Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

* Precis efter inköpet av KS-4249 visade det sig att Topcom slutat producera produkten. Jag väljer ändå att publicera detta test då KS-4249 säkerligen kommer cirkulera på begagnatmarknaden samt säljas från vissa återförsäljare ett tag till. Enligt företaget bakom Topcom (Smartwares Group) dröjer det till tidigast 2021 innan några nya, liknande produkter kan komma att lanseras.

Som småbarnsförälder, eller förälder över lag, är man ju ständigt lite orolig för vad ens barn hittar på. Något som är lite extra läskigt när de är riktigt små, men ändå behöver bli lämnade lite i fred. Som t.ex. när de sover. Här kommer ju babyvakten in som en potentiellt ganska perfekt lösning. Frågan är ju dock bara vilken av alla varianter man ska välja?

Eftersom Topcom KS-4249 är den babyvakt som verkar ha fått bäst omdömen överlag (åtminstone i Sverige) kändes det ju som att denna också var den givna modellen att testa. Så, håller den vad den lovar?

Specifikationer

Vad lovar då Topcom KS-4249? Jo, att den på upp till 300 meter ska kunna skicka en bra bild- och ljudström från den lilla kameraenheten (som påminner om en ganska söt men lite läskig katt) till mottagarenheten och även ljud tillbaka till kameraenheten. Tillsammans med bild och ljud ska även korrekt temperatur runtomkring kameran förmedlas till föräldraenheten.

Föräldraenheten ska i sin tur kunna styra den motoriserade kameran och både tilta och panorera samt mjukvaruzooma med upp till 2 gångers förstoring. Övriga funktioner inkluderar möjligheten att låta föräldraenheten gå in i strömsparläge och via VOX (voice operated exchange) starta upp skärmen så snart ett ljud fångas upp av kameran. Till detta ska det också finnas möjlighet att ansluta upp till fyra extra kameror till föräldraenheten, spela upp vaggvisor från kameran och stänga av och på en inbyggd nattlampa via föräldraenheten.

Topcom - KS 42 49 - Recension - Test - Kamera - Babyvakt

Funktionstest

Efter att ha testat Topcom KS-4249 i ett par månader står det ganska klart varför den fått så pass bra betyg i tidigare tester. Faktum är att allt den fixar allt den är specificerad att göra. Den gör det dessutom rätt bra.

Detta betyder dock inte att allt är helt perfekt med KS-4249. Den första anmärkningen är att VOX-funktionen visserligen fungerar helt okej. Men (vilket ju inte är ett bra ord när det handlar om barns säkerhet) ibland fallerar att registrera ljud och då även att lysa upp skärmen. Framförallt när det handlar om om korta, snabba ljud. Får ett ljud hålla på ett tag snappas det ganska snabbt upp av kameran, men just korta, dova ljud missas ibland.

Själva kontrollupplevelsen på föräldraenheten kunde även varit något mer logisk. Att få tillgång till tilt- och panorerings-funktionerna kräver t.ex. att man håller in en (ganska slumpmässigt utvald) knapp i några sekunder, varpå pilar uppenbarar sig på displayen.

Det viktigaste fungerar riktigt bra

Bortsett från att VOX-funktionen inte är riktigt så känslig man skulle önska fungerar övriga funktioner riktigt bra. Något som det inte talas särskilt mycket om i andra tester är hur lång batteritiden hos föräldraenheten faktiskt är. Om skärmen får vara på konstant (VOX avstängt) fixar det medföljande, uppladdningsbara, LiPo-batteriet upp emot 4-6 timmar. Vilket åtminstone jag tycker är riktigt bra. Det går även att köra föräldraenheten direkt på nätström med den medföljande adaptern. Något som också är ett krav för kameran, som inte har möjlighet till batteridrift.

Topcom KS 4249 - Test - Recension - Svartvit - Nattkamera - Nattläge

Att koppla ihop de båda enheterna fungerade helt smärtfritt redan vid första försöket. De hittade varandra och en koppling gjordes direkt. Det är även ganska imponerande hur snabbt allt kommer igång vid varje uppstart. Att starta både kamera och föräldraenhet och få bild tar bara några få sekunder. Gällande de 300 meter räckvidd som utlovas mellan de båda enheterna verkar även detta stämma ganska bra. Givetvis skiftar dock den faktiska räckvidden beroende på vilken typ av väggar och andra hinder som finns mellan kameran och föräldraenheten.

Den 4.3″ stora LCD-skärmen är klar och tydlig för det den är avsedd att visa och hittills har inga störningar, artefakter eller andra felaktigheter uppstått i bildöverföringen mellan de båda enheterna. Även betraktningsvinklarna hos skärmen är godkända och med hjälp av det lilla stödet på baksidan är det inga problem att placera enheten snett nedanför sig på ett bord och samtidigt ha bra koll på vad som sker framför kameran. Skärmen visar färg så länge ljusmängden tillåter men så snart nattläget aktiveras (vilket görs automatiskt vid en viss ljusmängd) blir allt svartvitt. Trots ett becksvart rum syns trots allt det som visas framför kameran riktigt bra även med mörkerläget aktiverat.

Topcom - KS-4249 -Baksida - Stöd

Ytterligare funktioner som ger det där lilla extra är indikatorn med LED-lampor som ökar i antal lysande lampor allt eftersom högre och högre ljud som registreras av kameran. En perfekt hjälp som lätt fångar uppmärksamheten i ögonvrån och får en att titta till på skärmen när det behövs.

Motorfunktionerna långt över förväntan

En av funktionerna som gör att Topcom KS-4249 är prissatt en bit över många av konkurrenternas video-babyvakter är möjligheten att via föräldraenheten styra kameran både uppåt/nedåt och åt sidorna. Här måste jag säga att Topcom lyckats extremt bra. Motorerna låter nästan ingenting och responsen när kameran justeras är i det närmaste omedelbar. Att det ser ut som att kattkameran rör lite halvläskigt på huvudet när den tiltar och panorerar är också en kul bonus.

Sammanfattningsvis får jag säga att Topcom KS-4249, bortsett från en något för okänslig VOX-funktion och möjligen ett behov av bättre användargränssnitt, gör exakt det den är avsedd att göra. Det vill säga hjälpa till att hålla koll på ditt barn. Tvåvägskommunikationen som gör det möjligt att via en knapptryckning prata direkt till ditt barn genom kameran fungerar även den bra och trots att ljudkvalitén lämnar lite att önska fyller funktionen ändå sitt syfte.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Topcom KS-4249 håller det mesta av vad den lovar och det är framförallt smidigheten som talar för enheten. Det bara fungerar, och det gör det bra. Personligen ser jag heller inte någon extrem vinning med att använda VOX när batteritiden ändå är så bra som den är.

Specifikationer:
Testad produkt: Topcom BabyViewer KS-4249
Pris (2020-06-10): 1585 kr
+
 • Störningsfri bild och ljud helt utan problem
 • Tilt- och panoreringsfunktionerna är extremt responsiva
 • Bra batteritid
 • Stor och bra skärm som fungerar väl för ändamålet
-
 • VOX-implementering kunde varit lite känsligare
 • Gränssnittet är lite rörigt till en början

2 kommentarer

 1. Värt att veta är att extra-kameror reagerar inte på ljud, dvs att ha flera kameror är helt jävla värdelöst att ha. Du måste manuellt gå in på bas-enheten och aktivt välja vilken kamera du ska se från, detta innebär också att den valda kameran är den som är aktiv och plockar upp ljud. Dvs har du två barn kan ett ligga och skrika utan att bas-enheten reagerar, så länge du inte aktivt sitter och växlar mellan kamera 1 och 2.

  • Hej Erik, tack för feedbacken. Du verkar ha helt rätt i det du skriver, vilket ju definitivt är ett stort minus om man vill använda fler än en kamera. Ska försöka ta och lägga till en notis om detta i texten!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.
<i>Topcom KS-4249</i> håller det mesta av vad den lovar och det är framförallt smidigheten som talar för enheten. Det bara fungerar, och det gör det bra. Personligen ser jag heller inte någon extrem vinning med att använda <i>VOX</i> när batteritiden ändå är så bra som den är. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Topcom BabyViewer KS-4249</i><br/> Pris (2020-06-10): <i>1585 kr</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Störningsfri bild och ljud helt utan problem</li> <li>Tilt- och panoreringsfunktionerna är extremt responsiva</li> <li>Bra batteritid</li> <li>Stor och bra skärm som fungerar väl för ändamålet</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>-</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>VOX-implementering kunde varit lite känsligare</li> <li>Gränssnittet är lite rörigt till en början</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Topcom KS-4249 Babyvakt - Håller den vad den lovar?