Blockera alla webbsidor utom en eller några stycken

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Vill du ställa in så bara en eller några få webbsidor går att komma åt via datorns webbläsare? Här går vi igenom ett relativt enkelt sätt att åstadkomma detta i Windows 10!

Anledningarna till att låta en dator endast komma åt en eller ett par webbsidor via webbläsaren kan vara flera. Då Internet många gånger är långt ifrån småbarnsvänligt kan det kanske vara vara smidigt att till en början endast låta barnen besöka vissa specifika webbsidor och filtrera bort allt annat.

Oavsett anledningen till varför du vill blockera i princip hela Internet bortsett från en eller ett par webbsidor kommer vi här gå igenom ett simpelt sätt att göra detta på. Metoden är på inga sätt säker för den person som vet vad den gör och känner till vart man bör leta för att ändra Internet-inställningar. Men för barnen som precis ska börja bekanta sig med Internet eller av andra finurliga anledningar kan tillvägagångssättet förmodligen fungera riktigt bra!

Blockera alla webbsidor utom några

Nedanstående steg kommer att blockera samtliga webbsidor för alla webbläsare som finns installerade på datorn i fråga, bortsett från de webbsidor du själv väljer att tillåta. Det spelar alltså ingen roll om du använder Chrome, Microsoft Edge, Firefox eller någon annan webbläsare.

Något att ha i bakhuvudet är dock att endast innehåll som skickas från exakt de adresser som tillåts kommer kunna nås. Många sajter läser in delar av sitt innehåll från andra platser på Internet. Något som kan resultera i att delar av innehållet på godkända sajter inte laddas in. Ett vanligt exempel på denna typ av innehåll är reklam, men även videor länkade från t.ex. YouTube laddas in på samma sätt. Det är därför möjligt att inte alla sajter fungerar ordentligt med blockeringen aktiv. Enklare webbsidor bör dock fungera utan problem!

1. Börja med att klicka på Sök-symbolen bredvid Start-menyn (1). Skriv Kontrollpanelen (2) och tryck Enter för att starta den klassiska Kontrollpanelen.

Blockera alla hemsidor - Kontrollpanelen

2. Välj Nätverk och Internet.

Nätverk och Internet - Blockera alla webbsidor

3. Följt av Internetalternativ.

Internatalternativ - Blockera alla sajter

4. Välj därefter fliken Anslutningar (1) och klicka på LAN-inställningar (2).

Egenskaper för Internet - Anslutningar - LAN-inställningar

5. Under LAN-inställningarna kryssar du för rutan Använd en proxyserver för nätverket. Skriv in 127.0.0.1 under Adress och 80 under Port (vi går igenom varför i nästa steg!). Välj sedan Avancerat.

Använd en proxyserver - Avancerat - Blockera sajter

6. Vad vi nu har gjort är att låta all trafik som passerar genom datorns webbläsare gå direkt till IP-adressen 127.0.0.1. 127.0.0.1 är i nätverkssammanhang den adress som går till datorn man för tillfället använder och brukar kallas för localhost (ungefär lokal värd). All information som skickas via datorns webbläsare går nu alltså istället bara direkt tillbaka till den egna datorn. Vilket gör att inga externa webbsidor eller annan information kan läsas in.

Jämför det med att du t.ex. vill skicka ett vanligt brev till en viss postadress men du får inte själv skriva adressen på brevet. Istället får alla brev du skickar automatiskt samma adress som den du bor på. Vilket gör att alla brev kommer tillbaka.

7. Det smidiga i sammanhanget är att vi dock kan instruera datorn att strunta i att använda 127.0.0.1 för vissa utvalda webbsidor och således släppa igenom information till och från dessa sajter. Att göra detta är inte knepigare än att fylla i de webbsidor vi vill tillåta under Undantag (glöm inte att göra ett semikolon mellan varje adress). Klicka därefter OK för att direkt applicera ändringarna och blockera samtliga webbsidor utom de som nu står inskrivna under Undantag.

Proxy-inställningar - Undantag - Blockera alla sajter utom

8. Om du framöver önskar tillåta fler webbsidor är det bara fylla på med fler adresser under Undantag. Vill du istället helt stänga av blockeringen kryssar du bara ur rutan bredvid Använd en proxyserver för nätverket i Steg 5 så fungerar allt precis som vanligt igen!

Har du frågor, funderingar eller om du inte får det att fungera är du mycket välkommen att skriva i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till att lösa problemen!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

13 kommentarer

 1. Verkar bara få hemsidor som börjar med www att fungera på listan över tillåtna sidor.
  En webbsida som börjar med https kommer jag inte in på trots att jag godkänt de.
  Hur kommer jag förbi det?

  • Hej! Det låter underligt. När jag testar nu kan jag t.ex. lägga till ”https://kalaslekar.se” under Undantag, varpå den fungerar efteråt, samtidigt som alla andra sajter blockeras. Kan det vara så att ”www” glömt sig kvar efter https:// i adressen och behöver tas bort?

   • Okej ska testa igen!
    Ska jag bara göra semikolon mellan adresserna eller ska det även vara mellanslag eller så?

    • Hej igen! Det ska bara vara ett semikolon mellan adresserna. Så är det många adresser ser det lite rörigt ut dessvärre :-/

 2. Men om man nu bara vill blockera en eller några webbadresser?
  Det verkar onödigt komplicerat att då blockera alla och sen skriva in de man vill tillåta
  Hur gör man då?

  • Hej! Du har ju helt rätt i att det behövs en guide för det motsatta också (så som du föreslår). Ska försöka ta tag i det vid tid.

   Används någon specifik webbläsare där en eller flera adresser ska blockeras? Det finns en mängd smidiga plugins för detta, för Chrome finns t.ex. Block Site. Eller tänker du dig mer någon lösning som gäller för samtlig webbtrafik på datorn?

 3. Hej! Hur kommer jag runt att den blockar uppdateringarna från Microsoft? För när jag gör det så får datorn jag gör det inga uppdateringar och när jag kör uppdateringarna så står det bara att tuggar men tar jag bort det fungerar det.

  • Hej! Jättebra fråga! Du har helt rätt i att detta tillvägagångssätt även blockerar uppdateringar för Windows. Det bör fungera om du lägger till följande adresser, exakt såsom de står, i listan över tillåtna webbsidor (Undantag):
   http://windowsupdate.microsoft.com
   http://*.windowsupdate.microsoft.com
   https://*.windowsupdate.microsoft.com
   http://*.update.microsoft.com
   https://*.update.microsoft.com
   http://*.windowsupdate.com
   http://download.windowsupdate.com
   https://download.microsoft.com
   http://*.download.windowsupdate.com
   http://wustat.windows.com
   http://ntservicepack.microsoft.com
   http://go.microsoft.com
   http://dl.delivery.mp.microsoft.com
   https://dl.delivery.mp.microsoft.com

   Listan med länkar är hämtad från Microsofts egen dokumentation över vilka servrar uppdateringarna för Windows hämtas från.

 4. Hej, hoppas någon kan hjälpa mig. Jag får detta inte att fungera på Microsoft Edge. Några bra tips på hur jag löser det?
  Tacksam för svar

  • Hej! Vad underligt! Fungerar det på andra webbläsare som finns installerade? Rent tekniskt ska det inte spela någon roll vilken webbläsare som används då detta sätt blocker all inkommande trafik till datorn. Så lite osäker på vad som skulle kunna strula faktiskt :-/

 5. Hej!
  Lyckas inte hela vägen. När jag lagt in den adress jag vill undanta och trycker ok, så går det inte att verkställa i nästa steg, dvs tillbaka på sidan för inställningar för LAN. Om jag bara trycker ok här, sparas inte min valda sida för undantag.

  • Hej! Du ska inte behöva klicka Verkställ i ”Egenskaper för Internet”-fönstret. Utan det ska räcka med att bara trycka ”OK” i fönstret för ”Proxyinställningar” och därefter ”OK” i fönstret ”Inställningar för lokalt nätverk (LAN)”. Testade precis här och jag får heller inte möjligheten att verkställa i ”Egenskaper för Internet”, dock appliceras inställningarna ändå. Kan det vara någon annan knapp som missats eller så?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!