Vem eller vilka uppfann Bitcoin och hur startade allt?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Ingen har nog missat uppmärksamheten kryptovalutor, och då i synnerhet Bitcoin, fått framförallt det senaste året. Men var kommer Bitcoin ifrån och vem uppfann valutan?

Det kanske mest mytomspunna med Bitcoin-valutan och utvecklingen av tekniken bakom den är att det – än idag – inte har fastställts vem eller vilka som faktiskt står som skapare bakom fenomenet.

2008: En kort bakgrund till Bitcoins ursprung

Året var 2008 när ett så kallat white paper gällande en ny digital valuta vid namn Bitcoin publicerades på Internet. Ett white paper (på svenska vitbok) är kortfattat en typ av översikt kring vad man introducerar, varför det behövs och hur det fungerar. Bitcoins white paper hade avsändaren Satoshi Nakamoto. Men mer än så avslöjades inte om vem det faktiskt var som låg bakom introduceringen av systemet.

Bitcoin - White Paper - Utdrag
Introduktionen till Bitcoins white paper publicerat av Satoshi Nakamoto år 2008. Hela dokumentet finns att läsa på https://bitcoin.org/sv/bitcoinartikel. Något jag verkligen rekommenderar att göra om du är intresserad av tekniken.

Bortsett från några entusiaster som direkt hoppade på projektet gavs i detta skede inte mycket tilltro till Nakamotos nya, digitala valuta. Trots det kom alltsammans igång på riktigt den tredje januari året därpå (2009) då det första så kallade ”blocket” i Bitcoin-blockkedjan utvanns. Vill du läsa mer om hur Bitcoin-tekniken fungerar rekommenderar jag att ta en titt på min artikel kring just det, du hittar den här.

Trots att vissa delar av tekniken bakom blockkedjor redan introducerats var det först i och med uppkomsten av Bitcoin det så kallade Bysantinska generalsproblemet (från engelskans Byzantine Generals problem) fick en lösning. Enkelt förklarat bottnar problemet i att hur bra ett system än må vara finns det alltid en risk att om tillräckligt många personer bestämmer sig för att förstöra för de andra, kommer de också kunna göra det. För att något ska fungera krävs det således att tillräckligt många personer litar på varandra, är överens om allt som görs och även dubbelkollar varandra för att se så ingen fifflar med något.

Hur detta skulle lösas rent praktiskt när det kom till kryptovalutor hade hitintills ingen lyckats fundera ut.

Nakamotos lösning på problemet kom att bli känd som Proof of Work-systemet. Vilket i korthet är en typ av kontrollsystem för att se till att alla användare i ett nätverk både arbetar med att skapa det tillsammans och även är överens om att allt som görs är korrekt. Mer om Proof of Work kan du läsa i artikeln om blockkedjor och Bitcoin.

2011: Satoshi Nakamoto försvinner

Under Bitcoins två första levnadsår hade Satoshi Nakamoto funnits tillgänglig för att driva på utvecklingen av systemet, diskutera kring eventuella frågetecken och på andra sätt hjälpa tekniken. I april 2011 dyker så – vad som skulle komma att bli – ett sista meddelande upp från Nakamoto där han skriver att han menar att Bitcoin-projektet nu är i goda händer och att han har gått vidare för att arbeta med andra saker. Efter detta har ingen officiellt hört något mer från Satoshi Nakamoto.

Bitcoin - Skapare - Ingen vet
Ingen vet vart Satoshi Nakamoto faktiskt tagit vägen. Eller för den delen ens vart han befann sig från början.

Spolar vi fram tio år, till dagens datum, har Bitcoin-valutan just nu ett totalt värde på ungefär 700 miljarder dollar. Utifrån det är det ganska häftigt att Satoshi Nakamoto (vem nu hen eller dem än var) under två års tid lyckades introducera en ny, helt digital valuta som utan någon som helst kontroll från myndigheter eller liknande instanser idag växt till ett värde av nästan 1 biljon dollar.

2012 och framåt: Flera personer pekas ut som, eller utger sig för att vara, Satoshi Nakamoto

Så snart Satoshi Nakamoto försvann från Bitcoin-scenen (och även innan) startade spekulationerna om vem eller vilka som faktiskt fanns bakom namnet. Personerna nedan är de som fått allra mest publicitet när det kommer till teorier kring vem som ligger bakom valutan.

Craig Wrigh

Den person som på senare tid fått mest uppmärksamhet är utan tvekan den australiensiske programmeraren och företagaren Craig Wright. Ingen har pekat ut honom som Satoshi Nakamoto. Istället har han själv kommit med vad han anser är bevis för att det var han som skapade Bitcoin. Ingen av dessa bevis har dock varit tillräckliga för att styrka hans påståenden. Många har även gått ut och öppet kritiserad Wright för att vara en bedragare, bland annat medgrundaren av världens näst mest populära kryptovaluta och nätverk, Ethereum, Vitalik Buterin.

Det senaste spektaklet (ja, jag väljer att vara så partisk) från Wright är att han verkar komma att stämma den nuvarande ägaren av bitcoin.org (endast känd som ”Cobra”) för upphovsrättsintrång gällande publiceringen av Bitcoins white paper. Som Wright menar att han skapade och alltså äger.

Nick Szabo

Nicke Szabo är en vetenskapsman inom dataområdet och har arbetat med kryptografi under många år. Han introducerade 2009 en idé för något han kallade Bitgold. En teknik inte helt olik den som idag är Bitcoin. Bitgold lanserades dock aldrig. Även om Szabo verkade ha planer på att göra det. Han har senare gått ut förnekat att han skulle vara Nakamoto. Något en del verkar tro på. Andra inte.

Adam Back

Adam Back är en av personerna som nämns i Bitcoins white paper och har utifrån detta, samt hans samarbete med Satoshi Nakamoto, av många pekats ut som just Nakamoto själv. Något han förnekat.

Hal Finney och Dorian Nakamoto

Den kanske mest intressanta kandidaten för vem som skulle kunna finnas bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto var Hal Finney från Kalifornien. Hal var den första personen någonsin att motta en Bitcoin-transaktion och då från ingen mindre än just Satoshi Nakamoto. Hal var även en av de första att se potentialen i Bitcoin-projektet och började direkt kommunicera med Nakamoto så snart han fick höra om idén med valutan. De två kollaborerade sedan under en relativt lång tid och hjälptes åt att utveckla Bitcoin.

I en (mycket sorglig men ohyggligt läsvärd) artikel från Forbes redogör reportern Andy Greenberg kring hur han år 2014 tar kontakt med och Hal Finney för att ett gång för alla försöka reda ut vem skaparen bakom kryptovalutan faktiskt är. Efter många vändor fram och tillbaka verkar det stå klart att Hal endast kände Nakamoto digitalt och aldrig själv visste vem det faktiskt var.

Något som står i motsats till detta är att det i Hals fysiska närhet fanns en man vid namn just Satoshi Nakamoto (han kallades för Dorian Nakamoto men hans fulla namn var Dorian Prentice Satoshi Nakamoto). Teorierna här pekade på att det antingen var Dorian Nakamoto som var Satoshi Nakamoto. Alternativt att det var Hal Finney som hade lånat namnet när han skapade Bitcoin. Båda dessa teorier har förnekats av både Hal och Dorian. Dorian Nakamoto gick 2014 ut och intygade att han inte hade något med Bitcoin att göra över huvud taget.

Angående spekulationerna kring huruvida Hal Finney var Nakamoto stannar dessa (för stunden) i och med hans bortgång i augusti 2014, orsakad av ALS (amyotrofisk lateral skleros). I och med sin bortgång valde Hal att bli kryogeniskt nedfrusen med förhoppningen att ett botemedel mot ALS i framtiden kan se dagens ljus.

Varför försvann Satoshi Nakamoto och vad betyder det för Bitcoin?

Exakt varför Satoshi Nakamoto officiellt drog sig ur Bitcoin-scenen kommer kanske aldrig komma fram. Det sista Nakamoto gjorde innan han lämnade över all kod och andra dokument till övriga Bitcoin-utvecklare var att ta bort sitt eget namn från Copyright-delen samt tillägna upphovsrätten till ”alla Bitcoin-användare”.

Ser man till hur hela konceptet är tänkt att fungera – det vill säga att ingen har mer inflytande än någon annan – är det däremot inte svårt att hitta flertalet anledningar till varför det faktiskt skulle kunna vara bra för valutan att det inte finns någon känd skapare. Den kanske allra mest uppenbara anledningen är att kontroll av valutan från myndigheter och andra politiska instanser troligen blir svårare om ingen faktiskt står bakom den. Framförallt kan detta vara viktigt om (eller när enligt vissa) valutan börjar inkräkta på de vanliga, så kallade fiat-valutorna (normala pengar).

Ytterligare en anledning bottnar i att det för valutans värde gissningsvis inte är jättebra om en ensam persons uttalanden har möjlighet att påverka kursen och värdet på den. Något som exempelvis fick grundaren av kryptovalutan Litecoin, Charlie Lee, att sälja alla sina Litecoins år 2017.

Ovanstående spiller vidare lite in på anledningen att det utan skapare heller inte finns någon fysisk person som behöver utstå en enorm mängd publicitet och påtryckningar från olika (mer eller mindre) lagliga håll. Något som annars garanterat skulle kunna påverka valutans värde.

Kommer vi någonsin få veta vem som skapade Bitcoin?

Om man som sagt ska lita på med hela tanken bakom Bitcoin känns det troligt att en del av planen bakom valutan, och den förändring den eventuellt kan skapa, också var att aldrig offentliggöra vem som faktiskt introducerade den.

Personligen tror jag utifrån detta inte att vi någonsin kommer få veta exakt vem eller vilka Satoshi Nakamoto var eller är. Och någonstans vill jag tro att både Bitcoin och hela kryptovärlden kanske till och med mår allra bäst av att det inte finns någon uttrycklig skapare. Är det tvärtom något som direkt kan bidra till att kryptovalutorna slutligen får den spridning som spåtts av många är det troligen just mystiken bakom den icke-kontrollerade – men potentiellt stabila – valutan. Den kom från ingenstans och ingen alls men förändrade hela det ekonomiska systemet såsom vi kände det.

Ovanstående är givetvis bara rena spekulationer från min sida. Men det är svårt att låta bli när kryptovaluta-världen trots allt både så pass spännande och ändå svårförståelig som den är. Eller som John Oliver uttryckte det i en, numera något klassisk, beskrivning av Bitcoin i sin show Last Week Tonight från 2018 ”Bitcoin är allt du inte förstår om pengar kombinerat med allt du inte förstår om datorer”.

Vad tror du själv om Bitcoins skapare? Kommer vi någonsin få veta vem som startade hela karusellen?

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.