Test: Xplora XGO3 – En rätt vettig smartklocka till barnen

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Att alltid kunna hålla koll på samt komma i kontakt med sitt barn om det skulle behövas låter ju från perspektivet förälder inte som en helt dum idé. Kan Xplora XGO3 vara ett bra redskap för detta?

Smartklockan XGO3 från Xplora Mobile är – inte helt förvånande – uppföljaren till XGO2 som lanserades för något år sedan. Så är just XGO3 något man vågar lirka fast på sitt barn? Det tänkte jag försöka reda ut här!

Uppdateringar från XGO2

Funktionsmässigt skiljer sig XGO3 inte nämnvärt från föregångaren XGO2. Båda klockorna är kapabla att ringa och ta emot samtal och meddelanden samt uppdatera sin position via en inbyggd GPS-modul. Förbättringarna hos XGO3 syns istället bland annat i bättre vattenresistens, längre batteritid (cirka två dagar vid normal användning), en uppdaterad kamera och en allmän kvalitetsförbättring överlag. Kul här är även att Xplora själva listar förbättringarna på sin hemsida. Snyggt!

Kritik hos föregångaren

Även om XGO2 var en av fjolårets mest populära smartklockor för barn har den ändå fått en del kritik. Främst för att navigeringen upplevts lite väl pillig och seg. Något som definitivt inte gjordes bättre av att skärmen defakto är både liten och lågupplöst.

Nu har visserligen både skärmstorlek och upplösning hängt med till XGO3. Däremot tycker jag ändå att layouten och hur ikoner och navigering är upplagd faktiskt fungerar bra hos XGO3. Visserligen gör den pyttelilla skärmen med sina 1.3 tum och 240 x 240 pixlars upplösning att det oundvikligen är lite pilligt att använda klockan och att precisionsscrolla genom meddelanden är smått smärtsamt. Överlag har jag däremot inte så mycket att egentligen klaga på när det kommer till operativsystemet som sådant. Det gör vad det ska. Dessutom utan att uppvisa något nämnvärt lagg eller andra otrevligheter.

Xplora XGO3 - Meddelanden - SMS
Det mesta går att göra utan större problem på den lilla skärmen. Att scrolla genom meddelanden hör däremot till något av det mer pilliga.

Kontrollmöjligheter

Knappmässigt finns det endast en fysisk knapp på ena sidan av klockan. Denna används för att antingen gå tillbaka till urtavlan alternativt för att tända och släcka skärmen. Även om det definitivt kostat lite extra batteri hade det här ändå varit trevligt med en (valbar) funktion att väcka displayen när man vrider på handleden. Att behöva trycka på en knapp för att se tiden blir tröttsamt ganska snabbt. I övrigt är det touchkontroller för hela slanten som gäller med XGO3. Tack och lov fungerar dessa som sagt helt okej, även om precisionen givetvis inte går att jämföra med en lite mer påkostad smartklocka.

Abonnemangsmodell, på gott och ont

Precis som samtliga av Xploras smarta klockor säljs XGO3 tillsammans med abonnemangstjänst där man betalar en månadskostnad för att kunna nyttja klockans uppkopplingsmöjligheter. Även fast klockan inte är låst till någon operatör och det är fullt möjligt att byta det fysiska SIM-kortet garanterar Xplora däremot endast funktionalitet med just deras eget abonnemang. Då det är med detta klockan är testad.

Kostnaden för själva abonnemanget är 99 kr / månad om man binder sig i 12 månader. Vill man istället betala månad till månad är priset 119 kr per betalningstillfälle. Huruvida en abonnemangslösning är bra eller dålig är nog upp till var och en. För min del känns det smidigt att allt bara fungerar out-of-the-box. Men visst finns det fördelar även i att själv kunna bestämma vilken operatör man vill använda med klockan. Fungerat helt utan problem eller störningar har uppkopplingen däremot gjort under de cirka två veckor jag testat XGO3.

En app-kopplad upplevelse

Att komma igång med klockan är inga större konstigheter. De flesta inställningar görs via Xploras app till vilken klockan behöver kopplas. Via appen går det sedan att ställa in vilka nummer som ska gå att ringa från klockan samt göra en hel del andra justeringar.

En av dessa innefattar att ställa in så kallade säkerhetszoner utifrån vilka klockan notifierar både när den lämnar och kommer fram till. Funktionen fungerar bra, men det hade varit trevligt med ännu lite mer precisa zoner.

Xplora XGO3 - App - Kontrollera - Ställa in
De allra flesta inställningar görs via appen. Som med fördel installeras på en förälders telefon.

