Test: ZAGG Pro Keys – Tangentbord och fodral till iPad (8:e gen)

iPad + Tangentbord = MacBook. Eller?

Att skriva på en iPad är ingen höjdare i längden. Men hur blir det om man knäpper på ZAGG:s tangentbordsfodral Pro Keys? Det ska jag ta reda på här.

iPad (i alla dess former) går ju mer och mer mot att användas som en vanlig dator och för många vanliga uppgifter såsom författande, online-möten och annat Internet-relaterat arbete fungerar det många gånger ganska bra att slopa datorn. Något iPad i sitt standardutförande däremot saknar är ju ett ordentligt, fysiskt tangentbord.

ZAGG har lanserat ett flertal olika lösningar för detta, där Pro Keys som jag fått möjlighet att ta en titt på här, är en av varianterna. Jag har testat tangentbordsfodralet till iPad 10.2″ (2020) 8:e generationen, men det finns även i en version för iPad Air 10.9″.

Utseende, byggkvalitet och första intryck

ZAGG Pro Keys är ett tvådelat iPad-fodral bestående av ett mer klassiskt hårdskal för själva iPad:en tillsammans med ett löstagbart tangentbord insvept i ett läderinspirerat hölje. Alltsammans klickar ihop med magneter och riktigt ordentliga magneter till råga på det. Under tiden jag använt fodralet har jag aldrig lyckats klicka ihop det fel, utan magneterna guidar hela tiden fodralet rätt i tangentbordsfästet. Något som gav ett riktigt gott första intryck och har fortsatt att imponera under användningen.

I uppställt format går det att justera sin iPad i två lägen, ett lite mer vertikalt än det andra. Jag hade gärna sett ytterligare ett ännu mer vertikalt läge, men det skapar trots allt inga större problem att sitta vid ett bord och skriva med nuvarande layout heller.

ZAGG Pro Keys - Sida - Stående
Pro Keys går att justera i två lägen. Här hade jag gärna sett ett ännu mer vertikalt sådant än det på bilden, som är det mest lodräta i nuläget.

Pro Keys har fått lite kritik för att skyddet som omger plattan är i plastigaste laget. Här håller jag inte riktigt med. Kvalitén känns istället helt okej och framförallt tjockleken i materialet gör att plattan ligger ordentligt skyddad. Enligt specifikationerna ska skalet även skydda för tapp på 2 meter. Något jag inte testat, men mycket väl kan tänka mig stämmer. Jag är däremot inte helt förälskad i det läder-immiterande materialet på utsidan av tangentbordsdelen av fodralet som påminner lite om vaxkänslan man får på fingrarna efter att ha lekt med Play-Doh (för dig som kommer ihåg den känslan och/eller har barn).

ZAGG Pro Keys - Baksida
På enda långsidan (högst upp på bilden) finns en hållare för att fästa en touch-penna, t.ex. Apple Pencil.

Jag är heller inte överförtjust i den flärp som fälls över fodralet för att hålla ihop det. Den fyller sitt syfte och trots att den fäster både bakåt och framåt med hjälp av magneter bidrar den ändå till en viss sladdrighet i den övergripande känslan av fodralet. Här hade jag hellre sett någon form av magnetlösning direkt inbyggd i kanterna på tangentbordet och iPad-fodralet. Trevligt i sammanhanget är däremot att skärmlåset automatiskt kickar in när fodralet stängs.

ZAGG Pro Keys - Flärp - Baksida - iPad
Flärpen som fästs bakåt när fodralet är öppet känns ibland lite väl sladdrig.

Batteritid och funktionsknappar

Pro Keys ansluts trådlöst via Bluetooth och fixar att vara kopplad med två enheter samtidigt. Själva installationsprocessen är klar på några sekunder och därefter kopplar tangentbord och iPad automatiskt ihop sig så snart tangentbordet aktiveras. Batteritiden är specificerad till generösa 12 månader, något jag får anta stämmer. När det väl är dags att ladda är det USB-C som gäller. En kabel för detta inkluderas även i förpackningen.

