Vad gör U2-albumet ”Songs of Innocence” i min iPhone?

Och hur tar jag bort det?

Om du varit Apple-kund i några år är det inte helt omöjligt att du då och då råkat starta uppspelningen av U2:s album Songs of Innocence. Men vart kommer det ifrån? Vad är det egentligen fråga om?

Historien börjar faktiskt den 9 september 2014. Apple håller ett event för den (då) nya iPhone 6 som ska lanseras månaden därpå. Under eventet uppträder (japp) U2 med en låt från deras nya album, Songs of Innocence. Ett album som då ännu inte har lanserats.

När uppträdandet är över följer en väldigt inövad dialog mellan U2:s frontman Bono och Apples VD Tim Cook. Bono funderar på hur man på bästa sätt kan få ut det nya albumet till så många som möjligt och lägger (inte helt spontant) fram möjligheten att skicka ut det till iTunes då cirka 500 miljoner användare. Tim Cook kontrar med att det är okej så länge de får skicka ut det gratis*.

Några trevande moment senare är de båda överens och sluter överenskommelsen med någon form av fiktiv finger-mot-finger-knapp. Okej. Inga jättekonstigheter egentligen. Alla som använder iTunes kommer få U2:s senaste skiva Songs of Innocence helt gratis. Det är väl inte så farligt. Skulle man kunna tro.

* Apple betalade troligen U2 en enorm summa för att få ge ut albumet, exakt hur stor summan faktiskt var har dock aldrig offentliggjorts.

Världens mest påtvingade skivlansering

Ovan kanske är att ta i lite. Men helt smidigt gick det inte riktigt med utrullningen av Songs of Innocence. Problemet var inte skivan i sig, utan sättet Apple beslutade att ge bort den på.

För alla som hade automatiskt synkronisering i iTunes aktiverad (på datorn eller telefonen) resulterade ”gåvan” i att albumet direkt laddades ned på alla ens enheter. Irriterande ja. Men det var väl bara att ta bort albumet? Nej, faktiskt inte. Från allra första början, och om albumet laddats ner automatiskt, var den enda möjligheten att slippa se det att gömma det via köphistoriken i iTunes. Något som då gjorde att det också försvann från ens iPhone. Att helt radera det från köphistoriken gick däremot inte.

En halv miljard iTunes-användare blev alltså påtvingade U2:s nya album. Utan någon som helst möjlighet att radera det från köphistoriken. Jättebra om du var ett U2-fan. Superirriterande för många andra.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och både media och Internet exploderade av ilskna tillrop över en av världens mest påtvingade skivlanseringar. Apples kundtjänst översvämmades av kunder som krävde att albumet skulle tas bort från deras konton. Någon vecka efter eventet öppnade Apple av denna anledning en webbtjänst där användare själva kunde gå in och fylla i sina iTunes-detaljer, varpå albumet helt och hållet togs bort från deras köphistorik.

soi-remove - Ta bort U2-skiva - Album - iPhone
Så här så det tidigare ut när man gick till http://itunes.com/soi-remove. Tyvärr fungerar inte tjänsten längre.

Songs of Innocence är omöjlig att radera…

Allt gott. Tills dess att webbtjänsten stängdes ner för något år sedan. Det går visserligen numera lätt att ta ta bort albumet både från datorn och telefonen. För att radera det från exempelvis din iPhone gör du följande.

  1. Öppna Musik-appen och navigera till Songs of Innocence-albumet.

iPhone - U2 - Album - Skiva - Ta bort

  1. Peka på de tre prickarna, höst uppe till höger, och välj Radera från biblioteket.

iPhone - U2 - Album - Skiva - Ta bort - Radera från biblioteketÄven om albumet försvinner från telefonen finns det däremot fortfarande kvar under köphistoriken (iTunes Store > Mer > Köpt > Musik). Där det lustigt nog placerar sig, trots att det egentligen inte är ett köp, utan en ”gåva”. Eftersom köphistoriken heller inte går att radera (vilket är en helt annan superdum grej) går inte albumet att radera.

…utan lite hjälp från Apple

Efter att ha läst en mängd artiklar kring ämnet verkade det ändå som att det trots allt gick att ta bort albumet även från köphistoriken om man kontaktade Apples kundtjänst via telefon. Sagt och gjort. Efter att ha verifierat min identitet och Apple-ID med en (förövrigt mycket trevlig) kundservicemedarbetare försvann albumet från min köphistorik. Under samtalet bekräftades även att detta numera är det enda sättet att radera skivan från köphistoriken.

Orsakar fortfarande allt möjligt spännande

Det roliga i sammanhanget är att Apple gärna (och inte särskilt förvånande) vill att deras kunder ska använda företagets egna tjänster för musik, spel etc. Då långt ifrån alla iPhone-användare köper sin via Musik-appen betyder det att Songs of Innocence-albumet ofta är det enda som finns i nämnda app.

Detta kan resultera i allt möjligt småkul och irriterande. Som t.ex. att Siri gärna vill spela musik ifrån just Musik-appen och då många gånger kör igång den första låten (The Miracle of Joey Ramone) från den enda skivan många har där (Songs of Innocence) automatiskt. Samma sak när det kommer till Apple CarPlay där Musik-appen ibland ställer sig före t.ex. Spotify gällande vilken app som ska spela upp musik. Något som då resulterar att man stundom kan bli påtvingad lite U2.

Har du upplevt några roliga eller irriterande incidenter gällande just U2:s album? Eller har du inte albumet i din köphistorik alls? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend