Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Tittar man endast på rena komponenter erbjuder MSI Modern 15 (A10RAS-065NE) en hel del. Först och främst är datorn bestyckad med en 15,6″ stor IPS-skärm. Något som bådar för både god färgåtergivning och bra betraktningsvinklar. Drivs gör datorn av en 10:e generationens Intel Core i5 (10210U)-processor ackompanjerad av 8GB DDR4 internminne och ett Nvidia MX330-grafikkort. Tillsammans med en 512 GB stor SSD-hårddisk utgör innehållet alltså en ganska stabil grund.

Specifikationer
Tillverkare MSI
Modellbeteckning A10RAS-065NE
Processor Intel Core i5-10210U, 1,6Ghz
Internminne 8 GB DDR 4, 2666Mhz
Grafikkort Nvidia GeForce MX330 (2GB)
Lagring 512 GB NVMe SSD
Bildskärm 15,6″ IPS LED, 1920 x 1080 (Full HD)
Anslutningar USB 3.2 Gen1, USB-C 3.2 Gen1, 2x USB 3.2 Gen 2, HDMI, 3.5 mm-kontakt, microSD-kortläsare
Operativsystem Windows 10 Home

Utseende, konstruktion och anslutningar

Utåt sett är Modern 15 en hyfsat läcker dator som inte gör för mycket väsen av sig. Även om finishen drar tankarna mot borstad aluminium är hela konstruktionen trots allt av plast. På sina ställen också ganska tunn plast. Något som framförallt på skärmdelen gör att datorn känns lite för böjlig och troligen lätt att kröka till av misstag, om olyckan skulle vara framme. Trots detta lämnar datorn ändå ett okej intryck.

Bortsett från MSI:s draklogotyp på ovansidan är det inte särskilt mycket som står ut designmässigt. Något jag personligen uppskattar. Designspråket fortplantar sig även till det uppfällda läget där datorn, bortsett från ett par diskreta klistermärken och ett par ännu mer diskreta MSI– och Modern-logotyper, ger ett väldigt minimalistiskt intryck. Det enda som sticker ut något på insidan är tangentbordet som med sina vitkantade tangenter drar tankarna lite mer åt gaming-hållet snarare än kontorsarbete.

MSI Modern 15 - USB - Micro SD
Modern 15 är en ganska simpel dator sett till designen. Något jag upplever som positivt.

För att ändå innehålla en ganska stor skärm känns Modern 15 inte som någon klumpig dator. Vikten är förhållandes medgörliga 1,6 kg och tjockleken på 1,59 cm gör att den är ganska smidig att bära runt på. En tråkig detalj är däremot att den lätt glansiga finishen är väldigt förtjust i fingeravtryck.

MSI Modern 15 - HDMI - USB-C - Uttag
Datorn innehåller de flesta portar och anslutningsmöjligheter åtminstone jag själv anser mig behöva. Dock är det lite trist att laddningen inte sker via USB-C.

Sett till anslutningar finns på den vänstra sidan (bortsett från laddporten) en HDMI-utgång, en USB-C (USB3.2 Gen1 / DP), en USB3.2 Gen 1 samt ett kombinerat hörlurs- och mikrofonjack (3.5 mm). Den högra sidan inhyser två stycken USB3.2 Gen2-portar samt en microSD-kortplats, vilket känns riktigt trevligt. Det är dock tråkigt att microSD-kort som sätts i datorn sticker ut några millimeter från kortplatsen.

MSI Modern 15 - Minneskort - microSD
microSD-kort som sätts i datorns kortplats sticker ut några millimeter. Inget större problem, men det hade absolut varit snyggare (och lite säkrare för kortet) om det satt i samma nivå som datorns hölje.

Under huven finns trådlös Wi-Fi-anslutning i form av 802.11ac samt Bluetooth v.5. Överlag helt godkända anslutningsmöjligheter. Dock hade jag gärna sett laddning via USB-C istället för en lite gammaldags – om än ovanligt smidig – nätadapter. Det hade även varit trevligt med stöd för Wi-Fi 6 (802.11ax).

Högst upp på skärmen finns en webbkamera. Denna har upplösningen 1280 x 720 pixlar och fungerar okej för enklare videosamtal eller liknande. Men inte mer än så. Detsamma gäller för den inbyggda mikrofonen. Datorns högtalare är heller inget att hänga i granen. De låter, men saknar det mesta i form av form av bas och klarhet.

Bildskärm

Skärmpanelen hos Modern 15 A10RAS är som sagt av IPS typ och har upplösningen 1920 x 1080 pixlar (även kallat Full-HD). Jag anser mig vara extremt kräsen när det gäller skärmar och vill även påstå att det troligen är den viktigaste delen av en dator. Här kan jag konstatera att MSI lyckats ganska bra med val av skärmpanel och jag upplever inga underliga artefakter, överdrivna eftersläpningar eller andra otrevligheter över huvud taget. Betraktningsvinklarna är fullgoda, såsom de oftast är på IPS-skärmar, och överlag känns skärmen väldigt snäll att vila ögonen på.

Att skärmen är matt bidrar även till att reducera speglingar och oönskade ljusfenomen. Ska jag klaga på något är det framförallt att ljusstyrkan gärna fått kunna gå lite högre. Det är inga problem att se skärmen i fullt dagsljus, men ibland är det bra att kunna dra upp ljusstyrkan lite extra. Responstiden, framförallt när det gäller spelande, är även sådär. Är det snabba FPS-spel du är ute efter att sätta tänderna i skulle jag leta vidare. Men för vardagsspelaren är skärmen ändå okej.

MSI Modern 15 - Laptop - Test
Skärmen hos Modern 15 är förvånansvärt snäll mot ögonen.

Windows 10 rekommenderar en skalningsförändring (förstoring i detta fall) till 125%, vilket troligen de flesta som köper datorn också kommer använda. Då skärmens 15,6″ trots allt ger en relativt stor fysisk bildyta (pixeltätheten är 141 PPI) tycker jag faktiskt att det även utan problem går att stänga av skalningen och låta skärmbilden visas i 100%. Något som givetvis gör att allt blir lite mindre, men skärpan finns ändå där och skapar inte alltför trötta ögon.

Batteritid

Batteritiden är specificerad till maximalt 9 timmar. Något som förmodligen stämmer så länge man inte gör särskilt mycket alls på datorn. Vid normal användning med surfande, någon YouTube-video, skrivande i Word och liknande håller datorn mellan 6-8 timmar. Vilket enligt mig heller inte är jättedåligt. Här kommer vi dock in på den kanske största nackdelen med Modern 15, nämligen dess energisparinställningar.

Förvirrande energisparinställningar

Att använda Modern 15 är en ganska smärtfri upplevelse. Vid normal användning, lättare bild- och filmredigering, surfande, Netflix och till och med vid spelande klarar sig datorn bra. Boven i dramat är, som med många andra datorer, användandet av flertalet appar och program samtidigt. Något som tillslut gör att datorn inte riktigt orkar med allt utan att det märks på prestandan.

På tal om prestanda är det hos Modern 15 extremt viktigt att ha full koll på datorns olika energisparlägen. Dessa växlas mellan via en knapp på tangentbordet och sträcker sig i fyra intervaller från ett batterisparläge till ett prestandaläge.

I batterisparläget dimmas skärmen, tangentbordsbelysningen stängs av och strömmen till processorn begränsas. Allt i syfte att spara ström. För prestandavarianten är läget det motsatta. Processorn klockas upp och tangentbords- och skärmbelysning ökar. Det lite farliga här är att jag kan tänka mig att majoriteten av de som köper datorn inte har en aning om att den presterar betydligt sämre när det mest energieffektiva läget används, jämfört med prestandaläget. Kruxet med detta är att upplevelsen av datorn helt blir avhängd vilket energisparläge som faktiskt används.