ZAGG Pro Keys - Tangentbord - Tangenter
Den översta raden innehåller ett gäng funktionsknappar, t.ex. för volym.

Utöver att agera skrivdon har tangentbordet ett gäng snabbknappar högst upp. Något jag personligen fann ganska smidigt, och då framförallt knapparna för volym, nästa/föregående för musikuppspelning och möjligheten att direkt hoppa mellan appar. Tangentbordet är också bakgrundbelyst (om man vill) och har hela sju olika färger för nämnda belysning, där intensiteten går att justera i tre steg. En ganska trevlig funktion vid mörkare skrivsessioner. Den nämnda batteritiden på 12 månader lär dock se en stor försämring med bakgrundsbelysningen kontinuerligt tänd.

Att använda Pro Keys

Hur fungerar då hela lösningen att använda? Ganska bra skulle jag säga. Magneterna som håller allt på plats är som sagt förvånansvärt starka och tillsammans med att tangentbordet har en hård botten ger det en god stabilitet och väldigt lite skakande vid skrivande.

Nu är ju inte detta tangentbord avsett att innehålla någon touchpad, men just detta är något jag faktiskt saknat lite under användningen av Pro Keys. I och med att det däremot inte känns befogat att klaga på att tangentbordet inte har någon touchpad får jag istället slänga in en liten hint om att det kan vara värt att tänka efter en extra gång angående just en touchpads vara eller icke vara – innan man köper ett tangentbord till sin iPad.

Tangenterna hos Pro Keys är i mitt tyckte något små, men med tanke på iPad:ens faktiska storlek är det svårt att argumentera för att hitta en bättre lösning inom rådande mått. Mellanrummet mellan tangenterna och själva layouten känns dock riktigt bra och som alltid med tangentbord handlar det om en del invänjning innan misstagen slutar upprepa sig. Distansen tangenterna färdas innan de slår i botten påminner om den hos Apples stationära tangentbord, medan ytan är något mjukare än Apples dito. Dock fortfarande inom rimliga gränser.

En dealbraker för min del gällande just tangentbord är framförallt att Enter– och Backspace-knapparna inte nås naturligt eller är för små. Detta är tack och lov inte fallet med Pro Keys och det märks att detta inte är ZAGG:s första tangentbord.

ZAGG Pro Keys - Test - Hopfälld
I hopfällt läge ser hela paketet ganska läckert ut. Det väger dock en hel del.

Jag är däremot inte jätteförtjust i att volym- och skärmlåsknapparna blir lite väl sega att trycka ned när skalet är monterat. Något som kan bli snäppet irriterande vid de tillfällen man använder iPad:en utan tangentbordet. Ytterligare något värt att nämna är att hela ekipaget med skal, tangentbord och iPad får en hyfsat ansenlig vikt. Pro Keys med skal och tangentbord väger ganska bastanta 0,67 kg. Något som vid användning bidrar till den goda stabiliteten, men tillsammans med iPad:ens 0,49 kg ger en bärvikt på hela 1,16 kg. Inte särskilt långt ifrån en MacBook Air med sina 1,29 kg.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Är du ute efter ett vettigt prissatt skal med tillhörande tangentbord (utan touchpad) till iPad 10.2" eller iPad Air 10.9" skulle jag säga att ZAGG Pro Keys är ett bra alternativ. Allt känns stabilt och ordentligt och bortsett från några mindre irritationsmoment (t.ex. flärpen) är den genomgående kvalitén riktigt trevlig.

Specifikationer:
Testad produkt: ZAGG Pro Keys, för iPad 10.2" (2020)
Pris (2021-03-17): 990 kr
+
  • En överlag välbyggd tangentbordslösning
  • Lagom mjuka/hårda tangenter
  • Enter och Backspace-tangenternas placering är genomtänkt
  • Funktionsknapparna
  • Hade önskat ett något mer vertikalt läge för iPad:en
  • En ganska tung tangentbordslösning (på gott och ont)

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend