leta men lyckas inte hitta någon som lyckats med samma sak. Trillar jag över något återkommer jag, men för nu får jag dessvärre anta att det är knepigt att få till just den lösningen :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej
  Jag funderar på att utöka min mobilsurf för att på så sätt kunna ta bort kostnaden för fiberuppkopplingen hemma. I butiken så sa de att det drar mer surf när man internetdelar och att jag därför skulle skaffa en bärbar router istället. Jag kan dock inte hitta några belägg för det någonstans och undrar om det var ett försäljningsknep. Stämmer det eller stämmer det inte?

  Finns det andra nackdelar med en sådan lösning? Läste att mobilens batteri ”slits” på grund av att mobilen blir väldigt varm vilket i sin tur förkortar livslängden på mobilen, är det något jag behöver fundera på?

  Jag laddar inte ner stora filer men kommer nog att vilja streama någon fotbollsmatch lite då och då.

  Hälsningar
  Stefanie

  • Hej, jag kan heller inte tänka mig att någon mer data förbrukas i och med att du Internet-delar. Vad man dock ska tänka på är att både datorer och andra enheter är väldigt pigga på att automatiskt ladda ner stora uppdateringar till operativsystemet (Windows 10, iOS, Android etc.) så fort de är anslutna till ett Wi-Fi-nätverk. Här kan säkerligen en del data förbrukas om man har lite otur.

   Mobilens batteri slits förmodligen en hel del mer om du använder den som konstant utdelningspunkt för ett trådlöst nätverk ja. Även om Wi-Fi så vitt jag vet förbrukar mindre batteri än vanlig mobildata är det ändå en extra funktion som är påslagen, och att hålla kontakten med alla anslutna enheter kommer definitivt påverka enheten.

   Det finns en hel del trådlösa routrar som inte är låsta till en specifik operatör, och som har möjligheten att sätta in ett SIM-kort. Så är du nöjd med att bara uppgradera din surfmängd alternativt teckna ett nytt abonnemang skulle jag förmodligen rekommendera att investera i en sådan router, då de är gjorda för endast detta syfte. Till skillnad från en mobiltelefon där Internetdelningen mer är en extrafunktion.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej! När jag försöker ansluta min PC (Windows 10) till min iPhones nätverk enligt instruktionerna ovan så får jag ett felmeddelande: ”det går inte att ansluta till det här nätverket”. Vad kan det bero på? Tack på förhand!

  • Hej! Svårt att säga exakt vad som kan strula. Antar att det kan bero på en hel del saker. Apple själva rekommenderar följande punkter när Wi-Fi-delning inte fungerar som den ska: https://support.apple.com/sv-se/HT203302. Jag skulle framförallt testa den sista punkten (Inställningar > Allmänt > Nollställ > Nollställ nätverk) och se om det hjälper.

   Ett annat alternativ, om du bara vill koppla just den datorn till Internet via din iPhone ,är att testa om det fungerar att dela uppkopplingen via USB. Detta genom att koppla din vanliga USB-kabel från iPhone till datorn.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej, funderar på att köpa en iPad med enbart wifi. Har en iPhone 6. Surfar på wifi via fiber hemma men vill kunna använda den i sommarstugan och då dela surf från mobilen. Vad jag läst här bör det inte vara nåt problem?

  • Hej! Det ska, precis som du skriver, inte vara några som helst problem att göra på det sättet! Vill du testa funktionen innan du köper iPad:en kan du ju alltid dela ut ett test-nätverk från din iPhone och låta t.ex. en dator eller en annan telefon ansluta till Internet via det utdelade Wi-Fi-nätverket. Så får du ett lite mer konkret exempel på hur allt fungerar!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 11. Hej och tack, fick mycket hjälp ,och lätt att följa er beskrivning (dela ut wifi från min Iphone)
  nu skall jag testa på min Multimedia enhet i bilen ,
  tusen tack ..

 12. Hej!
  Iphone 7 och en MacPro 2014, senaste drivrutinerna. Internetdelning har fungerat klockrent. Men plötsligt nu får jag inte acces till internet, trots att att både telefon och dator indikerar att det fungerara. Dvs Iphonen kommer fortfarande åt internet, men inte datorn. Prövad med nollställa nätverk…nej. Testade att koppla upp min gamla Ipad2:a fungerade fint. Har i en Spanienresa använt PureVPN.. Kan det ställt till med något. Datorn får internetadress, prövat med avstängd brandvägg.
  PS Med det vanliga hemnätverket från Telia fungerar det bra.

  • Hej! Om du har nollställt telefonens nätverksinställningar kan man ju tycka att det borde löst problemet om VPN-tjänsten på något sätt fortfarande var aktiv. Dock borde det oavsett gå att ansluta till vilket Wi-Fi-nätverk som helst, även om du använder en VPN-tjänst. Om det däremot var i rakt samband med att du använde VPN-tjänsten problemet uppstod antar jag att det ändå är möjligt att det på något sätt är den som strular till det.

   Hittar inga riktigt bra förslag på vad felet skulle kunna bero på. Någon verkar ha löst liknande problem genom att (på MacBooken) gå till Inställningar > Delning. Kryssa därefter ur Internet-delning och starta om datorn. Gör där efter om processen för att dela ut anslutningen på nytt.

   En sista sak att testa är givetvis att återställa telefonen helt och hållet. Dock är det ju inte det roligaste att göra och kräver lite extraarbete i form av backuper etc. Önskar jag hade fler tips, men det är svårt att säga vart felet faktiskt ligger då allt annat verkar fungera som det ska :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 13. Måste jag ha samma operatör på både mobil och iPad för att kunna dela från mobil till iPad.ä? Misstänker att min iPad är låst till Tre. Och i mobilen har jag Tele2.

  • Hej! Nej då, du kan ha vilken operatör som helst på respektive enhet. I och med att iPad:en kommer ansluta via Wi-Fi (och inte 3G/4G) är anslutningen inte beroende av någon operatör :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 14. Hej
  Jag håller på att installera tv och cromecast i husbilen. För att installera cromecast så måste man koppla upp mot ett wifi nätverk. Jag har öppnat internetdelning på min iphone, men får inte upp detta på tv och cromecasten. Gör jag något fel eller går det inte?

  • Hej! Man tycker ju att det borde fungera, och ibland för vissa och med vissa telefoner verkar det kunna göra det också. Däremot klarar många telefoner inte av att både dela ut ett Wi-Fi-nätverk och samtidigt själva befinna sig på det Wi-Fi-nätverket.

   Jag skulle därför rekommendera att dela ut Wi-Fi-nätverket från en telefon och därefter ansluta med en annan telefon (eller iPad etc.) till det utdelade nätverket och ställa in Chromecasten på det sättet. Telefonen agerar i detta scenario alltså i princip bara router :-)

   Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 15. Hej
  Min dotter använde internernetdelning trots att jag hade det avstängt. Är det för att hon redan hade lösenordet. Dessutom gick det 1G på en halvtimme. Går det mer från min mobildata än om hon använt sin egen
  Med vänlig hälsning, Sabina

  • Hej! Det låter underligt att utdelningen startade av sig själv om funktionen var avstängd. Vilken telefon använder du? Annars har absolut telefoner en tendens att ansluta automatiskt så snart de känner att en närliggande anslutning plötsligt blir aktiv, men lyckas inte hitta något om att en annan telefon faktiskt kan aktivera en delad anslutning själv.

   Det kanske kan dra något lite mer data att dela ut en anslutning, men det ska absolut inte skilja mycket mot vad det gör att använda telefonens egen dataanslutning. Min gissning är att anslutningen kanske varit aktiv under en längre period utan att ni märkt av det och att det då dragits mer än vanligt (t.ex. att någon app uppdaterats i bakgrunden eller liknande).

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.