- Annons -

Det senaste

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Dela ut Internet via Wi-Fi från din iPhone

Visste du att du kan dela ut Internet från din iPhone eller iPad så du kan använda dem som ett modem och sedan surfa direkt från din PC eller Mac-dator? Så här gör du!

Att skapa ett Wi-Fi-nätverk från din iPhone eller iPad och sedan surfa genom dem från till exempel din dator eller en annan surfplatta är inte svårare än ett par knapptryck. Tänk dock på att i och med att du använder din vanliga mobilsurf förbrukas denna på samma sätt som när du surfar på mobilen. Om du då börjar ladda ner stora filer eller liknande kan din surf snabbt ta slut. För att skapa ett Wi-Fi-nätverk och dela ut ett Internet från din telefon eller iPad gör du följande.

Vill du istället dela ut din vanliga nätverksuppkoppling som ett Wi-Fi-nätverk från en Android-telefon? Läs då vår genomgång för just detta. Du hittar artikeln här!

1. Börja med att, i din iPhone eller iPad, gå till Inställningar följt av Internetdelning.

iPhone, iPad - Internetdelning - Dela nätverk

2. Klicka på knappen högst upp för att starta delning av din enhets Internet som ett Wi-Fi-nätverk. Ett standardlösenord är inskrivet från början. För att ändra lösenordet pekar du bara på lösenordet och skriver in ditt eget. Lösenordet kan vara precis vad som helst, men gör det gärna lite knepigare än vårt exempel. När du är nöjd med ditt lösenord klickar du på Klar för att spara det.

Du kan även koppla ihop din iPhone med datorn via antingen Bluetooth eller direkt med din vanliga USB-kabel. Önskar du göra detta är det bara följa de instruktioner som står på din enhets skärm (se bilden nedan).

iPhone, iPad - Dela Internet Anslutningen - Ange ett lösenord

3. Din telefon eller surfplatta börjar nu dela ut ett eget Wi-Fi-nätverk som andra enheter kan ansluta till. Du ansluter till din iPhone eller iPads Wi-Fi-nätverk precis som du ansluter till vilket annat nätverk som helst. Nätverkets namn blir detsamma som din telefons namn.

Här ser vi hur vår telefons Wi-Fi-nätverk dykt upp i listan över tillgängliga nätverk på vår Windows 10-dator. Vi klickar på nätverket vår telefon har skapat och väljer Anslut.

Anslut till iPhone Wi-Fi via delat nätverk

4. Vi fyller därefter i det lösenord vi skapade på telefonen och klickar på Nästa för att koppla upp oss mot nätet via telefonen. Vi kan nu surfa och använda Internet på vår dator precis som om den var kopplad till ett vanligt modem.

Anslut en PC till iPhone, iPad-utdelat nätverk - Skriv in lösenordet

5. Tänk som sagt på att du förbrukar din mobildata (surfpott) när du surfar från datorn genom telefonen. Var därför försiktig med att inte ladda ner väldigt stora filer eller liknande (om du inte måste eller verkligen vill) då din surf snabbt kan ta slut av detta.

Fungerar det helt utan strul att koppla upp dig mot din iPad eller iPhones utdelade Wi-Fi eller får du det inte att fungera? Hojta till i kommentarerna så hjälper vi gärna till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

23 kommentarer

 1. Hej!
  Jag har bytt lösenord på iphone, men kan inte ändra det på datorn, hur gör jag det? Går inte att radera enheten heller.

  • Hej! Jag förstår inte riktigt hur du menar dessvärre. Vill du byta lösenord på din Mac-dator? I det fallet skulle jag rekommendera att läsa denna text från Apple.

   Vart i raderingsprocessen blir det fel? Antar att det är iPhonen du vill radera. Om du kommer in i telefonen borde det fungera att gå till Inställningar > Allmänt > Nollställ och välja Radera allt innehåll och inställningar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej! Vad gör jag om delningen blir endast lokalt? Jag har gjort precis som det står i beskrivningen men jag kommer till att den är ansluten men endast lokalt. Det står som oidentifierat nätverk, kan detta vara problemet? Men hur löser jag det isf?

  • Hej! Det är nog möjligt att datorn säger att nätverket är ett oidentifierat nätverk, något som i sig inte är ett problem. Kommer du åt Internet via det utdelade Wi-Fi-nätverket eller fungerar det inte alls? Lyckas inte hitta någon information om liknande problem och har heller inte upplevt själv att det inte fungerar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Knepigt! Det kan vara lite olika saker som strular är jag rädd. Kopplar datorn upp sig mot andra Wi-Fi-nätverk ordentligt? Det enda jag lyckas hitta som lösning är antingen att drivrutinerna behöver uppdateras för datorns nätverkskort (vilket dock bör göras automatiskt av Windows 10) alternativt att datorn försöker använda fel nätverksläge när den ansluter.