I övrigt innehåller själva klockan också ett stoppur, en miniräknare och en stegräknare. Den senare kan användas för att få medaljer när man uppnår ett visst antal steg och för att ta sig vidare i ett gäng utvalda spel. Ett bra extraincitament att röra på sig. Däremot hade det varit kul med ännu lite mer information kring just speldelen som man nu är ganska lämnad att utforska och försöka lära sig på egen hand.

En fysisk manual för alla klockans funktioner hade också varit trevligt. Inte nödvändigtvis för att man som vuxen (eller barn) inte kan lista ut hur det mesta fungerar. Utan snarare för att det skulle kunna vara en intressant introduktion till klockan att gå igenom tillsammans med sitt barn.

Xplora - XGO3 - Miniräknare
Bortsett från kontaktfunktionerna har klockan även några inbyggda ”appar”. Miniräknaren är en av dem. Med betoning på mini.

Något som dock saknas i klockan är utan tvekan en timer! En funktion som annars används ganska friskt här hemma till allt från skärmtid till att borsta tänderna.

De mer viktiga funktionerna

När det kommer till spårningsmöjligheterna presterar den inbyggda GPS-modulen helt okej. Den är inte i närheten så precis som en dyrare träningsklocka eller den nyaste smarttelefonen. Jag har däremot inte upplevt några problem med att både spåra klockan och även se i historiken i stort hur den rört sig under dagen.

Att ringa och föra samtal via klockan är inga problem alls, även om volymen kunde varit en aning högre. Att ta emot meddelanden och läsa dem är hanterbart, men som sagt i minsta laget om man behöver scrolla några längre stunder. Att skriva SMS direkt på klockan går inte i nuläget. Utan man är låst till emojis och förinställda fraser. Tråkigt här är att det av någon anledning inte går att ställa in egna fraser. Förhoppningsvis kommer denna möjlighet i en uppdatering framöver!

Xplora XGO3 - Kamera - 2 MP
Upplösningen på den inbyggda kameran är okej som bäst. Men det är ändå trevligt att fotograferingsmöjligheten finns.

Den inbyggda kameran är med sina två megapixel ganska medioker. Men för att ta enstaka bilder och skicka till någon av de förinställda kontakterna är det ändå en kul, och stundtals användbar, extrafunktion.

Att faktiskt ha klockan på armen

Sett till funktionalitet är jag överlag positiv till Xplora XGO3. Det enda jag egentligen har lite problem med är tjockleken på klockan. Personligen skulle jag tänka mig för både en och två gånger innan jag investerade i en egen klocka som var 15 mm tjock. Vilket XGO3 med sina 14,6 mm också nästan är.

Xplora XGO3 - En ganska tjock klocka
Xplora XGO3 är en ganska tjock smartklocka.

Nog för att jag har rätt dålig omkrets på mina handleder. Men när till och med 11-åringen påpekar att klockan ser ”jättestor!” ut på hans arm känns det ändå inte som jag är helt ute och cyklar med min observation. Positivt är här däremot att klockan är extremt lätt och med sina 50 gram viktmässigt åtminstone knappt känns på armen över huvud taget.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Om du är okej med skärmstorleken samt lyckas komma överens med tjockleken är själva funktionaliteten hos XGO3 inte alls dålig. Snarare skulle jag säga att klockan är en väldigt kompetent hjälpreda för att enkelt och smidigt hålla koll på och kommunicera med sitt barn.

Specifikationer:
Testad produkt: Xplora XGO3
Pris: 1 695 kr (2022-11-01)
+
  • Funktionsmässigt fungerar klockan riktigt bra
  • Snabb uppdatering mot appen
  • Bra alternativ till en egen mobiltelefon
  • Förvånansvärt lätt att använda trots den lilla skärmen
  • I tjockaste laget (14,6 mm)
  • Går inte att ställa in egna meddelande-fraser
  • Batteritiden är bara okej
  • Ingen fysisk manual

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.
Om du är okej med skärmstorleken samt lyckas komma överens med tjockleken är själva funktionaliteten hos XGO3 inte alls dålig. Snarare skulle jag säga att klockan är en väldigt kompetent hjälpreda för att enkelt och smidigt hålla koll på och kommunicera med sitt barn. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Xplora XGO3</i><br/> Pris: <i>1 695 kr (2022-11-01)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Funktionsmässigt fungerar klockan riktigt bra</li> <li>Snabb uppdatering mot appen</li> <li>Bra alternativ till en egen mobiltelefon</li> <li>Förvånansvärt lätt att använda trots den lilla skärmen</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>I tjockaste laget (14,6 mm)</li> <li>Går inte att ställa in egna meddelande-fraser</li> <li>Batteritiden är bara okej</li> <li>Ingen fysisk manual</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Xplora XGO3 - En rätt vettig smartklocka till barnen