Ytterligare en irriterande detalj här är att datorns fläktar snurrar konstant i tre av fyra energisparlägen. Detta oavsett vad datorn faktiskt sysslar med. Personligen ser jag ingen som helst nödvändighet för någon fläkt alls att vara igång medan datorn bara är på men inte ens används. I batterisparläget förblir fläktarna däremot alltid avstängda, oavsett hur mycket datorn pressas. Vilket dock inte är särskilt mycket eftersom processorns hastighet sänks enormt i detta läge.

MSI Modern 15 - CPU-Z
Till vänster används prestandaläget. Den sammanlagd hastigheten för alla kärnor är då 2892 Mhz (CPU Speed). Till höger används batterisparläget. Den sammanslagna processorhastigheten överstiger då aldrig ens 500 Mhz. Båda mätningarna är gjorda medan testprogrammet Cinebench R20 körs, för att stressa processorn maximalt.

Otydligheten kring energisparlägena skulle jag faktiskt säga är det mest negativa med Modern 15. Enerialternativen går visserligen att justera i det inkluderade MSI Creator Center, men inställningarna är ganska begränsade. Det går att justera fläktkurvan, men inte helt stänga av fläktarna – oavsett belastning – och klockfrekvensen hos processorn förefaller vara låst till de olika energilägena. Här hade jag hellre sett att datorn som standard hade någon form av automatiskt energisparläge där processorn klockades upp och ned beroende på belastning. Grundidén är superbra och inte alls ovanlig för laptops rent generellt. Men som användare gäller det som sagt att ha koll på detta för att inte bli besviken av datorn.

En något positiv sida av fläktljudet är däremot att det inte är alls lika irriterande och tjutande som hos många andra datorer.

MSI Modern 15 - Baksida - Lock
Överskottsvärmen från Modern15 skickas ut nedåt och bakåt. Något som gör att datorn blir relativt varm på undersidan när den arbetar för fullt. Åtminstone när prestandaläget är valt. I batterisparläget är datorn alltid knäpptyst och sval men presterar avsevärt mycket sämre.

Styrplatta och tangentbord

Något jag inte uppskattar lika mycket som skärmen hos Modern 15 är styrplattan, som känns lite oberäknelig när det kommer till klickande. Själv touch-funktionerna fungerar riktigt bra och både förflyttande av muspekaren, scrollande och multigester går att genomföra utan större problem. Däremot skiljer sig framförallt mängden kraft som behövs för att göra ett fysiskt tryck på plattan en del beroende på vart man trycker ned den. Styrplattans övre halva är här mycket styvare i konstruktionen medan den undre halvan istället upplevs som något sladdrig.

Inget av detta gör datorn svåranvänd. Däremot bidrog det, åtminstone för min del, initialt till lite frustration då det krävdes viss invänjning innan man lärde sig exakt vart på plattan man skulle klicka för få den att reagera på rätt sätt. Detta är garanterat en vanesak, men kan ändå vara värt att ha i bakhuvudet.

MSI Modern 15 - Tangentbord - Belysning

Tangentbordet fungerar däremot helt okej och även om tangenterna är något tröga för min smak samt att jag inte är jätteförtjust i den svampmjuka ytan de har gör de sitt jobb. Jag hade önskat en fullstor Enter-tangent men MSI har åtminstone låtit piltangenterna vara fullstora, något jag uppskattar. Den inbyggda bakgrundsbelysningen gör sitt för att hjälpa till vid mörkare sessioner framför skärmen. Ett ytterligare läge innan belysningen helt stängs av hade dock varit trevligt för riktigt sena nätter.