   Vissa verkar ha fått det att fungera genom att navigera till söka efter Enhetshanteraren och starta den. Leta därefter upp ditt nätverkskort under Nätverkskort. Högerklicka på det och välj Egenskaper. Klicka på fliken Avancerat och se efter om det finns en Egenskap som heter 802.11n Mode. Markera i sådant fall denna och välj Disabled under Värde. Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Jag har ett ”omvänt” problem. Sonens Ipad 4-wifi verkar styra min iPad Air 2-wifi. Endast 4an syns på Routerns enhetslista men båda kopplar upp sig via routern enligt båda enheterna. När jag sätter på föräldrakontroll och därmed spärrar 4:an så spärras även wifi på 2:an! Någon som har några förslag på åtgärd?

  • Hej! Det låter ju konstigt att inte båda plattorna syns hos de uppkopplade enheterna hos routern. Har ni testat att välja Glöm det här nätverket, under i:et till höger om nätverket på den iPad som inte syns i routerns lista. Och därefter ansluta den igen?

   Det enda jag kan tänka mig annars är om ni använder samma Apple-ID på båda plattorna och att inställningen på något sätt verkställs på båda iPadsen när du aktiverar inställningen på den ena.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  Jag undrar över detta: ”Tänk som sagt på att du förbrukar din mobildata (surfpott) när du surfar från datorn genom telefonen.”. Gäller detta även när Iphonen går på wi-fi?
  Anledningen att jag undrar är för att min pc har blivit konstig (nätverkskortet funkar fel) och jag kan inte ansluta till mitt fiberbredbands wi-fi, men det går att ansluta till min Iphnes wi-fi. När jag är hemma är min Iphone automatiskt uppkopplad på fiberbredbands wi-fi. Dras mobildatan från Iphonens surfpott eller dras mobildatan från mitt hemma wi-fi?
  Tack på förhand!

  • Hej! Om din iPhone är uppkopplad mot ett Wi-Fi-nätverk används inte mobildatan, utan du kan surfa precis som om du var ansluten med datorn direkt mot Wi-Fi-nätverket från routern. Så länge din iPhone är ansluten till Wi-Fi-nätverket är det alltså helt lugnt att dela ut nätverket till datorn och surfa utan att förbruka surfpotten!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Åh, tusen tack för svar — och så snabbt dessutom! Då kan jag kolla på gårdagens Homeland utan att det kostar skjortan! :-)

 6. hej
  är det möjligt att internetdela iphone SE med en fast router så att mina datorer och saker i hemmet, i dels det fasta nätverket och dels några lösa ipads m.m. kopplade till husets wifi, kan nyttja mobilens surf?
  vi har bara adsl med 2MBit/s in i vårt hus medan min telefon har 4G vilket förstås är roligare.

  jag vill inte plocka ur simkortet o sätta detta i ett ÚSB modem och sedan i routern, det blir krångligt. att dela mobilens surf känns smart eftersom internet i huset inte behövs när vi inte är i huset

  finns det någon pryl som löser detta, för mobilen kan ju bara internetdela med en annan enhet i taget
  /martin

  • Hej! Riktigt bra fråga och smart idé! Tyvärr har jag inget riktigt bra svar att ge. Har själv aldrig sett någon sådan pryl, även om man kan tycka att det borde finnas. Har försökt googla runt och leta men lyckas inte hitta någon som lyckats med samma sak. Trillar jag över något återkommer jag, men för nu får jag dessvärre anta att det är knepigt att få till just den lösningen :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej
  Jag funderar på att utöka min mobilsurf för att på så sätt kunna ta bort kostnaden för fiberuppkopplingen hemma. I butiken så sa de att det drar mer surf när man internetdelar och att jag därför skulle skaffa en bärbar router istället. Jag kan dock inte hitta några belägg för det någonstans och undrar om det var ett försäljningsknep. Stämmer det eller stämmer det inte?

  Finns det andra nackdelar med en sådan lösning? Läste att mobilens batteri ”slits” på grund av att mobilen blir väldigt varm vilket i sin tur förkortar livslängden på mobilen, är det något jag behöver fundera på?

  Jag laddar inte ner stora filer men kommer nog att vilja streama någon fotbollsmatch lite då och då.

  Hälsningar
  Stefanie

  • Hej, jag kan heller inte tänka mig att någon mer data förbrukas i och med att du Internet-delar. Vad man dock ska tänka på är att både datorer och andra enheter är väldigt pigga på att automatiskt ladda ner stora uppdateringar till operativsystemet (Windows 10, iOS, Android etc.) så fort de är anslutna till ett Wi-Fi-nätverk. Här kan säkerligen en del data förbrukas om man har lite otur.

   Mobilens batteri slits förmodligen en hel del mer om du använder den som konstant utdelningspunkt för ett trådlöst nätverk ja. Även om Wi-Fi så vitt jag vet förbrukar mindre batteri än vanlig mobildata är det ändå en extra funktion som är påslagen, och att hålla kontakten med alla anslutna enheter kommer definitivt påverka enheten.

   Det finns en hel del trådlösa routrar som inte är låsta till en specifik operatör, och som har möjligheten att sätta in ett SIM-kort. Så är du nöjd med att bara uppgradera din surfmängd alternativt teckna ett nytt abonnemang skulle jag förmodligen rekommendera att investera i en sådan router, då de är gjorda för endast detta syfte. Till skillnad från en mobiltelefon där Internetdelningen mer är en extrafunktion.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej! När jag försöker ansluta min PC (Windows 10) till min iPhones nätverk enligt instruktionerna ovan så får jag ett felmeddelande: ”det går inte att ansluta till det här nätverket”. Vad kan det bero på? Tack på förhand!

  • Hej! Svårt att säga exakt vad som kan strula. Antar att det kan bero på en hel del saker. Apple själva rekommenderar följande punkter när Wi-Fi-delning inte fungerar som den ska: https://support.apple.com/sv-se/HT203302. Jag skulle framförallt testa den sista punkten (Inställningar > Allmänt > Nollställ > Nollställ nätverk) och se om det hjälper.

   Ett annat alternativ, om du bara vill koppla just den datorn till Internet via din iPhone ,är att testa om det fungerar att dela uppkopplingen via USB. Detta genom att koppla din vanliga USB-kabel från iPhone till datorn.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Hej, funderar på att köpa en iPad med enbart wifi. Har en iPhone 6. Surfar på wifi via fiber hemma men vill kunna använda den i sommarstugan och då dela surf från mobilen. Vad jag läst här bör det inte vara nåt problem?

  • Hej! Det ska, precis som du skriver, inte vara några som helst problem att göra på det sättet! Vill du testa funktionen innan du köper iPad:en kan du ju alltid dela ut ett test-nätverk från din iPhone och låta t.ex. en dator eller en annan telefon ansluta till Internet via det utdelade Wi-Fi-nätverket. Så får du ett lite mer konkret exempel på hur allt fungerar!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 10. Hej och tack, fick mycket hjälp ,och lätt att följa er beskrivning (dela ut wifi från min Iphone)
  nu skall jag testa på min Multimedia enhet i bilen ,
  tusen tack ..

 11. Hej!
  Iphone 7 och en MacPro 2014, senaste drivrutinerna. Internetdelning har fungerat klockrent. Men plötsligt nu får jag inte acces till internet, trots att att både telefon och dator indikerar att det fungerara. Dvs Iphonen kommer fortfarande åt internet, men inte datorn. Prövad med nollställa nätverk…nej. Testade att koppla upp min gamla Ipad2:a fungerade fint. Har i en Spanienresa använt PureVPN.. Kan det ställt till med något. Datorn får internetadress, prövat med avstängd brandvägg.
  PS Med det vanliga hemnätverket från Telia fungerar det bra.

  • Hej! Om du har nollställt telefonens nätverksinställningar kan man ju tycka att det borde löst problemet om VPN-tjänsten på något sätt fortfarande var aktiv. Dock borde det oavsett gå att ansluta till vilket Wi-Fi-nätverk som helst, även om du använder en VPN-tjänst. Om det däremot var i rakt samband med att du använde VPN-tjänsten problemet uppstod antar jag att det ändå är möjligt att det på något sätt är den som strular till det.

   Hittar inga riktigt bra förslag på vad felet skulle kunna bero på. Någon verkar ha löst liknande problem genom att (på MacBooken) gå till Inställningar > Delning. Kryssa därefter ur Internet-delning och starta om datorn. Gör där efter om processen för att dela ut anslutningen på nytt.

   En sista sak att testa är givetvis att återställa telefonen helt och hållet. Dock är det ju inte det roligaste att göra och kräver lite extraarbete i form av backuper etc. Önskar jag hade fler tips, men det är svårt att säga vart felet faktiskt ligger då allt annat verkar fungera som det ska :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Apple introducerar brusreducerande in ear-hörlurarna AirPods Pro

Apple hoppar nu, kanske inte helt förvånande, på trenden med brusreducering och passar samtidigt på att ställa om från hårdplast till silikon i öronen. Ett förmodligen uppskattat drag!

Tester

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Fixa problem med låg samtalsvolym på iPhone

Att volymen på iPhone under samtal är låg eller dålig kan bero på en mängd saker. Här listar vi de vanligaste orsakerna och lösningarna...

Installera Windows 10 från ett USB-minne

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Mer läsning

Visa film och bilder på TV:n med Chromecast

(Uppdaterad: 2017-09-08) Google Chromecast är en liten och relativt billig mediaspelare som pluggas in i en ledig HDMI-port på din TV och ansluts till...

Ta bort de röda siffrorna bredvid app-ikoner på iPhone/iPad

Blir du stressad eller irriterad över de röda små sifferikonerna som dyker upp bredvid en app så fort något nytt hänt i appen? Så...

Stäng av meddelandeljudet i Messenger på dator och telefon

Trött på att det alltid ska plinga till så snart ett nytt meddelande dyker upp i Messenger vare sig du sitter vid datorn eller med telefonen? Så stänger du av ljudet!

Visa hur många procent som är kvar av batteriet på iPhone

Tycker du den lilla batteriikonen på iPhone (och iPad) är i otydligaste laget? Att lägga till en procent-indikator för att visa den aktuella batterinivån tar bara ett par sekunder! Så gör du!