Prestandatester och spel

Jag hade väl inte förväntat mig extremt mycket sett till rå prestanda från Modern 15. Visserligen är processorn helt okej och bör klara av det mesta som inte är för resurskrävande. Likaså är grafikkortet okej för en bärbar dator i denna prisklass, men några hisnande spelupplevelser ska kombinationen teoretiskt sett inte leverera. Det är även värt att notera att det går att få en dator mer inriktad på spel och med ett bättre grafikkort för ungefär samma pris, om det är specifikt det man är ute efter.

MSI Moder 15 - Spel - Test - GTA V
Jag måste säga att jag faktiskt blev lite förvånad av att kunna spela GTA V i 60 FPS på datorn. Visserligen med grafikalternativen åt det nedre hållet, men ändå.

Jag blev dock positivt överraskad när det visade sig att det någorlunda tungdrivna GTA V faktiskt var helt spelbart på Modern 15. Dessutom med en nästintill konstant bilduppdateringsfrekvens på 60 FPS. Visserligen inte med grafikinställningarna satta till max, men ändå. För det lite nyare Tony Hawk´s Pro Skater 1 + 2 landade uppdateringsnivåerna på lite mer blygsamma 30 FPS. Vilket fortfarande är spelbart, men åt det hackigare hållet. Samtliga spel testades i prestandaläget.

MSI Modern 15 - Test - Spel - Tony Hawk
Tony Hawk´s Pro Skater 1 + 2 var lite kämpigare för datorn att ta sig ann. Med prestandaläget aktiverat och de grafiska detaljerna nedbantade lyckades Modern 15 ändå leverera kontinuerligt spelbara 30 FPS.

I testprogrammet Cinebench R20 presterar processorn helt okej och får (i prestandaläget) 1766 poäng när den använder alla sina kärnor (Multi Core) och 410 poäng när endast en processorkärna används (Single Core). Det är även intressant att jämföra detta resultat med samma test i batterisparläget där datorn landar på larvigt dåliga 232 poäng för Multi Core och 172 poäng för Single Core. Så se till att välja bort batterisparläget för alla aktiviteter utom möjligen lugnt soffsurfande eller när batteritiden verkligen är extremt viktig.

För grafikdelen och i testet Time Spy i Futuremarks 3DMark landar poängen på 1316, med en processorpoäng (CPU) på 3896 och en grafikdelspoäng (GPU) på 1179. Kort översatt betyder det att datorn klarar åtminstone en del spel. Förmodligen inte med några grafiktunga inställningar uppskruvade till max. Men mycket är ändå spelbart.

Avslutningsvis presterar datorns relativt väl tilltagna NVMe SSD-hårddisk på 512 GB (kbg30zmv512g) riktigt bra. Läshastigheterna ligger strax över 1000 MB/s och skrivhastigheterna mellan 600-800 MB/s. Något som bidrar till att datorns känns rapp och smidigt att använda.

Modern 15 MSI - Crystaldiskmark
Den inkluderade SSD-hårddisken på ganska generösa 512 GB levererar helt okej läs- och skrivhastigheter.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Bortsett från en lite sladdrig styrplatta och några frågetecken kring energisparläget är jag trots allt positiv till MSI Modern 15. Det är inte en premiumdator och det är inte en budgetdator. Utan den är mittemellan på de flesta punkter. Något som absolut inte är negativt och sett till vilka komponenter man faktiskt får är datorn trots allt ganska prisvärd. Ett stort plus är också den väl tilltagna SSD-hårddisken på 512 GB. Men ta som sagt en extra titt på energisparinställningarna innan du börjar använda datorn.

Specifikationer:
Testad produkt: MSI Modern 15 (A10RAS-065NE)
Pris (2020-11-24): 8499 kr
+
  • Bra skärm för vanligt användande
  • Prisvärd
  • Förvånansvärt duglig för lättare spelande
  • Väl tilltagen hårddisk för prisklassen
  • Grundtanken med energisparlägena är bra, men implementeringen är tveksam
  • Något sladdrig konstruktion på styrplattan
  • Fingeravtrycksmagnet
  • Fläkten snurrar konstant i tre av fyra energisparlägen

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend